Oulun kaupungin kieliohjelman esittely Sivistys- ja kulttuurilautakunta 25.2.2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
Advertisements

Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
TIETOA VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN (SAKSA, RANSKA) VALINTAAN LIITTYEN
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Osaamisen ja sivistyksen asialla Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukevan opetuksen kehittämishanke Kirjoittajan nimi Tilaisuuden nimi Päiväys/
Kielirikasteisen opetuksen ja toiminnan hanke Tampereen kaupunki.
Tervetuloa opiskelemaan kielikeskukseen! into.aalto.fi - palvelut - kielikeskus.
MAAILMAN KIELET JA SUOMI SYKSY MAAILMAN KIELIKUNNAT ► Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä eri kieltä (arvio sisältää viittomakielen.
Erikoisluokkatoiminta. Yleistä erikoisluokkatoiminnasta erikoisluokkatoiminta on tavoitteellista, erikoisluokan opetussuunnitelman mukaista opetusta oppilas.
Kielivalintailta Etelä-Hervannan koulu. Valinnan paikat A1A2B1B P A K O L L I N E N V A P A A E H T O I N E N Perusopetus.
Kielivalinnat Lapin yliopiston harjoittelukoululla
Liedon kunta : A2-kielen valinta A2-kielen valinnan vaikutukset perusopetuksen luokilla 4-9 Uuden 2016 voimaan tulevan opetussuunnitelman tuntijako on.
Valmistavan opetuksen lisätarve 2016, perusopetus perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuori
Haapajärven perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2016 Markku Mäkelä OPS-koordinaattori.
Matemaattisten aineitten ryhmä Nurmon yläasteella.
KAKSOISTUTKINTO Heini Palomäki |
SEMINAARI Eija Kumpulainen Oulun normaalikoulun lukio.
OPS 2016 Pedagoginen kahvila Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta
Tuusulan lukio Jokelan toimipiste
YOPALAn ja Jyväskylän yliopiston opiskelijakyselyn vertailua
Kaksoistutkintoilta Ylioppilastutkinto
Tervetuloa kielivalintailtaan
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Hintan koulu.
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Proficom.
Viherlaakson lukio Kevät 2017
Painotetun opetuksen kuvaaminen koulun opetussuunnitelmassa
Erikoisluokkatoiminta
Kaksoistutkinto Mäntsälän lukio.
Oulun normaalikoulun lukio
Kielten opiskelusta ja kielikeskuksesta
Oppilaanohjaaja Sari Kuutsa-kettunen
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Helsingin Saksalainen koulu
Kieli- ja musiikkiluokkainfo
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Pataluodon koulu Draamaluokka Klikkaa lisätietoja:
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Kiinnostaako lukio?
A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2018
Etelä-Hervannan koulu
KOULU MAAHANMUUTTAJANUOREN KOTOUTTAMISEN YMPÄRISTÖNÄ
Kieltenopetus Åbo Akademissa
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa
Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit sekä valinnaiset aineet 8
Hintan koulu.
Koulutus- ja opetusyhteistyö ja VIRTA-tiedot
Taloustorstai Kuntaliiton kysely hallitusohjelman ja kehyspäätöksen vaikutuksista kuntatalouteen SÄÄSTÖKYSELY Mikko Mehtonen.
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2018
WinOodi versio 4.4 Katri Laaksonen
Koulutus- ja opetusyhteistyö Opintohallintoon ja kirjauksiin liittyviä kysymyksiä Taustamateriaali kokoukseen (OKM, Ristiinopiskeluhankkeet,
Syksyn 2016 vanhempainiltoihin
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
A2-kieli-info.
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Omnia.fi/yhteishaku.
Monikulttuurisuustyön avainhenkilöverkoston
A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2019
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
7lk valinnaisainepäivä
OSAAMISKANSIO Nimi.
Näkökulmia kunnalliseen nuorisotyöhön
opintoja Oulun kaupungin lukiolaisille etänä & verkossa
Esityksen transkriptio:

Oulun kaupungin kieliohjelman esittely Sivistys- ja kulttuurilautakunta

Lähtökohdat Oulun kaupungin kieliohjelma on laadittu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle, ja se on osa varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmia. Kieliohjelman tavoitteena on taata lapsille ja nuorille laaja ja monipuolinen kielitaito tasapuolisesti kaupungin eri alueilla. Toinen työskentelyä määrittänyt periaate on ollut erilaisten kielijatkumoiden rakentaminen mahdollisimman syvällisen kielitaidon varmistamiseksi. Kieliohjelman periaatekirjauksissa ovat mukana vieraat kielet, toinen kotimainen kieli (ruotsi), omat äidinkielet sekä romanikielen ja pohjoissaamen kielten täydentävä opetus. Kieliohjelmassa on huomioitu myös vapaan sivistystyön osuus siltä osin kuin sillä on yhteistyötä yleissivistävän koulutuksen kanssa.

VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatuksessa on huomioitu termimuutos: kotikieli->oma äidinkieli. Muutos noudattaa samaa nimeämistapaa kuin perusasteella. Kaupungin tai yksityisiä varhaiskasvatusyksiköitä ei mainita nimellä kieliohjelmassa ellei niiden toimintaan liity erityistä/lakiperustaista tehtävää kielenopetukseen liittyen. Vuosittaiset tiedot yksiköiden tilanteesta huomioidaan siis varhaiskasvatuksen viestinnässä. Lisätty maininta kielirikasteisesta opetuksesta, jossa korkeintaan 25% opetuksesta tapahtuu vieraalla kielellä (vrt. perusasteen vastaava kirjaus)

PERUSOPETUS – Sivistys- ja kulttuurilautakunnassa joulukuussa hyväksyttyyn perusasteen tuntijakoon on kirjattu, milloin eri kielten opetus alkaa ja miten eri kielten vuosiviikkotunnit jaetaan vuosiluokittain. Niissä on muutoksia aiempaan verrattuna. Ensimmäinen vieras kieli eli A1 on kaikilla englanti, ja sen opiskelu alkaa jo 2. luokalla. A2-kielet ovat samat kuin nykyisinkin. Ainoa poisjätetty on pohjoissaame vieraana kielenä, jota ei voimassa olevasta periaatekirjauksesta huolimatta ole mikään koulu ottanut vieraiden kielten A2-tarjontaan. Pohjoissaamea opetetaan siis perusasteella ainoastaan täydentävänä opetuksena saamelaistaustaisille lapsille.

A2-kieli alkaa 5. luokalta kuten aiemminkin, mutta sen opetukseen varattavat tunnit on suunniteltu eri tavoin kuin nykyisessä. Asia on käsitelty tuntijaon hyväksymisen yhteydessä (ltk ). Oulun Normaalikoulu siirtyy v samaan A2-kielen valintaikään eli ryhmänmuodostuksessa voidaan jatkossa tehdä yhteistyötä 5. luokalta alkaen. Toinen kotimainen kieli (Oulun kaupungin kouluilla ruotsi) alkaa B1-kielenä 6. luokalta kaikkialla Suomessa lähtien. Valinnaisina B2-kielinä voivat 8. luokalla olla ranska, saksa, venäjä, espanja, italia, kiina, japani tai jokin muu kieli. Kieliohjelmaan kirjattuun valikoimaan on lisätty kiina ja japani esimerkkeinä kielistä, jotka voidaan tarjota 8. ja 9. luokan valinnaisina. Koulun on varmistettava jo B2-valinnaisainetta tarjotessaan, että se on mukana myös lukion kieliohjelmassa. Asia on selvä kaikkien perusasteen kirjauksissa esimerkkeinä mainittujen B2-kielten osalta. Koulun on lisäksi kuitenkin B2-kieltä tarjotessaan selvitettävä oppilaille, mitkä ovat mahdollisuudet jatkaa kyseisen kielen opiskelua myös toisella asteella.

Erikoisluokkien tuntijako vaikuttaa myös vapaaehtoisen A2-kielen opintojen järjestämiseen. A2-kieltä opiskelevien erikoisluokkien oppilaiden vuosiviikkotuntimäärät päätetään erikoisluokkien tuntijaon yhteydessä. Oulun kansainvälisessä koulussa annetaan edelleen ainoana oululaisena kouluna laajamittaista kaksikielistä opetusta (su-en). Perusasteen opetussuunnitelmassa on uutena kirjauksena suppeampi kaksikielinen eli kielirikasteinen opetus. Jotain oppiainetta opetetaan kielirikasteisesti maksimissaan 25% muulla kielellä kuin suomeksi. Sivistys- ja kulttuurilautakunta on hyväksynyt kokouksessaan kielirikasteisen opetuksen järjestämisen periaatteet eli se on koulukohtaista, koulun kielellistä moninaisuutta tukevaa toimintaa. Kielirikasteiseen opetukseen ei liity kielitestejä tai pääsykokeita.

Omat äidinkielet perusasteella Oman äidinkielen opetuksessa mainitaan ensimmäistä kertaa mahdollisuus järjestää opetusta myös etäopetuksena. Aiemmin maininta on ollut perusasteella vain vieraissa kielissä (A2 ja B2). Lukuun 5 on kirjattu etäopetuksen järjestämisen periaatteet Oulun peruskouluissa, ja ne on hyväksytty lautakunnassa

LUKIO Valtakunnalliset opetussuunnitelman muutokset on huomioitu Oulun lukioiden kieliohjelmassa: Lukiossa alkaviin kieliin eli B3-oppimääriin on tullut valtakunnallisesti lisäyksenä Aasian ja Afrikan kielet sekä B3 toinen kotimainen kieli (tarkoitettu vain maahanmuuttajataustaisille ym. toista kotimaista peruskoulussa opiskelemattomille) Lukion kielitarjotintaulukossa on eroteltu verkko-opinnot/eLukio- verkoston kurssit ja Oulun lukioiden järjestämät kurssit, mutta koulukohtaisia kirjauksia ei ole tehty. Lukion kieliohjelmakirjauksissa ovat lähtökohtana siis lukioiden yhteistyössä muodostamat kieliryhmät eivätkä yksittäisten lukioiden kielitarjottimet (vrt. kieliohjelman taulukko).

Vapaa sivistystyö Lukioiden jo alkanut yhteistyö vapaan sivistystyön kanssa on kirjattu ensimmäistä kertaa Oulun kaupungin kieliohjelmaan. Oulu-opiston kurssitarjonta palvelee osin myös lukio- opintoja niin, että kielten kurssien laajuus ja sisältö määritellään vastaamaan lukiokursseja. (Tällä hetkellä käynnissä on esim. arabian kurssi) Vapaassa sivistystyössä opiskeltavien lukiokursseihin rinnastettavien opintojen arviointi noudattaa Oulun kaupungin lukioiden opetussuunnitelmien määräyksiä. Tarkemmista käytännön menettelyistä sopivat lukiot ja Oulu- opisto keskenään.