ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 KALA-ALAN LAITOS Omavalvonta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lisää tähän prosessin nimi Kerro tässä tuotteen ja yrityksen nimi.
Advertisements

OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Ohjelmistokehitys Viikko 2 Mika Salo Pekka Valtonen Asmo Voutilainen
Uudet itu- ja raakamaitosäädökset
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Talousveden laatuvaatimukset
Tutkimuspisteen HP80 koepumppaus Tutkimushankkeen yleisötilaisuus
Kaupan näkökulma logistiikkaketjun toimivuuteen Ok Arinan marketkauppa Arto Mustonen.
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Tulostusuudistus Aalto- yliopistossa - 9/2013 tilannekatsaus Jouni Komulainen.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
RISKIEN HALLINTA RAKENNUSTYÖMAALLA
Kasvatustyön suunnittelu ja toteutus (ryhmissä)
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Viljan sopimustuotannon sähköinen toimintamalli
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Otsikkosivu valkoisella taustalla
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
Kalan myyntiajat – suositus kaupalle jäävistä päiväyksistä
RISKIEN HALLINTA TEKNOLOGITEOLLISUUDEN YRITYKSESSÄ
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
OSTU-prosessi OK-opintokeskuksessa Lotta Pakanen 2014.
KALAVIIKKO HACCP-pohjaisen omavalvontaohje-hankkeen tulokset ja soveltaminen kala-alan yrityksessä Marjatta Rahkio, Lihateollisuuden tutkimuskeskus.
Suomalaisen kirjolohen kilpailukyky kansainvälistyvillä
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
OMAVALVONTASUUNNITELMA
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Kalastustuotteita koskevien dioksiinisäännösten valvontaohje & yhteinen kalastuspolitiikka – ”erä” / jäljitettävyys Silakkapaja, Naantali, Jussi.
Eri lohimuotojen erot smolttivaelluksen aikana - kokeessa verrataan kolmen eri lohimuodon mahdollisia eroja smolttivaelluksessa koe-olosuhteissa - lohimuodot:
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Kalan hinta ja kalan tuonnin kehitys Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalaviikko 2002 Tampere.
Akvaarion perustaminen
Informaatioteknologian tiedekunta Jyväskylän yliopiston laadunvarmistus IT-tiedekunnan.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 LIHA-ALAN LAITOS Omavalvonta.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 KALA-ALAN LAITOS Rakenteet ja toiminta.
Laatumittauksen 2011 tuloksia. Tiedättekö Kuinka hyviä olette? Miten pärjäätte suhteessa parhaaseen? Missä laadun vaihtelu on suurta? Mihin suuntaan laatunne.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.
Projektin tilannekatsaus
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Strategia ja SHVK aikajanalla 
Moraali Eräät nohevat 9A.
Tieteellinen tutkimus
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Ruuan reitti: kala.
Energian säästäminen.
KALANKASVATUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT
Koulutuksen avainindikaattorit
Luonnontiedeaiheinen projekti
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
(Pyydetyn) kalan kontaminanttivaarat ja niiden valvonta
Allasvesi Mikko Ahokas, Tanja Mähönen, Iiro Korhonen, Janessa Hietikko & Heikki Halinen.
Viisi asiaa, mitä jokaisen opettajan tulisi tietää laadusta
Mittarit – mitä ja miten mitata
TOUKISTA EMONAHKIAISIA JA LÄHIRUOKAA
Ohjaus ja valvonta (Ohjava) - teemaryhmä
Kalalla on kysyntää – minne realistisia vientimahdollisuuksia
Päivittäinen toiminta Mittarit Muutos toiminnassa
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 KALA-ALAN LAITOS Omavalvonta

Elintarvikehuoneisto

On kalan suhteen lähinnä kalan myyntiä Keskeinen asia elintarvikehuoneistossa on lämpötilojen seuranta ja hallinta Tuore kala, sulavan jään lämpötila Kylmäsavustetut, tuoresuolatut, suojakaasu ja vakuumipakatut 0-3 Seurataan mittareita koko ajan, merkitään ylös lukema kerran viikossa sekä poikkeamat ja mitä on tehty jos lämpötila liian korkea (tai matala)

Elintarvikehuoneisto Jos valmistetaan myymälää varten kalastustuotteita takahuoneessa niin Tehdään miniHACCP =Kuvaus prosesseista eli työvaiheet laitetaan peräkkäin ja mietitään onko jossakin vaiheessa saastumisvaaraa Ja asetetaan kuumennus kriittiseksi hallintapisteeksi ja seurataan sitä Seurataan jäähtymistä Ollaan erityisen herkkiä tuotteisiin liittyvään palautteeseen

Huoneistossa lisäksi Jäljitettävyys: Tieto saapuvista tuotteista ja raaka-aineista -mitä, keneltä, kuinka paljon ja milloin Tieto muihin vähittäismyyntipaikkoihin lähetetyistä tuotteista Pakkausmerkintöjen tarkistus Kontaktimateriaalit Vastaanottotarkastus tuotteille että tulevat oikeassa lämpötilassa ja vastaavat tavanomaista laatua Kuljetusten huomiointi

Huoneistossa - lisäksi Hygieniapassi- osaamistesti ja työntekijöiden perehdyttäminen Veden tutkiminen Puhdistussuunnitelma -tarkka suunnitelma tilojen ja laitteiden puhdistamisesta Puhdistuksen seuranta silmämääräisesti ja näytteiden avulla Haittaeläintorjunta Jätehuoltosuunnitelma Näytteenottosuunnitelma -Eviran ohje huomioiden

Näyte viranomaisnäyte omavalvontanäyte tutkimus, projekti Näyte on ARVIOINTIVÄLINE, Omavalvontanäytteen avulla arvioidaan omavalvonnan onnistumista

Tuotenäytteet Jos tuotteiden myyntiaika on yli 5 vrk ja listeria voi niissä kasvaa - tutkitaan listeriaa 2-6 krt/ vuodessa Tuotteiden säilyvyyden tulisi perustua säilyvyystutkimukseen tai hyvin varmaan tietoon Lisäksi rapujen tai muiden äyriäisten ja nilviäisten keitto ja muu kypsennyt: E.coli, salmonella, koag pos stafylokokit kerran vuodessa

Pintapuhtausnäytteet yleensä

perustelu Kokonaisbakteerit yleisindikaattori Listerianäytteenotto pinnoilta jotka tekemisissä valmiin tuotteen, syötävän tuotteen kanssa Salmonellanäytteitä jos raaka-aineissa salmonellariski (kalaan ei liity salmonellariskiä)

sovellutus- esimerkki Tuotteita ja pintoja tutkitaan 4 kertaa vuodessa Tuotteista 2 näytettä samasta erästä TAI Tuotteita ja pintoja tutkitaan 6 kertaa vuodessa Tuotteista 1 näyte samasta erästä Lisäksi pinnoilta 5 näytettä kerrallaan kohdista joissa kypsää kalaa käsitellään TUTKITAAN sekä tuotteesta että pinnoilta: -Listeria ja kokonaisbakteerit

Laitos

Omavalvonta Elintarvikehuoneistoon verrattuna -HACCP tehdään perusteellisemmin Kalaraaka-aineen vaarat tunnistettu: lähinnä listeria Riskituotteet tunnistettu: kylmäsavu, graavikala Työvaiheiden tunnistaminen, saastumista aiheuttavien tai sitä vähentävien vaiheiden tunnistaminen Kriittisten hallintapisteiden CCP ja hallintapisteiden (CP) valinta Eräkohtainen seuranta JOS listeriariski ei ole hallinnassa kriittisen hallintapisteen (CCP) avulla, niin panostetaan näytteenottoon ja puhdistamiseen

Omavalvonta Mm Kuumennuksessa syntyvät yhdisteet huomioidaan HACCP:ssä (seurataan muodostumista perinteisen savustuksen yhteydessä ja pyritään vähentämään) -näytteitä enemmän Vesinäytteiden määrä ohjeistettu

Näytteet- tuotteet- ! Osanäytteitä 5 tai näytteitä tiheämmin !

Pintapuhtausnäytteet

listeria Tuotteiden säilyvyyden tulisi perustua säilyvyystutkimukseen ! Samalla kun tutkii listerian niin kannattaa tutkia muutakin kuten kokonaisbakteerit eli selvittää säilyvyys vkp-päivänä Lisäksi rapujen tai muiden äyriäisten ja nilviäisten keitto ja muu kypsennyt: E.coli, salmonella, koag pos stafylokokit 2 kertaa vuodessa

vesinäytteet

Joka kerta tutkitaan koliformiset bakteerit ja E.coli Kerran vuodessa lisäksi myös iso vesinäyte = suolistoperäiset enterokokit, heterotrofiset mikrobit ja C. perfringens Kala-alan laitoksessa käytettävä puhdas meri-, järvi tai jokivesi: 1 näyte 12 x vuosi - koliformiset bakteerit UUSI VESIOHJE tulossa EVIRASTA

MUUTA KALA-ALAN LAITOKSEN OMAVALVONNASSA Materiaalien kulku kuvattuna Ajallinen erottaminen kuvattuna Henkilökunnan koulutus Sivutuotteiden luokittelu ja käsittely Kontaktimateriaalien sopivuus prosesseihin huomioitava Tuotteiden koostumusvalvonta

MUUTA KALA-ALAN LAITOKSEN OMAVALVONNASSA Loistarkastus, jäädyttämisvelvoitteen hallinta Dioksiinin hallinta- kuvataan suorakaidelisä merkin käyttö tunnistusmerkin ympärillä, perustuen edellisestä vaiheesta saatuun tietoon pyydetystä/luonnonvaraisesta lohesta (vain Suomi, Ruotsi, Latvia) ja isosta silakasta, pyydettystä/luonnonvaraisesta meritaimenesta, nieriästä ja nahkiaisesta (vain Suomi ja Ruotsi) Puhtaan veden valvonta-huomioidaan näytteenottosuunnitelmassa

Jäädyttäminen Jäädyttämisvelvoite koskee raakana syötäviä, suolattuja tai muuten käsiteltyjä kalastustuotteita, joissa käsittely ei ole tuhonnut mahdollisia loisia. Mutta Eu:n asettama jäädyttämisvelvoite (loisten takia tehtävä) ei koske silakkaa (kansallinen poikkeus). Muiden pyydettävien (villien) kalojen osalta tarvitaan epidemiologista tietoa,jos yleisille tai kansallisille poikkeuksille tarvetta. Viljeltyjen kalojen osalta kala voi vapautua jäädyttämistarpeesta kun asetuksen ehdot täyttyvät (eli ei loisriskiä). Esim Norjan lohta jäädyttämisvelvoite ei koske

Jäädyttäminen Pyydettyjen kalojen osalta viranomainen (keskusviranomainen) päättää mitä kaloja jäädyttämisvelvoite ei koske. Päätös perustuu epidemiologiseen tietoon Viljellyn kalan osalta kalankasvattaja osoittaa viranomaiselle/kalan jatkokäsittelijälle että jäädyttämistarvetta ei ole.

Viljelty kala Eviran päätös 1773/0959/2012, Jäädytysvelvoite ei koske Suomessa viljeltyä kirjolohta, eikä sampea Ei muitakaan viljeltyjä kaloja, jos kalankasvattaja antaa jatkokäsittelijälle selvityksen että kala on kasvatettu alkiosta kalanviljelylaitoksessa ja kalojen ruokintaan on käytetty yksinomaan teollisesti valmistettua rehua