ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 PAKKAUSMERKINNÄT. pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Juomaetiketit uudistuvat – kuluttajalle tarkempaa tietoa
Allergeenien ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä
PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN!
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
1 Pardian uudet verkkopalvelut Yleisesittely Pardian koulutus/SM.
© Otava-konserni 1 Ympäristövastuu © Otava-konserni Otava-konserni.
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
TOIMINIMISUOJA. TOIMINIMEN KÄSITE Nimi, jota elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan Funktiot  Liikeyrityksen yksilöinti  Liikearvo (goodwill)
Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA. LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän.
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
Maataloustuotteiden jatkojalostus Marjatta Rahkio, LTK.
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Koulutuspäivä , Hämeenlinna Tuulikki Lehto
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Tuotteen dokumentointi
Digi.kansalliskirjasto.fi - järjestelmä sukututkijan näkökulmasta
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
Vastuullinen valinta KIILTO NATURA -SARJA
14 Markkinointi houkuttelee kuluttamaan s
Melindan riittävä laatu
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Terveystiedon ainereaali
Nuuska
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Tekijänoikeuskirjetyöryhmä
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Kokeeseen vastaaminen
Suoramyynnissä mahdollisuus
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Selkeä käsitys ostettavasta ruuasta
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
TYKY-TOIMINTA 2014 Esityksen alaotsikko Esittäjän nimi.
TIETOSUOJA-OHJEET JOUKKUEILLE JA JAOSTOILLE
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Alustava suunnitelma Kanta-mittarien kehittämisestä
Viestinnän työkalupakki
Henkilöstötilanne vuoden lopussa
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tulorekisterin vaikutus palkanlaskentaan
ELINTARVIKKEIDEN SUORAMYYNTI JA JALOSTUS
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
SOPIMUSEHDOT.
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Opiskelijoiden terveydenhoitouudistus ja maksujen kerääminen 2020
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Tieto Edu Hoitoajat Tieto Education Finland.
Vanhan Porvoon ruskistettu voi ja pinjansiemen jäätelö 5,5 L
FATCA- ja CRS/DAC2-velvoitteiden valvonta
Vanhan Porvoon appelsiinisorbetti 5,5 L
Dynamic Reporting (DR) -raporttien teon parhaat käytännöt
Varhaiskasvatusjärjestelmän laajennus Haapavesi ja Siikalatva
GS1 Finland 11/2019 muutokset Synkassa Mirva Alatyppö, Raija Perälä
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 PAKKAUSMERKINNÄT

pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset kaikille pakatuille tuotteille Koti- ja maatilataloudessa valmistetuille tuotteille, jotka myydään tilapäisesti myyjäisissä suoraan kuluttajalla tapahtuvassa luovutuksessa riittää -nimi -yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat -valmistuspäivä

Pakkausmerkinnät- yleisesti Kun elintarvike valmistetaan ja/tai pakataan elintarvikehuoneistossa ja lähetetään muualle myytäväksi 1) elintarvikkeen nimi 2) ainesosaluettelo; 3) tiettyjen (oleellisten) ainesosien määrä (esim ruisleivässä rukiin määrä,mansikkajogurtissa mansikoiden määrä) 4) sisällön määrä; 5) vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta; 6) valmistajan, pakkaajan tai Euroopan unionissa toimivan myyjän nimi, toiminimi tai aputoiminimi sekä osoite;

Pakkausmerkinnät 7) alkuperämaa tai -alue, jos sen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeenalkuperän suhteen; 8) elintarvike-erän tunnus; 9) säilytysohje tarvittaessa; 10) käyttöohje tarvittaessa; 11) varoitusmerkinnät tarvittaessa; sekä 12) elintarvikkeen alkoholipitoisuus, jos se on nestemäisessä elintarvikkeessa yli 1,2tilavuusprosenttia ja kiinteässä elintarvikkeessa yli 1,8 painoprosenttia.

Muita merkintöjä Makeutusaineen käytöstä ilmoitetaan ’’makeutettu____’’ suojakaasun käyttö on merkittävä sanoin ”pakattu suojakaasuun” Suolamerkintä on monissa tuotteissa pakollinen, samoin voimakassuolaisuusmerkintä. Vähennetty suolaa merkintää voin käyttää kun vähennys 25% voimakassuolaisuuden ylärajasta

Suolan ilmoittaminen voimakasvähennetty suolainensuolaa Ruokaleipä1,2%0,9% Näkkileipä/hapankorppu/1,6%1,2% aamiaisviljavalmisteet Keitot, liemet/kastikkeet0,9%0,7% Puolivalmiit/valmiit ruuat1,1%0,8% Juustot1,3%1,0%

Suola ja kala Suolamerkintä tehdään kaikkiin Kalavalmisteisiin, joihin lisätään suolaa, ja merkintä voimakassuolaisuudesta tehdään tarvittaessa (kala > 1,9%) Vähäsuolaisuusmerkintää voidaan käyttää jos suolan määrä on vähäinen perinteiseen tuotteeseen tai voimakassuolaisen rajaan nähden 25% vähemmän eli on alle 1,4%

Suola ja lihavalmisteet Jauhelihan osalta tehdään merkintä rasvapitoisuudesta ja sidekudosproteiinin osuudesta Suolamerkintä tehdään kaikkiin lihavalmisteisiin, joihin lisätään suolaa, ja merkintä voimakassuolaisuudesta tehdään tarvittaessa (leikkelemakkara > 1,7 ja leikkelelihavalmiste > 1,9%) Vähäsuolaisuusmerkintää voidaan käyttää jos suolan määrä on vähäinen perinteiseen tuotteeseen tai voimakassuolaisen rajaan nähden 25% vähemmän eli on makkaroissa alle 1,3% ja leikkelelihavalmisteissa alle 1,4%

Lihavalmisteiden lisäaineet Yleisesti käytettävät lisäaineet ovat: –stabilointiaineet:( fosfaatit), E 450..), modifioidut tärkkelykset ( E ) –säilöntäaineet: Na- nitriitti ( E 250) –hapettumisenestoaineet: askorbiiniyhdisteet ( E 300…) –aromivahventeet: Na-glutamaatti ( E 620…)

merkinnöistä. Merkintöjen on oltava selkeitä (riittävän iso kirjasinkoko ja riittävä kontrasti) ja niiden pitää olla sekä suomeksi että ruotsiksi (paitsi jos jakelu tyystin yksikielisellä alueella) Reseptin muutoksen mahdollinen vaikutus pakkausmerkintöihin on tarkastettava. Merkintöjen oikeellisuus on tarkistettava. Sertifioituja merkintöjä kuten Joutsen Lippu - merkki, Avain-merkki, Luomuliiton merkki tai Demeter-merkki ei saa käyttää ilman asiaankuuluvia tarkastuksia ja lupaa. Hae merkinnöille käyttöoikeus.

Muita merkintöjä Ravintosisältö (rasva, proteiini, hiillihydraatti ja energia) merkintä on vapaaehtoinen, mutta sen oltava vaatimusten mukainen ja se on todennettava analyyseilla. Esimerkiksi Kevytmetwursti (kun energiaa on vähennetty 30%) Merkintää laktoositon tai gluteiiniton voidaan käyttää jos niitä ei ole käytetty raaka-aineissa.

nimestä Elintarvikkeen nimessä huomioidaan lihavalmisteiden osalta Eviran ohje 4198/937/2007 ( ), joka on päivitettty ohjeeksi 17011/2 ohjeeksi 17011/2 –nimi ei saa olla harhaanjohtava, esimerkiksi ’’Amerikan kinkku. Kinkkuvalmiste’’ nimiyhdistelmän sijaan tulee käyttää nimeä Amerikan kinkkuvalmiste. –nimi tulee sijoittaa selkeästi kauppanimen yhteyteen. –nimeä paistijauheliha voidaan käyttää vain paistista valmistetusta jauhelihasta Kokoliha- ja täyslihatuote: lihan lisäksi vain suolaa, vettä, mausteita, glukoosia/tärkkelysiirappia ja sallittuja lisäaineita. Esim: kinkku, paisti ja file. -Kinkun tuoreuteen liittyvää tuoresuolattu- termiä voi käyttää, jos tuote on varastoitu tuoreena (ei pakastettuna) ennen suolaamista.

Pakkausmerkintöjen omavalvonta KUVATAAN -Tuotteiden koostumuksen ja pakkausmerkintöjen vastaavuuden varmistaminen -Sisällön määrän oikeellisuuden varmistaminen -yliherkkyyttää aiheuttavien ainesosien ilmoittamisen varmistaminen -ristikontaminaation esto (yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat) -vähimmäissäilyvyysajan/viimeisen käyttöajankohdan oikeellisuuden varmistaminen

Esimerkkejä lihavalmisteista -a Pitääkö kaupassa irtomyynnissä olevassa raakalihavalmisteessa (marinadi) kertoa alkuperämaa (jos esim lammasta Uudesta- Seelannista, joka marinoitu suomalaisessa yrityksessä) tai riittääkö että kertoo jos ostaja kysyy ? Tämä merkintä on käytössä, koska Evira on suositellut alkuperämaan ilmoittamista myös raakalihavalmisteessa ja myös pakkaamattomia tuotteita koskien. Lainsäädännön mukaan ilmoittaminen ei olisi välttämätöntä

Esimerkkejä lihavalmisteista -b Pitääkö tilamyymälän irtomyyntimakkarassa olla tunnistusmerkki, jos makkara on tehty rahtityönä ? VASTAUS: Irtomyynnissä olevassa tuotteessa ei tarvitse olla tunnistusmerkkiä. Tieto valmistuspaikasta pitää kuitenkin antaa asiakkaalle jos sitä kysytään. Tunnistusmerkin tiedot tulee olla löydettävistä makkaroiden mukana tulleesta lähetteestä eli kaupallisesta asiakirjasta. Jos makkara on tehty lihasta, joka on peräisin tilamyymälän yhteydessä olevasta pienteurastamosta tai leikkaamosta, on tästä lähtevästä lihasta oltava kirjanpito ja pienteurastamon tai leikkaamon terveysmerkin tai tunnistusmerkin tiedot tulee olla kaupallisissa asiakirjoissa. Myös irtomyynnissä olevan tuotteen myyntiajan pitää perustua johonkin ja myyntiajan tulee olla omavalvontasuunnitelmassa määritelty jollain tarkkuudella

Esimerkkejä lihavalmisteista -b Pitääkö raakalihavalmisteissa ilmoittaa raaka-aineena käytetyn lihan alkuperä ? VASTAUS: On sovittu että raakalihavalmisteissa ilmoitetaan raaka-aineen alkuperä, lihavalmisteissa sitä ei tarvitse ilmoittaa, mutta elintarvikkeen (lihavalmiste, raakalihavalmiste) alkuperä eli valmistusmaa ilmoitetaan aina. Liharaaka-aineen alkuperämaaksi katsotaan pääsääntöisesti se maa josta raaka- aine on valmistusmaahan tullut eikä välttämättä sitä maata jossa eläin on elänyt. Lihan alkuperäkäsite ei siten ole aivan yksiselitteinen. Lisäksi pitää huomioidu naudan lihaa ja naudan jauhelihaa koskeva merkintävelvoite NAUDANLIHA: alkuperä ja MAA, teurastettu ja MAA ja teurastamon numero, leikattu ja MAA ja leikkaamon numero NAUDAN JAUHELIHA; teurastettu ja MAA, valmistettu ja MAA

Kysymys 1 Kaupassa pakattu marinoitu liha ja sen merkinnät ? Kysyjän mukaan kaupassa pakatun lihan osalta edellytetään koko ainesosaluettelon ilmoittamista myös marinadista. Vaatimus perustunee siihen että marinoidun lihan pakkaaminen tulkitaan valmistukseksi. Palvelutiskissä pakatuilta tuotteilta ei edellytetä pakkausmerkintöjä. Nimen, sisällönmäärän ja vähimmäissäilyvyysajan ohella tärkein merkittävä asia ovat allergeenit

Kysymys 2 Ainesosien merkitseminen ? Oleelliset ainesosat merkitään aina Allergeenit merkitään aina Mauste- ja yrttiseoksia ei tarvitse purkaa ainesosiksi, jos seoksen osuus on alle 2% Ainesosia, jotka on määritelty EU- lainsäädännössä (esim hillo) ja joiden osuus on alle 2%, ei tarvitse purkaa ainesosikseen

Mitkä ovat allergeeneja: lähde Tytti Itkonen Gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridikannat) ja viljatuotteet TERMIÄ GLUTEENITON voi käyttää kun pitoisuus on alle 20 mg/kg

Allergeeneja Äyriäiset ja äyriäistuotteet Kananmunat ja munatuotteet Kalat ja kalatuotteet Maapähkinät ja maapähkinätuotteet Soijapavut ja soijapaputuotteet Maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien)

Allergeeneja… Pähkinät: manteli (Amygdalus communis L.), hasselpähkinä (Corylus avellana), saksanpähkinä (Juglans regia), cashewpähkinä (Anacardium occidentale), pekaanipähkinä (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), parapähkinä (Bertholletia excelsa), pistaasipähkinä (Pistacia vera), Macadamia pähkinä ja Queensland pähkinä (Macadamia ternifolia) sekä pähkinätuotteet

Allergeeneja… Selleri ja sellerituotteet Sinappi ja sinappituotteet Seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet Rikkidioksidi ja sulfiitti, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 ml/l SO2:na ilmaistuna Lupiini ja lupiinituotteet (v:sta 2007 alkaen) Nilviäiset ja nilviäistuotteet (v:sta 2007 alkaen)

Allergeeneista Muutkin aineet voivat aiheuttaa yksilöllistä yliherkkyyttä MUTTA edellä mainittujen aineiden suhteen ALLERGISUUS on niin yleistä ETTÄ Ne on merkittävä pakkausmerkintöihin, jopa kotitaloustuotteiden tilapäismyynnin yhteydessä Myös lisäaineista, joissa allergeeneja on mainittavat allergeeni E-koodin lisäksi. ESIM E 426 soijapapuhemiselluloosa, lähde Tytti Itkonen

Kysymys 3 Lihajalosteiden pakkausmerkinnät ? Esim LTK:n omavalvontaohje ja pakkausmerkintäesimerkki Edellä esitetyn lisäksi muista tunnistusmerkki Tällä hetkellä energiasisältö eli GDA (Guideline daily amount) merkintä on vapaaehtoinen. Hyviä malleja löytyy Esim 100 g annos sisältää 140 kcal, 7 % (päiväannos 2000 kcal), lisäksi aina sokerit, rasva, tyydyttyneet rasvat, Na

MUTTA Kuluttajainformaatioasetus muuttaa erityisesti lihavalmisteiden merkitsemistä. Asetus tuli voimaan syksyllä 2011 GDA pakolliseksi 2016 Fonttikoko 1,2 mm voimaan 2014 Täytäntöönpanosääntöjä tulossa 2013 Tulkinta kesken ja ymmärrys asetuksesta vielä hajanaista