TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig 2015-2016. KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Advertisements

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 1 Mitä omasta lääkkeestään on syytä tietää? Lääkekasvatustunti 4–6-luokkalaisille Oppimistavoite:
LÄÄKKEIDEN ANTOTAVAT JA LÄÄKEMUODOT
Psoriasiskysely 2011 tulokset Helsingissä
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
RISKIENHALLINNAN MALLEJA TTM 21 | YHTEISTYÖSSÄ.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Hoidonporrastus Perusterveydenhuolto: Sydämen vajaatoiminnan perusselvitykset. Komplisoitumattoman sydämen vajaatoiminnan pitkäaikaisseuranta. Vajaatoimintalääkityksen.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 2 Mistä luotettavaa tietoa lääkkeistä? Lääkekasvatustunti 7–9-luokkalaisille Oppimistavoite: Tavoitteena.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
Rasitusmurtumat Harri M. Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Perustettu vuonna 1927.
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Lääkeaine Kemia.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Eutanasia s
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Keskustelua kannabiksesta
Sairaalatekniikan päivät Kuopio
Henkilöstön tukeminen ja muutosturva
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
TE1 Itsehoito ja hätäensiapu
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
LÄÄKKEET Itsehoitolääkkeet eli käsikauppalääkkeet:
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
Oulun normaalikoulun lukio
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Päihdyttäviä aineita.
diabetes mellitus tai sokeritauti
Hoito ja ohjaus Tekijä Tuuli Hämäläinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
OPETUSVINKKI 3 Prometheus-myytti Luku 2 – Myytit.
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Alkoholista asiallista kpl.24
Psyykkinen terveys.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Järkevän lääkehoidon viestintäkampanja
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
SISÄINEN Hanke- optimointi
Ms-tauti Jenina Pesonen.
PDPP-työpaja Mitä tehdään?.
Tunne lääkkeesi – valtakunnallinen Lääkehoidon päivä
Lääkekortin kehittäminen
3-05 Liikunta.
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Ummetuksen lääkehoito
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
Teemana: Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Kuka tietää lääkityksesi?
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
UUSI APTEEKKI: KOMMENTTIPUHEENVUORO
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
Laatukriteeripuu – asiakastarpeen jäsentely – (CTQ tree)
Esityksen transkriptio:

TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig

KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen sairaus, vamma tai vaurio, psyykkinen tai psykosomaattinen tekijä. akuuttia 1. Äkillistä eli akuuttia kroonista 2. Pitkäaikaista eli kroonista  Hoitamaton akuutti kipu voi ajan myötä muuttua krooniseksi

Keskustele vierustoverisi kanssa: 1. Mikä on lääkkeiden tarkoitus? 2. Miksi lääkkeiden oikea annostus on tärkeää? 3. Miksi pakkausselosteeseen on hyvä tutustua? 4. Miten reseptilääkkeet eroavat itsehoitolääkkeistä? 5. Mitä tarkoittaa Kela-korvaus

Tarkistus  1. Lääkkeiden tarkoitus on lievittää oireita, parantaa sairauksia tai ennaltaehkäistä sairauksien syntyä.  2. Lääkkeen oikea annostus takaa lääkkeen parhaan mahdollisen tehon mahdollisimman pienillä haittavaikutuksilla.  3. Pakkausseloste kertoo kaikki tärkeimmät tiedot, joita tarvitaan lääkkeen käyttöön kuten annostuksen, käyttötarkoituksen, haittavaikutukset, mitä tulee huomioida lääkettä käytettäessä ja milloin lääkettä ei tule käyttää.  4. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön, lievien oireiden hoitoon. Niitä voi ostaa apteekista kuka tahansa. Reseptilääkkeet taas määrää lääkäri juuri kyseiselle henkilölle ja tiettyyn lääkärin selvittämään vaivaan.  5. Kela-korvaus on valtion antama alennus reseptilääkkeestä, jonka saa näyttämällä Kela-korttia.

Lääkkeiden oikea käyttö Lääkkeitä tulee käyttää harkitusti. Niiden tehtävänä on – lievittää oireita – parantaa sairauksia – ennaltaehkäistä sairauksien syntyä. Annettua annostusohjetta tulee aina noudattaa. Turha ja virheellinen lääkkeiden käyttö saattaa aiheuttaa –riippuvuutta – lääkkeen tehon heikkenemistä – myrkytysoireita.

ITSEHOITOLÄÄKKEET  Ilman reseptiä saatavia itsehoitoon tarkoitettuja särkylääkkeitä ja tulehduskipulääkkeitä.  Tarkoitettu1)tilapäisten oireiden hoitoon 2) lyhytaikaiseen, enintään muutaman päivän yhtäjaksoiseen käyttöön.  Resepti- ja itsehoitolääkkeiden tehossa tai haitoissa ei ole olennaisia eroja.  Useita tulehduskipulääkkeitä tai särky- ja flunssalääkkeitä ei pidä käyttää yhtä aikaa. Lääkkeet vaikuttavat samalla tavalla, mutta yhteiskäyttö ei lisää tehoa vaan suurentaa haittojen riskiä.

TULEHDUSKIPULÄÄKKEITÄ HARKITEN  Tulehduskipulääkkeitä käytetään eniten tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon.  Käytetyimpiä itsehoitotulehduskipulääkkeitä ovat asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja ketoprofeeni.  Ohjeidenmukainen käyttö on tärkeää haittojen välttämiseksi, sillä riskit ovat todellisia: 1. Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat kaikista lääkeaineista eniten sairaalahoitoa vaativia haittoja. 2. Suomessa sairaalahoitoa tarvitsee noin tuhat tulehduskipulääkkeiden käyttäjää vuodessa ja lääkkeen haittoihin menehtyy noin suomalaista vuodessa.

LÄÄKKEILLÄ VOI OLLA HAITTAVAIKUTUKSIA Tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksia ovat esimerkiksi 1. vatsavaivat, 2. maha-suolikanavan vauriot, 3. mahahaava, 4. keskushermosto-oireet, 5. turvotukset, 6. astmaoireet, 7. munuaisten vajaatoiminta, 8. verenpaineen nousu. Tulehduskipulääkkeiden vakavat haitat lisääntyvät annosta suurennettaessa.

MITÄ ON SÄRKYLÄÄKEPÄÄNSÄRKY?  Päivittäinen tai lähes päivittäinen särkylääkkeiden käyttö voi johtaa särkylääkepäänsäryn syntymiseen.  Pitkäaikaisesti käytettynä jo kolmesti viikossa tapahtuva särkylääkkeen käyttö voi aiheuttaa sitä.  Kierteen katkaisemiseksi henkilö on vieroitettava särkylääkkeestä.  Vaikeimmissa tapauksissa vieroitus vaatii sairaalahoitoa.

LÄÄKETERMIT Lääkevaihto = Geneerinen substituutio=apteekki vaihtaa asiakkaan suostumuksella lääkärin määräämän lääkkeen edullisempaan vaihtokelpoiseen lääkkeeseen ellei lääkäri ole kieltänyt vaihtoa hoidollisin tai lääketieteellisin perustein. Rinnakkaislääke = lääke, jonka vaikuttava aine, lääkemuoto ja vahvuus ovat samat kuin alkuperäislääkkeellä. Rinnakkaistuontilääke = rinnakkaistuojan maahantuoma ja uudelleen pakkaama lääke, joka on alun perin tarkoitettu myytäväksi jossain muussa ETA-maassa. Vaihtokelpoiset lääkkeet ovat Lääkelaitoksen keskenään vaihtokelpoisiksi määrittelemät alkuperäis-, rinnakkais- ja rinnakkaistuontilääkkeet. Vaihtokelpoisiksi hyväksytään vain sellaiset lääkkeet, jotka ovat keskenään yhtä tehokkaita, turvallisia ja laadukkaita.

Sairauksien hoitoon liittyväsanasto  Pelaa terveyden sairauksien hoito-aiheista peliä, jossa oikea määritelmä ja sen selitys yhdistetään siirtämällä sanat päällekkäin (scatter) tai kysytään monivalinta ja oikein/väärin kysymyksiä (test).  hoitaminen-flash-cards/ hoitaminen-flash-cards/  Löydät harjoitukset osoitteella Sairauksien hoitaminen > Eeva-Maria1 > yläpalkista scatter tai test tai race