Tsunami.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
EUROOPAN KORKOKUVA (vanhan kertausta ja uutta asiaa)
Advertisements

Lukion maantiede 1. kurssi
TAKAISIN TAIPUVA OKLUUSIO
Tutkimme lähialuetta Joensuun normaalikoulun 9A jääkausiretkellä tutkimassa maastossa jääkauden merkkejä. Luokassa opiskeltu asia yhdistettiin retkellä.
Tietopaketti Big Datasta
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Muovijätteen ympäristöseuraukset
Sri Lanka.
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Vaikuttaa uskomattomalta! Vaikuttaa uskomattomalta! Kenraali Dwight D. Eisenhower oli oikeassa, kun hän antoi määräyksen, että se oli valokuvattava ja.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
PELASTUSLAITOKSEN MERITOIMINTA
Tikkurila 10 The City of dreams
Mikä aiheutti Sumatran maanjäristyksen?
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
Ryhmä-dynamiikka: liittymisen ja erillisyyden vuorovaikutusta ryhmässä
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää...soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi.
Valittu kansa – Israel vai me?
helenarimalimankkaankoulu 2009
Japani s. 58-.
Tsunamit ja maanjäristykset
2/2009 Intia. 2/2009 Intia ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? Intiassa on paljon erilaisia kulttuureja,
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
Chairborne Oy -Yritysten arviointi sijoituskohteina
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Kappale 2.
PTT Talousnäkymät Pellervon Päivä Pasi Holm Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos.
Todennäköisyyslaskentaa
Fossiilit Fossiilit.
SATEET.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Maailman seitsemän ihmettä
Oseania Lassi Vanhanen 2A.
Tulivuorten purkaukset ja
TÄHDENLENTO.
Maanjäristykset.
Vuorovesi.
Koralliriutta.
ISLANNIN LUONNONOLOT.
FILIPPIINIT.
Haiti Haiti on n. 9 miljoonan asukkaan valtio, joka sijaitsee Karibianmerellä. Se on Hispanolian saaren länsiosissa ja maa muodostuu pääosin kahdesta vuoristoisesta.
Väestö ja väestön muutokset Tampere Kaupunkiseudun kunnat
Maankohoaminen ja sen vaikutukset Perämerellä Aune Rummukainen kevät 2013.
Maanjäristykset GEOS3. Järistyksen synty? Maanjäristys syntyy, kun –A. mannerlaatat liikkuvat –B. mannerlaatat lukkiutuvat toisiinsa (kitka) –C. kasvava.
Nälkäpäiväkeräys Katastrofirahastoon kerätyillä varoilla Punainen Risti pystyy vastaamaan avuntarpeeseen nopeasti, lähellä ja kaukana. Aliravitsemus,
Suunnistuksen kuivaharjoitus Aapo Leskinen/Sporzz.
TULIVUORET Toimivia tulivuoria n Purkauksissa vapautuu:
Thaimaan tsunami 26/12/2004. Mitä on tapahtunut?  26 joulukuu 2004 Intian valtameren tsunami aiheutti maanjäristys, joka on ajateltu olleen energia
Tilastokuvaajien tulkinta
Annisofia, Siiri ja Janika
Henna Kiviharju ja Neea Hakulinen
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
EUROOPAN KORKOKUVA (vanhan kertausta ja uutta asiaa)
Trooppiset hirmumyrskyt
Vulkaaninen toiminta.
Maanjäristykset.
Tsunami.
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
NAO (Pohjois-Atlantin vaihtelut)
17. Maanjäristykset ja tuliperäisyys
SAARISTIO-SUOMI VEERA RASMUS..
Tyynenmeren jätelautta
Litosfäärilaatat.
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Indonesia.
Klikachev Denis 7.luokka koulu 17
Maan rakenne, maanjäristykset ja tsunamit
Lappajärvi- kraatterijärvi
Yllä vallan maailman. Yllä kaiken voiman valtavan. Yllä tiedon ja viisaan ihmisen on valta, voima, viisaus Jeesuksen.
Esityksen transkriptio:

Tsunami

Yleistä Tsunami on esim. merenalaisen tulivuo- renpurkauksen tai maanjäristyksen syn- nyttämä hyökyaalto. Avomerellä tsunami voi saavuttaa lähes 900 kilometrin tuntivauhdin ja matalan veden saavutettuaan kasvaa 30 metriä korkeaksi. Harvinaisissa tapauksissa asteroidi, joka on pudonnut mereen, voi lähettää mat- kaan jopa satojen metrien korkuisen aallon, megatsunamin. Megatsuna- mi voi syntyä myös massiivisesta maanvyörymästä.

Tsunamin synty Tsunami muodostuu vedessä meripatsaan mennessä epätasapainoon. Tsunameja syntyy yleisimmin mannerlaattojen alityöntövyöhykkeillä, esim. lähellä Japania. Merellisen laatan painuessa joko mantereisen laatan tai toisen merel- lisen laatan alle voi toisinaan synnyttää maanjäristyksen. Maanjäristys saattaa äkillisesti nostaa toisen laatan reunaa, jolloin se nostaa samal- la yläpuolella olevaa vesimassaa. Tämän seurauksena veden epävakaa tila pyrkii tasoittumaan ja lähtee liikkeelle aiheuttaen tsunamin. Tsunamin syntymiseen maanjäristyksen seurauksena maanjäristyksen täytyy ravistella merenpohjaa 6,5 Richterin asteen voimalla.

Tsunamin rantautuminen Tsunamin edetessä sen aaltomaisuus johtaa siihen, että se leviää joka suuntaan. Tämä mahdollistaa sen, että se mitä todennäköisemmin is- keytyy johonkin rannikolle tuhoten kaiken edeltään. Rannan madaltu- essa tsunami hidastuu ja sen korkeus kasvaa kuten kyseisestä kuvasta näkyy. Koska tsunamin korkeus kasvaa iskey- tyessään rantaan, se pystyy helposti tuhoamaan isojakin kerrostaloja. Isoa tsunamia ei pysty pysäyttämään. Loivalla rannalla tsunamin korkeus jää matalammaksi kuin jyrkällä.

Varoitusjärjestelmä Vuonna 1949 Tyynellemerelle perustettiin tsunamivaroituskeskus Aleuttien maanjäristyksestä johtuneen tsunamin tapettua 159 ihmis- tä Havaijilla. Kyseinen varoituskeskus antaa varoituksia lähes kaikille Tyynenmeren alueille. Tsunamien saapumisaika on helppo ennustaa ja se onkin varoitusjär- jestelmien keskeinen tehtävä. Tsunamien kokoa taas on huomattavas- ti vaikeampi ennustaa. Viimeisin varoitusjärjestelmä on rakennettu Intian valtamerelle vuon- na 2006, pari vuotta tapaninpäivän maanjäristyksen aiheuttaman tu- hoisan tsunamin jälkeen.

Tsunamin tuhot Tsunamin iskeytyessä rantaan sitä ei pysäytä mikään. Mitä isompi tsu- nami, sitä suuremmat vahingot. Esimerkiksi Japanin vuoden 2011 ta- pahtuneen maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin vahingot maksoivat hallitukselle n. 150 miljardia. Kuvat kertovat puolestaan.

Kuuluisia tsunameja Intian valtameren maanjäristys ja siitä seurannut tsunami vuonna 2004. Tsunami osui laajasti 6 eri valtioon ja kuolleita oli yli 230 000. Sendain maanjäristys Japanissa ja siitä seurannut tsunami vuonna 2011. Tsunami oli poikkeuksellisen suuri ja ylsi jopa Yhdysvaltoihin asti. Kuolleita yli 15 000. Vuonna 1883 tulivuori Krakataun purkaus (yksi suurimmista purkauksista ikinä) ja siitä seurannut tsunami. Tsunami eteni yli 3200km ja sen seuraukseni jopa Englannin kanaalissa nousi vesi. Kuolleita 36 000. Maanjäristys lähellä Portugalia ja siitä seurannut tsunami vuonna 1755. 30m korkea tsunami tappoi yli 60 000 ihmistä. Vuonna 1498 Tyynellämerellä tapahtunut vedenalainen maanjäristys ja siitä seurannut tsunami. Kuolleita 31 000. Kuten listasta huomaa, 2000-luvulla on tapahtunut kaksi tuhoisinta tsunamia ja vielä noin lyhyen aikavälin sisällä.

Lähteet http://fi.wikipedia.org/wiki/Tsunami http://fi.wikipedia.org/wiki/Megatsunami http://fi.wikipedia.org/wiki/Intian_valtameren_maanj%C3%A4ristys_2004 http://www.australiangeographic.com.au/topics/science- environment/2011/03/the-10-most-destructive-tsunamis-in-history/ http://www.sss.fi/uutiset/233611.html