Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Järkevästi koostetun ruokavalion avulla urheilijat voivat: tehostaa harjoittelua tehostaa palautumista nopeuttaa fyysistä kehitystä vähentää sairastelua pienentää rasitusvammojen riskiä ylläpitää sopivaa kehon koostumusta © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Perussäännöt: Ateriavälit pisimmillään 3-4 h Puolet päivän ruoasta neljään mennessä Selkeät ruoka-ajat, ei jatkuvaa napostelua © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Kuinka rytmittää urheilijan ateriat ja välipalat suhteessa harjoituksiin? Yhden harjoituksen päivä Kahden harjoituksen päivä Aamupala 7.15 Välipala 9.45 Harjoitus 8.00 Lounas Välitön välipala 9.30 Välipala 14 Lounas Päivällinen 16Harjoitus 16Välipala 14 Harjoitus 19Välitön välipala 18Päivällinen 16Harjoitus 16 Välitön välipala 21Päivällinen 19Harjoitus 19Välitön välipala 18 Runsas iltapala 22Kevyt iltapala 22Välitön välipala 21Päivällinen 19 Reilu iltapala 22Kevyt iltapala 22 © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Hyvä välipala on helppo koostaa 1/3 proteiinia 1/3 hiilihydraatteja 1/3 kasviksia, hedelmiä, marjoja © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Tuotteiden sisältömerkinnät Ainesosaluettelo Tuotteen sisältö Valmistusaineet Lisäaineet -> aine jota tuotteessa on eniten, ilmoitetaan ensimmäisenä Ravintosisältö Ravintoarvomerkinnät kertovat proteiinin määrän hiilihydraattien määrän ja sokerien osuuden siitä rasvan laadun ja määrän ravintokuidun määrän © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Syöminen koko perheen yhteinen juttu Syömisestä saa ja pitää nauttia Syömisestä ei pidä tehdä vaikeaa eikä siitä pidä ottaa stressiä Täydellistä ruokavaliota ei ole olemassa Kaikkea voi syödä: ei tarvita turhia sääntöjä ja rajoituksia! © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio