Bulimia ja laktoosi-intoleranssi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Marjan tarina keskikokoisessa kaupungissa
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
TASAPAINON RAKENTAMINEN
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Syöpälääkehoito.
SÄDEHOITO.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Ennenaikainen siemensyöksy
Mielenterveyden häiriöt
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
Paniikkihäiriö.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Masennus eli Depressio.
4. Syntymän jälkeen.
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
Sydän- ja verisuonitaudit
Syöpä.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT NOORA JA ELENA. Yleistä  Mielenterveyden häiriöitä ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi,
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriö
SYÖMISHÄIRIÖ Janne, juho, pate ja nico.
Syömishäiriöt 5.6.
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Aina ei voi valita mitä syö
Ummetuksen lääkehoito
Syöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Paksusuolensyöpä.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
diabetes mellitus tai sokeritauti
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
SYÖMISHÄIRIÖT YLEISTÄ:
IHOTTUMAT.
63. Mielenterveyden häiriöt
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
2-02 Lääkehoidon merkitys.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

Bulimia ja laktoosi-intoleranssi Terveystieto 4, Kaisa Lahti ja Viivi Alutoin

Bulimia Bulimia eli ahmimishäiriö on syömishäiriöihin luokiteltava mielenterveyden ongelma. Potilaat kärsivät toistuvista hallitsemattomista ahmimiskohtauksista, jonka jälkeen buliimikko katuu ja usein itse aiheuttaa ruoan poiston. Buliimikot usein pelkäävät, että lihoavat. Yleisimmin bulimiaan sairastuu naiset ja erityisesti nuoret naiset. Masennus ja ahdistuneisuus ovat yleisiä lisäoireita ja stressi kasvattaa riskiä sairastumiseen.

Bulimia: oireet Bulimian oireisiin kuuluu ahmiminen, ahmimisesta johtuva huono olo ja oksentaminen, sekä masennus ja ahdistuneisuus. Ahmimiskohtaukset koetaan häpeällisinä ja yritetään pitää salassa. Olennaista on pyrkimys päästä ahmitusta ruoasta eroon. Useimmiten oksentaminen on itseaiheutettua, mutta myös laksatiivien käyttö on yleistä. Lihomista yritetään estää liikunnalla ja paastoamisella. Ahmittu ruoka on useimmiten kaloripitoista, kuten keksit, jäätelö, karkit ja sipsit. Saattaa aiheuttaa myös fyysisiä oireita, kuten pahoinvointia, hammasvaivoja ja anemiaa, sekä vatsavaivoja. http://youtu.be/SSlGqGnOARE

Bulimia: esiintyvyys Sairastuneet ovat useimmiten nuoria naisia. Keskimääräinen puhkeamisikä on noin 18 vuotta. Läheskään kaikki bulimiatapaukset eivät tule ilmi. Arvioidaan, että noin 5% suomalaisista sairastaa bulimiaa elämänsä aikana. Bulimiaa esiintyy lähinnä hyvinvointivaltioissa.

Bulimia: hoito Bulimiaa hoidetaan erilaisilla terapioilla ja lääkityksellä. Erilaisia terapiamuotoja ovat esimerkiksi psykoterapia, ravitsemusterapia ja ryhmäterapia. Lääkehoidon jälkeen uudelleen sairastumisen riski on suuri. Bulimia on parannettavissa oleva häiriö ja noin puolet pääsee eroon oireista. Usein sairastumisesta hoidon aloittamiseen kestää pitkään, koska kohtaukset pidetään salassa. (noin 4 vuotta) Kuolemantapauksia on enemmän kuin tilastot näyttää.

Laktoosi-intoleranssi Maitosokeria eli laktoosia pilkkoo suolessa laktaasi -niminen entsyymi. Ainoastaan pilkkoutunut maitosokeri pystyy imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon. Laktaasin puuttuessa laktoosi jää suoleen ja kulkeutuu suolessa eteenpäin. Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa sitä, että laktaasi-entsyymin puuttuessa esiintyy oireita. Laktoosi-intoleranssi todetaan useimmiten vasta aikuisiällä.

Laktoosi-intoleranssi: oireet Maitotuotteiden käytön jälkeen esiintyy vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja, turvotusta ja kipuja. Oireet ilmaantuvat noin 1-3 tunnin kuluttua ruokailusta. Herkkyys oireille on yksilöllistä ja lisäksi oireiden voimakkuus riippuu myös siitä, paljonko maitotuotteita käyttää.

Laktoosi-intoleranssi: hoito Hoitona on maitosokerin välttäminen. Jotkut pärjäävät jos vähentävät normaaleja maitotuotteita, vaikka eivät lopettaisi niitä kokonaan. Useimmiten vähälaktoosinen tai kokonaan laktoositon ruokavalio auttaa oireisiin. Vähälaktoosisia tuotteita ovat esimerkiksi HYLA ja INTO tuotteet, ja kokonaan laktoosittomia esimerkiksi EILA. Usein myös soijavalmisteilla voi korvata maitotuotteet. Hoitona voi käyttää myös entsyymivalmisteita, joita on kapseli- ja tablettimuodossa. Niitä käytetään ennen laktoosipitoisen ravinnon nauttimista tai sen yhteydessä. Laktoosi-intoleranssia ei tule sekoittaa maitoallergiaan.

Lähteet Terveyskirjasto : www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00038 www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00352 Wikipedia: www.wikipedia.org/wiki/Laktoosi-intoleranssi www.wikipedia.org/wiki/Bulimia_nervosa