Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen 2014
Elintarvikehygienia = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään Henkilökohtainen hygienia Elintarvikkeiden hygienia Työtilojen hygienia
Elintarviketurvallisuusvirasto = Evira Hallinnoi hygieniaosaamistestejä Testin hyväksytysti suorittanut saa hygieniapassin ja –todistuksen Jos olet yli 3 kk työsuhteessa työssä, jossa käsittelet pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, tarvitset hygieniapassin. Passi on voimassa toistaiseksi
Miksi elintarvikehygienian tiedot ovat erityisen tärkeitä lähihoitajalle?
Ruokamyrkytysten määrä on lisääntynyt – miksi?
1.Joukkoruokailussa syödään iso osa aterioista 2.Matkailu on lisääntynyt 3.Elintarvikkeiden kuljetusmatkojen pidentyminen 4.Elintarvikkeiden säilytysaikojen pidentyminen 5.Myynnissä paljon esikäsiteltyjä tuotteita: lihaa, kalaa, kasviksia 6.Säilöntäaineiden, suolan, sokerin määriä pyritään vähentämään 7.Elintarviketyössä on paljon kouluttamatonta väkeä 8.Työpaikoilla on kova työtahti 9.Pyrkimys taloudellisuuteen Ruokamyrkytysten määrä on lisääntynyt. Syitä:
Ruokamyrkytysten tavallisimmat syyt
1.Ruokien liian hidas jäähdytys 2.Liian lämmin säilytyspaikka 3.Liian pitkä säilytysaika 4.Liian pitkä tarjoiluaika 5.Ruoan riittämätön kuumennus 6.Saastunut raaka-aine 7.Työntekijän huono hygienia Ruokamyrkytysten tavallisimmat syyt
on tarkoitettu elintarvikehuoneistoissa (meijeri, teurastamo, einestehdas, sairaalan keittiö, kahvio, elintarvikemyymälä) noudatettaviksi sovella niitä kotioloihin terveellä järjellä ”ylihygienia” ei ole tarpeen kotioloissa Hygieniaosaamisen ohjeet