Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014"— Esityksen transkriptio:

1 Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014
Valaistusta valosta Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014

2 Oppilaiden käsityksiä valosta
Oppilaat kuvittelevat, että valo etenee katsojan silmästä katsottavaan kohteeseen. Todellisuudessa valo tulee esineestä silmään. Oppilaat ajattelevat, että silmä saa aikaan näkemisen. Valo auttaa näkemään paremmin ja selvemmin. Silmä ei saa aikaan näkemistä, vaan näkeminen perustuu silmään tulevaan valoon. Oppilaat päättelevät, että valo koostuu valonsäteistä. Valonsäde on vain eräs tapa kuvata valoa, se on valon malli. Oppilaat ajattelevat, että valon näkee pimeässä huoneessa. Ihminen voi nähdä vain kohteet, joista valo tulee silmään.

3 Mitä valo on? Valolla tarkoitetaan sitä sähkömagneettisen säteilyn osaa, joka havaitaan ihmissilmällä. Valoa, kuten muutakin sm-säteilyä, voidaan mallintaa poikittaisella aaltoliikkeellä (vrt. oheinen kuvio sekä 2. harj. työ 5). Näkyvän valon aallonpituusalue 400 nm -700 nm (n tarkoittaa nanoa eli 10-9), valon väri riippuu sen aallonpituudesta, ks. seuraava dia. Ns. valkoinen valo koostuu eri aallonpituuksista. Valo etenee tyhjiössä nopeudella km/s. Väliaineessa valonnopeus pienenee. Valo ei siis välttämättä tarvitse väliainetta, mutta etenee myös sopivissa väliaineissa (ilma, vesi, lasi; ts. läpinäkyvissä aineissa). Valolla on havaittu olevan sekä ns. hiukkasluonne: valo koostuu massattomista hiukkasista, fotoneista (ei peruskoulun asiaa) että ns. aaltoluonne: valo on etenevää poikittaista aaltoliikettä (vrt. edellä) Kun valo osuu esineeseen, valo voi heijastua siitä, imeytyä siihen tai mennä sen läpi. Monissa tapauksissa tapahtuu kaikki kolme ilmiötä.

4 Sähkömagneettisen säteilyn lajeja: gammasäteily, röntgensäteily, ultraviolettisäteily, näkyvä valo, infrapunasäteily, radioaallot (täydennä kuvaan). Säteilyn energia pienenee aallonpituuden kasvaessa. radioaallot Ns. valkoinen valo saadaan hajotettua eri väreiksi esimerkiksi prisman avulla. Prismassa violetti valo taittuu eniten ja punainen vähiten. Aurinko lähettää sähkömagneettista säteilyä kaikilla näkyvän valon aallonpituuksilla (lisäksi ultravioletti- ja infrapunasäteilyä) Kaikki aineet lähettävät (emittoivat) valoa tarpeeksi korkeissa lämpötiloissa (~5000 °C) Alkuaineita (tai niiden ioniyhdisteitä) voidaan tunnistaa tämän tiedon avulla Hehkulampussa sähkövirta kuumentaa hehkulangan, joka rupeaa säteilemään valoa (ja lämpöä). Loisteputkessa valo synnytetään ns. fluoresenssi-ilmiön (ei tämän opintojakson sisältöä) avulla, samoin kuin energiansäästölampuissa.

5 Valon suoraviivainen eteneminen
Valonlähteen (aurinko, muut tähdet, lamput, kynttilä jne.; joilla siis säteilyyn riittävän korkea lämpötila) lähettämän valon voi nähdä vain jos sen ”tielle” osuu hiukkasia (pölyä, savua, pieniä vesipisaroita). Hiukkasista heijastuvan valon avulla nähdään ns. valokeila. Valokeilan muoto kertoo sen, että (valo-opin I perussääntö). Valon suoraviivaista etenemistä kuvaamaan käytetään Varjo on valoton alue. Esineen taakse muodostuu varjo, koska valo etenee suoraviivaisesti eikä pääse esineen taakse (vrt. harjoituksissa käsitteet sydänvarjo ja puolivarjo).

6 Valaistusvoimakkuus Jos suuntaat taskulampun valon lähellä olevaan seinään, huomaat valaistun alueen olevan pieni ja kirkas, mutta kauempana olevalla seinällä se olisi suuri ja himmeä. Valaistusvoimakkuus pienenee, kun etäisyys valonlähteestä kasvaa. Valoa ei ”häviä” matkalla, mutta koska valaistava alue kasvaa, valo jakaantuu suuremmalle alueelle. Valaistusvoimakkuus on suure, jonka yksikkö on luksi (lx). Sitä voidaan mitata valaistusmittarilla (vrt. 4 harjoitukset, työ 5). Erilaisia valaistusolosuhteita Talvinen täysikuutamo: 0,2 lx Katujen yleisvalaistus: 30 lx Opetustilat: suositus 300 lx Opiskelutilat (lukeminen, kirjoittaminen): suositus 500 lx Poikkeuksellista tarkkuutta vaativa työ: suositus 5000 lx Tavallinen pilvinen päivä: lx Auringonvalo kirkkaimmillaan, leikkaussalin leikkausvalaistus: lx

7 Valon heijastuminen VALO ON NÄKEMISEN EDELLYTYS:
Esineen voi nähdä vain, jos se itse lähettää valoa (on siis valonlähde) tai jos se heijastaa valoa. Valon heijastuminen (valo-opin II pääsääntö; ks. kuvio). Tavallinen seinäpeli on tasopeili, ts. sen pinta on suora. Keskenään yhdensuuntaiset valonsäteet heijastuvat siitä yhdensuuntaisina; siksi tasopeilissä näkyvä kuva on samanlainen kuin itse esine. Kovera peili Esim. Kuperan peilin

8 Valon taittuu aineiden rajapinnassa
(valo-opin III pääsääntö).

9 Linssit saavat valon kohdistumaan tai hajaantumaan
Kupera linssi Kovera linssi

10 Ennakkokäsitystestin valo-opin väitteet
Näet kirjan pöydällä. Mihin seuraavista kirjan näkeminen perustuu? Kirja lähettää valoa silmään Kirja nähdään lampusta silmään tulleen valon avulla Lampusta lähtenyt valo heijastuu kirjasta silmään Kirja – sen enempää kuin silmäkään – ei ole valonlähde! Kokeile vaikka pimeässä! Mistä ihmisen väriaistimus riippuu? Esineen materiaalista Tilan valaistuksesta Valaistuksen voimakkuudesta Kaikki em. seikat vaikuttavat väriaistimukseemme. Materiaalit voivat olla itsessään erivärisiä, tarpeeksi ”hämärässä kaikki kissat ovat harmaita”. Kuinka valo heijastuu tyynen veden pinnasta? Takaisin tulosuuntaansa Heijastuskulma on yhtä suuri kuin tulokulma Vesi ei heijasta valoa Ratkaisuna valo-opin II pääsääntö eli heijastumislaki.


Lataa ppt "Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google