Katsaus reformien vaikutuksiin viimeisen 20 vuoden aikana ja miten eteenpäin? Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO - seurannan seminaari: Työ ja toimeentulo.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työelämä kaikille - yhteiskuntatakuu näkyväksi -seminaari Työ- ja elinkeinoministeriön puheenvuoro Pilvi Torsti VTT,työministerin erityisavustaja.
Advertisements

Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Hakija- ja opiskelijapalvelu (T256)
Ammatillisen kuntoutuksen tienviittoja Kainuulainen työ- ja terveyskunnon toimintamalli -hanke S10073 (Päivitetty ) Matti Heikkinen,
Työelämän tarpeet ja oppisopimuksen käytettävyys opSO ry:n syysseminaari Satu Ågren.
Työhönvalmennusta sosiaalihuollon palveluna Kenelle, miksi ja millaista? Työ kuuluu kaikille!-koulutus
Ammatillisen koulutuksen kysymykset ja silta työelämään VAMPO toimenpiteet 64, 65, 66 Opiskelijoille suunnatut tukitoimet ja erityisopetus yleisissä ammatillisissa.
Kehitysvammaisten nuorten koulutus- ja työllistymispolkujen risteyksissä Kommenttipuheenvuoro Katariina Hakala, tutkija, FT Kehitysvammaliitto ry. VAMPO.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto Minne menet Lappilainen Päihdetyö! Lähtökohdat Päihteiden käyttö Palvelutarve Seminaari Kaksi.
Kehitysvammaisten ihmisten osallisuus työelämään – oikeus työhön, oikeus palkkaan Tornio
Yhdenvertaisuuslaki: mikä muuttui vammaisen henkilön näkökulmasta Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys/Vike.
TE-palvelu-uudistus Alueelliset Työpajapäivät Tampereella Kimmo Puolitaival Johtaja Varsinais-Suomen TE-toimisto Päiväys: TET.
Monipuolista tietoa nuoren elämään liittyvistä asioista yhdestä paikasta asuminen, opiskelu, työ, terveys, miten maailmalle, vapaa-aika ja niin edelleen.
Kuntoutusta uudistamaan kuntoutujan etu edellä
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
Ajankohtaista työmarkkinoilta
Keski-Pohjanmaan työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu
Lapsen näkemyksen huomioiminen iän ja kehitystason mukaan
UUDENMAAN TE-TOIMISTO Palkkatuki
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lainsäädäntö ja sen merkitys
Työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen toimeenpanotutkimus (TEAK) Kelan työkokeilu, työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus.
TYÖKYKYKOORDINAATTORITOIMINTA TYÖTERVEYS WELLAMO OY:SSÄ
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Keski-Pohjanmaan osatyökykyisille tie työelämään seminaari
Osatyökykyisenä työssä ja työhön – tukea ja ratkaisuja
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
Sosiaalialan tehtävärakenne
Kuntoutuksen kuumat perunat
TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUS aslak ja tyky
Sosiaalinen kuntoutus Sosiaalinen kuntoutus
Ajankohtaista Lapin TE-palveluissa Kuntainfo
Asiantuntijatiedon koonti
Kela ammatillisen kuntoutuksen kokeilu Pähee OTE
Uudenmaan TE-toimiston palvelut nuorille
Osatyökykyisille tie työelämään - OTE hallituksen kärkihanke
Helsinki Jukka Lindberg
Osatyökykyisille tie työelämään
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Klo – Polut hankkeen työkokous Yhteisen toimintamallin työstö pienryhmissä ja yhteinen purku.
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
MIELENTERVEYS-KUNTOUTUJIEN TYÖHÖNVALMENNUS
KP OTE Opinnoista töihin
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
SATAOSAA Porin kaupunki/ Satakunta/ Tarja Mannila.
KEIJO KEIJO
Osatyökykyisille tie työelämään
Psykiatrian sosiaalityö VERKOSTOA KUTOMASSA
Osatyökykyisille tie työelämään
Palkkatuki Työllisyyspoliittista avustusta saaneiden hankkeiden ja välityömarkkinatoimijoiden 22.1 ja 23.1 työkokoukset Markku Visti, Uudenmaan.
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Omnia.fi/yhteishaku.
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
SUOMEN OIKEUSJÄRJESTYS
Työhönvalmennustiimi esittäytyy
PÄHEE OTE-Päijät-Hämeen osatyökykyisille tie työelämään
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-haku
Keski-Pohjanmaan osatyökykyisille tie työelämään KP OTE
KP OTE toimintamalli.
Tulosten raportointi HALLITUKSEN KÄRKIHANKE OSATYÖKYKYISILLE TIE TYÖELÄMÄÄN (OTE) Projektin nimi ja numero SATAOSAA.
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Osatyökykyisille tie työelämään
Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto
Osatyökykyisille tie työelämään (OTE)
Työllisyys ja työttömyys.
Työllisyys ja työttömyys.
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Esityksen transkriptio:

Katsaus reformien vaikutuksiin viimeisen 20 vuoden aikana ja miten eteenpäin? Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO - seurannan seminaari: Työ ja toimeentulo Pikku parlamentti, Helsinki Patrik Tötterman, FT, ylitarkastaja

Vammaisuus, osatyökykyisyys ja työ: lyhyt historian oppitunti Invalidihuoltolaki v  suojatyökeskukset; fyysisesti vammaisille työtä Mielisairaslaki v  a- ja b-mielisairaalat; työ terapiana Vajaamielislaki v  keskuslaitokset perustettiin; päivä- ja työtoimintaa 1960-luvulla ammatillinen kuntoutus osaksi työeläkelainsäädäntöä, tapaturma- ja liikennevakuutusta sekä Kansaneläkelaitoksen lainsäädäntöä  työhön kuntoutuminen Laki kehitysvammaisten erityishuollosta v  laitoshoidon rinnalle asuntola- ja työkeskustoiminta; työ kuntoutuksena Sosiaalihuoltolaki v  vammaisten työllistymistä tukeva toiminta ja työtoiminta (suojatyökeskukset lakkaavat), vammaispalvelulaki säädetään Työllisyyslaki (946/1971)  vammaisille mahdollisuus kuulua työvoimaan Työvoimapalvelulaki (1005/1993) ja laki julkisesta työvoimapalvelusta (1295/2002)  Ammatillisen kuntoutuksen tarkoituksena on edistää vajaakuntoisten ammatillista suunnittelua, työllistymistä ja työssäpysymistä. Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta (916/2012)  Kaikki palvelut ovat kaikkien asiakkaiden käytössä (ei subjektiivista oikeutta) 2

LAITOSMALLIKUNTOUTUSMALLITUKIMALLI Avainsanasegregaatiointegraatioinkluusio Vammaisuuden perusmetaforarikollinensairaskansalainen Keskeinen haaste poissulkeminen, "suojeleminen" kuntouttaminentasa-arvo Vammaisuuden ydinasiavauriotoimintavajavuusosallistuminen Palvelutlaitoshoitoporrasteinen järjestelmäyksilölliset tukitoimet Pätevöityminen normaaliyhteiskuntaanei paluuta ehdollinen paluu kuntoutumalla osallistuminen ilman ehtoja Työ ei mahdollisuutta työhön, ”virikkeellinen toiminta” Ei-työsuhteinen työ erityistyöllistämisen yksiköissä Työsuhteinen työ, tuetun työllistymisen malli

TE-palvelut Ilman TE-toimiston asiakkaaksi rekisteröitymistä kansalaisen käytössä ovat tieto- ja neuvontapalvelut. TE-toimiston harkinnan mukaan henkilöasiakkaille voidaan tarjota myös seuraavia palveluja, ilman että se edellyttää työnhakijaksi rekisteröitymistä: asiantuntija-arviot ammatinvalinta- ja uraohjaus valmennus (työnhaku-, ura- ja työhönvalmennus) kokeilu (työkokeilu, koulutuskokeilu) työvoimakoulutus starttiraha Seuraavat palvelut edellyttävät työnhakija-asiakkaaksi rekisteröitymistä: työnvälityspalvelut työttömyysetuudella tuettu työnhakijan omaehtoinen opiskelu. Seuraavat palvelut ja tuet voidaan myöntää vain työttömän työnhakijan työllistymisen tueksi: palkkatuki matka- ja yöpymiskustannusten korvaukset.

5 Osatyökykyisten ja ei-osatyökykyisten työttömyys

Työ- ja elinkeinoministeriö, työvoimatilasto Vammaiset ja pitkäaikaissairaat: virta-varanto 2006 ja 2014

Menneen politiikan arviointia Vammaisilla on Suomen perustuslain (731/1999) mukaan samat perusoikeudet kuin muilla valtion kansalaisilla. o Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan ammatilla tai elinkeinolla (18 § 1 mom.) o Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön (18 § 2 mom) Näyttäisi kuitenkin siltä, että o vammaisilla ja muilla kansalaisilla on muodollisesti yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet työhön, mutta o vammainen ei voi samalla tavalla toteuttaa yksilön oikeuttaan tekemällä työtä, koska o hänen työpanoksensa ei ole kysyttyä kilpailutetuilla työmarkkinoilla

… jatkuu Vammaisia ja osatyökykyisiä koskevan työllisyyspolitiikan ongelma on keskittyminen lähes ainoastaan tarjontaan eli työntekijöihin kysynnän eli työnantajien sijasta. o palvelut ja niiden uudistaminen o avoimet työmarkkinat vs. suojatut työmarkkinat/ työntekijä vs. asiakas o jos kysyntä lisääntyy yleisesti, se kohdistuu vasta toissijaisesti heikoimmassa asemassa oleviin

Työllisyyden ja kilpailukyvyn strateginen painopistealue