Papisto turvaa jatkuvuuden

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

Diakonin, papin ja piispan liturgiset vaatteet
Helluntailaisuus.
Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17.  Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen.  Pelastusilmoitus loppuu.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Seurakunnan syntyminen ja pioneerityö
Arkki Varustamo Raamattukoulu
Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Psalmi 23:1
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
Paavalin kirje Filemonille
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Raamatun tekstien valossa.VKR.
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Vastuun tasot Tukikohta-seurakunnassa
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Pyhiinvaellus Lainkuuliaisesta kansalaisesta Jumalan lapseksi
Pohjana Jeesuksen elämä ja opetus.
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
LUTERILAINEN KIRKKO.
Tapahtukoon sinun tahtosi
Lähetystyö ja Martti Rautanen taustalla Jeesuksen lähetyskäsky "Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
1. Tim 3: 1 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 3. luvussa Paavali antaa ohjeita pastoreille ja diakoneille. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms.
BAPTISMI.
Katumuksen sakramentti
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Neitsyt Maria.
AVIOLIITON SAKRAMENTTI
Kirkkohistoria Kirkon syntyhetkestä tähän päivään
Miten meidän tulee toimia?
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
Kpl 7. Opin muotoutuminen Muistiinpanot 7. luokan oppikirjan 7. kappaleeseen (Juhani Räsänen: Kirkkohistoria) Kuvat:
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
Katumuksen sakramentti
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
Munkkeus Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 18. Kuvat:
KASTE JA MIRHAVOITELU Teksti: Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle Kuvat:
JUMALANSYNNYTTÄJÄ JA MUUT PYHÄT
KRISTUS 9lk/UO2.
Kuolema ortodoksisessa perinteessä
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
Ortodoksinen kirkko Pinja, Roosa ja Verneri. Tampereen ortodoksinen kirkko Tunnetaan myös nimellä Pyhän Nikolaoksen kirkko Rakennettu vuosina
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
KRISTILLISTEN PERINTEIDEN MUOTOUTUMINEN Luku 3 – Ydinsisältö.
Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen.
Malmin seurakunnan nuorten lähetyskohde Senegalin koululaiset Senegalin luterilaisen kirkon koulutyön hanke/ Suomen Lähetysseura Minna-Sisko Mäkinen Kuvat:
Luterilainen kirkko Luterilaisuus. Reformaatio Uskonpuhdistus.
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
Oppi, sakramentit, rukoukset, Jumalanpalvelus ja seurakunnan toiminta
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
KASTE JA MIRHAVOITELU Teksti: Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle Kuvat:
Helluntailaisuus Historia
Katumuksen sakramentti
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Kristinuskon synty ja alkuseurakunta
KRISTILLINEN LÄHETYSTYÖ
Ortodoksinen kirkko .
RIPPIKOULUT 2018 Äänekosken seurakunta
KRISTILLISEN KIRKON SYNTY (kpl 1)
Lähetysopetus rippikoulussa
Katolinen kirkko (= yleinen, yleismaailmallinen)
Kirkkohistoria Kirkon synty
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

Papisto turvaa jatkuvuuden Teksti: www.ortodoksi.net, Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 24 Kuvat: www.ortoboxi.fi

Apostoli = lähettiläs Kristus teki opetuslapsista apostoleita eli lähettiläitä. Saatuaan Pyhän Hengen helluntaina, he lähtivät toteuttamaan tehtävää.

Lähetyskäsky: ” Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa.” Matt. 28:19-20

Perustamiinsa seurakuntiin he asettivat papin laittamalla kätensä vihittävän pään päälle ja vuodattamalla heihin Pyhän Hengen.

Jokaisessa kaupungissa oli yksi piispa. Piispa johti aluetta, johon kuului kaupungin ja sitä ympäröivän maaseudun seurakunnat apunaan papit ja diakonit. Näin syntyi nykyinen hiippakunta. Piispanistuin

Uutta piispaa vihkimässä on useampi piispa. Piispa vihkii papiston asettamalla kätensä vihittävän pään päälle, kuten apostolitkin tekivät. Uutta piispaa vihkimässä on useampi piispa. Arkkimandriitta Arseni vihittiin apulaispiispaksi vuonna 2005. Piispa kantaa kaulassaan panagia-riipusta.

Pappeus Pappeudessa on kolme astetta: Diakoni Pappi Piispa Kaikkiin on oma vihkimyksensä.

Pappeuteen vihkiminen Tapahtuu liturgian yhteydessä Vihittävä kuljetetaan pyhistä ovista alttariin.

Hän kiertää pyhän pöydän ympäri kolmesti suudellen sen kulmia. Lauletaan samoja tropareja kuin avioliittoon vihittäessä. Papista tulee seurakuntaperheen isä. Myös kasteen ja avioliiton sakramenttien toimituksiin kuuluu kaste- ja vihkipöydän kierto kolmesti.

Vihittävä polvistuu pyhän pöydän äärelle. Piispa laittaa kätensä vihittävän pään päälle ja rukoilee, että Jumalan armo tulisi tämän päälle.

Vihittävä puetaan papilliseen pukuun. Piispa osoittaa jokaista vaatekappaletta kansalle ja lausuu: ”Aksios” eli ”otollinen, kelvollinen”. Kansa vastaa ”Aksios”.

Jokainen ortodoksi on saanut kasteen jälkeen voitelun sakramentissa Pyhän Hengen armolahjan. Pappeuteen vihitty saa erityisen armolahjan, jonka avulla voi palvella niin Jumalaa kuin seurakuntalaisia.

Papiston tehtävät Piispa huolehtii: Hiippakuntansa seurakunnista Opetuksen oikeellisuudesta Johtaa papistoa Vihkii uudet papit Toimittaa palveluksia Opettaa Piispan tunnuksena on paimensauva

Papiston tehtävät Pappi: Toimii seurakunnassa Toimittaa palveluksia Opettaa Ohjaa hengellisesti

Papiston tehtävät Diakoni: Alun perin mm. jakoivat avustuksia Nykyisin avustavat palveluksissa Tekevät muuta kirkollista työtä. Diakonin tunnus on orari.

Vähitellen vakiintui tapa, että piispat ovat naimattomia. Papit ja diakonit ovat useimmiten naimisissa. Avioliittoon mennään ennen diakoninvihkimystä.

Papiston tehtävä on siunata ja pyhittää Pyhyys tulee Jumalalta Pappi toimii Pyhän Hengen välikappaleena.

Suomenkielen sana ’pappi’ tulee venäjänkielen sanasta ’pop’. Se tarkoittaa isää. Ortodoksisen kirkon papit ovat miehiä.

Papin tehtävä on olla seurakunnan isä. Kristus asetti apostoleiksi miehiä, vaikka hänen lähimpiin ystäviin kuului naisia ja naiset olivat Roomassa toimineet ’pappeina’. Naisella on kirkossa muita tehtäviä. Mm. mirhantuojanaiset kuuluivat Jeesuksen ystäviin.