Turvakielto ja Salassapito JulkL 24.1 § 31 k perusteella ……………………………………………………... Synergiaryhmän etäkokous Aika: 25.1.2016 klo 12:00-14:00 Paikka: https://connect.funet.fi/synergia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulusektorin tiedot Kansalaisen palvelunäkymään VIRTA-opintotietopalvelusta Paula Merikko
Advertisements

Julkisuus- ja tietosuoja korkeakoulujen opintoasioissa Yhteenveto palautteesta OPI-yhteistyöryhmä Lakimies Anna Johansson Kommentoitu ohjeluonnos.
Tervetuloa Tekesin asiointipalveluun! Palvelussa annetut tiedot tallentuvat suoraan Tekesin tietokantaan, mikä vähentää virheiden mahdollisuutta ja nopeuttaa.
1 Pardian uudet verkkopalvelut Yleisesittely Pardian koulutus/SM.
Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi.
Lakitieto LAPSEN OIKEUDET. SUKUNIMILAKI Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos vanhemmilla.
Exam –eTentti Jyväskylän yliopistossa IT-palvelut Hannele Rajaniemi.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
| Sähköisen viestinnän ja tietosuojan uudistukset HE 48/ Johanna Aho.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
Arviointi osana oppimisprosessia
Perustuki; Tukioikeuksien siirto
MITÄ UUTTA? Tekstiviestihälytysjärjestelmä Toimikunta- ja maakuntarajat pois Hälytysryhmän jokaisen jäsenen tiedot päähälyttäjien lisäksi (väh. nimi,
Vilpistä ja sen selvittämisestä | Petri Sjöblom
VARDA-tietovirrat: Varhaiskasvatuksen tietojen siirtyminen tiedon tuottajilta tiedon hyödyntäjille.
Sihteerin ammattitutkinto on uudistettu
Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö
Lainvalmistelua taustoittava kokous, STM
Työpajan tuloksia ma klo Verohallinto
Rasmus Henrik Annala MYTLPT15A
Ennakkotehtävä, työpaja
Konferenssien käsittely
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
Tutkimustietovaranto – Virran tuomaa Työpaja
JÄSENREKISTERIN REKISTERISELOSTE
TIETOTURVA.
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
YSR: Osoite-käsite Kokous VH, Vääksyntie 4.
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Asiakirjojen siirto oppilaan siirtyessä toiselle opetuksenjärjestäjälle Lain mukaan täytetyt pedagogiset asiakirjat ( arviot, selvitykset, oppimissuunnitelmat.
Lissabonin sopimus.
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Tajua mut! –toimintamalli koulutus
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Vardan tietomalli ja raportointi
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
Yhteentoimivuusmenetelmän soveltaminen rekistereissä
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Syöpäilmoitus sähköisesti
Ammattihenkilölaki; työntekijän ja työnantajan velvollisuudet
Lukion opiskeluhuolto
KEUDAN ORIENTAATIOPÄIVÄT LUKUVUOSI
Anna Johansson, Aalto-yliopisto & Laura Karppinen, Helsingin yliopisto
Näin hankit tietoa viranomaisista
TIETOSUOJA-OHJEET JOUKKUEILLE JA JAOSTOILLE
Määräaikaiset palvelussuhteet
GDPR:n hyvää syksyn alkua
Katsaus sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteröintiin
Ajoneuvoliikennerekisterin tietopalveluvelvoitteet
Työehtosopimuksen palkkaa koskevat muutokset ja palkkaryhmät
WinOodi versio 4.4 Katri Laaksonen
Oodi versio 5.0. yhteenveto
Koulutus- ja opetusyhteistyö Opintohallintoon ja kirjauksiin liittyviä kysymyksiä Taustamateriaali kokoukseen (OKM, Ristiinopiskeluhankkeet,
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
Alustava suunnitelma Kanta-mittarien kehittämisestä
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Opinnäytteiden sähköinen arkistointi yliopistoissa
Tulorekisterin vaikutus palkanlaskentaan
Asiakkuuden aloittaminen TYPPI-järjestelmässä
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Helena Majamäki , Yhteistyökokous Korkeakoulut-Kela-CSC
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Oodi-versio 5.2. yhteenveto
Käyttöoikeusyksiköitä koskevat tuotteet ovat seuraavat:
Museolain ja museoiden rahoituksen uudistus
Perheoikeudelliset palvelut
FATCA- ja CRS/DAC2-velvoitteiden valvonta
ARKISTOINTI – järjestämistä ja säilyttämistä
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

Turvakielto ja Salassapito JulkL 24.1 § 31 k perusteella ……………………………………………………... Synergiaryhmän etäkokous Aika: klo 12:00-14:00 Paikka: Asia Anna Johansson

Turvakielto 1/3 Säädös: Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista annetun lain (L 661/2009 myöh. muutoksineen) 36 ja 37 § –Väestötietojärjestelmän turvakiellon käytännesäännöt Peruste: henkilöllä on perusteltu ja ilmeinen syy epäillä itsensä tai perheensä terveyden tai turvallisuuden tulevan uhatuksi Haku: maistraatista henkilö tai hänen laillinen edustajansa –Ei siis laajene automaattisesti koskemaan koko perhettä Rekisteröinti: Merkitään väestötietorekisteriin Yhteysosoite: Turvakiellon hakijalla on mahdollisuus ( alkaen) ilmoittaa yhteysosoite, jota turvakielto ei koske. Turvakiellon esto: 1. max 5 vuotta, mahd. jatkaa 2 v jaksoissa, erityisistä syistä toistaiseksi voimassa oleva Turvakiellon päättyminen: hakijan pyyntö, määräajan päättyminen (ei pääty henkilön kuolemaan)

Turvakielto 2/3 Kohde: henkilön kotikunta, asuinpaikka, osoite ja muu yhteystieto JA henkilön hallinnassa/omistuksessa oleva kiinteistön, rakennuksen ja huoneiston yksilöinti- ja sijaintitiedot KUN niitä ei voida käsitellä erikseen, alla luettelot (lähde: käytännesäännöt )) Vakinainen kotimainen osoite Tilapäinen kotimainen osoite Postiosoite Vakinainen ulkomainen osoite Tilapäinen ulkomainen osoite Sähköpostiosoite Vakinainen kotipaikkatunnus Tilapäinen kotipaikkatunnus Kotikunta Tilapäinen kunta Kunnan osa-alue Vuodenvaihteen kunta Evankelis-luterilainen tai ortodoksinen seurakunta Rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta tai sen seurakunta Vaalitiedot; äänestyskuntiin ja -paikkoihin liittyvät tiedot Kiinteistötunnus Rakennustunnus Huoneistotunnus Rakennuslupatunnus Rakennuksen koordinaatit 900-ryhmiin kuuluvien olinpaikkatunnus liitettynä kiinteistötunnukseen Kunta Sijaintialue (kylä) Kunnan osa-alue Äänestysalue Rakennuksen sijaintiosoite Kiinteistöyksikön osoite

Turvakielto 3/3 Turvakiellon alaisten tietojen luovutus lähtökohtaisesti kielletty: luovutus henkilön itsensä lisäksi vain rajoitetusti viranomaisille Laki tai siihen perustuva tehtävä (esim. verotus, rikosten selvittäminen) Viranomaiselle edelleenluovutuskielto, jollei laissa säädetty perustetta Viranomaisessa tietoja saavat käsitellä vain ne, joiden tehtäviin tietojen käsittely välittömästi kuuluu Rekisterihallinnon viranomaisella (VRK, maistraatti) on oikeus tietyissä tapauksissa vaatia luovutuksensaajaviranomaiselta selvitystä tietojen suojaamisesta, sekä tiedonsaanti- ja tarkastusoikeus salassapidon estämättä luovutettujen tietojen käyttöä ja suojausta koskeviin tietoihin Mihin rekistereihin turvakiellon olemassaolosta menee tieto? Väestötietorekisteristä tieto siirtyy automaattisesti Ajoneuvoliikennerekisteriin (lähde: käytännesäännöt ) Muihin rekistereihin tieto välittyy vain kun tietoja luovutetaan väestörekisteristä ko. rekisteriin-> jos viranomaisen rekisterin ylläpidossa ei hyödynnetä väestötietojärjestelmää, tieto turvakiellosta ei välity

Salassapidettävät yhteystiedot korkeakoulun opiskelijarekisterissä -Jos korkeakoulun rekisterin osoitetiedot eivät päivitys suoraan VTJ:stä, niin tieto turvakiellosta ei tule suoraan korkeakoululle. Turvakielto huomioidaan, jos opiskelija toimittaa siitä tiedon korkeakoululle. Selvitettävää: Korkeakoulu ei myöskään saane turvakiellon alaista osoitetta pyytämällä VTJ:stä vain sillä perusteella, että henkilö opiskelee korkeakoulussa? -Henkilöllä on lisäksi mahdollisuus saada viranomaiskohtainen yhteystietojen salassapito (JulkL 24.1§31k). Korkeakoulujen toiminnan julkisuuteen sovelletaan julkisuuslakia kuten viranomaiseen. Korkeakoulu on siten velvollinen pitämään salassa: ”asiakirjat, jotka sisältävät tiedon henkilön ilmoittamasta salaisesta puhelinnumerosta tai tiedon matkaviestimen sijaintipaikasta, samoin kuin asiakirjat, jotka sisältävät tiedon henkilön kotikunnasta ja hänen siellä olevasta asuinpaikastaan tai tilapäisestä asuinpaikastaan samoin kuin puhelinnumerosta ja muista yhteystiedoista, jos henkilö on pyytänyt tiedon salassapitoa ja hänellä on perusteltu syy epäillä itsensä tai perheensä terveyden tai turvallisuuden tulevan uhatuksi;”

Muiden kuin yhteystietojen salassapito korkeakoulujen opiskelijarekistereissä -Turvakielto tai julkisuuslain 24§momentin 31 kohdan mukainen salassapito suojaa henkilön (yksityisiä) yhteystietoja. -Salassapidettäviä/turvakiellon alaisia yhteystietoja ei tule kirjata opiskelijarekisteriin siten, että niihin on suurella joukolla käyttäjiä pääsy. Tiedot tulisi säilyttää suojattuina siten, että niihin pääsevät vain tietyt nimetyt henkilöt. (Tämä ei koske yhteysosoitetta.) -Laista ei löydy perustetta sille, että tieto henkilön korkeakouluopiskelupaikasta tai opinnoista voitaisiin pitää salassa 24§ 1 mom 31 kohdan perusteella eivätkä ko. tiedot kuulu turvakiellon piiriin. Esim. tietovarantoon (L 1058/1999, 6c§1 mom) perusteella tallennettavat ”pakolliset tiedot” eivät sisällä salassapidettäviä/turvakiellon piirissä olevia yhteystietoja. -Huom! L 661/ §->transsukupuolisen henkilön, jolle vahvistettu (uusi) sukupuoli, entinen hetu ja etunimi luovutetaan vain rajoitetusti väestötietojärjestelmästä.

Esimerkki turvakiellon käsittelystä viranomaisessa Verohallinnolla on omat menettelyohjeensa: Turvakiellon alaisten tietojen käsittely ( uusin versio) FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/2011/Turvakiellon _alaisten_tietojen_kasittely% %29