Osaamisen osoittaminen työ- tai opiskelupaikkaa varten  Kielitaito  kielitaidon osoittaminen  Osaamisen tunnistaminen  työkokemus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
Advertisements

Ansioluettelo=Curriculum Vitae
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Välivuoden hyödyntäminen  paranna pääsymahdollisuuksiasi lisäopinnoilla  hanki työkokemusta ja opiskelurahaa  paranna kielitaitoasi ja hanki elämänkokemuksia.
ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä
AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN VASTUUOPETTAJIEN TAPAAMINEN ANNELI AIROLA ESR AHOT-KATSAUS.
Näyttötutkintojärjestelmä Tutkinnot Erilaiset tavat suorittaa tutkinto
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Tutkintojen perusteet I II III I-tason tutkinto väh 50 h opintokokonaisuus Korkeakoulututkinnot Ammatilliset tutkinnot Laji- /toimialatutkinto suoritettu.
Osaamisen ja sivistyksen asialla DIPLOMA SUPPLEMENT Opetusneuvos Carita Blomqvist
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Toteutuminen 2 ryhmää, TAO ja TAKK verkkotaitojen opetuspäivää 7 viikon lähiopetusjakson aikana Käytössä.
Opiskelijavaihto ja työharjoittelu ulkomailla Tutorkoulutus Kansainväliset palvelut
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
Osaamisen ja sivistyksen asialla Kansainväliset yhteistohtoriohjelmat Opetusneuvos Carita Blomqvist.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi EU:n neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista Omaehtoiset opinnot näkyviksi Carita.
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Suomen koulutusjärjestelmä
HOPS - Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ammattiin kasvamisen tukena TL/
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
OHJEITA ANSIOLUETTELON KIRJOITTAMISEEN
Työpaikkakouluttajan ABC
Opiskelijavaihto ja työharjoittelu ulkomailla Tutoreiden koulutuspäivä Kansainväliset palvelut
Työpaikalla oppiminen Mobiili käyttöön ! Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
| Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille © Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2015.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
AHOT Humakissa AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 1 Syksy 2015 HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU.
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
VALIDOINTI JA RINNASTAMINEN ELI TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN
Kehitä taitojasi sihteerinä ja hae sihteerin ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen! TALOUSHALLINNON AMMATTITUTKINTO kirjanpitäjä, palkanlaskija.
Abien YO-INFO Viherlaakson lukio 2016.
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Tutkinto-opiskelu ulkomailla
YHTEISHAKU 2015 Aikataulut Valintaperusteet
Erilaisia vaihtoehtoja….
Arviointi.
Mitä peruskoulun jälkeen?
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Ammatillisen perustutkinnon rakenne
Vanhempainilta Tervetuloa!
Opiskelijan osaamisen tunnustaminen
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Ykkösten vanhempainilta
Työpaikalla oppiminen - Tietoa ja terminologiaa (TET, TOP, työssäoppiminen, työharjoittelu, oppisopimus)
Teema 1: Henkilökohtaiset vahvuudet ja lasten parissa työskennellessä tarvittavat vahvuudet Tavoitteet: Opiskelija osaa tunnistaa omia ammatillisia.
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
OSMo Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin –projekti
Yhteiset tutkinnon osat
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Muualla kuin Haaga-Helia:ssa hankittu osaaminen
Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristö
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
Ajankohtaista OSAOssa Koulutuspalvelupäällikkö Tiina Kuokka
OSAAMISKANSIO Nimi.
Todistukset ja todistuksiin merkittävät tiedot
Lukuvuosi-ilmoittautuminen ja lakiperusteiset poissaolot
Pääsy- ja soveltuvuuskokeet sekä lisänäytöt Kielitaidon arvioinnin tulokset Harkinnanvaraiset päätökset
Korvaavuudet syksy 2019 varhaiskasvatuksen koulutus
YRITYSPOLKUTOIMINTAMALLI
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

Osaamisen osoittaminen työ- tai opiskelupaikkaa varten  Kielitaito  kielitaidon osoittaminen  Osaamisen tunnistaminen  työkokemus  kansainvälinen kokemus ja taidot  muu työn kannalta olennainen osaaminen: harrastukset, erikoistaidot  Jos tutkinto on suoritettu  Tutkintojen tunnustaminen ja vertailu

Europassin taustaa ja tavoitteita Europassi on työväline kaikille Euroopan kansalaisille hankittujen tietojen ja taitojen osoittamiseksi. Europassi on viiden asiakirjan ’sateenvarjo’.

Mikä Europassi?  Europassi muodostuu viidestä osasta: asiakirjasta  Asiakirjat helposti saatavissa ja käytettävissä  Kaikki asiakirjat sähköisinä ja paperiversioina  Asiakirjat käytettävissä yhteisen Europassi-portaalin avulla  Asiakirjat kaikilla EU-kielillä  Europassi on EU:n hyväksymä ja käytössä kaikkialla Euroopassa  Europassi auttaa työnhakijaa tai opiskelijaa osoittamaan koulutuksensa, osaamisensa, kielitaitonsa ja työkokemuksensa

Europassin käyttö Suomessa  Tähän mennessä suomalaista on tehnyt Europass- ansioluettelon  Euroopanlaajuisesti yli 25 miljoonaa  Yli 800 suomalaista sai vuonna 2010 liikkuvuustodistuksen, kaikki korkeakoulusta valmistuvat saivat Europass-tutkinnonliitteen  Ammatillisesta koulutuksesta valmistuville oma tutkinnonliite  Muista ”suuria ” Europass-maita: Saksa, Puola, Ranska, Espanja ja Italia

Europassin käyttö Suomessa  CEDEFOP kerää myös tietoja asiakirjojen käyttäjistä: esimerkiksi iästä, työkokemuksesta ja vieraiden kielten taidosta.  Tyypillinen suomal. käyttäjä on nuori ja kielitaitoinen  58% Suomessa asuvista käyttäjistä ilmoittaa osaavansa vähintään kolmea tai useampaa vierasta kieltä, kaikista käyttäjistä 37% ilmoittaa saman  62% on 25-vuotiaita tai nuorempia, kaikista käyttäjistä tähän ikäryhmään kuuluu 46,5%  40% Suomessa asuvista käyttäjistä ilmoittaa omaavansa 5 vuotta tai vähemmän työkokemusta, kaikista käyttäjistä 30,5%

Europassin asiakirjat Osaamisen näyteikkuna Euroopaan

Europassiin kuuluu kahdenlaisia asiakirjoja:  Itsearviointiin perustuvat Europassin asiakirjat : ansioluettelo ja kielipassi  Ne saa käyttöönsä Europassin sivuilta ja ne voi myös koota erityisellä sähköisellä työkalulla:  Oppilaitoksesta saatavat asiakirjat : tutkintotodistuksen Europass-liitteet ja liikkuvuustodistus  Asiakirjan sisällöstä vastaa jokin virallinen taho  Tietoa näistä asiakirjoista: tai oppilaitoswww.europass.fi

Ammatillisen tutkintotodistuksen liite (Europass Certificate Supplement)  Kansainväliseen käyttöön tarkoitettu tutkintotodistuksen liite, jossa annetaan tietoa  hankitusta osaamisesta  ammattipätevyydestä  todistuksen myöntäjästä  tutkinnon tasosta  tavoista, joilla tutkinnon voi suorittaa  pääsyvaatimuksista ja jatko-opintokelpoisuudesta  Certificate Supplement on samanmuotoisena käytössä kaikissa EU/ETA-maissa  Liitteen saa oppilaitoksesta tai sen voi tulostaa itse:

Tutkintotodistusten Europass-liitteet (Europass) Diploma Supplement  Käytössä samanmuotoisena kaikkialla Euroopassa  Liitteessä kuvataan todistuksen haltijan suorittamien opintojen luonnetta, laajuutta, tasoa, sisältöä ja asemaa kansallisessa koulutusjärjestelmässä sekä suoritetun tutkinnon tuottamaa kelpoisuutta  Auttaa ymmärtämään ja tulkitsemaan tutkintotodistusta  Tukee tutkintojen tunnustamista ja vertailua eri maiden välillä  Suomessa käytössä kaikissa korkeakouluissa  Korkeakoulututkinnon liitteen saa automaattisesti korkeakoulusta (2005  )

Europass-liikkuvuustodistus  Henkilökohtainen asiakirja, johon merkitään ulkomailla suoritettu koulutusjakso  Työssä oppiminen, kurssit, harjoittelu  oppimiseen liittyvä kansainvälinen kokemus  Asiakirjaan tulevat tiedot jakson ajankohdasta ja kestosta, vastaanottavasta tahosta ja suoritetuista kursseista, harjoittelusta jne., sekä muut hankitut tiedot ja taidot  Liikkuvuustodistus kokoaa henkilön ulkomailla suorittamat opinnot ja osaamisen  lisätietoa ansioluettelon tai tutkintotodistuksen liitteen tueksi

Europassin itsearviointiin perustuvat asiakirjat  Europass-ansioluettelo ja Europass-kielipassi: käyttäjä kokoaa itselleen  Europass-portaalissa erilaisia työkaluja asiakirjojen kokoamiseen: Europass-portaalissa  erikielisiä ansioluettelo- ja kielipassiesimerkkejä  täyttö- ja käyttöohjeet kaikilla EU-kielillä  asiakirjat voi tallentaa omalle koneelle  asiakirjat voi täyttää verkossa; täyttämisen apuna työkalu joka opastaa kaikissa täyttövaiheissa  asiakirja tallennetaan tai lähetetään itselle, päivittäminen käy kätevästi verkossa

Europass-ansioluettelo  Ansioluettelo auttaa osaajaa:  tukea ja tehostaa CV:n laatimista sekä kotimaassa, että ulkomailla  joustava mutta yhdenmukainen  Henkilökohtaiset tiedot ja taidot  Osio auttaa analysoimaan omaa osaamista ja vahvuuksia  Ansioluettelo käytössä 26:lla virallisella kielellä

Vihjeitä hyvän Europass-ansioluettelon tekemiseen  Varaa tarpeeksi aikaa. Ensimmäisellä kerralla joutuu pohtimaan omaa osaamistasi ja miten parhaiten kuvailla sitä. Kerran hyvin tehtyä ansioluetteloa on helppo päivittää.  Keskity olennaiseen ja ilmaise asiat lyhyesti.  Ansioluetteloa on hyvä muokata käyttötarkoituksen mukaan. Mieti millainen osaaminen on olennaista hakemassasi työssä, ja päivitä/muokkaa ansioluetteloa sen mukaan. Usein 2 sivua riittää.  Europass-ansioluettelossa voi myös tuoda esiin tietoja ja taitoja, joita on kertynyt esimerkiksi harrastusten kautta.

Europass-kielipassi  asiakirja, johon kielenoppija voi kirjata kieliopintonsa, kulttuuriset kokemuksensa ja taitonsa:  Europass-kielipassissa henkilö kuvaa kielitaitoaan 6-portaisella asteikolla Ymmärtämisen, puhumisen ja kirjoittamisen taidot arvioidaan kaikki erikseen  Kielitaito muodostaa monista eri osista  Myös kielipassin voi täyttää verkkotyökalulla

Vihjeitä hyvän Europass-kielipassin tekemiseen  Kielenoppimista tapahtuu opintojen lisäksi myös matkoilla, harrastuksissa ja työssä. Kielipassissa voit kuvata missä ja miten olet vierasta kieltä oppinut.  Voit liittää kielipassiin kopiot suorittamistasi kielikokeista ja – kursseista.  Kielitaitosi kehittyy jatkuvasti. Pidä kielipassi ajan tasalla. Samalla voit myös arvioida omaa kehittymistäsi.

Suomen Europass-sivusto  Suomen Europass-sivusto   Oma ”vihreä” alue osaajille, ”sininen” alue oppilaitoksille  Apua ja tukea käyttäjälle

Lisätietoja Europassista