MIUN YHISTYS– Pohjois-Karjalan yhdistysohjelma 2015-2020 16.9.2015, Kuopio.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AVARTTI – NUORET SEN TEKEVÄT THE INTERNATIONAL AWARD FOR YOUNG PEOPLE
Advertisements

ILO ELÄÄ JÄRJESTÖISSÄ – Pohjois-Karjalan järjestöpäivät , Kitee PALAUTTEEN PURKU Hanna Kääriäinen 2013.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Tikkurilan Palloseura
TTL Sosiaalisessa mediassa
Joukkoistamisen ja vertaistuotannon edistäminen yhdistysten kansalaistoiminnassa Käytännön kehittäjän näkökulma.
Veli-Matti Karppinen 2006 Nakertaja – Hetteenmäen kyläyhdistys ry.
Hyvinvointitieto Keski-Pohjanmaan hyvinvointistrategiatyössä Nuorta ei jätetä -seminaari Kristiina Niemi Hyvinvoinnin valtatie -hanke Keski-Pohjanmaan.
Teemme tulevaisuutemme - yhdistyskierros syksy 2014.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 2011 Monikulttuurisuustyöpaja
JÄRJESTÖT JA KUNTA – KUMPPANUUDEN UUDET ASKELEET Kaupunginsihteeri Jari Horttanainen.
Järjestöt ja kunta- ja palvelurakenneuudistusprosessi Pohjois-Karjala Järjestöfoorumi 25.10: työryhmä valmistelemaan asiaa Työryhmässä : Sosiaali- ja terveysturvan.
MAAKUNNALLINEN PALLIATIIVISEN HOIDON TÄYDENNYSKOULUTUSMALLI
Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Hanna Kääriäinen
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
Puurakentamisen verkko- osaamiskeskus
Omahoitopolut.fi ja sähköinen hoitoon hakeutuminen Anu Suurnäkki, projektipäällikkö, THL Riitta Lehtonen, IT-palvelupäällikkö, Eksote.
Asukas- ja järjestönäkökulma Siun Sotessa toiminnanjohtaja Elina Pajula.
Kainuun alueverkoston ohjelma Kajaanin Työvoimayhdistyksen esittely Kainuun soten suunnittelija Niina Komulainen kertoo hyvinvoinnin palvelutarjottimesta.
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi Eeva Karjula Eläkeliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja.
Yhdistyshuoltamo VISIO Pohjois-Karjalan yhdistyshuoltamo 2017 tukee, auttaa ja kehittää yhteistyössä maakunnan yhdistystoimintaa. Yhdistyshuoltamo kokoaa.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
SJTL hallitus Jäsenyhdistyksellä täytyy olla vuosikokouksen valitsema hallitus. Hallituksen tehtävät koskevat yhdistyksen hoitamista huolellisesti.
Yhdistykset kumppaneina kunnan kanssa – tasavertaista yhteistyötä Huhmari Kari Hyvärinen, yhteistyökoordinaattori Pohjois-Karjalan kansanterveyden.
Yhdistyshuoltamo Tarvitseeko yhdistyksenne vuosihuoltoa? Nakuttaako vapaaehtoistyön moottori? Onko uuden startin aika? Mietitkö jo romuttamolle vientiä?
Osallistumisesta ja vapaaehtoistoiminnasta Pohjois-Karjalan järjestökysely 2016 Jatkoa järjestökyselylle 2014 Vapaapäivä JAKE-hanke
JAKE-hanke / Moni-JAKE Järjestöjen monikulttuurisuuden kehittäminen Monikulttuurisuus-teemaryhmä – Järjestö-kunta-yhteistyö – Järjestöjen monikulttuuristaminen.
Tilanne Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa.
Katja Asikainen.  Hankkeen kesto: –  Hankkeen hallinnoija: Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys  tavoitteet: ◦ maakunnallinen järjestöstrategia,
Itä-Suomen alueverkosto
Ryhdistä yhdistystä treffille: Mitä yhdistystoiminta on?
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Tervetuloa Innokylään
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
JÄRJESTÖJEN JA KUNTIEN KUMPPANUUS – hyvät käytännöt Pohjois-Karjalassa Hyvinvointikumppanuus Etelä-Savossa-hanke Kansalaistoiminta ja kumppanuus maakuntauudistuksen.
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Tervetuloa ! Kontiolahden Omakotiyhdistys ry
Pohjois-Karjalan vapaaehtoistoiminnan verkosto
Mitä vapaaehtoistoiminta on. Millainen vapaaehtoinen sinussa asuu
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE
Kansalaistoiminnankeskus Matara
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Kylähyvinvointi teematyöryhmän tiekartta 2015
Järjestöjen sote- ja maakuntapäivään
Hankkeesta ja koulutuksista saa lisätietoja
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Järjestöjen ja kuntien kumppanuus – hyvät käytännöt Pohjois-Karjalasta
Järjestöasiain neuvottelukunta JANE
Kysymykset työskentelylle: Verkoston vastuut, pelisäännöt ja hyödyt 1
Monikulttuurisuus teematyöryhmän I/2015 kokous
Aineistoja taloustiedon opetukseen Iina Lario Suomen Pankki
Osallisuuden seuranta ja brändityöpajat
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Tule mukaan päätöksenteon koulutukseen
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
OmaLahti –yhdistystapaaminen Monitoimitalo Onni Yhteisen työskentelyn tulokset.
Esityksen transkriptio:

MIUN YHISTYS– Pohjois-Karjalan yhdistysohjelma , Kuopio

Mistä kyse?  Ohjelma on Pohjois-Karjalan maakuntaliiton teemaohjelma, joka täsmentää maakuntaohjelmaa POKAT   Rahoittaja: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, maakunnan kehittämisrahasta (70/30)  Hallinnoija: Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry

Miksi?  Ohjelmatyötä tehty ensimmäisen kerran 2007  hyvinvointialojen järjestöstrategia  6 toimintalinjaa/37 toimenpide-ehdotusta  Tavoitteet päivitettävä  Uusi ohjelmakausi, uusi maakuntaohjelma  Maailma muuttuu, järjestöt muuttuvat mukana

Maakuntaohjelmassa  Maakuntaohjelmassa esitetään järjestösektoria koskevia tavoitteita  Järjestöjen tekemä hyvinvointityö  Tavoitteena on lisätä asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä, kulttuurin ja liikunnan harrastusmahdollisuuksia sekä toimijoiden yhteistyötä eri väestöryhmien kanssa  Maakuntaohjelma tavoittelee aktiivisia ja osallistuvia kansalaisia sekä osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä esimerkiksi yhdistysten, järjestöjen ja kansalaistoiminnan kautta.  KÄRKITAVOITTEET:  1. älykäs erikoistuminen – älykäs kasvu 2. öljyvapaa maakunta – kestävä kasvu 3. elinikäinen osallisuus – osallistuva kasvu

Taustoja järjestötoimintaan osallistumisesta  Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (ATH) mukaan Pohjois-Karjalassa yhdistysten toimintaan ilmoittaa aktiivisesti osallistuvansa 24 % asukkaista. (Toiseksi vähiten)  Asukaslukuun suhteutettuna Pohjois-Karjalassa jaettiin 2014 kuntien toimesta järjestöjen yleisavustuksia keskimäärin 8,4 euroa per asukas.  Syitä: Pitkät välimatkat, korkea sairastavuus ja iäkäs väestö, alhainen koulutus- ja tulotaso. Myös läheisen heikko terveys vähentää erityisesti eläkeikäisen väestön osallistumista.

Menetelmä  Pohjoiskarjalaisten järjestöjen ja yhdistysten osallistuminen ja tiedontuottaminen on mahdollistettu:  avoimilla MiunYhistys-työpajoilla 15 paikkakunnalla  keskustelemalla järjestöverkostoissa ja yhteistyöryhmissä ohjelmasta  kahdella sähköisellä kyselyllä JELLI- järjestötietopalvelussa  Osallistujia 438 henkeä, 319 yhdistystä. Sähköisiä palautteita reilu 50

Kuvitus: Sanna Hukkanen & Sunday Ngakama

Tavoite 1: Ilo elää ihmisissä – Kestävää ja uudistuvaa kansalaistoimintaa  1.Tarjotaan apua ja kannustusta omannäköisen toiminnan käynnistämiseksi yhdistysten sisällä.  2.Yhdistystoimintaa johdetaan huolellisesti, avoimesti ja tasa-arvoisesti.  3.Yhdistykset huomioivat toiminnassaan ympäristön.  4.Kansalais- ja yhdistystoimintaa tehdään näkyväksi.  5.Kansalaistoiminnasta iloitaan.

Tavoite 2: Tehhään porukassa - Yhdistykset yhteistyössä  1.Vapaaehtoistyötä ja vertaistukea on löydettävissä.  2.Yhdistysten hankeosaamista lisätään.  3.Koulutetaan yhdistystoimijoita sähköisten viestintäkanavien käyttöönottamiseksi.  4.Maakunnallisia yhdistyksille suunnattuja verkkopalveluita kuten Jelli-järjestötietopalvelua, Maakaistaa ja KYLÄTIETO Pohjois-Karjala- palvelua kehitetään.  5.Kootaan yhteen järjestöjen tarjoamia tukipalveluja koulutuksen, tiedottamisen, taloushallinnon ja työllistämisen aloilta.  6.Yhdistysten toimivia käytäntöjä jaetaan ja hyödynnetään, mutta toimintaa myös uudistetaan.

Tavoite 3: Kumppanina kunnan kanssa - tasavertaista yhteistyötä  1.Jokaisen kunnan alueella on edullisia tai maksuttomia tiloja järjestöille.  2.Kuntien avustuskäytännöt ovat avoimia ja yksinkertaisia. Yhdistykset ovat keskenään tasa-arvoisia.  3.Kuntien työntekijöille tarjotaan koulutusta järjestö- ja kansalaistoiminnasta.  4.Jokaisessa kunnassa on nimetty järjestöjen yhteyshenkilö tai - henkilöitä.  5.Kunnat ja yhdistykset kutsuvat säännöllisesti koolle alueensa järjestötapaamiset ja -foorumit.  6.Yhdistysten ja koulujen välistä yhteistyötä lisätään.  7.Helpotetaan järjestöjen mahdollisuuksia toimia työllistämistyössä.  8.Uudet asukkaat saavat mahdollisuuden tutustua yhdistystoimintaan.

Toteutus  Julkaistiin JAKE-verkostopäivillä  Janen kokous 18.8 pohti jalkauttamista työpajoissa  JANE kutsuu koolle syksyllä aluejärjestöt sekä yhdistystoimijat järjestöpäiville Huhmariin.  Toteutumista seuraa JANE, yhdessä maakuntaliiton kanssa:  TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2016

HYVINVOINTITALOUS - Kunta-järjestö yhteistyöseminaari Ke klo Paikka: Carelicum auditorio, Koskikatu 5 Joensuu Mistä puhutaan kun puhutaan hyvinvointitaloudesta? Miten kunnissa voidaan investoida hyvinvointiin ja mitä se hyödyttää? Mikä on järjestöjen rooli hyvinvointitaloudessa? Ilmoittautuminen mennessä: Lisätietoja: puh puh Tilaisuus on maksuton. TERVETULOA!