Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1. Tim 3: 1 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 3. luvussa Paavali antaa ohjeita pastoreille ja diakoneille. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1. Tim 3: 1 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 3. luvussa Paavali antaa ohjeita pastoreille ja diakoneille. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms."— Esityksen transkriptio:

1 1. Tim 3: 1 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 3. luvussa Paavali antaa ohjeita pastoreille ja diakoneille. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms voit lähettää osoitteeseen pastori@tunti.com. Tämä sana on varma: joka pyrkii seurakunnan kaitsijan virkaan, tahtoo jaloon työhön. (1. Tim. 3:1) Valitessaan apostolit Jeesus itse asetti seurakuntaansa kaitsijan eli paimenen (pastorin) viran. Erityisesti Pietari sai ylösnousseelta Jeesukselta lyhyet ja ytimekkäät ohjeet kirkon paimenen tehtävän hoitamiseen (Joh. 21:15-17) Apostolit puolestaan asettivat perustamiinsa seurakuntiin paimenet johtamaan ja hoitamaan seurakuntia, ja kirjeissään he opastivat heitä viran hoidossa (lue esim. 1. Piet. 5:1-4).

2 1. Tim 3:2-7 Seurakunnan kaitsijan tulee olla moitteeton, yhden vaimon mies, raitis, harkitseva, rauhallinen, vieraanvarainen ja taitava opettamaan, ei juomiseen taipuvainen, ei väkivaltainen eikä rahanahne, vaan lempeä ja sopuisa. Hänen on pidettävä hyvää huolta perheestään, kasvatettava lapsensa tottelevaisiksi ja saavutettava kaikkien kunnioitus. Jos joku ei osaa pitää huolta omasta perheestään, kuinka hän voisi huolehtia Jumalan seurakunnasta? Hän ei saa olla vastakääntynyt, jotta hän ei ylpistyisi eikä joutuisi tuomittavaksi Paholaisen kanssa. Hänen on nautittava myös ulkopuolisten arvonantoa, jottei hänestä puhuttaisi pahaa ja jottei hän lankeaisi Paholaisen virittämään ansaan. (1. Tim. 3:2-7) Seurakunnan paimenelta edellytetään monenlaisia ominaisuuksia, jotta hän kykenisi hoitamaan tehtäviään. Hänen tulee myös olla elämällään esimerkkinä seurakuntalaisille siitä, millaista on kristityn elämä. Synnittömyyttä ei toki vaadita – jos niin olisi, meillä ei olisi yhtään pappia. Synnittömyys ja moitteettomuus ovat kaksi eri asiaa. ’Yhden vaimon mies’ tarkoittanee sitä, että seurakunnan paimenella ei saa olla sivuvaimoja – siis avioliiton ulkopuolisia suhteita –, mikä kirjeen kirjoittamisen aikaan oli melko yleistä, eikä tänäänkään aivan harvinaista.

3 1. Tim. 3:8-13 Myös seurakunnanpalvelijoiden on oltava arvokkaita ja vilpittömiä. He eivät saa käyttää liikaa viiniä eivätkä tavoitella omaa hyötyään. Heidän tulee tuntea uskon salaisuus ja pitää omatuntonsa puhtaana. Myös heidät on ensin tutkittava, ja kun heidät on todettu moitteettomiksi, he saavat ryhtyä hoitamaan tehtäväänsä. Samoin tulee naisten olla arvokkaita, eivätkä he saa puhua muista pahaa. Heidän on oltava raittiita ja kaikessa luotettavia. Seurakunnanpalvelijan on oltava yhden vaimon mies, ja hänen on pidettävä hyvää huolta lapsistaan ja perheväestään. Ne, jotka hoitavat virkansa hyvin, saavat arvostetun aseman ja voivat rohkeasti julistaa uskoa Kristukseen Jeesukseen. (1. Tim. 3:8-13) Paimenten lisäksi seurakunnissa oli seurakuntapalvelijoita eli diakoneja (diakonian viran perustamisesta lue Ap. t. 6:1-6), ja Paavali antaa heille vastaavat ohjeet kuin edellä paimenille. Epävarmaa on, mihin maininta naisista tässä vittaa. Se saattaa viitata diakonien vaimoihin, tai ehkä ennemmin naispuolisiin diakoneihin.

4 1. Tim. 3:14-16 Kirjoitan tätä siinä toivossa, että pääsen pian tulemaan luoksesi. Jos tuloni kuitenkin viivästyy, saat tästä tietää, miten on käyttäydyttävä Jumalan temppelissä, elävän Jumalan seurakunnassa, joka on totuuden pylväs ja perustus. Me tunnustamme, että meidän uskomme pyhä salaisuus on suuri: Hän ilmestyi ihmisruumiissa, hänet julistettiin vanhurskaaksi Hengen voimasta, enkelit saivat hänet nähdä, hänestä saarnattiin kansoille, häneen uskottiin maailmassa, hänet korotettiin kirkkauteen. (1. Tim. 3:14-16) Pähkäiltävää: Ovatko seurakunnan paimenelta ja diakonilta vaadittavat ominaisuudet mahdottomia? Paavali nimittää seurakuntaa Jumalan temppeliksi. Vanhassa testamentissa ja Jeesuksen ajan juutalaisuudessa Jumalan läsnäolo oli sidottu Jerusalemin temppeliin. Kristityille temppelirakennus on menettänyt tällaisen merkityksen, ja sen tilalle on tullut seurakunta, jossa kristityt ovat eläviä rakennuskiviä (lue 1. Piet. 2:4-5). Jumala asuu nyt seurakuntansa keskellä. Uskon salaisuutta valottaessaan Paavali siteeraa Kristus- hymnniä, jossa lyhyesti mainitaan keskeisiä asioita Jeesuksesta. ”Ilmestyi ihmisruumiissa” viittaa siihen, että jo ennen ihmiseksi syntymistää Jeesus oli Jumalan luona,ja sieltä hän tuli ihmiseksi. ”Julistettiin vanhurskaaksi” viittaa ylösnousemukseen. Nyt häntä sarnaataan kaikille kansoille, ja evankeliumin saarna saa aikaan pelastaavaa uskoa. Opetus: Ville Auvinen


Lataa ppt "1. Tim 3: 1 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 3. luvussa Paavali antaa ohjeita pastoreille ja diakoneille. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google