Langattoman verkon suojaus WiFi (WLAN) ja Bluetooth Miten eroavat toisistaan? Miten verkkoihin voi liittyä? (montako kerrallaan) Millaisia laitteita voi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Langaton viestintä.
Advertisements

WLAN -tekniikkaa WLAN käyttää sähkömagneettisia aaltoja tiedon välittämiseen kommunikoivien osapuolien välillä, erillistä fyysistä siirtotietä ei tarvita.
LANGATTOMAT TEKNIIKAT
Toni Kari Marko Kantola
WLAN Tekijät: Petri Koskinen Miika Kulla Veli-Pekka Koskinen.
Oman kodin tietotekniikka CT30A2002 Tietoliikennetekniikan perusteet, harjoitustyö 1.
1.
 Mobiilisuus on tietoa paikasta riippumatta  Mobiililaitteella voidaan siis lähettää ja vastaanottaa tietoa paikasta riippumatta  Nykyään monelle ihmiselle.
Internetin toimintaperiaate ja käyttötavat
Tietoturva, 2 ov
Internet Maailmanlaajuinen tietokoneiden verkko
Tietoliikenne.
Janne Filppula Mikael Jaakkola Teemu Jokinen Tomas Carlsson
WLAN ja tietoturvallisuus
Anne Hietaharju Pia Aaltonen TK1-1
Wireless Fidelity Systems + The Multimode – IEEE a/b/g Teemu Tarkkonen.
Wireless Local Area Network (Wireless LAN)
Wireless Local Area Network
Wireless Local Area Network
Valtteri, Simo, Mika Myllytulli, My-tlpt09E 2010
WLAN Langaton verkkoyhteys
Tietoturvan perusteet - Syksy 2005 SSH salattu yhteys & autentikointi Tekijät: Antti Huhtala & Asko Ikävalko (TP02S)
Wireless Local Area Network
WLAN Authors: Tuomas Leppänen e Kari-Pekka Luoma e Jari Matikainen e
Novell NetWare Verkkokäyttöjärjestelmä. NOS (Network Operating System) Yleensä järjestelmäriippumaton. Antaa: Läpinäkyvän (käyttäjän kannalta protokollavapaan)
Esa Jaakola Valvoja: Professori Raimo Kantola
IP Security Architecture RFC2401-RFC2412 Tommi Lepistö Mika Hiltunen.
Virtuaaliset lähiverkot
Antti Kurkinen1 Langattomat verkot Antti Kurkinen2 Eri tekniikoita langattomiin verkkoihin Wimax-verkko 3G-verkko.
Langaton lähiverkko ja mobiilipalvelut Oulun kaupunginkirjastossa Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Maija Saraste
Introduction to Hybrid Wireless Networks & Hybrid Wireless Network Architectures Markus Runonen
Mikko Lampinen Ti LÄHIVERKOT - ERIKOISTYÖKURSSI WLAN.
Langatomat verkot Johdanto. Mobiiliverkkojen evoluutio 1G NMT (Nordic Mobile Telephone) NMT 450 vuonna 1981 NMT 900 vuonna 1986 AMPS (Advanced Mobile.
Ti LÄHIVERKOT -ERIKOISTYÖKURSSI SAN: Storage Area Network Mikko Hellstén Ville Pesonen.
Langattomat lähiverkot Janne Suominen. Sisältö Yleistä IEEE ETSI Fyysinen kerros MAC-kerros Langattomien lähiverkkojen tyypit.
Bluetooth Teknologia Tietoliikennetekniikan seminaari Henri Pöntinen, Ti
RADIUS ja PAM Ilmari Puustjärvi. Autentikointi Käyttäjän (tai palvelun) identiteetin varmentamista Käyttäjän (tai palvelun) identiteetin varmentamista.
WLAN turvallisuus Erik Taavila TiTe 3. WLAN turvallisuus  Yleistä  Standardit , WEP ja SSID 802.1x ja EAP WPA i eli WPA2 ja RSN VPN  Toteutuksesta.
Personal Area Networks Lähiverkot erikoistyökurssi Lassi Romanainen.
CT30A LÄHIVERKOT - ERIKOISTYÖKURSSI WLAN Linux-työ Susanna Osola
Tvt-terveisiä Syksy 2015 alkuun. Mikä ihmeen tvt? Tvt (tieto- ja viestintätekniikka) ei ole pelkkää tietokoneiden ylläpitoa vaan kysymys on laajemmasta.
Tietoturva. Tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan kaikissa IT-ratkaisuissa. Yrityksesi tai organisaatiosi tietojen turvaaminen on vähintään yhtä tärkeää.
H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
Radiojärjestelmät. Yhteisiä ominaisuuksia Tekniikat liikkuvuuden hallintaan Vuoronvaraus Menetelmät radiotiellä Tietoturvaratkaisut Toteutus ja standardit.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. TIETOTURVA Tietoturvallisuus on tietojen, tietoliikenteen, palvelujen ja järjestelmien suojausta. Kun puhutaan Internetin tietoturvasta,
Tietoturva. Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset,
H5 Tietoturva internetissä. Joni kukkonen
Jonna Kyllönen mylept14B
Tietoturva internetissä
Tietoturva Internetissä
TIETOTURVA.
Edellisen kerran yhteenveto
TVT-harjoituksia H5 Tietoturva
Tietoturva.

H5 Tietoturva Patrik Lammela.
Tietoturva internetissä
Sanni Pietiläinen Myelpt14a
Tietoturva internetissä
Ryhmätyö / kotitehtävä
Tietoturva Henkka Jokela MYtlpt15B.
Mobiilitietoturva.
Tietoturva Ja tiedon suojaaminen.
Tietoturva.
Mobiilimaksaminen.
Tietoturva Internetissä
Tietoturva internetissä
TIETOTEKNIIKKA 5 ov Moduuli 4.2: Langaton viestintä Johdanto
Tietoturva internetissä
Esityksen transkriptio:

Langattoman verkon suojaus WiFi (WLAN) ja Bluetooth Miten eroavat toisistaan? Miten verkkoihin voi liittyä? (montako kerrallaan) Millaisia laitteita voi liittyä? Miten verkkoon liittyminen suojataan? Miten tiedonsiirto suojataan?

WiFi (WLAN) ja Bluetooth Bluetooth sopii yhden tai useamman laitteen väliseen tiedonsiirtoon Tiedonsiirtonopeus hitaampi kuin WLAN, joten yleensä käytetään esim. puhelinten, kuulokkeiden, hiiren tai näppäimistön kanssa Bluetooth-yhteys on aina pariyhteys (isäntä- renki) Tarkoitettu oheislaitteiden liittämiseen

WiFi (WLAN) ja Bluetooth WLAN (Wireless Local Area Network) on langaton lähiverkko, tarkoitettu monen laitteen keskinäiseen tiedonsiirtoon Tiedonsiirtonopeudet riittävät suurten tietojen siirtoon, esim. striimaus, tiedostojen kopiointi, netistä imurointi… WLAN yhteys on aina keskuksen kautta ulkomaailmaan tai kahdenkeskinen Tarkoitettu tietokoneiden ja laitteiden liittämiseen samaan verkkoon ja internettiin

Wireless USB Bluetoothin korvaava, vielä kesken Langaton USB, nopeus 0-3m 480Mbps ja 3- 10m 100Mbps (0-3m siis sama kuin USB2) Kehitys takkuaa monesta syystä. Esim. – 60Ghz taajuudella kaikki näköesteet katkaisevat signaalin – 60Ghz taajuus vaatii paljon tehoa, joten se ei sovellu mobiililaitteisiin

LANGATTOMAN VERKON SUOJAUS Tietoturva

Bluetoothin tietoturva Bluetooth muodostaa asiakaskohtaisen avaimen parin muodostuksen yhteydessä PIN- numeron perusteella (SAFER+) Virukset ja haittaohjelmat voivat asentua, mutta käyttäjän pitää hyväksyä asennuspyyntö – Suhteellisen turvallinen käyttää – ÄLÄ LAITA AUTOMAATTIHYVÄKSYNTÄÄ PÄÄLLE!

WiFi (WLAN)in tietoturva Wlan tukiasema luo verkon, johon mikä tahansa WiFi-laite voi liittyä. Wlan on itsessään pelkkä verkko, ei tietoturvariskiä. Wlaniin liitetyt laitteet voivat häiritä toisiaan, joten liittymistä rajoitetaan salasanoilla – WEP on 40bittinen, poistumassa käytöstä – WPA on 128bittinen, ja salausavain vaihtuu automaattisesti paketin välein – WPA2-PSK (Pre-Shared Key) käyttää salausavaimen (256bit)luomiseen etukäteen luotua avainsanaa, joka voi olla 8-63 merkkiä pitkä

WiFi (WLAN)in tietoturva WPA-PSK (tai WPA-Personal) ei tarvitse autentikointipalvelinta vaan se on suunniteltu henkilökohtaiseen käyttöön WPA-Enterprise käyttää RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service)-palvelua yhteyksien hallinnointiin