Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sama keho ja sama pää koko elämän
Advertisements

Paikallinen näkökulma päihdetilanteeseen
Masennus eli Depressio.
Terveyskeskuslääkärin näkökulma moniammatilliseen yhteistyöhön Markus Partanen, Runosmäen-Mullin terveysaseman vastaava lääkäri, PPPR- hankkeen Turun kehittämisosion.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
Suun terveydenhuolto Rovaniemi. Järkevä työnjako Hammashoitajan tehtävänkuva → Hammashoitajat ja lähihoitajat vastaavat omalta osaltaan potilas- ja työturvallisuudesta,
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Riippuvuudet Yhteiskunnalliset vaikutukset ja hoitomuodot Nikke Laaksonen ja Sakke Palokangas.
ALKOHOLISMI Jenni & Julia 2A. Yleisesti  Alkoholismi on krooninen sairaus, jossa elimistö tulee riippuvaiseksi alkoholin saamisesta  ominaista alkoholin.
20 Vaikuttavuustutkimukset osoittavat hoitojen hyödyn Ydinsisältö.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto Minne menet Lappilainen Päihdetyö! Lähtökohdat Päihteiden käyttö Palvelutarve Seminaari Kaksi.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Perusterveydenhuolto. Perusterveydenhuollon avohoidon kaikki lääkärikäynnit / asukasta.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Yhteistyösopimuksen laadinta
Päivähoitoikäiset (10kk–6v) ikäryhmittäin
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Eutanasia s
Epilepsia.
Rasvattoman maidon juominen: koulutusryhmien väliset erot Kainuussa
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
MINI-INTERVENTIO TAVOITTEENA ON LÖYTÄÄ JA HOITAA VARHAISESSA VAIHEESSA ALKOHOLIN SUURKULUTTAJAT JA ONGELMAKÄYTTÄJÄT.
Tupakan uho ja tuho    .
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
6.4 Liikunnan merkitykset
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Tupakka tuhoaa ja tappaa
TE1 Terveyden perusteet
Unikauhukohtaus (night terror)
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
TE1 riippuvuus Hurtig
diabetes mellitus tai sokeritauti
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
SYÖPÄ.
Huumeet.
Psyykkinen terveys.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Minä kuljettajana.
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
Sihteeri toimiston asiantuntijana -teemapäivä
Majoituspalvelun ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Turun Osuuskaupan hotelleissa Opinnäytetyö, Hanne-Mari Tuike, Turun ammattikorkeakoulu.
KESKI- SUOMEN PELASTUSLAITOKSELLA VUONNA 2013 KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Työuupumus ja masennus – erot ja rajat Terveystoimittajat ry:n seminaari , Helsinki Jan Schugk Ylilääkäri Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Vapaaehtoistyön tekeminen Suomessa
Tomi Karhu Sanna Koistinen Satu Lukkari
TERVETULOA OPPIMAAN Ihotautien poliklinikka
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
Ajanhallinta opiskelussa
Teollisen suunnittelun vaikuttavuus
Esityksen transkriptio:

Alkoholism i

Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina eli kykynä sietää alkoholin vaikutuksia tai vieroitusoireina. Alkoholiriippuvuudelle ominaisia piirteitä ovat alkoholin jatkuva, runsas ja usein pakonomainen käyttö. Suomessa noin työssäkäyvää ihmistä potee alkoholismia ja noin tuhatta henkiöä on alkoholin suurkuluttajia. Vuonna 2006 alkoholismi todettiin päädiagnoosina 6001 sairaalahoitokerrassa ja sivudiagnoosina 9922 hoitokerrassa. Alkoholikuolemia vuonna 2011 oli 1890 Kuitenkaan alkoholiriippuvuus ei voi syntyä ilman alkoholia Nykyinen alkoholin saatavuus ja hinta vaikuttavat ongelman yleisyyteen

Alkoholismin kehittyminen Ominaista alkoholismin kehittymiselle on sen runsaampi ja pitkäaikaisempi käyttö Usein henkilö ei kykene lopettamaan käyttöä sen vaaroista huolimatta Alkoholistin juomiseen liittyy usein sammumiset ja muistikatkot Juomisesta voi koitua henkilölle haittaa sillä se saattaa aiheuttaa avioeron, riitoja läheisten kanssa, rikoksien tekoja, taloudellisia ongelmia ja jopa potkut töistä Valtaosa alkoholistien ajasta kuluu alkoholin hankintaan sekä käytöstä toipumiseen

Yhteydet kansantauteihin Alkoholismi on kansanterveydellinen ongelma Alkoholi on yhteyksissä useisiin kansanterveydellisiin ongelmiin Miehistä noin10-15% kärsii ongelmasta Nykyään alkoholismi on yleistynyt myös naisten keskuudessa Perinnöllä on suuri merkitys alkoholismin kanssa sillä psykiatriset häiriöt voivat lisätä alkoholin käyttöä Suuriannoksinen alkoholin käyttö altistaa onnettomuuksille josta myöhemmin voi koitua TULE-sairauksia ja se voi aiheuttaa myös joitain somaattisia sairauksia Jotkut syövät aiheutuvat alkoholista, kuten maksakirroosi ja maksasyöpä Suuri alkoholin käyttö (yli 6ravintola-annosta kerralla miehillä, naisilla 4) altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, joka lisää sydänkohtauksen riskiä

Alkoholismin hoito Yleisin hoitokeino on avohoito, eli kuntoutettava viettää suurimman osan ajasta kotonaan Alkoholismin ja varsinaisen alkoholiriippuvuuden kehittyminen kestää usein vuosia, jonka aikana henkilö kieltää ongelmakäyttönsä tai vähitellen lisääntyvän riippuvuutensa Mikäli henkilö kuitenkin kykenee tunnistamaan ja ottamaan vakavasti lisääntyvän ongelmakäyttönsä, voi henkilö suuremmalla todennäköisyydellä oppia hallitsemaan alkoholinkäyttönsä ja välttämään varsinaisen alkoholiriippuvuuden ja alkoholismin kehittymisen Jos henkilö ei kuitenkaan kykene lopettamaan tai hillitsemään alkoholinkäyttöään, on ainut vaihtoehto mennä hoitoon. Hoitotapoja on useita mutta yleisin näistä on A-klinikka, jossa henkilö osallistuu erilaisiin päihdeohjelmiin ja vertaistukiryhmiin Pahimmissa tapauksissa hoidetaan lääkkeillä, jotka estävät alkoholin käytön esimerkiksi Antabus

Itsehoidossa henkilö voi aluksi pyrkiä rajaamaan alkoholin käyttöä lisääviä asioita kuten stressiä Henkilö voi lisätä henkilökohtaisia harrastuksia, joilla voi korvata alkoholinkäytön. Sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut kuten terveyskeskussairaalat, laitoshoito, katkaisuhoitoasemat ja tietenkin A-klinikat ovat erilaisia hoitotahoja hoidossa käytetyt erilaiset lähestymistavat ovat: mini-interventio eli alkoholinkäytön lyhytneuvonta motivoiva haastattelu erilaiset terapiamuodot valmennus ja verkostotyö yhteisöhoito sekä itseapu- ja vertaistoiminta

lähteet riippuvuudet/alkoholi/tietoa-alkoholista/alkoholi-ja-terveys/miten- alkoholi-vaikuttaa-elimistossa- riippuvuudet/alkoholi/tietoa-alkoholista/alkoholi-ja-terveys/miten- alkoholi-vaikuttaa-elimistossa &p_haku=alkoholiriippuvuus &p_haku=alkoholiriippuvuus _tie_001_fi.html 21_tie_001_fi.html