Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Advertisements

NUORI URHEILIJA JA RAVITSEMUS
Syömisen ohjaus– pullonkaula ajattelulla eteenpäin
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Terveelliset elämäntavat
S Ruoka ja terveys s
Kohti puolimaratonia! THE GRIND
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Kehittymisen kulmakiviä
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
SYÖ OIKEIN.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Nimi_________________Nro____ BLUES MK -01 White Harjoituspäiväkirja Kesä 2013 Iloisuus – Urheilullisuus – Luovuus – Yrittäminen – Oppiminen.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Urheilijan ravitsemus Tuija Levälampi SH, ETK. Harjoittelu, Ruoka ja Lepo - urheilijan peruspilarit LepoRavinto Urheilija Harjoittelu Pelkkä lahjakkuus.
Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen laaja kalvosarja asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Ihmisen ravinto.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
LUOKAN SÄÄNNÖT 3.b. 1.EI SAA KIUSATA 2. PITÄÄ ANTAA TYÖRAUHA.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
URHEILIJAN HYVÄ RAVITSEMUS
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
Urheilijan syöminen ja energiatankkaus
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Nimi: Taru Tuominen Luokka: 7B Päivämäärä:
Liikunta+ravinto.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Vanhempien rooli lapsen harrastuksessa
Nimi: Neea Marttiin Luokka: 7B Päivämäärä:
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Nimi: Aino-Lotta Vuori Luokka: 7B Päivämäärä:
Nimi: Luokka: Päivämäärä:
Nimi: Elsa Lindholm Luokka: 7B Päivämäärä:
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Nimi: Netta Luokka: 7B Päivämäärä:
Ravitsemus ateriarytmi, lautasmalli, välipalat, juomat Anna Ojala ETM
Ruokaoppia.
NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO
Esityksen transkriptio:

Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Järkevästi koostetun ruokavalion avulla urheilijat voivat:  tehostaa harjoittelua  tehostaa palautumista  nopeuttaa fyysistä kehitystä  vähentää sairastelua  pienentää rasitusvammojen riskiä  ylläpitää sopivaa kehon koostumusta © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Perussäännöt:  Ateriavälit pisimmillään 3-4 h  Puolet päivän ruoasta neljään mennessä  Selkeät ruoka-ajat, ei jatkuvaa napostelua © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Kuinka rytmittää urheilijan ateriat ja välipalat suhteessa harjoituksiin? Yhden harjoituksen päivä Kahden harjoituksen päivä Aamupala 7.15 Välipala 9.45 Harjoitus 8.00 Lounas Välitön välipala 9.30 Välipala 14 Lounas Päivällinen 16Harjoitus 16Välipala 14 Harjoitus 19Välitön välipala 18Päivällinen 16Harjoitus 16 Välitön välipala 21Päivällinen 19Harjoitus 19Välitön välipala 18 Runsas iltapala 22Kevyt iltapala 22Välitön välipala 21Päivällinen 19 Reilu iltapala 22Kevyt iltapala 22 © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Hyvä välipala on helppo koostaa 1/3 proteiinia 1/3 hiilihydraatteja 1/3 kasviksia, hedelmiä, marjoja © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Tuotteiden sisältömerkinnät  Ainesosaluettelo  Tuotteen sisältö  Valmistusaineet  Lisäaineet  -> aine jota tuotteessa on eniten, ilmoite­taan ensimmäisenä  Ravintosisältö  Ravintoarvomerkinnät kertovat  proteiinin määrän  hiilihydraattien määrän ja sokerien osuuden siitä  rasvan laadun ja määrän  ravintokuidun määrän © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

 Syöminen koko perheen yhteinen juttu  Syömisestä saa ja pitää nauttia  Syömisestä ei pidä tehdä vaikeaa eikä siitä pidä ottaa stressiä  Täydellistä ruokavaliota ei ole olemassa  Kaikkea voi syödä: ei tarvita turhia sääntöjä ja rajoituksia! © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio