Lakitieto LAPSEN OIKEUDET. SUKUNIMILAKI Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos vanhemmilla.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PerheESTÄ.
Advertisements

Nimet ja henkilötiedot - yhteenveto
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2011 (Lohi)
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
Eija Heikkinen Luennot 2014 / syksy
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2012 (Lohi)
Lapsen asema: Avoliitossa lapsen huoltajuus äidin, isän on erikseen tunnustettava isyytensä Jos ei tunnusta, tarvitaan oikeuden päätös = isyyden vahvistaminen.
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2015 (Lohi)
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
Adoption Adoptio. 1.Kun kuulet sanan adoptio, mitä tulee ensimmäiseksi mieleen 2. Mitä kokemuksia sinulla on ollut adoptiosta, henkilökoht, suvussa,
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
© Kustannusosakeyhtiö Otava Heijastuspohja Tietoa ja tilastoja Suomen väestöstä.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Isyyden tunnustaminen neuvolassa - Muutokset äitiysneuvolatyössä
Tajua Mut! -toimintamalli koulutus
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
H U L I P I V S U L A S I V I L Ä V Ä E K S A
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
2 Perheitä on joka lähtöön s
Perhe.
Mikä ihmeen oppisopimus?
Suoraviivainen viestintä julkishallinnon asiakkaille
Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Yhteiskunnan tuki odottaville äideille
PELAAJASIIRRON EETTISET SUOSITUKSET (nämä ohjeet perustuvat Palloliiton eettisiin suosituksiin) Perusperiaate nro 1: Emme estä sopimuksettoman, velvoitteensa.
15 Laki suojelee kuluttajaa s Tuntidiat Tehtävien vastaukset.
KANSALAISKUULEMINEN PASI TURUNEN
Kaksi psykodynaamista teoriaa varhaislapsuudesta
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Konferenssien käsittely
Elämänkatsomustiedon tunti
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
15 Laki suojelee kuluttajaa s
Tuomaripalkkio Verokortti Tuomaritehtävien seurantalomake
Suomi 2A
20.
Vanhemmuus Raskaus on prosessi, jonka aikana on mahdollisuus alkaa matka vanhemmuuteen (vanhemmuuteen kasvua kuvataan myös kriisiperiodiksi, jonka raskaus.
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
EETTINEN AJATTELU TERVEYSTIEDOSSA
Tajua mut! –toimintamalli koulutus
Vardan tietomalli ja raportointi
KIUSAAMISEN EHKÄISYSUUNNITELMA Laadittu:
Kahden yksityishenkilön välinen kauppa ja sopimuksen synty
Valtionosuusuudistus - Turku
Lukion opiskeluhuolto
Erotilanteen palveluilla kohti sovinnollisuutta
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Oodi versio 5.0. yhteenveto
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
YHDESSÄ HYVÄ OTE Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
Työpaja 4: Maakuntien tarpeet valtakunnallisille sote toimijoille
EROTILANTEEN PALVELUILLA KOHTI SOVINNOLLISUUTTA Eroauttaminen Kainuussa 02/ Marika Uhlbäck, projektisuunnittelija Mukava Kainuu -hanke.
Oppimisen arviointi uudessa OPSissa
Loiste –hanke KEE-päivät
Luku x Luvun otsikko Jakso III Perhe ja perintö.
ERON EDESSÄ Lastenvalvojapalvelut
Perheoikeudelliset palvelut
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
Harjoitusryhmät Syksy 2018.
Kumppanuus-/yrityspolkumalli
Esityksen transkriptio:

Lakitieto LAPSEN OIKEUDET

SUKUNIMILAKI Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos vanhemmilla on eri sukunimi ja lapselle halutaan isän sukunimi, tästä pitää erikseen ilmoittaa väestörekisteriin. Jos vanhemmilla on eri sukunimi ja lapselle halutaan isän sukunimi, tästä pitää erikseen ilmoittaa väestörekisteriin. Jos vanhemmat eivät ole naimisissa, lisäedellytys on, että mies on tunnustanut isyyden. Jos vanhemmat eivät ole naimisissa, lisäedellytys on, että mies on tunnustanut isyyden. Vanhempien yhteishuollossa olevilla täyssisaruksilla on oltava sama sukunimi. Vanhempien yhteishuollossa olevilla täyssisaruksilla on oltava sama sukunimi. Yleensä sukunimen vaihtaminen vaatii hakemuksen. Yleensä sukunimen vaihtaminen vaatii hakemuksen. Poikkeus: pelkällä ilmoituksella sukunimen voi vaihtaa perheyhteyteen, avioliittoon ja avioeroon liittyvistä syistä. Poikkeus: pelkällä ilmoituksella sukunimen voi vaihtaa perheyhteyteen, avioliittoon ja avioeroon liittyvistä syistä.

ETUNIMILAKI Etunimiä saa olla 1-3. Etunimiä saa olla 1-3. Niiden tulee olla muodoltaan ja kirjoitusasultaan suomenkieleen sopivia. Niiden tulee olla muodoltaan ja kirjoitusasultaan suomenkieleen sopivia. Tytölle ei saa antaa pojan nimeä eikä pojalle tytön nimeä. Tytölle ei saa antaa pojan nimeä eikä pojalle tytön nimeä. Nimet eivät saa olla loukkaavia. Nimet eivät saa olla loukkaavia. Etu- ja sukunimi ei saa olla sama. Etu- ja sukunimi ei saa olla sama. 15v. Täyttänyt voi kerran muuttaa etunimensä pelkällä ilmoituksella. 15v. Täyttänyt voi kerran muuttaa etunimensä pelkällä ilmoituksella.

ISYYS Avioliitossa syntyneille lapsille aviomies merkitään automaattisesti isäksi. Avioliitossa syntyneille lapsille aviomies merkitään automaattisesti isäksi. Avoliitossa tai yksinäisillä naisilla vain äiti merkitään lapsen huoltajaksi. Avoliitossa tai yksinäisillä naisilla vain äiti merkitään lapsen huoltajaksi. Lapsen siittäjä merkitään isäksi vain, mikäli hän käy erikseen tunnustamassa isyyden. Lapsen siittäjä merkitään isäksi vain, mikäli hän käy erikseen tunnustamassa isyyden. Isäehdokkaan kieltäytyessä tunnustamassa äiti voi vaatia isyyden selvittämistä. Isäehdokkaan kieltäytyessä tunnustamassa äiti voi vaatia isyyden selvittämistä. Selvittäminen on lapsen edun mukaista: elatusvelvollisuus ja oikeus perintöön tulevat vain jos isyys on vahvistettu. Selvittäminen on lapsen edun mukaista: elatusvelvollisuus ja oikeus perintöön tulevat vain jos isyys on vahvistettu.

LAPSEN HUOLTAJUUS 1/2 Alaikäisellä lapsella on huoltaja (yleensä vanhemmat), joka vastaa mm. elatuksesta ja edunvalvonnasta. Alaikäisellä lapsella on huoltaja (yleensä vanhemmat), joka vastaa mm. elatuksesta ja edunvalvonnasta. Jos vanhemmat eivät ole naimisissa, pitää huoltajuus sopia: Jos vanhemmat eivät ole naimisissa, pitää huoltajuus sopia: 1. Yksinhuoltajuus 2. Yhteishuoltajuus Jos vanhemmat eivät asu yhdessä, pitää sopia elatusavusta ja tapaamisoikeudesta Jos vanhemmat eivät asu yhdessä, pitää sopia elatusavusta ja tapaamisoikeudesta

LAPSEN HUOLTAJUUS 2/2 Ottolapsi (=adoptio) juridisesti kuin biologinen lapsi Ottolapsi (=adoptio) juridisesti kuin biologinen lapsi Ottolapsisuhdetta ei voi purkaa Ottolapsisuhdetta ei voi purkaa Lapsen juridiset siteet biologisiin sukulaisiin katkeavat Lapsen juridiset siteet biologisiin sukulaisiin katkeavat Sijoitettu lapsi kuuluu juridisesti biologisille vanhemmilleen, vaikka asuu sijaisperheessä tai lastenkodissa Sijoitettu lapsi kuuluu juridisesti biologisille vanhemmilleen, vaikka asuu sijaisperheessä tai lastenkodissa Sosiaalilautakunta valvoo lapsen etua Sosiaalilautakunta valvoo lapsen etua