H UUMEKUOLEMAT S UOMESSA Aineistona Suomalainen huumekuolema 2007- tutkimus (Mikko Salasuo, Erkki Vuori, Mikko Piispa ja Pekka Hakkarainen) THL 2009.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sama keho ja sama pää koko elämän
Advertisements

Kannabishaittojen humaani ehkäisy ja vähentäminen.
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys - SKY ry 10-vuotisjuhlaseminaari Jukka Koskelo
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Kappale 16.
Onko pakkauskoolla, mainonnalla vaikutusta terveyteen?
Tapaturmat s
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Epäselvissä olosuhteissa on löydetty kuollut nainen.
Päihdetilastollinen vuosikirja 2010
YLIOPISTOJEN 26. TYÖSUOJELUPÄIVÄT Päihteet puheeksi ja
Sähköpalokuolemat Suomessa Antti Nenonen, Tukes Sähköpalokuolemat Suomessa Tilastollinen tutkimus Ylitarkastaja Antti Nenonen.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Päihdekysely /ELT Alkoholi- ja huumetutkimus1 PÄIHDEKYSELY 2002.
Pidä pelivaraa moottorikelkkailija
Päihdehuollon huumeasiakkaat 2012 Martta Forsell Tuula Nurmi.
Paikallinen näkökulma päihdetilanteeseen
Kannattaako omaa työtä kehittää?
Tupakointi ja seksi.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Oseania Lassi Vanhanen 2A.
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
2 Tutkimuksen suunnittelu
The HUR Natural Transmission Paineilma-vastus Edut Portaaton vastuksensäätö Tasainen vastus myös nopeassa liikkeessä Turvallista ja tehokasta Matala.
Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
IRTI HUUMEISTA Elina, Emma ja Sara 8a Perustettu vuonna 1984.
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
Väittämiä PÄIHDEHUOLTO/SANNA KUUSSAARI On jokaisen oma asia käyttääkö päihteitä vai ei  Perheen hyvinvointi  Alkoholin liikakäyttö on työikäisten.
Hurtig TE1 Turvallisuus. Turvallisuus Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Tapaturmaisesti vuosittain kuolee noin 3000 henkeä.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
Alkoholi, huumeet, liuottimet. Hermostoa lamaannuttava aine Vaikutus eri osiin eri aikana Aivokuori, kontrolli, moraali, nousuhumala Pikkuaivot, liikkeet.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
Tutkimuksen suunnittelu
Mielenterveyden häiriöt
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Itsetuhoisen mielenmaisema
Mielenterveyden häiriöt
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Osteoporoosi (luukato)
Miten itse laadin trukkiturvallisuuteen liittyvää aineistoa?
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Itsetuhoisuus - usein oire MT häiriöstä
Alkoholin haittavaikutukset
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Päihdyttäviä paineita
Irti huumeista Elina, Emma ja joku 8a.
– Kolmen sairaanhoitopiirin (ESSHP, PKSSK, PSSHP) ja alueiden kuntien yhteishanke.
8 Riippuvuus.
VAAROJEN TUNNISTAMINEN
Alkoholismin epidemiologiaa
Päihdetilanne 10 vuotta sitten ja nyt
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Nuoret ja trendit -tutkimus
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
Kodin turvallisuus- valmennus
Esityksen transkriptio:

H UUMEKUOLEMAT S UOMESSA Aineistona Suomalainen huumekuolema tutkimus (Mikko Salasuo, Erkki Vuori, Mikko Piispa ja Pekka Hakkarainen) THL 2009

M IKÄ ON HUUMEKUOLEMA ? Huumeisiin liittyviksi kuolemiksi luokitellaan kaikki sellaiset kuolemat, joissa vainajalla löytyy huumaavia aineita verestä Huumekuolemat ovat lisääntyneet tasaisesti silloinkin, kun huumeiden käyttö on tutkimusten mukaan vähentynyt Nuorten henkilöiden huumekuolemat usein tapaturmia ja tahattomia yliannostuksia, vanhemmilla käyttäjillä perussairauksien ja käytön yhteisvaikutusta (esim. keuhkokuume, sydänkohtaus, aivoverenvuoto jne.) Kaikille vainajille ei tehdä huumeseuloja, joten todellisuudessa huumeisiin liittyvä kuolemia on todennäköisesti tilastoitua enemmän

M ILLOIN HUUMESEULAT OIKEUSLÄÄKETIETEELLISESSÄ TUTKIMUKSESSA ? Vainaja tunnettu/tiedetty huumeidenkäyttäjä Vainaja kuuluu tiettävästi johonkin rikollisjengiin (esim. moottoripyöräkerhot) Vainajalla hallussa huumausaineita tai käyttövälineitä Vainajalla pistojälkiä Muuta syytä olettaa huumeidenkäyttöä (tapahtumakuvaus, historia jne.) Vainajalla runsaasti tatuointeja ”huumeiden käyttäjän ulkonäkö”, alakulttuurityyli tms.

H UUMEKUOLEMAT SUOMESSA 2007

1. Tapaturmainen yliannostus Tapaturmaisiksi yliannoskuolemiksi on valittu tapaukset, joissa kuoleman syy on johtunut välittömästi huumausaineista ja/tai niiden tavoin käytettävistä lääkkeistä ja joissakin tapauksissa myös alkoholista. Oikeuskemialliset tutkimustodistukset ovat keskeisessä asemassa. Kuolintodistuksissa nämä tapaukset on luokiteltu tapaturmiksi, sairauksiksi tai epäselviksi. Välittömänä kuolinsyynä esiintyy myrkytys, keuhkokuume, päihderiippuvuus, sydänlihastulehdus ja aivoverenvuoto. Tähän ryhmään valintaan vaikuttaa myös kuolintodistuksessa ollut tapahtumakertomus. 2. Itsemurha Tähän ryhmään on valittu sellaiset tapaukset, joissa henkilöllä on ollut selkeä pyrkimys itsemurhaan (hirttäytyminen, jäähyväisviesti tms.). 3. Sairaus Henkilö on kuollut jonkin sairauden seurauksena. Elimistöstä on löytynyt ruumiinavauksessa huumausainetta, joka ei kuitenkaan ole ensisijainen kuolinsyy. 4. Muu tapaturma Ryhmään on aineistosta valittu kaikki ne vainajat, jotka ovat menehtyneet tapaturmaisesti, ja huumausaineen voidaan katsoa enintään välillisesti vaikuttaneen tapahtuneeseen (auto-onnettomuus, kaatuminen tms.). 5. Henkirikos Tähän ryhmään laskettavat henkilöt ovat kuolleet henkirikoksen uhreina.

T APATURMAISET YLIANNOSTUSKUOLEMAT

Muutokset huumekuolemissa v

N UORTEN HUUMEKUOLEMIEN EHKÄISY Nuorten huumekuolemat tapaturmia ja vahinkoja Ennaltaehkäisyksi ei riitä perinteinen ehkäisevä työ  fokus vahvemmin haittojen ehkäisyyn/riskitiedotukseen Kaveria ei jätetä – mentaliteetti hiipunut nuorten keskuudessa  poliisin/sosiaalitoimen pelko lykkää suotta esimerkiksi ambulanssin soittamista  monet kuolemat olisivat estettävissä riittävän nopealla hoitoon pääsyllä Pidemmän linjan käyttäjien kuolinsyyt usein sairauksiin liittyviä  haittojen ehkäisy, terveysneuvonta ja matalan kynnyksen palvelut voivat ennaltaehkäistä Uudet, vaikeasti annosteltavat aineet ja ”aineväärennökset” lisäävät virheannostelun riskiä

L ÄHTEET Salasuo, Mikko, Vuori, Erkki, Piispa, Mikko ja Hakkarainen, Pekka. Suomalainen huumekuolema Poikkitieteellinen tutkimus oikeuslääketieteellisistä kuolinsyyasiakirjoista. THL:n verkkojulkaisut Raportti 43/2009 Päidepäivät Huumekuolemien ehkäisy Suomessa – tutkimuksesta käytäntöön- työpaja. Vetäjänä Elina Kotovirta.