PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Kaksoisdiagnoosin tutkiminen ja hoito – hoitoketjun merkitys
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Mielenterveys- kuntoutuja työnantajan kannalta
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Kielellinen erityisvaikeus SLI
Mielenterveyden häiriöt
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
Paranoidisuus hoitamisen haasteena
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
DIABETES.
Mielenterveyden häiriöt
Sydän- ja verisuonisairaudet
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Skitsofrenia.
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Paniikkihäiriö.
Sosiaalinen syrjäytyminen
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
Masennus; masentunut mieliala  depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä kärsii oireista Keskeinen.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT NOORA JA ELENA. Yleistä  Mielenterveyden häiriöitä ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi,
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
PSYKOOSIT • Skitsofrenia • Psykoositasoiset mielialahäiriö
MIELENTERVEYS JA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriö
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Syömishäiriöt 5.6.
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Masennus masentunut mieliala depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Mielenterveyden häiriöt
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
MATEMATIIKAN VALINNAINEN LISÄKURSSI
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Unettomuus Inka ja Milga.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Psyykkinen terveys.
Kaksisuuntainen mielialahäiriö – miten sen kanssa voi oppia elämään
63. Mielenterveyden häiriöt
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Myyttejä itsemurhista ja mitkä ovat faktat
Opintopsykologi Katja Hietanen
Mielenterveydestä Antti Alaräisänen
Kielellinen erityisvaikeus
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ

YLEISESTI PSYKOOSISTA Psykoosi on vakava mielenterveyden häiriö, jossa henkilön todellisuudentaju hämärtyy usein karkealla tavalla. Psykoottinen ihminen ei erota omia sisäisiä impulssejaan ulkomaailman aistimuksista, ja tulkitsee siksi kokemansa harhat todellisiksi. Usein harhat ilmenevät: harhaluuloina, aistiharhoina, puheen huomattavana hajanaisuutena tai eriskummallisena käytöksenä. Yleisimmät psykoosit ovat skitsofrenia ja kaksisuuntainen mielialahäiriö. Suomessa on yli 50 000 skitsofreniaa sairastavaa henkilöä. Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaa n. puoli prosenttia suomalaisista, joillekin se saattaa jäädä elinikäiseksi mielenterveyden häiriöksi. Lisäksi yleisiä psykooseja ovat skitsofreniaryhmän psykoosit, kuten skitsoaffektiivinen häiriö, sekä psykoottinen depressio.

MIKÄ AIHEUTTAA PSYKOOSIN? Psykoottinen oireilu voi alkaa vuosia ennen varsinaista sairastumista. Varsinaiseen sairastumiseen liittyy usein laukaisevia stressitekijöitä, joita voivat olla traumaattinen tapahtuma, kuten omaisen kuolema, pitkäaikainen unettomuus, päihteiden käyttö, lääkeaineen käyttö tai niistä vieroittautuminen voi joskus johtaa psykoosiin. Osa psykooseista aiheutuu aivosairauksista, usein aiheuttajaa ei kuitenkaan tunneta.

PSYKOOTTISIA OIREITA Tyypillisiä oireita ovat: harha-aistimukset, kuten kuuloharhat ja näköharhat (hallusinaatiot) Näissä ihminen kokee usein itsensä esim. vainotuksi tai poikkeuksellisen tärkeäksi henkilöksi Monilla ihmisillä erilaiset aistikokemusten vääristymät tai harha-aistimukset ilmenevät etenkin stressitilanteissa tai nukahtamisvaiheessa, ilman että ne olisivat luonteeltaan psykoottisia. Käytöstä voidaan määritellä joissain tapauksissa psykoottiseksi, vaikkei henkilöllä ilmenisikään varsinaisia harha-aistimuksia tai –luuloja. Näissä tapauksissa diagnoosiin riittää eriskummallinen puhe ja käytös.

KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ Kaksisuuntainen mielialahäiriö on pitkäaikainen ja vahvasti perinnöllinen mielenterveydenhäiriö. Mielialahäiriötä luonnehtivat tavanomaisesta poikkeavat mielialojen vaihtelut: masennus ja maniajaksot, sekä niiden ns. sekamuotoiset jaksot. Sairastuneella voi olla täysin oireettomia jaksoja tai jaksoja, jossa oireet ovat hyvin lieviä. Kaksisuuntaista mielihäiriötä sairastavilla on taipumusta kärsiä alkoholi- tai muusta päihdeongelmista, jolloin runsas juominen voi voimistaa sekä mania- että masennusjaksoja.

MANIA- JA MASENNUSJAKSOT Maniajaksot ovat masennusjaksoja helpompi tunnistaa, sillä käyttäytyminen siinä on silmäänpistävän aktiivista. Maanisen vaiheen aikana voi tuntea erittäin voimakasta ja epärealistista hyvää oloa useita viikkoja, tai kuukausia. Maaninen käyttäytyminen ei välttämättä ole iloista, varsinkin nuorella ihmisellä mania saattaa näkyä aggressiivisena kiihtymyksenä. Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä yleisin hoitoon hakeutumisen syy on usein pitkäkestoinen ja vaikea masennusjakso. Masennusjakson aikana mielihäiriöstä kärsivä kokee syvää väsymystä ja keskittymiskyvyn puutetta, unihäiriöt ovat myös tavallisia. Sairausjaksot voivat myös olla sekamuotoisia, jolloin se on erityisen hankala.

TYYPIN II KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ Maniajaksot ovat tasaisempia, niin sanottuja hypomaanisia. Hypomaaninen jakso ei ole niin vakava, että se aiheuttaisi merkittäviä vaikeuksia töissä tai sosiaalisissa suhteissa. Kakkostyypin mielialahäiriöstä usein hakeudutaan hoitoon vain masennusjaksojen aikana, jolloin häiriö saattaa jäädä kokonaan tunnistamatta.

HOITO Hoidetaan mielialalääkkeillä. Myös ahdistusta ja unettomuutta lievittävillä lääkkeillä sekä masennuslääkkeillä. Sopivan lääkityksen löytäminen saattaa viedä aikaa, mutta parhaimmillaan lääkityksellä pystytään estämään tai lievittämään masennus- ja maniajaksoja. Usein mielialalääkkeet ovat parantaneet potilaiden hoitoa ja elämänlaatua. Tauti uusiutuu herkästi hoidon jälkeen ja usein joudutaan pitkäaikaiseen, oirejaksoa estävään lääkehoitoon. Aina lääkitys ei ole tarpeen, silloin kun oireet eivät ole pahoja ja sairastava osaa hallita niitä. Sairausjaksojen ehkäisemiseksi on tärkeää välttää liiallista stressiä sekä unenpuutetta.

LÄHTEET http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00411&p_haku=psykoosit http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_osio=&p_artikkeli=dlk00387&p_haku=p sykoosit http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_osio=&p_artikkeli=dlk00407&p_haku=p sykoosit#s3 http://www.e-mielenterveys.fi/mielenterveyden-hairiot/psykoosi/ http://fi.wikipedia.org/wiki/Skitsofrenia http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaksisuuntainen_mielialah%C3%A4iri%C3%B6 http://www.e-mielenterveys.fi/mielenterveyshairiot/kaksisuuntainen-mielialahairio/ Virtaa: Terveyden perusteet 5. painos 2012