Suomi tarvitsee myös virolaista työvoimaa Leif Fagernäs toimitusjohtaja Elinkeinoelämän keskusliitto EK 21.4.2006.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

HAVAINTOJA SOTE-VERTAILUSTA
Solidaarinen palkkapolitiikka PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
 Henkilö, jolla ei ole oleskelulupaa  Euroopassa arviolta 5-8 miljoonaa, tarkkaa määrää ei tiedetä  Suomessa paperittomia arvioidaan olevan joitakin.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut
Oikeus hoivaan ? Perusoikeusseminaari Laura Kalliomaa-Puha.
Helsingin käsityö- ja teollisuusyhdistys ry Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry on perustettu vuonna Käsityöyrittäjyys on pohjimmiltaan yhä.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 1 Tulevaisuusluotain Tärkeimmät tulokset Työläs, mutta opettava prosessi !!! Yhteistyösuhteet.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Maailmantalouden näkymät ja Suomen haasteet Pääjohtaja Erkki Liikanen
Euroopan muuttoliikeverkoston teematutkimukset 2010 Riikka Asa
Pohjoismaat ja Venäjän markkinat Toimitusjohtaja Leif Fagernäs Pohjola-Nordenin seminaari
© Kustannusosakeyhtiö Otava Työmarkkinoiden sopimusneuvottelut.
EK 1 TYÖELÄMÄN TULEVAISUUDEN VISIO Christoffer Taxell Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Kuinka Suomi pidetään vetovoimaisena sekä omille että ulkomaisille yrityksille? I Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina Friedell: kaikki.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
Kommenttipuheenvuoro EMN:n työvoiman maahanmuuttoraportista EMN:n kansallinen seminaari Pia Björkbacka.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Eurooppalaiset haasteet huippuosaamiselle Hannu Takkula Euroopan parlamentin jäsen, Kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan varapuheenjohtaja.
Viron EU-jäsenyyden vaikutukset työmarkkinoihin Jaakko Kiander Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.
Maahanmuuttajat, ulkomaiset tutkinto-opiskelijat ja rekrytointi: Case Helsingin kaupunki VTT Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja Maahanmuutto-osasto.
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
TULEVAISUUDEN TYÖMARKKINAT.  Työmarkkinoiden kehityssuuntia on vaikea ennustaa. Eri tahot kuitenkin laativat raportteja ja ennusteita mm. työllisyyden.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus 2010 Tilastoraportin 14/2013 aineisto.
Work in Estonia palvelu » workinestonia.com Work in Estonia -ohjelman esittely Work in Estonia -ohjelman esittely Valdar Liive Enterprise Estonia Helsinki.
Kaupan merkitys kansantaloudessa
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
Vaikuttaako työvoiman liikkuvuus Viron työmarkkinoihin? Harri Taliga EAKLi esimees
Lapin maahanmuutto ja maahanmuuttajanuoret tilastojen valossa Kuntien nuorisotoimesta vastuullisten virkamiesten kokoontuminen ja monikulttuurisuus nuorisotyössä.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Suomi EU:ssa. Miksi Suomi on mukana EU:ssa? EU tavoitteet ovat kannatettavia:  turvata rauha ja vakaus ja Euroopan kansojen hyvinvointi  varmistaa kansalaisten.
Vieraskielisen väestön ennuste Helsingin kaupungin tietokeskus Pekka Vuori Työryhmä: Helsinki: Pekka Vuori, Marjo Kaasila, Netta Mäki.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2013 Reijo Ailasmaa.
SUOMEN UUDET VÄHEMMISTÖT
Työelämän uudet valvonnan muodot
7 Palkasta maksetaan veroa s
Jakso IV Voiko Suomi hyvin?.
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Opiskeluterveyspäivät
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
TYÖEHTOSOPIMUS JA TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
Harjoittelu ja työssäoppiminen SAK:laisilla työpaikoilla SAK:n luottamushenkilöpaneeli tammikuu 2017 N=922.
Askelmerkit Rahoitusmahdollisuuksia julkisen sektorin toimijoiden tuotekehitykselle ja vientiavauksille. Valtion vientitakuun tulee koskea myös koulutusvientipalveluja,
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Arvio maan hallituksen 8. 9
Turvapaikanhakija- ja pakolaislapset perusopetuksessa
Harjoittelu ja työssäoppiminen SAK:laisilla työpaikoilla SAK:n luottamushenkilöpaneeli tammikuu 2017 N=922.
Ulkomaalaiset Lapissa
Suomen suhdannekuva yhä vahva
Kokemuksia kansainvälisestä verkkolaskutuksesta
Miina Sillanpää Seuran ja Valtaa vanhuus –liikkeen seminaari
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Metallienjalostuspäivät 2014 Toimitusjohtaja Mika Nykänen Metallinjalostajat ry
Ulkomaan kansalaiset kunnittain 2017
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
Osatyökykyinen työntekijä ─ uudelleensijoitus tehokkaana ratkaisuna yhteiskunnan rakennemuutoksissa Mari Karttunen Sanna Pitkäranta.
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
YH9, yh1, teht. 19.
Esityksen transkriptio:

Suomi tarvitsee myös virolaista työvoimaa Leif Fagernäs toimitusjohtaja Elinkeinoelämän keskusliitto EK

2 Haaste Suomelle - Väestö ikääntyy Suomalainen työvoima niukkenee tulevina vuosina väestön ikääntymisen vuoksi Työvoimaa tarvitaan globalisaatiosta huolimatta korvaamaan poistumaa ja kokonaan uusiin tehtäviin Ikääntyvän väestön tarpeet lisäävät tiettyjen palvelujen/tuotteiden kysyntää –Hyvinvointiklusteri, erityisesti hoivatyö –Henkilökohtaiset palvelut, elämyspalvelut, matkailupalvelut Työvoimapula?

3

4 Työllisyysosuuttaan tulevaisuudessa kasvattavia aloja, esimerkkejä (Osaamisintensiiviset) liike-elämän palvelut (esim. tietotekniikan palvelut, tutkimus- ja koulutuspalvelut, taloushallinnon palvelut, tekniset palvelut, henkilöstöpalvelut) Henkilökohtaiset palvelut (esim. kotitalouspalvelut, majoitus- ja ravitsemispalvelut, elämyspalvelut, matkailupalvelut) ICT-klusteri Hyvinvointiklusteri (esim. sosiaali- ja terveyspalvelut) Rakennus-, infra- ja kiinteistöklusteri (esim. kiinteistöpalvelut)

7 EK:n näkemyksiä liikkuvuuden lisäämiseksi Hyvinvoinnin ylläpitäminen edellyttää myös ulkomaista työvoimaa. EU mahdollistaa koko unionin kattavat työmarkkinat: työntekijöiden työllistämismahdollisuudet paranevat ja työnantajat saavat tarvitsemaansa työvoimaa. Esim. virolaiset työntekijät pidettyjä ja ahkeria. Ilman virolaisia rakennusmiehiä moni rakennus olisi jäänyt rakentamatta tai saneeraamatta etenkin pääkaupunkiseudulla. Maahanmuutolle myönteisiä asenteita edistettävä. Hallinnollisia ja lainsäädännöllisiä esteitä purettava mm. kielitaitovaatimuksia julkisissa tehtävissä lievennettävä. Kansainväliseen verokilpailuun vastattava. Suomea markkinoitava houkuttelevana työntekomaana. Tarpeenmukaista ja laadukasta tietoa maahanmuuttajille ns. yhden luukun periaatteella.

8 Virolaisten määrä Suomessa Arvioita Suomessa asuu pitkäaikaisesti noin virolaista, Suomen kansalaisuuden saaneita lisäksi yli Virolaisten muuton arvioidaan olevan vuosittain noin henkilöä. Viranomaisten työvoimatilastoissa eivät lukien näy muut kuin työvoimatoimiston hyväksynnän tarvitsevat työntekijät virolaisia ja vuonna Vuonna 2003 työlupia oli Rakennusmiehiä arviolta vajaa ( Suoraan suomalaisen työnantajan palkkaamana arviolta vain alle 10 %!) Lääkäreitä noin 350.

9 Miksi Suomeen? Suomi lähellä: alle 2 tuntia pikalaivoilla Tallinnasta. Viikonloppuna kotimaassa käynti vaivatonta. Suurin kannustin on Suomen korkeat palkat. Viron keskipalkka on 470 euroa/kk, Suomen euroa/kk. Palkkaerojen tasaantuminen vie noin 20 v. Käytännössä virolaisten kannattaa työskennellä Suomessa jonkin aikaa ja viedä sitten säästönsä takaisin Viroon, jossa niiden ostovoima on suurempi. Suomeen verrattuna esim. ruokakori maksaa vain 40 %.