 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Nainen – miehen kylkiluustako?
Advertisements

KANSANTAUDIT.
Esittää.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Ortopediaa.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Kappale 2 Luuston tehtävät 1. tukee suojaa.
S. 30 – 39 LIIKUNTA s. 30 – 39
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
LUUSTO.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Tuki- ja Liikuntaelimistö
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Menopaussiseura
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Syöpä.
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Sekundaariset Osteoporoosit Olli Simonen Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Olli Simonen, Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola
OSTEOPOROOSI ON AINEENVAIHDUNTASAIRAUS. LUUSTO  Luusto uusiutuu n. 10 vuodessa  Osteoklastit hajottavat luukudosta  Osteoblastit rakentavat luukudosta.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
KEUHKOSYÖPÄ …..
Liikutaan Kpl 29.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Liikutaan.
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Syöpä.
Paksusuolensyöpä.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Syövän riskitekijät.
Luusto Ihmisessä n. 200 luuta Luukudos on sidekudosta
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
2-11 Reuma ja osteoporoosi
Perinnöllisyystieteen perusteita
Tehnyt: Melanie Soukko
Materiaalin käyttö Luustoterveys ja osteoporoosi -alustuksen on koonnut Vuokko Mäkitalo ja Pauliina Tamminen Suomen Luustoliitosta. Alustus päivitetty.
2-08 Elinmuutokset 1 1.
KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET
2-11 Reuma ja osteoporoosi.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Päijät-Hämeen Luustoterveys ry
K-vitamiini ja kalkkeutuminen
Esityksen transkriptio:

 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun kuopan luun muodostajasolut; osteoblastit rakentavat uutta luuta  vuodessa luukudosta hajoaa noin 5-10 % > luusto uusiutuu kokonaan joka 10. vuosi Luun määrää säätelevät perintötekijät, sukupuoli, ravinto, liikunta ja hormonit: -Perintötekijät > ohje huippumassan muodostumisesta -Edellytys: kalsiumi + D-vitamiini ja luuliikunta -Hormonit: määräävät rakentumista kasvuiässä ja säätelevät aineenvaihduntaa myöhemmällä iällä

Luuston elämänkaari Lapsilla ja nuorilla uuden luun muodostuminen nopeampaa kuin vanhan hajoaminen - luukudos kasvaa, paksuuntuu, tiivistyy  20v - mineraalitiheys tiivistyy, kovettuu, huippumassa  30v Aikuisilla hajoaminen ja muodostuminen normaalisti tasapainossa - luukudoksen määrä pysyy samana >< altistavat riskitekijät Ikääntyessä hajoaminen vähitellen muodostumista nopeammaksi - 1%:n vuosivauhdilla 40 v  - N vaihdevuodet kiihdyttävät hajoamista 3-5-vuodeksi (estrogeenin puute) - M väheneminen tasaisempaa ja hitaampaa

Osteoporoosi Luuston aineenvaihduntasairaus, jossa luun heikentyminen altistaa murtumille  osteoporoosi = 25%:n alenema normaalista (20-40-vuotiaan) luuntiheydestä > vähäisempi alenema = osteopenia > Osteopenia n > Osteoporoosi n * Suomessa noin osteoporoottista murtumaa vuosittain

Osteoporoosin oireet ja toteaminen OIREET Kehittyy hitaasti ja on usein oireeton, harvoin kipuja Pituuden lyheneminen, kumara ryhti Murtumat Röntgenillä ja ultraäänellä voidaan havaita joitakin muutoksia LUUNTIHEYSMITTAUS DEXA-laite; matalaenerginen röntgensäteily Lanneranka ja reisuluun yläosa Turvallinen ja kivuton mittaus, n. 20 min PIXI- laite; kannettava pienois- DEXA Ranteen tai kantapään luusta Tutkimus n. 10 min  tulos varmennettava DEXA-mittauksella

Osteoporoosin riskitekijät – ja ehkäisy Kalsiumin ja D-vitamiinin puute - ruokavalio, maitotuotteiden välttäminen, ikääntyminen hidastaa imeytymistä Perimä 60-80% - vanhempien tai sisarusten osteoporoottiset murtumat Yli 65-vuoden ikä - väestö ikääntyy… Naissukupuoli - luumassa, estrogeeni, vaihdevuodet, kuukautishäiriöt Sukuhormonituotannon häiriöt - lyhyt sukukypsä ikä ; myöhään alkavat ja varhain päättyvät kuukautiset Alipaino ja hento ruumiinrakenne - Nuoruusiässä sairastettu anorexia ja muut syömishäiriöt - Runsas ja nopea laihtuminen, kilpaurheilu Vähäinen liikunta, pitkittynyt liikuntakyvyttömyys Runsas alkoholin käyttö - vähentää rakentajasolujen aktiivisuutta, alkoholisteilla enemmän luunmurtumia, välillisesti maksavaurion kautta Tupakointi - luuntiheys vähenee, rakentajasolujen toiminta hidastuu, tukikudosten ja lihasten toiminta heikkenee > luuston kuormitus kasvaa, ennenaikaiset vaihdevuodet Sairaus tai lääkehoito - suoliston imeytymishäiriöt, keliakia, reuma, kilpirauhashäiriö, epilepsia, kortisoni, yhdistelmäehkäisyvalmisteet… ”Ehkäisy on osteoporoosin parasta hoitoa”  Riskitekijöiden välttäminen  Kaatumisen välttäminen  Lääkehoito  Riskitekijäanalyysit  Murtuman saaneiden ja suuren riskin potilaiden seulonta