KIRJALLINEN ILMAISU Tervetuloa! 15.9. FM Kaisa Heinlahti Kurssin materiaalit verkossa https://matskut.helsinki.fi/ Google: matskut helsinki.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
Advertisements

VASTAVALMISTUNEEN PUHEENVUORO
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
Eeva-Leena Aittoniemi
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Tieteellisen tekstin kirjoittamisvaiheet
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Miten kirjoitan verkkoon? Vammaispalvelujen käsikirja sosiaaliportti.fi Hanna Heikkonen.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Palautetaidot ja opponointi
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Palautetaidot ja opponointi
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
 aihealue on selkeästi rajattu ja rajausta on perusteltu  valittu näkökulma on innovatiivinen ja uutta luova  käsiteltävä aihe on kuvattu tarkoin mutta.
Tuula Marila PROSESSIKIRJOITTAMINEN. Tuula Marila Kirjoittaminen on monivaiheinen prosessi 1.Valmistautuminen -muistin virkistäminen ja.
Vastavalmistuneen puheenvuoro Risto Laine
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
Essee – tekstien jalokivi
Esseen kirjoittaminen
Tieteellisen tekstin konventioita Anna Hermiö
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
Tieteellisen kirjoittamisen kurssi Syyslukukausi Heidi Saaristo Laatimisessa on käytetty apuna.
Palautetaidot ja opponointi Rinna Toikka. Opponoinnin tarkoitus Oppia lukemaan kriittisesti Laajentaa näkökulmaa Synnyttää tieteellistä keskustelua Auttaa.
Mari Åman Department of Applied Mechanics Aalto University.
Otsikkoesseen kirjoitusprosessi. Prosessin työvaiheet 1. Aineistoon ja tehtävänantoihin tutustuminen 2. Valitun tehtävän avaaminen 3. IDEOINTI 4. Näkökulmien.
RAKENNE TARKOITUKSEN MUKAAN! Asiatekstin tyypillisiä rakennemalleja 1 Sari Toivakka.
Päättötyön kirjoittamisesta 2 Kirjoittamisprosessin pohjaksi / Oulun Yliopisto KIRJOITTAMINEN PROSESSINA / Outi Mikkola.
Runous.
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
Kyselylomakkeen tekeminen
Kirjallisuuden käsitteitä
Asiakielisyys.
Asiatekstin rakennemalleja
Ideoinnista ja suunnittelusta liikkeelle!
Tutkielman teko-ohjeet
Essee – tekstien jalokivi
Työelämän tekstejä sähköposti.
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
ÄIDINKIELEN SÄHKÖINEN YLIOPPILASKOE
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Tieteellisen kirjoittamisen kurssi
Asiatekstin rakennemalleja
Tekstin kokonaisrakenne ja argumentointi
Tietoa välittävä puheenvuoro
ESSEE.
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Kirje, sähköposti, blogi
Aineistosta kirjoittaminen
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Palautetaidot ja opponointi
Kirjallisuusterapia.
Selkokieli.
Vastavalmistuneen puheenvuoro
Kirjoittamisen perusoppeja
Paljon onnea Sirkka! Paljon onnea Heidi!
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Esityksen transkriptio:

KIRJALLINEN ILMAISU Tervetuloa! FM Kaisa Heinlahti Kurssin materiaalit verkossa Google: matskut helsinki

KIRJOITTAMISEN TAITO 1. Ti Kirjoitusprosessi 2. To Opinnoissa tarvittavat kirjoitustyypit Tauko n

KEKSITÄÄN YHDESSÄ! Mistä aiheesta haluaisit kirjoittaa /olet kirjoittamassa/ tulet todennäköisesti lähiaikoina kirjoittamaan?

KIRJOITUSHARJOITUS: KUUTIOINTI Saat kohta 6 näkökulmaa aiheeseen ”Minä kirjoittajana”. Kirjoita joka näkökulmasta 2-3 minuuttia. Etene järjestyksessä, sillä tehtävät vaikeutuvat aste asteelta. Tavoitteena saada paperille välitön ensivaikutelma – älä siis pysähdy miettimään.

KIRJOITUSHARJOITUS: KUUTIOINTI 1. Kuvaile. Tarkastele aihettasi tarkasti ja läheltä, kuvaile yksityiskohtaisesti. 2. Vertaile. Mihin aihettasi voi verrata? Mitä samaa / erilaista aiheessasi on verrattuna muihin aiheisiin? 3. Yhdistele. Mitä aiheesi tuo mieleesi ja mihin muihin aiheisiin se liittyy? 4. Analysoi. Millaisista osista, esimerkiksi käsitteistä tai ominaisuuksista, aiheesi muodostuu. 5. Sovella. Mihin / kuka aihettasi voi soveltaa ja mihin / kenelle siitä on hyötyä? 6. Esitä väitteitä puolesta ja vastaan! Kannata ja vastusta aihettasi. Esitä mieleesi tulevia tai kuulemiasi väitteitä aiheesi puolesta ja sitä vastaan.

”Koulussa tekstini olivat äynnä punakynää.” ”Tuijotan valkoista paperia, enkä pääse kirjoittamisen alkuun.” ”Esseestäni tulee kuitenkin huono.” ”Tää on vaan tämmönen idea. Muilla on varmasti parempia.” ”Minulla on paljon ajatuksia, liikaakin. Tekstiä vain ryöppyää hallitsemattomasti.” ”Pitäisi kirjoittaa oppimispäiväkirjaa, mutten pysty keskittymään. ”Jotkut vaan osaa kirjoittaa. Mä en.”

TAVALLISIA ONGELMIA Perfektionismi Sisäiset sensorit Epäonnistumisen pelko Aloittamisen vaikeus ja lykkääminen Aikaisemmat negatiiviset kokemukset Keskittyminen ja mielenterveys

RATKAISUJA 1. Omien ajatusten analysointi 2. Säännöllisyys 3. Automatisoituminen 4. Sosiaalinen tuki

KULTAISET SÄÄNNÖT 1. Kirjoita säännöllisesti, mieluiten joka päivä mielialastasi ja vireystilastasi riippumatta. 2. Kirjoita vireystilasi mukaan: luonnosten kirjoittaminen on mahdollista väsyneenäkin, mutta muokkaaminen vaatii enemmän vireyttä. 3. Vältä tiukasta aikataulusta johtuvia liian tiiviitä kirjoitusrupeamia. 4. Kirjoita lyhyissä, tehokkaissa pätkissä. 5. Älä ahdistu kohdatessasi kirjoittamisen esteitä vaan varaudu voittamaan ne. 6. Asennoidu positiivisesti tekstin muokkaamiseen.

KIRJOITUSPROSESSIN VAIHEET 1. valmistautuminen ja suunnittelu 2. luonnostelu ja ensimmäinen kirjoituskerta 3. monta uudelleenkirjoituskertaa 4. kieliasun ja rakenteen tarkastelu ja hiominen 5. tekstin arviointi ja julkaiseminen

1. VALMISTAUTUMINEN JA SUUNNITTELU Vapaa kirjoittaminen Kuutiointi Lukeminen Miellekartta Muiden kanssa keskustelu Kypsyttely 6 kysymystä: Kuka? Mitä? Missä? Milloin? Miten? Miksi? Silmukointi

IDEOINTI: SILMUKOINTI Jos sinulla on vaikeuksia lähestyä aihetta, kokeile seuraavaa silmukointiharjoitusta: Kirjoita valitsemastasi aiheesta yksi sivu Alleviivaa, tai pyydä jotain toista alleviivaamaan kirjoittamastasi tekstistä mielenkiintoisin tai tärkein asia ja kirjoita siitä yksi sivu. Valitse edelleen kirjoittamastasi tekstistä mielenkiintoisin tai tärkein asia ja kirjoita siitä yksi sivu. Jatka silmukointia kunnes päädyt selkeästi ja mielekkäästi rajattuun aiheeseen.

2. LUONNOSTELU JA ENSIMMÄINEN KIRJOITUSKERTA + 3. MONTA UUDELLEENKIRJOITUSKERTAA Apuna: Aikataulun laatiminen. Säännöllinen kirjoitusrytmi. Ylimääräinen ja turhalta tuntuva teksti talteen. Kirjoitus- ja tutkimuspäiväkirjan pitäminen.

4. KIELIASUN JA RAKENTEEN HIOMINEN Tieteelliselle tekstille tyypillisä rakenteita: Yksityisestä yleiseen -rakennetta kutsutaan myös induktioksi. Temaattinen tai vertaileva rakenne perustuu asian käsittelyyn analyysin ja tulkinnan pohjalta. Hierarkkisessa rakenteessa tekstin eri luvut seurailevat asian jäsentymistä ylä- ja alakäsitteisiin. Ongelma−ratkaisu-rakenteessa ensin esitetään ongelma, ristiriita tai kysymys, johon kirjoittaja esittää ratkaisun, selityksen tai vastauksen.

4. KIELIASUN JA RAKENTEEN HIOMINEN Tarkista sivun asetukset, sivunumerointi sekä sananvalinnat ja virkerakenteet. Viilaa oikeakielisyys kuntoon. Pilkut, yhdyssanat, isot alkukirjaimet. Tarkista lähdeviitteet ja varmista, että kaikki lähteet löytyvät lähdeluettelosta. Lähdeviitteet ovat tärkeitä lukijalle, joka ehkä haluaa lisätietoa samasta aiheesta!

4. KIELIASUN JA RAKENTEEN HIOMINEN Miten hyvin otat lukijan huomioon? Onko tekstiä helppo lukea? Kirjoitatko selkeästi ja yksiselitteisesti? Kikkailetko kielellä? Haluaisitko lukea kirjoittamaasi tekstiä? Herätätkö lukijan mielenkiinnon?

4. KIELIASUN JA RAKENTEEN HIOMINEN Onko tekstin rakenne looginen? Onko tekstissäsi havainnollistavia yksityiskohtia ja esimerkkejä? Onko jokaisella lauseella sisällöllinen tehtävä ja ovatko lauseet selkeitä? Vastaatko tutkimuskysymyksiin, joita olet alussa esittänyt? Muistatko lopettaa niin, että palkitset lukijan? Onko loppu olennaisen kokoava?

5. ARVIOINTI JA JULKAISEMINEN Palautetta pitää opetella arvostamaan. Teksti ja sen kirjoittanut persoona kannattaa erottaa toisistaan. Ole armollinen itsellesi.

PYRI SUJUVAAN TEKSTIIN! Harjoitus: Jaettua tekstiä voi pitää sujuvana? Miksi? Miten teksti rakentuu?

KIRJALLISUUTTA Lonka, I., Lonka, K., Karvonen, P. & Leino, P. 2006: Taitava kirjoittaja. Helsinki: Yliopistopaino. Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P. 2004: Tutki ja kirjoita. Helsinki: Tammi. Iisa, K., Kankaanpää, S. & Piehl, A. 1998: Tekstintekijän käsikirja. Helsinki: Yrityskirjat Oy.