Asetonitauti eli ketoosi Emilia ja Viivi S14LELHOB.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Advertisements

Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Diabetes s. 65 –
Ruusu Jenni Pajulahti.
Lypsylehmien kuntoluokitus
HIILIHYDRAATIT.
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
HIILIHYDRAATIT.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Elimistömme suurin sisäelin
Fotosynteesi.
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Diabetes.
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Masennus eli Depressio.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Osteoporoosi Julia ja Sara.
1. Hiili – elämän alkuaine
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Mielenterveyden häiriöt
Kehon energiantuotto.
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Judon shime-waza Harri Niemenmaa.
Eläimen aineenvaihdunta
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Aina ei voi valita mitä syö
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Haihtuminen.
Jalkatuki SJI T y ö h v i n o t a s A j e l T y ö h v i n o t a s A j
Vesirokko.
diabetes mellitus tai sokeritauti
SYÖPÄ.
Syöpä.
IHOTTUMAT.
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
Kesärehut 2016 PV / Rypsirouhehinnoittelu
Liha- ja lypsyrotuiset
Lypsylehmä.
Tuotantoeläinten häiriökäyttäytymisen ehkäisy sikatiloilla
Parsilehmien hoitorutiinit
Esityksen transkriptio:

Asetonitauti eli ketoosi Emilia ja Viivi S14LELHOB

Yleistä  Asetonitauti eli ketoosi on naudan energianvajeesta johtuva sairaus.  Asetonitaudista on olemassa kahta eri muotoa; perinteinen asetonitauti johtuu verensokerin tuotantoon tarvittavien lähtöaineiden puutteesta ja uudempi asetonitaudin muoto liittyy liikalihavuuteen.  Sitä esiintyy lehmillä yleensä pari viikkoa poikimisen jälkeen ja johtuu verensokerin laskusta.  Asetonitautia esiintyy naudoilla erityisesti sisäruokintakaudella.  Perinteinen asetonitauti on harvinainen karjoissa, joissa säilörehua on vapaasti saatavilla, väkirehu on monipuolista ja valkuaista on riittävästi.

Oireet ja syyt  Perinteinen asetoni tauti;  Johtuu verensokerin tuotantoon tarvittavien lähtöaineiden puutteesta.  Lehmä joutuu tuottamaan maksassaan lähes kaiken maidontuotantoon ja elimistön tarpeisiin käytettävän sokerin. Sokeria tuotetaan pääasiassa pötsikäymisessä syntyvästä propionihaposta ja valkuaisaineista. Mikäli näistä sokerin tuottoon tarvittavista aineista on puutetta, eläin ei pysty tuottamaan niin paljon sokeria kuin maidontuotantoon tarvitaan, ja veren sokeripitoisuus laskee.  Tavallisimmin eläin sairastuu juuri herumishuipun kynnyksellä.  Oireista huonontunut ruokahalu ilmenee karjanhoitajalle ensimmäisenä, aluksi erityisesti väkirehu ja vilja jäävät syömättä. Naudalla saattaa kuitenkin ilmetä outoja mielihaluja syödä tavallisesta poikkeavia asioita esimerkiksi virtsaisia kuivikeolkia.  Syömättömyydestä johtuvan energiavajeen ansiosta naudan maitotuotos laskee ja se laihtuu nopeasti. Olemukseltaan naudasta tulee vaisu ja uupunut. Syömättömyyden lisäksi on naudalla havaittavissa myös muita oireita.  Sen uloste muuttuu kovaksi, kiiltäväksi ja tummaksi. Ulosteen rakenteesta voidaan päätellä, että nauta kärsii ummetuksesta.  Lisäksi naudan hengityksessä, virtsassa ja maidossa saattaa tarkkanenäinen haistaa asetonin käryn. Se on imelä ja vastenmielinen. Testeissä voidaan havaita, että ketoainepitoisuudet naudan virtsassa ja maidossa ovat korkeita.  Joskus asetonitaudista kärsivällä lehmällä saattaa esiintyä lisäksi rajunkin näköisiä hermo-oireita. Tällöin lehmä saattaa esimerkiksi ”unohtua” nuolemaan jotakin kehonsa osaa pitkäksi aikaa, vääntää päätään outoihin asentoihin tai jopa sokeutua hetkellisesti.

Oireet ja syyt jatkuu  Sekundaarinen asetonitauti;  Liittyy liikalihavuuteen.  Taudin syntyyn liittyvät nopea heruminen, energian puute ja suuri elimistön rasvavarastoista purkautuva rasvan määrä. Rasvaa kerääntyy maksaan, ja maksan toiminta häiriintyy.  Tilaan liittyy monenlaisia seuraussairauksia kuten juoksutusmahan siirtymää, utare- ja kohtutulehduksia jne. Sairaustilaa esiintyy tavallisesti parin viikon aikana poikimisesta.  Täytyy myös muistaa, että koska sekundaarinen asetonitauti on seurausta jostakin muusta sairaudesta, sen yhteydessä esiintyy myös tapauskohtaisesti kyseessä olevan sairauden oireita.  Lisäksi perinteinenkin asetonitauti saattaa helposti aiheuttaa erilaisia seuraussairauksia esimerkiksi juoksutusmahan siirtymää tai utare- ja kohtutulehduksia.

Hoito  Subkliinisen ketoosin hoitotoimenpiteiksi riittävät useimmiten hyvän energiapitoisen rehun tarjoaminen, tai glukoosin esiasteiden, kuten propyleeniglykolivalmisteiden antaminen.  Subkliinisen ketoosin hoitaminen kannattaa, koska niin voidaan ehkäistä kliinisen ketoosin puhkeaminen, sekä hoito on taloudellisesti edullisempaa.  Kliinistä ketoosia eläinlääkäri hoitaa useimmiten glukokortikoidilla, joka nostaa veren glukoosipitoisuutta.  Glukokortikoidi-pistoksen kanssa lehmälle annetaan glukoosi- ja propyleeniglykolivalmisteita, sillä yhdistelmähoito on tehokkain keino parantaa ketoosi, sekä ennaltaehkäistä sen uusiutuminen.

Ennaltaehkäisy  Tärkein ennaltaehkäisykeino on oikeanlainen, tasapainoinen ja maittava ruokinta, josta nauta saa kussakin tuotantovaiheessaan sopivan määrän tarvittavia ravintoaineita, jotta se pysyy kuntoluokaltaan sopivan kokoisena.  Erityisesti tunnutus- ja herutusruokinta ovat ketoosin ehkäisyssä avainasem assa, sillä lehmiä ei pitäisi päästää loppu lypsykaudella ja ummessa oloaikana lihomaan.  Runsaasti lypsäville lehmille suositellaan runsaasti kalsiumia sisältäviä kivennäisiä esim. Farmarin Lypsykivennäinen ja Lypsy-Namino.

Lähteet  Kuvat Googlesta   