Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Puimuri - kaava.
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Syömisen hallinta - käyttäytymisketju vihje tunteet ajatuksia valinta.
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
1. Tunnetko oman kotiseutusi kansallispuvun?
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
KASVIKSET.
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
SYÖ OIKEIN.
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Tutkimme ryhmässä jotain ILMIÖTÄ
OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMISTAUTUVALLE.
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
TUTKIMUSAVUSTEINEN KEHITTÄMISHANKE LAHDEN KAUPUNGIN IÄKKÄÄT KOTIHOIDON ASIAKKAAT Marjut Komulainen Suuhygienisti (YAMK) / Lahden kaupungin suun terveydenhuolto.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Nimi_________________Nro____ BLUES MK -01 White Harjoituspäiväkirja Kesä 2013 Iloisuus – Urheilullisuus – Luovuus – Yrittäminen – Oppiminen.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Käytätkö säännöllisesti energiajuomia?. Tiesitkö että? Energiajuomia käyttävillä nuorilla on kaksinkertainen määrä päivittäisiä univaikeuksia, päänsärkyä.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Kestävä vaatekulutus Ryhmäporina Milloin viimeksi ostit jonkin vaatteen? Minkä vaatteen ostit? Mihin tarkoitukseen ostit vaatteen? Paljonko vaate maksoi?
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Vaatteiden kierrätys Inka Leskelä. Sisällys Korjaa Tuunaa Myy kirpputorilla Vaihda Kaverin kanssa Lahjoita hyväntekeväisyyteen Vie tekstiilikeräykseen.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
PRIIMA-seuran aikuisliikkujien palautekysely 2016 – koonti
Pysy hyvässä työvireessä
Urheilijan syöminen ja energiatankkaus
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Mikä ihmeen objekti?.
Liikunta+ravinto.
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Seurantatehtävät ja niiden suorittaminen
Nimi: Netta Luokka: 7B Päivämäärä:
Ravitsemus ateriarytmi, lautasmalli, välipalat, juomat Anna Ojala ETM
Lisääkö ruoka eriarvoisuutta?
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
Ruokaoppia.
Esityksen transkriptio:

Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan edullisia, helppoja ja terveellisiä välipaloja.

Miksi välipaloja? Miettikää hetki ryhmissä, miksi syötte ja ostatte välipaloja? Millaisia välipaloja syötte?

Millainen on hyvä välipala? Miettikää hetki ryhmissä, millainen välipala täyttää hyvän välipalan kriteerit? -Käyttäkää apuna oppikirjaa ja muuta materiaalia. Kootkaa ajatuksenne paperille/vihkoon.

Mitä välipalat maksavat Kiinnitätkö huomiota siihen, kuinka paljon käytät rahaa välipaloihin? -Päivässä? -Viikossa? -Kuukaudessa? -Vuodessa?

Valinnoillasi voit säästää terveyttä ja rahaa Yksi ostos viikossa tekee vuodessa: Noutokahvi 208 euroa, karkkipussi 133 euroa, energiajuoma 91 euroa. -Entäpä, jos ostoksia on seitsemän viikossa? Valmistuotteiden sokerin määrä?sokerin Terveellinen pikavälipala on usein myös hinnaltaan edullisempi. -Yksi omena viikossa tekee 16 euroa vuodessa

Mitä siis välipalaksi? Kotona Energiajuoma Raejuusto-hedelmäsalaatti Rukiinen marjasmoothie Viileä voimapuuro Suosi perusraaka-aineita (hedelmät, hiutaleet, marjat, piimä). Näin tiedät, mitä syöt. Koululaukkuun Hedelmät ja kasvikset ovat terveellisempiä ja monesti edullisempiakin kuin makeiset -Appelsiini, banaani, kiivi, mandariini, marjat, omena, porkkana, päärynä, viinirypäleet Suosi myös viljatuotteita ja pähkinöitä: itse tehty energiapatukka liikuntapäiviin Vesipullo!

Työskentely ryhmissä Tehkää ryhmillenne välipalaa: 1.Tutustukaa ruokaohjeisiin ja varatkaa tarvittavat raaka-aineet ja työvälineet valmiiksi. 2.Valmistakaa valitsemanne välipalat. Nautinnollisia välipalahetkiä!

Välipalakeskustelua  Miltä maistuu?  Ravitsemuksen näkökulma?  Millaisiin tilanteisiin? Välipala osana jokapäiväistä ateriarytmiä: -Säännölliset ateriat pitävät vireystilan tasaisena. Hyvä ateriaväli on 3-4 tuntia. -Ateriarunkona ovat aamupala, lounas ja päivällinen. Monipuolinen välipala täydentää päivän pääaterioita. -Riittävän syömisen lisäksi on tärkeää huolehtia säännöllisestä juomisesta: 1-1,5 litraa päivässä, lisäksi 0,5-1 litraa jokaista liikuttua tuntia kohden. Liiku ja lepää riittävästi.

Muista ympäristö Kokkaa ekologisesti: -Suosi kauden kasviksia ja marjoja. Hyödynnä myös luonnonantimet. -Kotimaiset viljat ovat ympäristö- ystävällisiä. -Käytä mikroa ruoan valmistamiseen ja lämmittämiseen. -Älä heitä ruokaa roskiin, vaan hyödynnä tähteet. Pidä ympäristö siistinä: -Älä heitä roskia maahan. -Muista kierrätys: jätteiden lajittelu

Kotitehtävä Pidä välipalapäiväkirjaa viikon ajan -Merkitse päiväkirjaan päivittäin: Mitä välipaloja söit Ostettujen välipalojen hinnat (voit arvioida itse valmistettujen välipalojen hintaa) Vinkki: Voit pitää päiväkirjaa myös kännykällä!