IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Peruspalveluohjelma 2005-2008 Peruspalveluohjelmassa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Advertisements

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kyläfoorumi Valtimolla
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Palveluohjaus ja palvelutarpeenarviointi työryhmän I kokous klo –
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Kuntien ja kuntayhtymien ja valtakunnalliset tuottavuustavoitteet neuvotteleva virkamies Hannele Savioja Kuntamarkkinat
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Helsingin terveydenhuollon oma ja ulkoinen palvelutuotanto Nykytila ja tulevaisuus.
Väli-Suomen Ikäkaste Pohjalaismaakuntien vanhustyön kehittämiskeskus Päivi Niiranen Projektikoordinaattori.
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
KUNTA- JA PALVELURAKENNE UUDISTUU
Julkisten ja hyvinvointialojen tulevaisuus ja osaamistarpeet Skills-seminaari Tuire Santamäki-Vuori puheenjohtaja Julkisten ja hyvinvointialojen.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Kunta, osallistuva kuntalainen ja osuuskunta Elinvoimaseminaari Kuntatalo Ritva Pihlaja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaisjärjestöteemaryhmä.
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Jyväskylä Paviljonki.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Aikuissosiaalityö kunnassa Keski-Suomen aikuissosiaalityön kehittämishankkeen loppuseminaari Jyväskylä Jussi Merikallio johtaja, sosiaali-
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen strategia-asiakirja 2003 Hallitus.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Keski-Suomen maakuntaohjelman toteuttamissuunnitelma.
Terveys kansanterveysohjelma
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Keski-Suomen maakuntasuunnitelma Maakuntasuunnitelma.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Keski-Suomen maakuntaohjelma Keski-Suomen.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia TYKE-ohjelma Työelämän kehittämisohjelma Tykes.
Taloudellinen tilanne ja talouspolitiikan mahdollisuudet
Ruokolahden strategia 2016–2021. Yhteistyökykyinen Taloudelliset realiteetit tunnistava Muuntautumiskykyinen Arvomme.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
 Johdanto  Alue- ja kuntayhteistyö  Kaupungin tehtävät  Elinkeinotoimi  Peruspalvelut  Yhdyskuntarakenne  Talous  Henkilöstö/tavoitteet.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
TURKU SCHOOL OF ECONOMICS Institute for Competition Policy Studies Muutostrendit ja palvelujen tuottamisen mallit Aki Koponen Johtaja Muutosta johtamassa.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Kehittämissuunnitelma ja ennakointi Päijät-Hämeen ennakointiverkosto
Health City vastaa tulevaisuuden haasteisiin
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Kuntia säätelevien tehtävien ja velvoitteiden purkaminen
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Sote-uudistuksen toimeenpano
Esityksen transkriptio:

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Peruspalveluohjelma Peruspalveluohjelmassa tarkastellaan peruspalveluita ja niiden kehittämistä poikkihallinnollisesti ja kokonaisvaltaisesti siitä näkökulmasta, miten palvelujen toteutunut ja tuleva kehitys heijastuvat kuntien toimintaan ja talouteen Peruspalveluohjelma on valmisteltu siten, että se ja valtioneuvoston päätettäväksi tulevat sektorikohtaiset suunnitelmat, sosiaali- ja terveydenhuollon tavoite- ja toimintaohjelma sekä koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma, eivät ole ristiriidassa keskenään Jatkossa peruspalveluohjelma ja nämä sektorisuunnitelmat valmistellaan yhteen sovitetusti

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Peruspalveluohjelma Väestö vanhenee ja sen myötä palvelutarpeet kasvavat erityisesti hoiva- ja hoitoalalla Huoltosuhde heikkenee ja erot sekä taloudessa että huoltosuhteessa kuntien välillä voimistuvat Väestörakenne pysyy tasapainoisena vain niillä alueilla, joissa asukasluku kasvaa Ikärakenteen muutos heijastuu myös työvoiman saatavuuteen Kilpailu työvoimasta tulee kiristymään suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle Palvelujen saatavuutta heikentää tulevaisuudessa rahoitusongelmien lisäksi puute osaavasta työvoimasta Palvelutuotanto monipuolistuu sekä kuntien ja palveluiden muiden järjestäjien keskinäinen yhteistyö tiivistyy

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Peruspalveluohjelma Kasvu ikääntyneiden käyttämien sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksissa jatkuu tulevina vuosina Palvelujen kysyntä kasvaa tulevina vuosina teknologioitten nopean kasvun, väestörakenteen muutosten ja vaatimustason nousun myötä Hallitusohjelmassa ja hallituksen strategia-asiakirjassa painotetaan kahta sosiaali- ja terveydenhuollon hanketta eli kansallista terveyshanketta ja sosiaalialan hanketta Näillä hankkeilla pyritään ensisijaisesti siihen, että kunnat arvioisivat paikallisesti ja seudullisesti palvelurakennettaan ja palvelujen saatavuutta, kehittäisivät palveluiden sisältöä ja asiakaslähtöisyyttä ja tarvittaessa korjaisivat palveluissa olevia puutteita Hankkeiden monet toimenpiteet tähtäävätkin toimintojen taloudellisempaan järjestämiseen ja kustannusten vähentämismahdollisuuksiin kunnissa

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Peruspalveluohjelma Sosiaalialan hankkeessa pyritään kustannusten vähentämiseen ja kustannuskehityksen hillintään muun muassa tukemalla ikääntyvien ihmisten toimintakyvyn säilymistä ja omatoimisuutta kotona asumisen turvaamiseksi Ikääntyneiden palveluiden saatavuuden parantamista ja laadun kehittämistä koskeva osahankekokonaisuus sisältää omaishoidon, kotipalvelun ja kotihoidon ja pitkäaikaishoidon kehittämishankkeen sekä palvelusetelin käyttöönoton Hallituksen strategia-asiakirjaan on sisällytetty edellä mainittujen kahden kansallisen hankkeen lisäksi eräitä muita hankkeita, joista kunnille saattaa aiheutua lisäkustannuksia (vanhuspoliittinen hanke, joka valmistellaan poikkihallinnollisesti)

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Peruspalveluohjelma Toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset edellyttävät palveluiden järjestämistapojen uudelleenarviointia Palvelut on tarkoitus jatkossakin rahoittaa pääosin veroilla Kunnat vastaavat edelleenkin palveluiden järjestämisestä Kuntien välinen eri muodoissa tapahtuva yhteistyö, kuntaliitokset, palveluiden hankkiminen kuntien ulkopuolisilta tahoilta ja yhteistyö ns. kolmannen sektorin kanssa tulee kuitenkin merkittävästi lisääntymään Palvelut järjestetään nykyistä taloudellisemmin riittävän suurissa ja laajan asiantuntemuksen omaavissa toimintayksiköissä Yhteistyötä kehitetään myös poikkihallinnollisesti

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Peruspalveluohjelma Samalla tulee kuitenkin turvata kansalaisten jokapäiväiset lähipalvelut Tieto- ja informaatiotekniikan suomat mahdollisuudet hyödynnetään kehittämistyössä Peruspalveluohjelmaan liittyvänä konkreettisena hankkeena valtiovarainministeriö toteuttaa yhdessä valtionosuusministeriöiden ja Suomen Kuntaliiton kanssa tuottavuuden toimenpideohjelman Tuottavuusohjauksen kehittämishankkeen alla toteutetaan seuraavat alahankkeet: Palvelujen tuottavuuden ja tehokkuuden arvioinnin kehittämishanke Kuntien hyvinvointipalvelujen menopaineita kuvaava ennakointimalli Hyvinvointipalveluiden ajantasainen seurantajärjestelmä

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Peruspalveluohjelma Opetusministeriön hallinnonalan tuottavuusohjelma –Lainsäädännön tavoitteena on myös lisätä oppilaitosten välistä yhteistyötä ja opiskelijoiden mahdollisuuksia hyödyntää eri oppilaitosten koulutustarjontaa –Velvoitteella lukea hyväksi muualla suoritetut opinnot pyritään välttämään monenkertaista ja päällekkäistä koulutusta Sosiaalialan tuottavuus otetaan huomioon vanhustenhuollon kehittämistavoitteissa lisäämällä kuntien välistä yhteistyötä, mikä osaltaan parantaa tuottavuutta ja turvaa palvelujen saantia

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Peruspalveluohjelma Sosiaalialan kehittämishankkeeseen sisältyy osahankkeita, joiden tavoitteena on vanhustenhuollon palvelurakenteen ja palvelutuotannon kehittäminen kunnissa tukemalla ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämistä ja kotona asumista mahdollisimman pitkään sekä edistämällä sosiaali- ja terveydenhuollon saumattomien palveluketjujen toteuttamista Kotipalvelun osahanke, palvelusetelin käyttöönotto ja omaishoidon uudistaminen tähtäävät paitsi avohoitopainotteiseen palvelurakenteeseen myös tuottavuuden kohentamiseen Laitoshoidon osalta yksittäisissä osahankkeissa pyritään uusien työmenetelmien ja käytäntöjen käyttöönottamisella tarjoamaan edellytyksiä tuottavuuden parantamisen palvelutuotannossa