17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tupakoinnin aloittaminen
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
Tupakoinnin lopettaminen
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
Terveystieto 7.
Riippuvuus tupakoinnista
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Riippuvuus ilmiönä Sisältö: Mitä riippuvuudella tarkoitetaan?
Riippuvuus eli addiktio
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
Hurtig TE1 Uni ja lepo. Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
TERVEYSTIET O 8 7. MURROSIÄN MUUTOKSET. Kaikki muuttuu  Pohdi, mitä murrosikä tarkoittaa?  Lue tarina ”Kaikki muuttuu” (OK s. 50) ja listaa vihkoosi.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
10. LIIKUNTA ARJESSA TERVEYSTIETO 7. TEHTÄVÄ Tutustu nuorten terveysliikunnan suositukseen (oppikirja s. 66) a.Miksi liikunnan terveellisestä määrästä.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
Alkoholista asiallisesti
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
1. Monimuotoinen terveys
Riippuvuudet.
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Päihdyttäviä paineita
Mielihyvä & Riippuvuus
Päihdyttäviä aineita.
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
Tupakka mediassa tyokalupakki.net.
NIKOTIINI-RIIPPUVAISUUDEN HOITO
13. TURVALLISUUS LUODAAN YHDESSÄ
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
8 Riippuvuus.
Mielihyvää vai riippuvuutta?
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
16. TOIMINTA TAPATURMATILANTEISSA
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Jokioisten kunnan 8.-luokkalaisten HUBU-tulokset vuosina
Esityksen transkriptio:

17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7

Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle vai haitallinen?  Miksi on tärkeää, että ihmisellä on asioita, jotka tuottavat mielihyvää?  Miten mielihyvä ja sen tunteminen liittyy päihteisiin?

RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO 1.FYYSINEN RIIPPUVUUS - ihmisen on pakko saada ainetta, koska vieroitusoireet ovat niin suuret 2.PSYYKKINEN RIIPPUVUUS - ihminen ei koe mielihyvää ilman ainetta 3.SOSIAALINEN RIIPPUVUUS - aineen käytön avulla ihminen kokee yhteenkuuluvuutta tai saa ryhmän hyväksynnän

tyokalupakki.net Mistä tupakkariippuvuuden osa-alueesta on kyse? C. Tupakoinnin myötä aivoihin syntyy reseptoreita, jotka vaativat nikotiinia. Nikotiinin vieroitusoireena mm. päänsärky ja vapina A. Tupakointi on opittu tapa ja keino hallita tilanteita ja tunteita. Ihminen tarvitsee tupakkaa mm. stressaavissa tilanteissa. B. Tupakoija tarvitsee yhteisiä tupakointitilanteista ja niiden tuomia ihmissuhteita Tupakointi on nivoutunut osaksi arkea ja sosiaalista elämää TEHTÄVÄ Oma Syke teht. 3 s. 74

 Riippuvainen ihminen ei pysty lopettamaan aineen käyttöä ja käyttää ainetta sen aiheuttamista ongelmista huolimatta.  Nuoren aivot ovat herkemmät riippuvuuksien synnylle kuin aikuisen.  Riippuvuuden kehittyminen on yksilöllistä.  TOLERANSSI – elimistön kyky sietää ainetta, kasvaa koko ajan (esim. humalaan pääsemiseen vaaditaan enemmän ja enemmän alkoholia)

TEHTÄVIÄ  Lue oppikirjan luku 17 : Mielihyvä ja riippuvuus  Oma Syke teht. 3 s. 74

Riippuvuus yllättää kokeilevan nuoren  Riippuvuutta on vaikea ymmärtää ennen kuin sen kokee.  Nuoret eivät usko, että voivat itse tulla jostain asiasta riippuvaiseksi.  Miksi riippuvuus kehittyy nuorille helpommin kuin aikuisille?  Mistä asioista ikäisesi nuoret voivat olla riippuvaisia?

Listaa vihkoon. 1. Mitkä ovat tietokoneen hyviä puolia? 2. Mistä tunnistaa, että on riippuvainen tietokoneen käytöstä? 3. Mitä ikäviä seurauksia liiallisella tietokoneen käytöllä on? Oma syke tehtävä 5 s. 74

Tutustu tilastoon 8.- ja 9.-luokkalaisten nuorten ruutuajan käytöstä (oppikirjan s. 115). Mitä eroja huomaat tyttöjen ja poikien välillä? Vertaa tuloksia ruutuajasta annettuun suositukseen, joka on kaksi tuntia päivässä. Mitä huomaat? Mitä eroja on koulupäivien ja viikonlopun välillä? Millaisia selitysmalleja tälle tulokselle keksit?

Englannin kielessä kännykkäriippuvuutta kuvataan käsitteellä nomofobia. Se tulee sanoista ”no mobile fobia”, eli riippuvuuteen kuuluu pelko siitä, että joutuu olemaan ilman kännykkää. Kokeile olla päivä ilman puhelinta. Mitä huomaat?

KOTITEHTÄVÄT  OMA SYKE tehtävä 4 s. 74 – jos jäi kesken  OMA SYKE tehtävä 2 s. 73  Päivä ilman puhelinta - kokeilu