Mitä on GLP? Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea, Luvat ja tarkastukset.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
More than just logistics Westcon Kick Off !
Advertisements

Kuntaliitto tutkii ja opastaa: selvitykset Suomen Kuntaliiton pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma Suvi Kuusi 1.
Yhtiön Profiili 2008 YRITYSJOHTO JA HALLINTO, MYYNTI & OSTO. TOIMISTOT SIJAITSEVAT BOLOGNASSA TUOTANTO, R&D, VARASTO - MINERBIO (BO)
Turvallinen radiolääkkeiden valmistusprosessi: isotooppilääkkeiden valmistustilat ja puhtaus Kristine Salminen Yliproviisori Lääkealan turvallisuus- ja.
PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO Lahden yliopistokeskus: Helsingin yliopisto Teknillinen korkeakoulu Lappeenrannan teknillinen yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto.
Laiton maahantulo ja Frontex
Pathways to Inclusion -projektin paikallinen seminaari, Projektin esittely ja kansallinen barometri Sisko Rauhala, koordinaattori.
Suomen kansallinen tarkastus ja kansallisen vastinrahahan maksatushakemus Haaparanta /Maija Uusisuo.
Palovaroittimien CE-merkintä EN 14604:2005
Opetuksen arviointi ja kehittäminen, ET ja filosofia: kasvatusfilosofia, yhteiskunnan koululaitos ja PISA Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ikääntyminen ja oppiminen
Jani Haapakoski, Kv-koordinaattori, KTK,
Pielisen Karjalan kehittämiskeskus Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PAWT: Työssä kaiken ikää TERVETULOA! Asko Saatsi Toimitusjohtaja, KTT PIKES.
WBL–TOI Manual -projekti Development of work-based learning by transferring existing good practices in Common Quality Assurance Framework 2008−2010 Project.
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Oulun yliopisto. Perustehtävä Oulun yliopisto on kansainvälinen tiedeyliopisto, joka edistää sivistystä ja aineellista hyvinvointia erityisesti Pohjois-
Liiketalouden ja informaatioalan osaamista tulevaisuuden tarpeisiin.
1/ Yhteistyökumppaniksi Toyota Tsusho Nordic/ Toyota Tsusho Corporationille? 1/
Standardit, mitä ne ovat? Jari Välkkynen, Lähde:
Liiketalouden ja informaatioalan osaamista tulevaisuuden tarpeisiin.
Liiketalouden ja informaatioalan osaamista tulevaisuuden tarpeisiin.
Ohjelmistotekniikka Vaatimustenhallinta Kevät 2002 Päivi Ovaska LTKK/Tite.
Maailman ja Suomen talouden kehitys
Finský intensivní Titta Hänninen.  1. What is the capital of Finland? ◦ Mikä on Suomen pääkaupunki? ◦ Helsinki on Suomen pääkaupunki.  2.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus GLP-vaatimuksista IT-järjestelmille Kuopio Kari Lönnberg
Uudet palvelut (räätälöity): Tomin kommentit Painopiste on kuvassa mielestäni huono, tässä vaiheessa ja tätä ennen pitää panostaa eniten Jos näissä vaiheissa.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen, ET ja filosofia: koululaitos, arvioiuntikulttuuri ja (vanha) PISA Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Dokumentointi kyse on asioiden ”paperille panemisesta” toimintoja on helpompi arvioida, muuttaa ja parantaa työntekijöiden tehtävät ja vastuut tulevat.
GLP myyntilupa-arvioijan näkökulmasta Fimean GLP-keskustelupäivä Kuopio Pauliina Lehtolainen-Dalkilic FIMEA.
GLP-MONIKESKUSTUTKIMUKSET Fimean GLP-keskustelutilaisuus
Toimijan puheenvuoro: BioSiteHisto Oy/Heikki Rasilainen Kokemuksia GLP-tukitoimintojen ulkoistamisesta Toimijan puheenvuoro: BioSiteHisto Oy/Heikki Rasilainen.
Examples of succesful LEADER implementation and good practices Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.
GLP-uutiset Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea. Luvat ja tarkastukst.
The Walkabout Fellowship “+16 Walkabout” - Mistä tässä olikaan kyse?
GLP-tukitoimintojen ulkoistaminen: QA, IT, Arkistointi Fimean GLP-keskustelupäivä
Maailman ja Suomen talouden kehitys Suomea koskevia suhdanne-ennusteita *) Suomen Pankki, Euroopan komissio, OECD ja IMF raportoivat yhdenmukaistetun.
Omakanta ja Potilastiedon arkisto - tietoa terveydenhuollon henkilöstölle OPER.
Environmental Aspects
Kappale 1: Makrotaloustiede
Tieteellinen tutkimus
Maapallon ravinnontuotanto
Omakanta ja Potilastiedon arkisto - tietoa terveydenhuollon henkilöstölle OPER.
Luonnontiedeaiheinen projekti
Tiedeprojektin otsikko
Episerver Finland Oy’n aamiaisseminaari Thomas Junell
Säädösrakenne ja säädösvalmistelu
Kemikaalit ja GLP GLP-keskustelupäivä
GLP ja viranomaisvaatimukset - lääkevalmisteet
GLP-tukitoimintojen ulkoistaminen: QA, IT, Arkistointi
Miksi GLP? Pirkko Puranen.
Kansainväliset GLP-uutiset
Vastavuoroinen laadunvarmistus
Regea kudospankki ja solukeskus
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
EUROOPAN UNIONIN OIKEUS
Opetuksen arviointi ja kehittäminen, ET ja filosofia: koululaitos, arviointikulttuuri ja PISA Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Electrification products -divisioona
EUROOPAN YHTEISÖN OIKEUS
YK:N KAUPPALAKI Wienissä 11 päivänä huhtikuuta 1980 kansainvälistä tavaran kauppaa koskevista sopimuksista tehty yleissopimus.
EUROOPAN UNIONIN OIKEUS
Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille
Rautatiealan sääntelyelimen sidosryhmätilaisuus
Maailman ja Suomen talouden kehitys
FLEGT ja EUTR ajankohtaiskatsaus
EU:n maksajavirastovaatimukset
Kalalla on kysyntää – minne realistisia vientimahdollisuuksia
© Haaga-Helia StartUp School
KNK-tutkimus Suomessa Mitä tapahtuu väitöskirjan jälkeen?
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ
Esityksen transkriptio:

Mitä on GLP? Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea, Luvat ja tarkastukset

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Miksi GLP (Good Laboratory Practice)? Kemikaalien ja lääkkeiden turvallisuuden testaamiseksi myyntilupaa tai rekisteröintiä varten tehdään non-kliinisiä tutkimuksia (eläinkokeet, in-vitro-tutkimukset, jäämätutkimukset, ympäristötutkimukset) Tutkimukset on usein tehty vuosia ennen myyntilupa/rekisteröintihakemuksen jättämistä ja ehkä toisessa maassa Miten lääkkeen tai kemikaalin turvallisuutta arvioiva virasto voi tietää, että tulokset ovat luotettavia? OECD:n MAD-sopimus = Mutual Acceptance of Data Tutkimukset pitää tehdä OECD:n GLP-periaatteiden mukaisesti, ja kansallisen viranomaisen pitää tarkastaa testauslaitos GLP keskustelupäivä Pirkko Puranen2

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus OECD:n Principles on Good Laboratory Practice GLP OECD Series on Principles of Good Laboratory Practice and Compliance Monitoring, Document Number 1 (revised 1997), ENV/MC/CHEM(98)17 Kuvaa perusvaatimukset - testauslaitoksen organisaatiolle ja henkilökunnalle - laadunvarmistusohjelmalle - tiloille - laitteille, materiaaleille ja reagensseille - testijärjestelmälle - testi- ja referenssiaineille - toimintaohjeille - tutkimuksen tekemiselle - tutkimustulosten raportoinnille - materiaalin ja dokumenttien säilytykselle GLP keskustelupäivä Pirkko Puranen3

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Lisäohjeistusta… OECD GLP consensus documents: - laadunvarmistus (QA) - toimittajat - kenttäkokeet - lyhytkestoiset tutkimukset - tutkimuksen johtaja rooli ja vastuut - IT-järjestelmät - monikeskustukimukset GLP keskustelupäivä Pirkko Puranen4

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Lisäohjeistusta GLP-viranomaislle Guidance documents for Compliance Monitoring Authorities - GLP-monitorointiohjelman toteuttaminen - laboratorioiden tarkastukset ja tutkimusten auditointi - tarkastusraportit GLP keskustelupäivä Pirkko Puranen5

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Lisäohjeistusta.. Advisory Documents of the Working Group on GLP - tutkimuksen sponsorin rooli ja vastuut - tutkimuksen auditoinnin pyytäminen toisessa maassa - in-vitro –tutkimukset - arkistointi - histopatologiaan liittyvä peer review GLP keskustelupäivä Pirkko Puranen6

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Lisäohjeistusta… Position papers - laboratorion akkreditointi - viranomaistoiminnan ulkoistaminen GLP keskustelupäivä Pirkko Puranen7

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus GLP-testauslaitos GLP-tutkimukset tehdään hyväksytyissä GLP-testauslaitoksissa Kansallinen viranomainen (Suomessa Fimea) tarkastaa ja hyväksyy GLP-testauslaitokset Toiminnan tulee vastata OECD:n vaatimuksia Hyväksytty testauslaitos tarkastetaan noin kahden vuoden välein Tarkastuksen jälkeen Fimea myöntää GLP-sertifikaatin Hyväksyttyjen laitosten lista on Fimean verkkosivuilla ja tiedot tarkastuksista lähetetään vuosittain OECD:hen ja EU komissioon GLP keskustelupäivä Pirkko Puranen8

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Vaatimuksia henkilökunnalle Testauslaitoksen johto – vastuu testauslaitoksen toiminnan GLP:n mukaisuudesta Tutkimuksen johtaja (SD = study director) – vastuu tutkimuksen GLP:n mukaisuudesta Laadunvarmistus (QA = quality assurance) – riippumattomat toiminnan tarkastukset Tutkimuksen tekemiseen osallistuva henkilökunta – GLP:n noudattaminen Arkistonhoitaja – riippumaton tutkimuksista GLP keskustelupäivä Pirkko Puranen9

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus GLP-tutkimus Testauslaitoksen johto nimeää tutkimuksen johtajan Tutkimuksista pidetään rekisteriä (Master Schedule) Tutkimuksen johtaja valmistelee tutkimussuunnitelman, jonka laadunvarmistus tarkastaa ja johto hyväksyy Tutkittava aine vastaanotetaan hallitusti (jäljitettävyys!) Tutkimukseen osallistuva henkilökunta on perehdytetty, koulutettu ja vastuut kirjattu Tutkimus tehdään suunnitelman mukaan (mahdolliset poikkeamat kirjataan) Toiminta on ohjeistettu (SOP = Standard Operation Procedure) Tilat, laitteet, kemikaalit ja testijärjestelmä (esim. koe-eläimet, soluviljelmä) ovat asianmukaisia ja niiden status on jäljitettävissä Raakadata kirjataan välittömästi, oikein ja selkeästi Laadunvarmistus tarkastaa tutkimuksen kriittiset vaiheet Tutkimuksen johtaja tekee tutkimusraportin, jonka laadunvalvonta tarkastaa Raportin tulee vastata tutkimustuloksia. Raportti ja raakadata arkistoidaan GLP keskustelupäivä Pirkko Puranen10

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Tutkimusten vastavuoroinen hyväksyminen, MAD = Mutual Acceptance of Data Argentiina – vain kemikaalit Australia Austria Belgium Brazil Canada Chech Republic Denmark Finland France Germany Greece Hungary India Ireland Israel Italy Japan Korea Luxembourg Malaysia – vain kemikaalit Mexico Netherlands New Zealand Norway Poland Portugal Singapore Slovak Republic Slovenia South Africa Spain Sweden Switzerland Turkey United Kingdom USA GLP keskustelupäivä Pirkko Puranen11

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus GLP keskustelupäivä Pirkko Puranen12