Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen Syömisen ja juomisen toiminnot ja niiden auttamismenetelmät Nina Eskola/Minna Sipponen
Syöminen ja juominen Perehdy aiheeseen Hoitamalla hyvää oloa –kirjasta Opetus muodostaa kokonaisuuden anatomiasta ja fysiologiasta kotitalouden opinnoista terveydenhuollon opinnoista Footer Text 4/28/2017
Ravitsemus- ja nestetasapaino Häiriöiden syyt pahoinvointi ja oksentelu ruokahaluttomuus kuumeilu verensokerin vaihtelut nielemisvaikeudet kykenemättömyys omatoimisuuteen väsyminen
Hoitotyön keinot ravinnon ja nesteen tarpeen arviointi ja saannin seuranta verensokerin seuranta ruokailu suun kautta aina kun mahdollista ruokailun ohjaaminen, auttaminen tai syöttäminen nenämahaletku- tai PEG-letkuruokinta, jos nielemisvaikeudet estävät riittävän ravinnon ja nesteen saannin
Ravitsemustilan arviointi Ruokailutavat ja –tottumukset Fyysinen tila paino ja pituus – painonmuutos hiukset, kynnet kasvojen, silmien ja ihon kunto suun kunto lihasten kunto verenkiertoelimistön toiminta Psyykkinen kunto
Ruokakortti
Erityisruokavaliot Vähälaktoosinen ja laktoositon ruokavalio (laktoosi- intoleranssi) Gluteeniton ruokavalio (keliakia) Allergiaruokavaliot Sydän- ja verisuonisairauksien ruokavaliot Diabetesruokavaliot
Nestetasapainon tarkkailu Terve elimistö huolehtii nestetasapainon säätelystä automaattisesti Elimistöstä poistuu vuorokaudessa yhtä paljon nestettä kuin siihen on tullutkin Veden saanti Veden menetys Ruoka 800 ml Juoma 1600 ml Aineenvaihd. 300 ml Virtsa 1500 ml Uloste 200 ml Hikoilu, iho 500 ml Hengitys 500 ml yhteensä 2700 ml yhteensä 2700 ml
Nestetasapainon häiriöt Aiheuttajat: kuumuus oksentelu, ripuli verenvuoto, imut, dreenit kuume → haihtuminen lisääntyy 200-300 ml / C°/ vrk
Nestetasapainon häiriöiden oireet seurannan kohde kuivumisen oire turvotuksen oire iho kimmoisuus ↓, kuiva, ryppyinen pingottunut, kiristävä, kiiltävä paino laskee nousee limakalvot kuivat, karstaiset ei erityistä virtsa määrä ↓, tummaa, väkevöitynyttä määrä ↓/↑ lämpö ↑ vaikeissa tapauksissa yleensä normaali nivelet liikkuvat jäykät, hankala liikutella subjektiivinen vointi pahoinvointi, velttous, väsymys, janontunne hengenahdistus, turvotus
Nestetasapainon seuranta Nestelista
Ruokailun järjestäminen Asento Omatoimisuuden tukeminen Apuvälineet Aterian sisältö – ravintopyramidi Aterian tarjoilu – lautasmalli Aterian koostumus – soseutus tai nestemäinen vain kun se on välttämätöntä Ruokailun ohjaaminen, ruokailussa auttaminen tai syöttäminen
Avustaminen ruokailussa Huomioi; kiireettömyys potilaan omatoimisuus potilaan kunnioittaminen – syöttäminen tapahtuu potilaan tahdissa suojaaminen syöttäjän ergonominen asento
Letkuruokinta Enteraalinen ruokinta = ruuansulatuskanavan kautta tapahtuva nenä-mahaletku gastrostooma Käyttöaiheita: ruokahaluttomuus suun, nielun tai ruokatorven sairaus leikkauksen jälkitila potilaan heikko yleistila
Gastrostooman kautta tapahtuva ruokailu Gastrostooma = Mahalaukkuavanne. Tehdään ravinnonsaannin turvaamiseksi silloin kun potilas ei pysty nielemään ruokaa esim. ruokatorvikasvainen takia. Voidaan tehdä gastroskopian yhteydessä ilman nukustusta.
PEG-SYÖTTÖLETKU PEG = PERKUTAANINEN ENDOSKOOPPINEN GASTROSTOMIA SYÖTTÖLETKU ASETETAAN VATSANPEITTEIDEN LÄPI RAVITSEMUKSEN TURVAAMISEKSI
Lähteet Anttila K. ym. 2007. Hoitamalla hyvää oloa. WSOY, 229-257 Eskola N. Pirkanmaan ammattiopisto. PP-esitys. Kauppi I. ym. 2010. Hoitoa ja huolenpitoa ammattitaidolla. Edita, 134-138