Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPA 2015-2018 Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toimintaprofiilit 2015Jurvansuu/EHYT ry1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
Advertisements

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2010 ja Terveyden edistämistoimijoiden yhteistyöseminaari Kommenttipuheenvuoro ”Kumppanin kylijessä”
PePPi- hanke Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa
Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -toimintamalli. Lähtökohdat • Itsenäinen ja avustettu ulkoilu kuuluu laadukkaaseen vanhuuteen • Kaikki eivät kuitenkaan pääse.
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli 1 Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli.
Väkivaltatyön kokonaisuus ja eri toimijoiden roolit
Ehkäisevän päihdetyön järjestöjen yhdistymishanke.
Yhteistyö kehittämisen avaintekijänä Emma & Elias –ohjelma.
Vapaaehtoisten ääni esiin Ray-rahoitteisessa toiminnassa
PALVELUSUUNNITELMA JA TOTU -suunnitelma
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Yhteispalvelupisteet vapaaehtoistoiminnan tiedottamisen ja vapaaehtoisten tukemisen paikkoina? Sirpa Sulku & Anu Kari
TTL Sosiaalisessa mediassa
Kuka vaikuttaa Kansalaisosallistuminen seutukehittämisessä Uudenmaan sosiaaliturvayhdistys ry Seutuverkostokehittäjä Anne Aholainen.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Avoin keskustelutilaisuus syömishäiriöiden hoidosta ja kuntoutuksesta
VAMMAISJÄRJESTÖT TYÖLLISTYMISTÄ TUKEMASSA TYÖ KUULUU KAIKILLE
Köyhyys ja t Osallistava sosiaaliturva ja perusoikeudet
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
Järjestöt toimijoina kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Lahti, Fellmanni Marja Vuorinen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Päiväkeskustoiminnan tutkimushanke Sininauhaliitto Tutkija Aki Rogel.
VALIKKO-ryhmä/Liisa Reinman VALIKKO-ryhmä/Liisa Reinman Asiakas ottaa yhteyttä avunväli- tykseen Taustatie- tojen selvittä- minen Vapaa-
Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011 ”Vapaaehtoisena vaikutat” 1.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Järjestöjen taloudelliset toimintaedellytykset JÄSENMAKSUT OMA VARAINHANKINTA RAY, VEIKKAUS, FINTOTO TUKI ERI MINISTERIÖILTÄ KUNTIEN.
KOORDINAATIOYKSIKKÖ Järjestölähtöisen ehkäisevän päihdetyön koordinointi LEENA SIPINEN
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Päihde- ja mielenterveystyö kuntoutujan näkökulmasta
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Aihe 1. -hanke Nelivuotinen ( ) Kolmivaiheinen - toteutetaan kolmessa vaiheessa, kolmella pilottipaikkakunnalla, mukana kolme kieli- ja kulttuurivähemmistöä.
Muna vai kana – onko väliä? Päihde- ja mielenterveysasiakkaiden avokuntoutuksen kehittämishanke PÄMIn väliseminaari Tampere.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
KOTI Kotipalvelu Perhetyö Järjestöt Koulu Vertais- tuki Kulttuuri- ja liikunta- palvelut Harras- tukset Päihde- ja mielen- terveys- palvelut Päihde- ja.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai toisin päin? Järjestöt - kansalaistoiminnan koordinoijia vai palveluntuottajia Puheenjohtaja / STKL Raimo.
TULE MUKAAN Suomen Punainen Risti / Päihdetyö , Vapaaehtoisuuden Innopaja Päihde- ja mielenterveyspäivät.
“Vapaaehtoisena vaikutat” Reija Salovaara, viestintäjohtaja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry Valtakunnallinen vammaisneuvostopäivä
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
FINLANDS SVENSKA HANDIKAPPFÖRBUND 2008 Miksi osallistun vapaaehtoistoimintaan? Valtakunnallinen vammaisneuvostopäivä Sonja Karnell Finlands Svenska.
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
Osallistumisesta ja vapaaehtoistoiminnasta Pohjois-Karjalan järjestökysely 2016 Jatkoa järjestökyselylle 2014 Vapaapäivä JAKE-hanke
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
MIPA Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma – mistä oikein on kyse? Järjestötyöpaja I DIAK Jouni Tourunen 2015Jouni Tourunen1.
SISÄLTÖ 1 Johdanto 2 Mitä neuvolatyön vaikuttavuudella tarkoitetaan? 3 Miten neuvolatyön vaikuttavuutta voidaan edistää paikallisella ja kansallisella.
Suomen UNICEFin vapaaehtoistoiminnan kysely 2017
(1) YHTEISKUNNALLISEN VUOROVAIKUTUKSEN TOIMENPIDEOHJELMA 2012 – 2017
Hallinnointi ja teknologiat mielenterveystyössä
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuuden kehittäminen
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
PoSoTe – työryhmän kokous
JÄRJESTÖLLINEN VAIKUTTAMINEN
Vapaaehtoistyo.fi Kätevästi kännykällä
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
SISÄLTÖ 1 Johdanto 2 Mitä neuvolatyön vaikuttavuudella tarkoitetaan?
PERTIVA:n toimeksianto selvityksen lähdemateriaalin keräämiseksi
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
Päihdetapauslaskenta 2011
Sininauhaliitto Jukka Valkonen Suomen Mielenterveysseura
Kansanterveyden edistäminen Lastensuojelu- ja nuorisotyö
PerhekeskuSTOIMINTA hEINOLASSA
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Rovaniemen omaisten työryhmä
MIELI pt (personal trainer)
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
Esityksen transkriptio:

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPA Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toimintaprofiilit 2015Jurvansuu/EHYT ry1

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toimintamuodot – miten koota yhteismitallista tietoa erilaisista järjestöistä? Järjestötyöpaja I, Jurvansuu/EHYT ry, Lund/Sininauhaliitto2

Järjestöjen toiminta: tutkimuskysymykset Mitä toimintamuotoja ja millaisia toimintaprofiileja päihde- ja mielenterveysjärjestöillä on? Mitkä ovat järjestöjen toiminnan yhteiset päihde- ja mielenterveystyön rajapinnat? –taustalla tarve parantaa päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisyn, hoidon ja kuntoutuksen yhteyksiä Millaisia hyviä käytäntöjä ja onnistumisia järjestöjen toiminnassa on? 2015Sari Valjakka EHYT ry3

Tavoitteet Saada vaikuttavaa tietoa päihde- ja mielenterveystyötä tekevistä järjestöistä ja niiden toimintaprofiileista. Tarkentaa kuvaa järjestölähtöisestä päihde- ja mielenterveystyöstä, niiden yhteisistä rajapinnoista, toimintatavoista, hyvistä käytännöistä ja toiminnan tuloksista. Tehdä järjestöjen toimintaa ja merkitystä näkyväksi. –mitä kaikkea järjestöissä tehdään, keitä kaikkia ja miten toiminta koskettaa, mikä toiminnan yhteiskunnallinen merkitys on Kysely n. 600:lle päihde- ja/tai mielenterveystyötä tekevälle järjestölle. 2015Sari Valjakka EHYT ry4

Miten kerätä järjestökyselyllä yhteismitallista tietoa? Tarve tarkemmille ja yhtenäisemmille tunnusluvuille järjestöjen toiminnasta. Käsitteiden täsmentäminen on yhteismitallisen tiedonkeruun perusta (esim. asiakas/osallistuja/kävijä). Sanasto: kootaan ja tarvittaessa määritellään yhdessä kyselyssä käytettävät toimintaan ja järjestön tavoittamiin ihmisiin liittyvät käsitteet. Tavoitteena on yhteisen ymmärryksen luominen. Järjestöjen systemaattinen oman toiminnan seuranta luo perustaa myös tutkimukselle ja arvioinnille. –tavat seurata toimintaa vaihtelevat paljon, ei yhteisiä tutkimuskäsitteitä tai -käytäntöjä 2015Sari Valjakka EHYT ry5

Toimintamuotojen ja –keinojen alustavaa ryhmittelyä 2015Sari Valjakka Ehyt ry6 Vaikuttamistyö –viestintä, asioiden ajaminen, kampanjat, vapaaehtoistyö, verkkotyö, koulutus Osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen –Harrastus- ja virkistystoiminta, tapahtumat, kohtaamispaikat, päivätoiminta, vertaistoiminta, vapaaehtoistyö, työllistymisen tukeminen Ehkäisevä työ/edistämistyö –Tiedottaminen, koulutus, verkkotyö, vapaaehtoistyö, tapahtumat Vastikkeeton apu ja tuki –Ohjaus, neuvonta, palveluohjaus, neuvontapuhelin, sopeutumisvalmennus, kriisityö, toipumisen ja kuntoutumisen tukeminen, korjaava työ, ryhmätoiminnot, tukiasuminen ja asumisen tuki, vertaisten tuki, vapaaehtoistyö, jäsenyhdistysten tukeminen, verkkotyö Tutkimus- ja kehittämistoiminta –Tutkimus-, selvitys- ja kehittämishankkeet, koulutus Palveluiden tuottaminen –Kuntoutus, korjaavat palvelut, päiväkeskustoiminta, asumispalvelut, asumisen tukipalvelut, ensi- ja turvakotipalvelut, ammattilaisten kouluttaminen MITÄ KAIKKEA SINUN JÄRJESTÖSI TEKEE?

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen ja säätiöiden toimintamuotoja (Mukaillen Pihlaja 2010) 2015Sari Valjakka EHYT ry7 Kansalaisjärjestötoiminta Palveluiden tuottaminen - Vaikuttamistyö - Osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen - Ehkäisevä työ/edistämistyö - Tuki ja apu - Yleishyödylliset palvelut: asiantuntija-apu - Vapaaehtoistyö - Vertaistuki - Järjestöjen markkinoille tuottamat palvelut - Järjestölähtöisten yritysten tuottamat palvelut - Jäsenyhdistysten tukeminen - Tutkimus- ja kehittämistoiminta Ei taloudellista toimintaa – voittoa tavoittelematon – voittoa tavoitteleva

Esimerkki 1: Päiväkeskukset – kuihtuva työmuoto? Päihdetapauslaskennan mukaan päiväkeskusten asiakasmäärät olivat laskussa, vaikka kokemus puhui toista: väkeä oli runsaasti. Tehtiin oma tutkimus, jota varten sekä jäljitettiin kaikki toimijat (joista monet eivät olleet STAKESin tiedossa) että panostettiin vastausprosenttiin: luvut olivat aivan toiset kuin päihdetapauslaskennassa. 2015Lund8

Esimerkki 2: Päiväkeskukset – vähän kävijöitä? Päihdetapauslaskennan mukaan päiväkeskuksissa kävi paljon vähemmän väkeä kuin oman käsityksemme mukaan. Selvitettiin “virallisen tiedon” ja kokemuksen eroa ja havaittiin sen olevan seurausta kysymyksen muotoilusta: “päihde-ehtoisia asiointeja” oli paljon vähemmän kuin kaikkia asiointeja – THL siis laski eri asiaa kuin me. 2015Lund9

Esimerkki 3: Vapaaehtoisten määrä ja merkitys? Joissain päiväkeskuksissa näytti olevan erittäin paljon enemmän vapaaehtoisia kuin toisissa – mikä on vapaaehtoisten merkitys? Havaittiin, että joissain paikoissa keskimääräinen vapaaehtoinen teki 3 ja toisissa 36 tuntia vapaaehtoistyötä viikossa – eli yhden paikan yksi vapaaehtoinen saattoi tehdä enemmän tunteja kuin toisen paikan kymmenen vapaaehtoista yhteensä. 2015Lund10

Esimerkki 4: Todelliset toimintamuodot Selvitimme järjestöjen toimintamuotoja. Keräsimme sote-palveluiden toimintamuotolistan ja pyysimme merkitsemään, mitä toimintoja heillä oli. Vasta vähitellen selvisi, että sote-lista oli täysin riittämätön: toiminnasta ei saanut kuvaa, jos sitä katsoi palvelurakenteen ylätasolta. Etenkin erilaiset työllistämistoiminnot olivat valtavan tärkeitä, vaikka ne eivät olleet sote-hallinnon alaisia. 2015Lund11