Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietoliikenne.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietoliikenne."— Esityksen transkriptio:

1 Tietoliikenne

2 Verkon perusrakenteet
Väylä (Bus) Rengas (Ring) Tähti (Star) Puu tai Hierarkinen Verkko (Mesh)

3 Verkon käyttöpolitiikka
valtuuden välitys kilpavaraus

4 Tiedonsiirtotapoja Tietoliikenne: Puhelin (modemi) yhteys
Kiinteä yhteys Laajakaista Langaton yhteys

5 1. Modemiyhteys Modemi; Moduloi digitaalisen signalin analogiseksi signaaliksi analoogisessa kanavassa tarvittavaa siirtoa varten, ja lopuksi demoduloi signaalin digitaalista vastaanottoa varten.

6 2. Kiinteä yhteys Kahden pisteen (tietokoneen) välinen yhteys, vrt. laajakaista

7 3. Laajakaistainen Internet-yhteys
on kotiin saatavissa olevaa yhteys, jonka nopeus on yli 256 kbit/s ja jossa on kiinteä kuukausiveloitus aikaveloituksen sijaan. Laajakaistaisia tekniikoita ovat mm. DSL (ADSL, ADSL2+), kaapelimodeemi, valokuitu, WLAN, satelliittiteknologia, matkaviestinverkot, digitaaliset televisioverkot

8 Pakettivälitteinen yhteys
Packet Switching Viesti lähetetään verkkoon. Viesti voi jakaantua useampaan osaan joilla kaikilla on sama osoite. Osat on numeroitu uudelleen-kokoamista varten. Vastaa postipaketin lähettämistä (paitsi että postipakettia ei jaeta osiin)

9 4. Langaton tiedonsiirto
Langattomuus Langaton lähiverkkoyhteys WLAN Bluetooth standardi langattomaan kommunikointiin WAP (Wireless Application Protocol) kännyköille nettisivujen selailuun. RFID (Radio Frequency Identification - radiotaajuinen etätunnistus). Lyhyt kantama.

10 WLAN - Wireless Local Area Network
on langaton lähiverkkotekniikka, jolla erilaiset verkkolaitteet voidaan yhdistää ilman kaapeleita. WLAN-tuotteista käytetään usein kaupallista nimitystä Wi-Fi  

11 2. Bluetooth Bluetooth on avoin standardi laitteiden langattomaan kommunikointiin lähietäisyydellä.

12 3. Wireless Application Protocol (WAP)
is a technical standard for accessing information over a mobile wireless network. Käytetään usein sähköpostin, mutta myös uutisten lukemiseen ja musiikin kuuntelemiseen. Monet yritykset ovat tehneet omista web sivuistaan erilliset, paremmin mobiiililaitteille sopivan, sivuston. Latautuu nopeammin ja sopii paremmin luettavaksi pienellä näytöllä.

13 4. RFID - tunniste Etätunnistus on menetelmä tiedon etälukuun ja -tallentamiseen käyttäen RFID-tunnisteita. Kolme peruskomponenttia: tagi, lukija ja antenni. Tiedonsiirto tapahtuu seuraavasti: Tieto on tallennettuna tagin mikrosiruun, josta on yhteys tagin antenniin. Antenni mahdollistaa sirun tiedon välittämisen RFID-lukijalle. Lukija muuntaa sirulta saamansa radiosignaalin digitaaliseen muotoon, joka voidaan välittää edelleen tietokoneelle käsiteltäväksi.

14 4. RFID - tunnisteita

15 4. RFID – esimerkki Wal-Mart

16 Verkkoarkkitehtuuri Paikallisverkko - Local Area Network (LAN)
Runkoverkko (Backbone) Intranet - omaverkko Extranet - vierasverkko

17 a) Paikallisverkko (LAN) kattaa rajoitetun alueen
palvelin Jaettu tietokanta ja ohjelmisto tulostin PC Internet prosessori muihin verkkoihin Sisältää verkko- käyttöjärjestlmän

18 b) Runkoverkko Principal data routes between large, strategically interconnected networks and core routers in the Internet. 

19 c) Intranet (omaverkko)
Julkisesta Internetistä palomuurilla eristetty yrityskohtainen verkko, johon sisäiset järjestelmät rakennetaan Internetissä yleistyneillä työkaluilla perinteisten sovelluskehitystyökalujen sijasta. Käytetään yrityksen sisäiseen viestintään ja tietojenkäsittelytoimiin. Myös pelkästään organisaation henkilöstön käyttöön rajattua sisäistä verkkopalvelua. 

20 d) Extranet Intranet, jonka käyttöoikeus on laajennettu tietyn ulkopuolisen asiakkaan tai asiakasryhmän käyttöön, kutsutaan ekstranetiksi. Esim. postinseurantajärjestelmät (eli asiakkaat voivat seurata organisaation omasta järjestelmästä esim. tilaamansa paketin kulkua (FedEx, Itella)

21 Protokollat Säännöt & toiminnot, jotka kattavat tiedon siirron verkon eri komponenttien välillä TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) vastaa päätelaitteiden osoitteistamisesta ja pakettien reitittämisestä verkossa. HTTP(s) hypertekstin siirtoprotokolla on protokolla, jota selaimet ja WWW-palvelimet käyttävät tiedonsiirtoon.

22 Protokollat HTML  kuvauskieli, jolla voidaan kuvata hyperlinkkejä sisältävää tekstiä eli hypertekstiä. Uusin versio HTML5

23 Laitteet – Työasema Työasema on verkkoon liitetty näyttö ja näppäimistö. etäyhteys tietokoneeseen. hiukan muistia ja jonkin verran prosessointia. Ei verrattavissa PC –tietokoneeseen.

24 Kaapelointi Lähiverkoissa yleisimmät kaapelit ovat joko koaksikaapeli (esim TV-antennikaapeli) tai parikaapeli (puhelimen kaapeli). Parikaapeli Koaksikaapeli

25 Valokuitu Valokuitua käytetään useimmiten runkolinjoilla.
taipuisa, kevyt, ei voi salakuunnella, nopea, signaali heikkenee hitaasti.


Lataa ppt "Tietoliikenne."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google