Kpl 9 hapot ja emäkset - tehoaineet Aineilla on PH-arvo Hapan Mikä on PH? Maistuu kirpeälle Mitä vahva happo tekee? Esim. Emäksinen Mikä on PH? Maistuu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Prosessiteollisuus monessa mukana.
Advertisements

Mustikkatrio.
Lajittelupeli Catering-ala.
Monikäyttöinen paperi
Seokset ja liuokset 1. Seostyypit Hapot, emäkset ja pH
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl
Metallien kierrätys.
Streams- Yhdyskuntien jätevirroista liiketoimintaa Materiaalikierrätys Streams-ohjelmassa TV- ja tietokonelaitteiden kierrätysseminaari TaiK.
Hotelli- ja ravintola-ala
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Ympäristötekoja pullonpalautus- automaatilla
Veden ionitulo Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, joten kahden vesimolekyylin välinen protoninsiirtoreaktio on mahdollinen H2O(l) + H2O(l) ⇌ H3O+
Eevaleena Häkkinen Ylitarkastaja, ympäristöministeriö TV- ja tietokonelaitteiden kierrätys, Taideteollinen korkeakoulu Luentorunko 1) Suomen.
Jätteenkierrätys Jätettä syntyy joka paikassa ja se joudutaan hävittämään, paras vaihtoehto on kierrätys. **Paras jäte on kuitenkin syntymätön jäte**
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Työpaja 3. Jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätys
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Hapot ja emäkset Happo luovuttaa protonin emäs vastaanottaa
Puskuriliuos Puskuriliuos on liuos, joka pystyy vastustamaan pH:n muutosta, kun siihen lisätään happoa tai emästä Puskuriliuos koostuu heikosta haposta.
Muovien kierrätys.
Kestävä kehitys & kierrätys
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
OH – ja H+ -ionit löytävät toisensa
Prosessin pää-/ongelmakohdat  Ilmoittaja – Opettaja, ohjaaja, tentinvalvoja, toinen opiskelija, ulkopuolinen henkilö, epäilty opiskelija itse – Nimetön.
Vapaakirkollinen liike
Olet ostamassa omaa asuntoa Pirkanmaalta. Bruttopalkkasi on 2971 €/kk, josta sinulle käteen jää verojen jälkeen 2018 €/kk. Omia säästöjä sinulla on 8000.
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
14. Aine laajenee lämmetessään
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
Kemikaalit ja työturvallisuus
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Kertaus 1. Miksi kestävyysharjoittelu on tärkeää? 2. Mikä nopeusharjoittelussa on tärkeää? 3. Miten nuoren kannattaa harjoittaa voimaa? 4. Mitkä ovat taidon.
KE3 Hapot, emäkset ja ympäristö. 19. Liuos voi olla hapan, neutraali tai emäksinen Aineet voidaan luokitella happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
Indikaattorityö Työn suoritus (OHJE): Laita 3-4 tippaa hapanta (HCl-liuos), neutraalia (vesi) ja emäksistä (NaOH-liuos) ainetta kuuteen mikrokemian alustan.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl rikkihappo H 2 SO 4 typpihappo HNO 3 Happo hajoaa vedessä ioneiksi: HClH + + Cl -
Kestävä kulutus ja kierrätys
Jätteiden maatumisajat ja niiden lajittelu Porin seudulla
Koulutus 8.5. Liikuntasuositukset, -tutkimukset ja Liikkuva koulu
17. LIIKENNE ON YHTEISPELIÄ
KESTÄVÄ KEHITYS ANTTOLAN YHTENÄISKOULUSSA
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
HYGIENIATYÖ.
Puun kulku metsästä tehtaalle Suomessa 2016 (milj.m3)
USKONTO JA KULTTUURI UE1 LAJM.
Kalevalan hahmogalleria.
Kotitehtävä, tehtävä 1.
Mikrobiologia.
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
RAAMATUN TULKINTA UE1 LAJM.
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
Tervetuloa Suomi 4B –kurssille!
Lämmön johtuminen ja eristäminen
RYHMÄN NIMI? MITÄ RYHMÄ TEKEE? MISSÄ ? MILLOIN? YHTEYSTIEDOT ?
Projekti Marko Rutanen
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
Ympäristötekoja pullonpalautus-automaatilla
Volitioprosessi, tahdon!
Ongelmajätteet eli vaaralliset jätteet
Kestävä kulutus ja kierrätys
Metsäteollisuuden puunkäyttö ja tuontipuu
Esityksen transkriptio:

Kpl 9 hapot ja emäkset - tehoaineet Aineilla on PH-arvo Hapan Mikä on PH? Maistuu kirpeälle Mitä vahva happo tekee? Esim. Emäksinen Mikä on PH? Maistuu saippuaiselle Mitä vahva emäs tekee? Esim. Neutraali Mikä on PH? Esim.

Kpl 10 Lämpö on liikettä Millä kolmella tavalla lämpö liikkuu? Mitä ovat johteet? Esim. Mitä ovat eristeet? Esim. Mitä tarkoittaa lämpölaajeneminen?

Kpl 11 Kierrätys kannattaa Lue kpl 11 Tee sarjakuva/kuvasarja Puun elinkaari -Puu, siemen, taimi, puuvene, paperi Vastaa näihin kysymyksiin: - Miksi kierrätys kannattaa? - Mitä tapahtuu kun käytöstä poistettu puutuote lahoaa? (s. 41)

Kpl 12 lasia metallia ja muovia voi kierrättää Opettajan oppaan kuva monisteena. Keskusteluna purku. Sijainen veti tunnin.

Kpl 13 Mitä jätteille tapahtuu? Selvitä oppikirjan avulla seuraavat asiat vihkoosi: Mitä on biojäte? – Miten sitä kierrätetään? Mitä siitä valmistetaan? Mitä ovat ongelmajätteet? Neljä esimerkkiä. -Mihin ongelmajätteet tulee viedä? Lahdessa? Millainen on vastuuntuntoinen kuluttaja?