Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ENTERAALINEN RAVITSEMUS
Advertisements

Erittäminen /ulostaminen
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Painehaavojen pre- ja postoperatiivinen hoito
Canikur® tabletit ja rakeet
HOITO JA HUOLENPITO Palaa takaisin Versolaan! SISÄLLYS
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
Diabetes s. 65 –
Syöpäpotilaan ravitsemus
VERENKIERTO; lämpötasapainosta huolehtiminen
Antti Itkonen, Elina Kilponen, Katri Keskinen, Timo Heiskanen
Erittäminen /ulostaminen
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Tervetuloa laatoittamaan!
Osastotunti rakenteisesta kirjaamisesta hoitotyössä
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Hoidon tarpeen arviointi ja hoitotyön toiminto
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
PAHOINVOINTI JA OKSENTAMINEN
Allergiat.
Nestelista.
Sydän- ja verisuonitaudit
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Diabetes.
Sädehoito ( Radiotherapy)
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kuumeisen ja ripuloivan lapsen hoito
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Ihon hoito, puhtaus ja pukeutuminen. Iho Ihon tehtävät  elimistön suojaaminen  aistielin  lämmönsäätely  D-vitamiinin valmistus ja varastointi Ihon.
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Harjoitustunnit / Luokkalaboraatiotunnit Ennakkovalmistautuminen.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
KIVUN LÄÄKEHOITO Ritva Räisänen.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Alkoholista asiallisesti
Nestetasapaino.
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Syömishäiriöt 5.6.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Arjen sujumisen tukeminen
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Aina ei voi valita mitä syö
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Ummetuksen lääkehoito
Diabetes eli sokeritauti
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Haihtuminen.
Ravitsemus Ruoansulatuselimistö (Terve 4) Ravintoaineet (Terve 1)
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Syöpä.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
AVH Laura Laakkonen.
RAVITSEMUSHOITO LAPISSA ravitsemusterapeutin palvelujen saatavuus
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
MUNUAISET KPL 9.
Kaikille pakolliset tutkinnonosat
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen Syömisen ja juomisen toiminnot ja niiden auttamismenetelmät Nina Eskola/Minna Sipponen

Syöminen ja juominen Perehdy aiheeseen Hoitamalla hyvää oloa –kirjasta Opetus muodostaa kokonaisuuden anatomiasta ja fysiologiasta kotitalouden opinnoista terveydenhuollon opinnoista Footer Text 4/28/2017

Ravitsemus- ja nestetasapaino Häiriöiden syyt pahoinvointi ja oksentelu ruokahaluttomuus kuumeilu verensokerin vaihtelut nielemisvaikeudet kykenemättömyys omatoimisuuteen väsyminen

Hoitotyön keinot ravinnon  ja nesteen tarpeen arviointi ja saannin seuranta verensokerin seuranta ruokailu suun kautta aina kun mahdollista ruokailun ohjaaminen, auttaminen tai syöttäminen nenämahaletku- tai PEG-letkuruokinta, jos nielemisvaikeudet estävät riittävän ravinnon ja nesteen saannin

Ravitsemustilan arviointi Ruokailutavat ja –tottumukset Fyysinen tila paino ja pituus – painonmuutos hiukset, kynnet kasvojen, silmien ja ihon kunto suun kunto lihasten kunto verenkiertoelimistön toiminta Psyykkinen kunto

Ruokakortti

Erityisruokavaliot  Vähälaktoosinen ja laktoositon ruokavalio (laktoosi- intoleranssi)  Gluteeniton ruokavalio (keliakia)  Allergiaruokavaliot  Sydän- ja verisuonisairauksien ruokavaliot  Diabetesruokavaliot

Nestetasapainon tarkkailu Terve elimistö huolehtii nestetasapainon säätelystä automaattisesti Elimistöstä poistuu vuorokaudessa yhtä paljon nestettä kuin siihen on tullutkin Veden saanti Veden menetys Ruoka 800 ml Juoma 1600 ml Aineenvaihd. 300 ml Virtsa 1500 ml Uloste 200 ml Hikoilu, iho 500 ml Hengitys 500 ml yhteensä 2700 ml yhteensä 2700 ml

Nestetasapainon häiriöt Aiheuttajat: kuumuus oksentelu, ripuli verenvuoto, imut, dreenit kuume → haihtuminen lisääntyy 200-300 ml / C°/ vrk

Nestetasapainon häiriöiden oireet seurannan kohde kuivumisen oire turvotuksen oire iho kimmoisuus ↓, kuiva, ryppyinen pingottunut, kiristävä, kiiltävä paino laskee nousee limakalvot kuivat, karstaiset ei erityistä virtsa määrä ↓, tummaa, väkevöitynyttä määrä ↓/↑ lämpö ↑ vaikeissa tapauksissa yleensä normaali nivelet liikkuvat jäykät, hankala liikutella subjektiivinen vointi pahoinvointi, velttous, väsymys, janontunne hengenahdistus, turvotus

Nestetasapainon seuranta Nestelista

Ruokailun järjestäminen Asento Omatoimisuuden tukeminen Apuvälineet Aterian sisältö – ravintopyramidi Aterian tarjoilu – lautasmalli Aterian koostumus – soseutus tai nestemäinen vain kun se on välttämätöntä Ruokailun ohjaaminen, ruokailussa auttaminen tai syöttäminen

Avustaminen ruokailussa Huomioi; kiireettömyys potilaan omatoimisuus potilaan kunnioittaminen – syöttäminen tapahtuu potilaan tahdissa suojaaminen syöttäjän ergonominen asento

Letkuruokinta Enteraalinen ruokinta = ruuansulatuskanavan kautta tapahtuva nenä-mahaletku gastrostooma Käyttöaiheita: ruokahaluttomuus suun, nielun tai ruokatorven sairaus leikkauksen jälkitila potilaan heikko yleistila

Gastrostooman kautta tapahtuva ruokailu Gastrostooma = Mahalaukkuavanne. Tehdään ravinnonsaannin turvaamiseksi silloin kun potilas ei pysty nielemään ruokaa esim. ruokatorvikasvainen takia. Voidaan tehdä gastroskopian yhteydessä ilman nukustusta.

PEG-SYÖTTÖLETKU PEG = PERKUTAANINEN ENDOSKOOPPINEN GASTROSTOMIA SYÖTTÖLETKU ASETETAAN VATSANPEITTEIDEN LÄPI RAVITSEMUKSEN TURVAAMISEKSI

Lähteet Anttila K. ym. 2007. Hoitamalla hyvää oloa. WSOY, 229-257 Eskola N. Pirkanmaan ammattiopisto. PP-esitys. Kauppi I. ym. 2010. Hoitoa ja huolenpitoa ammattitaidolla. Edita, 134-138