Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Vanhempien ja ryhmänohjaajien yhteistyö
Tervetuloa vanhempainiltaan!
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Minä oppijana 1 ov..
Ajatuksia oppimisesta
Matemaattisten aineitten ryhmä Nurmon yläasteella
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Peruskoulun tuki ammatinvalinnassa
- Vanhemmat itsenäistyvän nuoren tukena
Vanhempien vertaisryhmä pilotti Myllypuron yläaste 2009 Ulla Hukka, erityisopettaja Tiina Valtonen, opinto-ohjaaja.
SARANA Oppimisen tukemisen keskus Koulutuskeskus Agricolassa 2012 Pirkko Naukkarinen Tehostetun ohjauksen Sarana- malli.
O PPILAITOKSEN ARVIOINTI 2014 Opiskelijakyselyn tulokset.
Yhteistoiminnallinen oppiminen Tavoitteena saada yleiskuva menetelmästä oman opetuksen suunnitteluun.
1 Tuotokset Päätösseminaarin ryhmätyöt Ohjusrukkanen loistava! Foorumi tavata verkostoa (pienemmässä mittakaavassa, kuin verkostopäivillä) a kuulla ”kentän”
TUKEVA. uusi, kokonaisvaltainen, oppilashuollollinen toimintamalli tukee koulussa tapahtuvaa oppilaiden hyvinvointia edistävää toimintaa ja koordinoi.
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Ops seminaari Askola.
Kirkkojärven koulu esittäytyy 7. luokkien info
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Rehtori Tuula Tervonen. * Tervetuloa, rehtori Tuula Tervonen * Opiskeluasiaa, psyykkari Taina Härmä * Ajankohtaista, rehtori * Sähköinen opiskelu ja.
1. vuoden opiskelijoiden vanhempainilta Jani Syrjälä, rehtori.
Koulun aloitus oppilashuollon palveluiden näkökulmasta Koulupsykologi Maria Ruohola & kuraattori Aira Heikkilä.
LUKIOESITTELY VANHEMMILLE VIHERLAAKSON LUKIO
KYSELYT SOVELTUVUUSKOKEESSA Kuullun ymmärtäminen, kuinka hyvin hakija kykenee pitämään kuulemaansa tietoa mielessä, keskittymiskyky, ohjeiden ymmärtäminen.
Perustiedot Valmentavaa koulutusta KAO:lla vuodesta AVA, MAVA, Ammattistartti ja nyt VALMA VALMA:ssa 50 opiskelijapaikkaa Opetustiimi: 3 opettajaa,
Sosiaalisen median hyödyntäminen ja kehittäminen nuorille suunnatuissa sosiaalipalveluissa Case: nuorten Facebook-palveluohjaus Oulussa Saila Lähteenmäki,
Kirkkojärven koulu esittäytyy 7. luokkien info
Opiskelijaksi Oulunsalon lukioon. Uusien opiskelijoiden valinta keväällä 2014  Oulunsalon lukiossa on 80 aloituspaikkaa kevään 2014 yhteishaussa  Lukioihin.
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
Opetussuunnitelma muuttuu MITÄ SE TARKOITTAA?. Opetussuunnitelma tuo oppilaalle lisää vapautta ja vastuuta.
Vanhempainilta 3 c Keskustelun aiheet Esittelyt Laitoin vanhemmille kiertämään nimilistan, johon kaikki voivat merkitä puhelinnumeronsa oppilaiden.
Etsivä nuorisotyö Kemissä Argos. Taustaa ja tuloksia Argos -etsivän nuorisotyön hanke aloitti Kemissä heinäkuussa 2008 Työparitoiminta Tuloksia 2008 hanke.
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
OPPILASHUOLLOLLINEN POLKU
RAUMAN KAUPUNGIN KOULUPSYKOLOGIEN TYÖNKUVA
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
VERTUe - Ohjaten ja vertaistukien ammattilaiseksi 11/2016 – 12/2017
Tervetuloa! OPS 2016.
Huoltajakysely2017 Jynkänlahden koulu
1. Ruutuaika Netin ja kännykän järkevä käyttö. Pohdittavaksi:
MIKSI LUKIOON???.
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Nuoret kunnan päätöksenteossa
KURAATTORI elokuu Tehtävä Yhteystiedot Asiakkaat Konsultaatiot
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
KOLKKIEN VANHEMPAINILTA
KOLKKIEN VANHEMPAINILTA
Opinto-ohjaaja Johanna Ottavainen
Pieksämäen kaupunki Hiekanpään koulu
Tervetuloa kouluun!.
Huoltajakysely lukuvuoden opiskelijoille
MIKSI LUKIOON???.
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Viherlaakson lukio Kevät 2017
Puistopolun peruskoulu 7. luokan vanhempainilta
Lukion tehtävä antaa laaja-alainen yleissivistys
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Opiskeluhuollon palvelut
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
7. luokkien vanhempainilta
Koulun aloitus: Uusi askel lapselle ja vanhemmalle
Luokat A Minna Mäkelä 19B Satu Mäkinen 19C Juha Käkilehto.
Esityksen transkriptio:

Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014

Lukio-opiskelun vaatimukset Lukiossa opiskelu muuttuu verrattuna yläasteen opiskeluun Opittavien asioiden määrä kasvaa ja ne on omaksuttava lyhyemmässä ajassa Opiskelija valitsee itse ohjelmansa ja opiskelijan oma vastuu opiskelustaan lisääntyy Lukiossa ei ole varsinaista luokkarakennetta: opiskelijalla on oma ”kotiryhmänsä” mutta opiskelu tapahtuu vaihtuvissa aineryhmissä

Vanhemmat tukemassa lukiolaista Lukion opinto-opas kannattaa lukea läpi Wilma on tärkeä väline koulun ja kodin väliseen viestintään Vanhempainilloista saat hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa sekä tapaat muita vanhempia Lukioissa toimii usein vanhempaintoimikunta

Millainen on lukiolainen? Nuoret kehittyvät yksilöllisesti, mistä syystä nuoruusiän ja identiteettikehityksen tuen tarve ja määrä on yksilöllistä. Nuorelta ei saa vaatia hänen kehitystasoaan enempää. Ikätoverisuhteet ovat merkittäviä nuoruusiän kehityksen kannalta Nuori tarvitsee edelleen vanhempiensa huolenpitoa ja läsnäoloa Nuori tarvitsee ”juuret ja siivet”

Kysy kuulumisiani ja ole kanssani! Ole koulumenestyksen ohella aidosti kiinnostunut siitä, mitä nuorellesi kuuluu ”Haluan viettää aikaa kanssanne, vaikka se ei aina siltä vaikuta” ”Kyselkää kuulumisia, olkaa kiinnostuneita” Pidä yllä myönteistä vuorovaikutusta: asioista sopiminen perustuu yhteisiin keskusteluihin ja sopimuksiin Muista antaa nuorelle myös oma rauha ja kunnioita hänen yksityisyyttään

Huolehdi perustarpeistani! Rutiinit rules! Päiväjärjestys ja asioiden samankaltaisina pysyminen kotona luovat turvaa. Huolehdi, että nuoresi nukkuu, syö ja liikkuu riittävästi Nuorelle tulee jäädä riittävästi aikaa myös sosiaalisille suhteille, harrastuksille ja rentoutumiselle – ajalle, jolloin ei ole tarvetta tehdä yhtään mitään, vain olla ja unelmoida

Opinnot ovat nuoren työtä Koulutehtävät ovat nuoren työtä. Lukiossa luodaan pohja myöhemmille opinnoille. Auta nuorta tarvittaessa koulutehtävissä ja ole kiinnostunut nuoren opinnoista Anna nuoren kuitenkin ottaa itse vastuu opiskelustaan Tärkeintä on, että ilo ja into oppimiseen säilyy – kun opinnot sujuvat, se nostaa itsetuntoa ja halua yrittää jatkossakin ”Antakaa minun elää omaa unelmaani, ei teidän”

Hyvinvointia rakentamassa Opinto-ohjaaja ja opettajat ohjaavat ja tukevat lukiolaisen opintoja yhteistyössä kodin kanssa Jos lukiosta otetaan yhteyttä nuoren asioissa, kuuntele huoli tarkkaan. Kysymys on huolenpidosta. Pulmalliset asiat ratkotaan yhteistyössä ja rakentavalla tavalla: ”Koko koulu kasvattaa!” Lukiosta löytyy joukko eri alan asiantuntijoita, jotka voivat olla apuna asioiden ratkomisessa Vanhemmat voivat myös itse olla aktiivisia yhteydenotossa lukioon Yhteydessä kannattaa olla jo silloin, kun pulmat ovat vielä pieniä