Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Helsinki Jukka Lindberg

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Helsinki Jukka Lindberg"— Esityksen transkriptio:

1 Helsinki 10.10.17 Jukka Lindberg
Työssä jatkamisen inhimilliset ja taloudelliset kannustimet - näkökulmia osatyökykyyn ja välityömarkkinoiden ohjaukseen Helsinki Jukka Lindberg

2 Vates-säätiön toiminta
Perustettu 1993, nyt 37 taustayhteisöä, henkilöstöä 14, rahoittajana STEA (aiemmin RAY) Vates edistää vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten yhdenveroisia työllistymismahdollisuuksia Säätiö kehittää työllistymismenetelmiä, ylläpitää Kyvyt käyttöön -verkostoa, tarjoaa koulutusta ja tiedotusta Vaikutamme työllistymistä edistävään sosiaalipolitiikkaan, työmarkkinoihin ja työllistymis- ja kuntoutusjärjestelmiin. Toimimme valtakunnallisesti, yhdessä käytännön toimijoiden ja eri sidosryhmien kanssa

3

4 Sanottua… Osatyökykyisille kohdennettu työvoimapoliittinen toimenpide rahoittaa julkisen talouden näkökulmasta 22 prosenttisesti itse itsensä (Holm), osatyökykyiset aliedustettuina Yritykset eivät etsi vammaista tai osatyökykyistä, vaan työntekijää, joka sopii tiettyyn tehtävään (Kaukoranta & Pinomaa) Työkyvyn arvioinnin käytännöt tulisi perustaa biopsykososiaaliseen eikä vain biomedikaaliseen terveyskäsitykseen (Kerätär) Ennen eläkkeen hakemista kuntoutuksessa olleita ja etenkin ammatillisessa kuntoutuksessa olleita, oli kuitenkin vähän (Gould) ”Ihmiset eivät ole kaukana työmarkkinoista, työmarkkinat ovat kaukana ihmisistä” (Haddock)

5 Toisaalta… Palkkatukimäärärahoja on supistettu viime vuosina.
Verrattuna Ruotsiin Suomessa käytetään vähän rahaa palkkatukeen, panostukset työvoimakoulutuksessa sekä erityisesti kuntouttavassa työtoiminnassa. Palkkatukirahat menneet työmarkkinatuen kuntalisälistojen lyhentämiseen. Työllisyyspalvelujen menestystä mitataan käytännössä pelkästään (avoimelle työmarkkinalle tapahtuvilla) työllistymisillä. Sosiaalipoliittisia, terveydellisiä yms. parannuksia ei huomioida. Työllisyyspalvelujen hankinnassa painopiste on siirtynyt ja edelleen siirtymässä järjestöiltä yrityksille. ”Ihmiset eivät ole kaukana työmarkkinoista, työmarkkinat ovat kaukana ihmisistä” (Haddock)

6 Pohdittavia teemoja Työhön pääseminen ja / vai työssä pysyminen?
Osatyökykyinen - suhteessa työtehtävään Palvelujärjestelmä ja keinovalikoima, tuet ja mahdollisuudet Työllistymisen esteistä ratkaisuihin – yhteensovittaminen Rakenteiden myllerrys – järjestelmän väliinputoajat ja menestyjät

7 Pohdintatehtävä Osatyökykyisyys - mitä se on minun mielestäni?
Mitä se ei ole? Mikä siinä on haasteellisinta?

8 Osa-aikatyötä tekevien osuus
Lähde: Tilastokeskus

9 Osatyökykyisten työttömien määrä
Lähde: TEM

10 Osatyökykyiset ja työkyky
55 prosentilla Suomessa vakinaisesti asuvista vuotiaista on yksi tai useampi pitkäaikainen sairaus tai terveysongelma = 1,9 miljoonaa (Tilastokeskus 2011) Yhä useampi suomalainen uskoo työkykynsä heikkenevän (Lähde: Työeläkeyhtiö Varma ja Odum –selvitys, syyskuu 2015: yli 120,000 vastaajaa) Toisaalle liian terve, toisaalle liian sairas: ”osatyökyvyttömyyseläkkeen saaminen kuvaa siinä määrin heikentynyttä työkykyä, että eläke on perusteltua, toisaalta sitä, että työkykyä on jäljellä, jolloin sitä pitäisi pystyä käyttämään” (Liukko, ETK)

11 ” Tätä se sitten on käytännössä” – mistä kannustimet?
”En tiedä tilastoja, mutta uskoakseni on varmasti tuhansia suomalaisia jotka ovat saaneet lääkärinlausunnon työkyvyttömyydestä, ja ovat käyttäneet kaikki Kelan sairaspäivärahat, eivät saa kuntoutustukea eikä heille myönnetä eläkettä, vaikka lääkäri olisi todennut heidät työkyvyttömiksi.” ”Jos nyt osatyökykyinen henkilö tekee osa aikatyötä, tätäkään ei oikeastaan noteerata, vaan pitäisi silti olla valmis ottamaan kokoaikatyö vastaan jos sitä tarjotaan. Eli ei oikein tueta sitä kuntoutumista henkilön oman työkyvyn puitteissa. Kelan sairaspäivärahalla ei oikeastaan voi tehdä työtä, muuten katsotaan tunteja, oletko kuitenkin työkykyinen ja tuki voidaan evätä.” Lähde: sähköpostiviesti

12 Asiakasohjauksen onnistuminen! Minne minut ohjataan….pois?
Polun alkupäässä tehtävät suunnitelmat Diagnoosi vai kokonaisuus Työkyvyn arviointi – missä, miten ja suhteessa mihin? Työkyky, toimintakyky, työllistymiskyky Alkuasetelma töissä / töihin Dokumentointi ja näkyväksi tekeminen Ensimmäiset porsaanreiät ja/tai putoamiset Työvalmentaja Yksilövalmentaja Tukiverkosto Tarve vai toive? Oikea-aikaisuus Lyhyen ja pitkän ajan tavoitteet Arviointi Siirtymä Saattaen vaihdettu?

13 Kartoitetaanko vai tehdäänkö?
Ongelmapuhe ”työllistymisesi este” Ratkaisupuhe ”osaamisessasi parasta” Puolustuspuhe ”kyllä meillä ainakin” Kohderyhmäpuhe ” ME emme voi juuri nyt” Määräaikapuhe ” valitettavasti kriteerit” …….

14 Entä sitten ne välityömarkkinat? - huomioita
Palvelujen ketterä järjestäminen Haastavassa asemassa olevien asiakkaiden ohjausosaaminen Aseman vahvistaminen edelleen Rahoitusrakenne Kolmannen sektorin rooli tulevissa muutoksissa? Julkiset hankinnat ja sosiaalisten kriteerien käyttö? Pysyvää vai väliaikaista? Työtä, toimintaa, osallisuutta – missä suhteessa?

15 vates.fi


Lataa ppt "Helsinki Jukka Lindberg"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google