Hivenravinteiden käyttäytyminen maaperässä Helinä Hartikainen Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos Helsingin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Tero Tolvanen Luomuneuvoja ProAgria Etelä-Savo
Veden kovuuden määritys kompleksometrisellä titrauksella
Metallien reaktiot.
Metallien reaktiot.
Korroosiomaalauksen perusteet
Seokset ja liuokset 1. Seostyypit Hapot, emäkset ja pH
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl
Kemia, luento1 lisämateriaalia
6. Energia ja olomuodot.
TYPPI JA TYPEN KIERTOKULKU
Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä
Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.
Solun kemia BIOLOGIAN LAITOS, SEPPO SAARELA, 2010.
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Hapot ja emäkset Happo luovuttaa protonin emäs vastaanottaa
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
OH – ja H+ -ionit löytävät toisensa
Taiga.
Proteiinien tehtävät elimistössä
Fotosynteesi.
Kappale 2.
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Typpi.
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
4. Metallien sähkökemiallinen jännitesarja
Yhteyttäminen Eliöiden vanhin yhteyttämistapa on kemosynteesi (jotkin bakteerit) => epäorgaanisten aineiden hapettaminen (esim. rauta, rikki..) => energiaa.
Peltojen f osforihuuhtoumat kiinni kipsillä: Miten? Viljelijäpäivä Nurmijärvi Liisa Pietola.
Helinä Hartikainen Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos Helsingin yliopisto Maaperä – hyvän kasvun perusta.
APILANNURMEN LANNOITUS Etelä-Savo Juha-Antti Kotimäki.
KE3 Hapot, emäkset ja ympäristö. 19. Liuos voi olla hapan, neutraali tai emäksinen Aineet voidaan luokitella happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
KASVIEN RAVINNETALOUS  16 alkuainetta, jotka välttämättömiä kasvin kasvulle ja kehittymiselle makro- ja mikroravinteet tarve erilainen eri kasveilla ja.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Ilma.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Ionisidokset Seppo Koppinen 2016.
Ilmaston vaikutus maatalouteen
SOLUN AINEENVAIHDUNTA
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
Tiivistelmä 8. Neutraloituminen ja suolat
Kaikki hyöty irti viljavuusanalyysistä.
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Vesikehä.
Viinitarhan lannoittaminen perustamisen ja kasvun aikana
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä
KASVIEN RAVINNETALOUS
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Maapallon veden jakautuminen:
Yhteyttäminen.
Sähkökemiaa Ioniyhdiste (suola) koostuu ioneista.
Jaksollinen järjestelmä
Kemialliset sidokset Metallisidos
Elinympäristömme alkuaineita
Muutokset atomin elektronirakenteessa
Syväjuuriset kasvit.
Päästöt ja kulkeutuminen Kylylahden ja Luikonlahden kaivosalueilla
Esityksen transkriptio:

Hivenravinteiden käyttäytyminen maaperässä Helinä Hartikainen Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos Helsingin yliopisto

Miten maaperä toimii? Kemialliset ominaisuudet Fysikaaliset ominaisuudet Biologiset ominaisuudet Kemiallisten, fysikaalisten ja biologisten tekijöiden välinen vuorovaikutus kiinteä (syy-seuraus –suhde monisyinen) Häiriö/muutos yhdessä osassa heijastuu koko systeemin toimintaan kemialliset reaktiot usein mikrobiologisesti ohjattuja kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet säätelevät biologisia prosesseja kemialliset ja mineralogiset tekijät ja mikrobiaktiivisuus vaikuttavat fysikaalisiin ominaisuuksiin  maan ravinne-, vesi- ja kaasutalous

Kasvutekijät Vaikuttavat kasvien kasvuun ja sitä kautta sadon suuruuteen ja sen laatuun voidaan jakaa sisäisiin (lajikeominaisuudet) ja ulkoisiin kasvutekijöihin (maan ravinteet, vesi- ja kaasutalous, rakenne, valo, lämpötila jne.) Minimilaki: sadon suuruus riippuu niukimmin saatavilla olevasta eli rajoittavasta kasvutekijästä prosessit kasvissa usein ravinteiden yhteistyötä -esim. biologinen typensidonta vaatii Mo:a Yleinen kasvutekijäin laki: Sadon suuruus määräytyy ensisijaisesti kulloinkin suhteellisesti vähimmän suotuisan kasvutekijän mukaan (J. Valmari: Maanviljelyskemian perusteita, WSOY)

Ravinteiden käyttäytymiseen vaikuttavat tekijät Esiintymismuoto (anioni vs. kationi) -erilaiset pidättymismekanismit Maan kemialliset ominaisuudet -maalaji esim. savimaa vs. karkea maa - happamuus -orgaaninen aines (kaikki maan orgaaninen aines ei ole humusta (erittäin hitaasti hajoavaa)  humus toimii reaktiokomponenttina, kemiallisena kilpailijana, veden sitojana ja värin antajana (ei pidä mikrobiologista aktiivisuutta yllä)  hajoava eloperäinen aines on ”kierrätysravinteiden” lähde Maan eliöstö -ravinteiden kierrättäjä, pääosa kasvijätteistä on varsin helposti hajoavaa  ravinteita vapautuu kiertoon ja esim. “sädesienet” eli aktinobakteerit tuottavat hajotuksen sivutuotteena antibioottisia aineita ( maan tuoksu)  biologisesti aktiivinen maa on terve

Kasvutekijät Vaikuttavat kasvien kasvuun ja sitä kautta sadon suuruuteen ja sen laatuun voidaan jakaa sisäisiin (lajikeominaisuudet) ja ulkoisiin kasvutekijöihin (maan ravinteet, vesi- ja kaasutalous, rakenne, valo, lämpötila jne.) Minimilaki: sadon suuruus riippuu niukimmin saatavilla olevasta eli rajoittavasta kasvutekijästä prosessit kasvissa usein ravinteiden yhteistyötä -esim. biologinen typensidonta vaatii Mo:a Yleinen kasvutekijäin laki: Sadon suuruus määräytyy ensisijaisesti kulloinkin suhteellisesti vähimmän suotuisan kasvutekijän mukaan (J. Valmari: Maanviljelyskemian perusteita, WSOY)

Maan rakenne, joka vaikuttaa -vesitalouteen  ravinteet otetaan maavedestä - kaasutalouteen  jotkut ravinteet muuttavat hapetusastetta happitilan mukaan - sitoutumiskyky voi muuttua - happitilan huonontuessa voi esim. typpi haihtua N 2 O:na/N 2 :na ja esim. liukoisen Mn:n pitoisuus voi nousta jopa toksiselle tasolle - juurten kasvuedellytyksiin  tiivistynyt maa: juurten kasvu kärsii, ravinteita jää hyödyntämättä - mitä laajempi juuristo, sitä tehokkaammin ravinteet hyödynnetään

Hivenravinteet Määritelmän mukaan ravinteita, joiden määrällinen tarve pieni anionisia (- varaus): kloori (Cl), molybdeeni (Mo), (seleeni (Se)) kationisia (+ varaus): rauta (Fe), mangaani (Mn), kupari (Cu), sinkki (Zn) (koboltti (Co)) varaukseton: boori (B), joka esiintyy maassa boorihappona Kasvit ottavat ravinteensa maavedestä, eivät suoraan hiukkaspinnoilta ravinteen sitoutumistaipumus ja maan ominaisuudet sanelevat pitoisuuksia maanesteessä pinnoille pidättyneet ravinteet pyrkivät tasapainoon maavedessä olevien kanssa - kun juuret ottavat ravinteita maavedestä, hiukkaspinnoilta pyrkii vapautumaan uusia tilalle Kokonaismäärät maassa = biologisesti käyttökelpoiset varannot kemiallisten testimenetelmien tulisi matkia kasvin juuren toimintaa

Hivenravinteiden sitoutumistavat Sitoutuminen riippuu esiintymismuodosta ja hiukkaspinnan varaus- ominaisuuksista Maahiukkasten pinnoilla on negatiivinen nettovaraus savimineraaleilla pysyvä (pH:sta riippumaton) negatiivinen varaus -ei voida vaikuttaa millään toimenpiteellä -sitoo positiivisesti varattuja ioneja sähköisin vetovoimin humuksen varaus on pH:sta riippuva -kalkitus lisää kationimuotoisten ravinteiden sitoutumispaikkoja -varauksettomat kemikaalit voivat ajautua sähköisesti neutraalille pinnalle matala pH korkea pH (KVK suurempi)

Happo-emäs –käsite ja hivenravinteiden sitoutuminen Kemiallinen perusta:  Vahva happo pyrkii voimakkaasti eroon protonista (H + ): happo HA = H + + A - (anioni) Mitä vahvempi happo, sitä heikompi emäs on sen muodostama anioni A - eli sitä vastahakoisemmin se ottaa H + :n takaisin  Heikko happo puolestaan luovuttaa H + :n laiskasti Mitä heikompi happo, sitä vahvempi emäs on sen muodostama anioni A- eli sitä halukkaammin ottaa H + :n vastaan Tärkeää muistaa, että kemiallisessa mielessä kaikki kationit ovat happoja, vahvin on H + kun taas esim. Ca 2+, Mg 2+ ovat todella heikkoja Maan Al- ja Fe-oksidit toimivat anionien sitomisessa H + :n ”korvikkeena”, koska ovat kohtalaisen happamia kemialliselta luonteeltaan - heikkojen happojen anionit (esim. HPO 4 2- ) pyrkivät sitoutumaan niiden pinnoille

Yleistä anionien pidättymisestä Anionit (-merkkinen varaus) eivät voi sitoutua savimineraalien pinnoille (pysyvä negatiivinen varaus!) eivätkä humukseen (pinta voi olla vain joko sähköisesti neutraali tai –merkkinen) ainoita sitoutumispaikkoja ovat Al:n ja Fe:n oksidit (rapautumistuotteita) -runsaasti hienojakoisissa maissa sitoutuminen on kemiallista Vahvojen happojen anionit (esim. Cl -, NO 3 - ) eivät ota vastaan H + -ionia eivätkä siten sitoudu Al- ja Fe-oksidien pinnoille Heikkojen happojen anionit puolestaan sitoutuvat spesifisesti Fe- ja Al-oksideihin, joiden pinnan varaus voi olla +, 0 tai – maan pH:sta riippuen kyseessä on kemiallinen reaktio esim. fosfaatti, molybdaatti (HMoO 4 - )

Yleissääntö: vahvan hapon anioni on heikko emäs eli ei ota vastaan protonia (≈ Al ja Fe oksideissa) mitä vahvemman hapon anioni on kyseessä, sitä heikommin se sitoutuu Anionit voidaan panna järjestykseen niitä vastaavien happojen voimakkuuden mukaan pK a -arvo kertoo missä pH:ssa happo on puoliksi anionina ja puoliksi vielä happomuodossa

Anioniset hivenravinteet Kloridi Cl - osallistuu kasvissa yhteyttämiseen pilkkomalla veden fotolyysissä on hyvin vahvan hapon (HCl) anioni, joten se huuhtoutuu hyvin helposti Huom! Tiesuolaus NaCl:lla voi aiheuttaa esim. harjualueilla pohjaveden suolaantumisriskin kasvien tarve hyvin pieni, epäpuhtautena ja ilman kautta tuleva Cl - :n määrä riittää liika määrä on vakavampi ongelma kuin puute sokerijuurikas merenrantakasvina sietää hyvin suurempiakin pitoisuuksia

Molybdaatti HMoO 4 - (Mo on metalli!) toimii vihreissä kasveissa nitraatin pelkistäjänä ( nitraattireduktaasin osa ) Mo:n puute aiheuttaa typen puutteen tapaisia oireita, jos kasvi on pelkän nitraattitypen varassa tärkeä rooli palkokasvien juurinystyröiden N 2 :n sidonnassa käyttäytyy maassa fosfaatin tavoin sitoutuu maan Al- ja Fe-oksidien kemiallisesti -oksidien määrän kasvu (rapautumistuotteita) lisää pidättymistä (hienojakoiset maat!) -orgaaninen aines vähentää pidättymistä kilpailemalla Mo:n (ja P:n) kanssa samasta pidätyspinnasta happamuus edistää pidättymistä ja vähentää Mo:n biosaatavuutta  hyvä kalkitustila parantaa käyttökelpoisuutta

Teoriatausta: Molybdeenihappo (H 2 MoO 4 ) on 2-arvoinen happo ja kohtalaisen heikko kuten fosforihappokin ja sen anioni käyttäytyy maassa fosfaatin tavoin (eli pyrkii sitoutumaan oksidien pinnoille) H 2 MoO 4 = HMoO H + pK a1 = 4.0 HMoO 4 -1 = MoO H + pK a2 = 8.2 H 3 PO 4 = H 2 PO H + pK a1 = 2.1 H 2 PO 4 - = HPO H + pK a2 = 7.2 HPO 4 2- = PO H + pK a3 = 12.2 Toisin sanoen: Mo:n maaperäkemia on varsin samanlainen kuin P:n kemia

Maan oksi(hydroksidien) pH:sta riippuva pintavaraus happamoittaminen -20+2

Maan oksi(hydroksidien) pH:sta riippuva pintavaraus Kalkitus (2 OH - ) syntyy 2 H 2 O:ta

Hiukkaspinnan molybdaatti pyrkii tasapainoon maaveden molybdaatin kanssa HMoO 4 - HMo 4 O - HMoO 4 - HMoO 4 2- Maavesi Lähde: Helinä Hartikainen /HY

Hiukkaspinnan molydaatti pyrkii tasapainoon maaveden molybdaatin kanssa HMoO 4 - HMo 4 O - HMoO 4 - HMoO 4 2- HMoO 4 - Maavesi Lähde: Helinä Hartikainen /HY Pyrkimys tasapainoon

Boori esiintyy maassa varauksettomana boorihappona Boorihappo on niin heikko, että se esiintyy maassa dissosioitumattomassa happomuodossa H 3 BO 3 (voidaan esittää myös B(OH) 3 ) kasvi ottaa sen tässä muodossa tärkeä ravinne sokereiden kuljetuksessa ja varastoinnissa Maan pH säätelee liikkumista ja biosaatavuutta: esiintyy maassa varauksettomassa muodossa eikä siksi pysty sitoutumaan maahan huuhtoutuu helposti happamista maista happomuodossa  pystyy sitoutumaan anionina maan oksidipinnoille vasta hyvin korkeassa pH:ssa, jolloin se pääsee anionimuotoon: H 3 BO 3 + OH - H 2 BO H 2 O pK a1 = 9.2 saattaa sitoutua heikoin pintavoimin humuksen alkoholisiin OH-ryhmiin - huuhtoutuu helposti

Spesifinen anionin pidättyminen oksidipinnalle Hyvin hapan maa Kohtalaisen hapan maa Hyvin kalkittu maa H 2 O-ryhmä on helpompi syrjäyttää kuin OH- -ryhmä

Kationiset hivenravinteet Raskasmetalleja Fe, Mn, Cu, Zn - ongelmana usein joko ravinteen absoluuttinen puute tai huono käyttökelpoisuus, joskus liika saanti - varantojen käyttökelpoisuus riippuu maan fysikaalis-kemiallisista sekä biologisista tekijöistä, jotka niihin vaikuttavat - muodostavat mielellään orgaanisen aineksen kanssa kompleksiyhdisteitä:  liukoiseen org. ainekseen liittyneinä kulkeutuvat kasvien juurten ulottuville - Fe ja Mn reagoivat herkästi happitilan muutoksiin  maan rakenteella ja vesitaloudella rooli biologisen saatavuuden säätelijänä

Rauta (Fe 3+ /Fe 2+ ) Kasvi ottaa Fe:n joko ferro(Fe 2+ )- tai ferri(Fe 3+ ) -muodossa, joka ei läpäise solukalvoja ennen kuin on pelkistynyt Fe 2+ :ksi Fe 3+ esiintyy vapaana kationina vain hyvin happamissa oloissa, muuten pyrkii saostumaan: Fe 3+ (H 2 O) 6 + H 2 O = Fe(H 2 O) 5 (OH) 2+ + H 3 O + (= H 2 O + H + ) HAPPO! Maan happitilan heiketessä pelkistyy liikkuvammaksi Fe 2 +:ksi, joka päätyy helposti kasviin liikasaanti aiheuttaa myrkyllisyysriskin  Kasvit ottavat mielellään Fe:tä esim. liukoisiin humuksen happoihin sitoutuneena kelaattina, joka purkautuu juuren pinnalla Raudan puutos yleistä kalkkipitoisissa/ylikalkituissa maissa, joissa se saostuu helposti hydroksidina, yksinkertaistettuna: - Fe OH - = Fe(OH) 3

Mangaani (Mn2+, (Mn3+), Mn4+) (raskasmetalli) Puute ja toksisuus yleisiä kasvien kohdalla, pH ja happitilanne säätelevät voimakkaasti käyttäytymistä etenkin happamissa maissa vapaana/vaihtuvana Mn 2+ -kationina - ongelma esim. happamien sulfaattimaiden alueilla - korkeat pitoisuudet myös pohjavesissä korkeahkossa pH:ssa Mn esiintyy liukoisina orgaanisina komplekseina puutetta esiintyy kalkkipitoisilla ja ylikalkituilla mailla - Mn saostuu MnCO 3 :na tai Mn(OH) 2 :na ("road-takes-all” )  pitkä kuivuus heikentää Mn:n käyttökelpoisuutta: Mn 2+ hapettuu Mn 4+ :ksi ll ll vaihtuva kationi saostuu käyttökelpoinen oksidina Sadetus voi riittää poistamaan ongelman muutamassa päivässä

Happamuus lisää Mn:n liukoisuutta (ja liikasaannin riskiä) Mn-oksidi liukenee: MnO H + + 2e- = Mn H 2 O eli liukoisen Mn:n pitoisuus kasvaa Mn:n puutosta (esim. kauran harmaalaikkutauti) esiintyy, kun ­ pH on korkea ­ jos mikrobit hapettavat Mn 2+ :n Mn 4+ :ksi ritsosfäärissä - kuivat kaudet (vapaan hapen määrä kasvaa), jolloin Mn 2+ hapettuu Mn 4+ :ksi

Kupari (Cu 2+ ) ja sinkki (Zn 2+ ) Kupari (Cu 2+ ) ja sinkki (Zn 2+ ) ovat samantapaisia kemialliselta käyttäytymiseltään sitoutuvat maassa mielellään orgaaniseen ainekseen ja pienemmältä osin Fe:n ja Mn:n oksidien pinnoille korkea pH suosii liukoiseen orgaaniseen ainekseen sitoutumista -paremmin kasvien saatavilla kuin oksidin sitoma yleisesti katsotaan, että kummankin saatavuus on varsin hyvin turvattu kun maan pH ≤ 6 jos maassa on vähän orgaanista ainesta ja pH liian korkea, molemmat pidättyvät lujasti oksidipinnoille, mikä heikentää saatavuutta Humuksella tärkeä rooli hivenravinteiden saatavuuden turvaajana

 Orgaaninen aines – elämästä syntynyt maan ainesosa (Huom! Kaikki maan orgaaninen aines ei ole humusta)  Varsinainen humus on humifioitumisprosessissa syntetisoitunutta ainesta (synteesi erittäin hidas, mutta tuote on kestävä!)  hajotuksen välituotteista uudelleen muodostunutta ja hajotusta vastaan kestävää, erittäin monimutkaista ja pitkäikäistä ainesta, t ½ jopa 1000 v.  toimii reaktiopintana, veden sitojana, värin antajana (lämpötalous), jne  Muu orgaaninen aines on suhteellisen helposti hajoavaa  pitää yllä mikrobiologista aktiivisuutta ja maan elävänä - mikrobiologinen työttömyys rappeuttaa maan  ravinteiden lähde uudelle kasvillisuudelle - sivutuotteena syntyy maamuruja stabiloivia ja muita aktiiviaineita  Ristiriitaisia käsityksiä voi syntyä, jos ilmiöitä kuvattaessa kaikesta maan orgaanisesta aineksesta käytetään epätarkasti termiä humus  raja luokkien välillä liukuva

KIITOS!