Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme1 Maplen peruskäyttö 3. Grafiikkaa Maplella.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lisää tähän prosessin nimi Kerro tässä tuotteen ja yrityksen nimi.
Advertisements

makramee-tekniikalla
Tehtävä 3: PowerPoint Heli Lämsä.
Tietokoneen käyttöjärjestelmä
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
SkyDrive ja Office Web Apps –sovellusten käyttäminen
Yhtälön ratkaiseminen
Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Rakenteinen ohjelmointi
Lisämuotoiluja: Tässä esityksessä tutustutaan Wordin lisämuotoiluihin, kuten sarkaimiin, sivunumerointiin, ylä- ja alatunnisteisiin sekä palstoituksen.
Iitin yläkoulu 9. Luokka Antti Halme
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2013)
Tiedonhaku Internetistä
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Timo Luukkonen Janne Enberg
Tehtävä 3: PowerPoint Harjoitus.
Tehtävä 3: PowerPoint Toni Kääpä.
Tehtävä 3: PowerPoint Ville Julkunen.
Kuinka käyttää paint.net.  Työkalupalkki sisältää napit kaikille yleisille komennoille, asetukset miten kuva näytetään ja asetukset monien työkalujen.
Taylor polynomi usean muuttujan funktiolle
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2007)
TyyppimuunnoksettMyn1 Tyyppimuunnokset Joskus kääntäjän on tehtävä itse päätöksiä, jos ohjelmoija ei ole ajatellut yksityiskohtia: int arvo1=10; long arvo2=25;
1.2.1 KÄÄNTEISFUNKTIO JA SEN KUVAAJA
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
m0 M7 Maksimitermi Minimitermi Boole A = A A · 0 = 0 SOP De Morgan POS
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
2.4. Raja-arvo äärettömyydessä ja raja-arvo ääretön E.1.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Metsänhenkeä etsimässä Prosessikuvaus Metsänhenki-naamiosta Katariina Kinnunen 2007.
3.2. Ensimmäisen asteen polynomifunktio
Ympyrään liittyviä lauseita
Algoritmi-harjoituksia…
Matematiikkaa tietokoneella mikko opettaa Sagen avulla matematiikkaa ja ohjelmointia
1. Usean muuttujan funktiot
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme 1 Maple. 1. Ohjelmiston peruskäyttö.
Matematiikkaa tietokoneella mikko opettaa Sagen avulla matematiikkaa ja ohjelmointia 2011,2012.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
Oodin versio 3.1 1Opiskelijarekisteri.
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme1 Maplen peruskäyttö 2. Derivaatta ja integraali.
7. Määritä sellaisen ympyräsektorin keskuskulma, jonka pinta-ala on 1 ja piiri mahdollisimman lyhyt. Anna tulos 0,1 asteen tarkkuudella. Keskuskulma =
Liike Nopeus ja kiihtyvyys.
Tehtävä 3: PowerPoint Ilkka Huttunen. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Yleinen systeemiteoria General Systems Theory Johdatus tietojärjestelmätieteeseen KL2001 Teema numero 1.
Funktio.
UMF I Luento 3. Maanantaiksi Lue kappaleet I.3 ja I.4 Laske funktion x + y 2 osittaisderivaatat määritelmän II.1.1 nojalla Anna esimerkki funktiosta f.
Suora Suorien leikkauspiste Yhtälöparin ratkaisu
Johdatus ohjelmointiin – kertausharjoituksia
Tehtävä 3: PowerPoint Tomi Ilmonen. Ohjeistus Tämä on tehtävä 3: Power Point Etene tässä olevien ohjeiden mukaan. ◦ Älä ”hypi” eli käy kohta kohdalta.
Tehtävä 3: PowerPoint Jarmo Lautamäki. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Funktio ja funktion kuvaaja
MAB3 suorat.
MATEMAATTISET OHJELMAT Oulun normaalikoulun TVT-koulutus 2006 Ari Heimonen.
Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme1 3.3Kohti todellista tilannetta.
Funktion kuvaajan piirtäminen
TANGENTTI Suora, joka sivuaa käyrää.
SharePoint2010 ATK-seminaari Totti Nykvist.
21. Tasainen etenemisliike on liikettä, jossa kappaleen nopeus ei muutu  
3 Suureyhtälöt Fysiikan tehtävän ratkaisu:
Funktion kuvaaja ja nollakohdat
5. Lisää sovellettavuutta
Esityksen transkriptio:

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme1 Maplen peruskäyttö 3. Grafiikkaa Maplella

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme2 3.1Maplen grafiikkapaketit  Maplen grafiikkaominaisuudet saadaan kokonaisuudessaan esille lataamalla kaksi grafiikkapakettia (packages).  Syntaksi on with (plots); with (plottools);

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme3 Plot-komento  2-ulotteinen grafiikka on helppo tulostaa näytölle plot-komennolla  Kun argumenttina on funktio, niin syntaksi on plot (funktion nimi, x-alue, y-alue, labels = [x,y] );

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme4  Esimerkki. > f:=x->2*x; > plot(f,-2..2,-6..6, labels=[x,y]);

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme5  Kun plot-komennon argumenttina on muuttujalauseke, niin syntaksi on plot (lauseke, x = a.. b, y = c.. d);  Esimerkki. > plot(7*sin(2*x)-cos(x), x = ,y = 8..8, color=black);

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme6  Kun Maplella halutaan piirtää funktioi- den kuvaajia, on matemaattinen funk- tio sekä sen määrittelyalue ilmoitet- tava joko lausekkeena tai funktiona.  Maple piirtää kuvat työarkille oletus- tietojen ja –asetusten mukaisesti. Aina ei lopputulos kuitenkaan ole sellainen kuin käyttäjä haluaisi.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme7  Muokkauksia voi tehdä jo käskyvai- heessa tai sitten hiiritoiminnoilla.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme8 3-ulotteiset kuvaajat  3-ulotteinen grafiikka saadaan toimi- maan samalla tavalla kuin 2-ulotteinen grafiikkakin sillä erotuksella, että plot komento on nyt plot3d.  Syntaksi on samanmuotoinen kuin edellä.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme9  Esimerkki. > g:=(x,y)->exp(-x^2)* sin(2*x+2)*cos(y^2); > plot3d(g,-3..3,-3..3, labels=[x,y,z],grid=[30,30 ]);

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme10  Nyt valikko, joka oikeanpuoleisella hiiripainikkeella saadaan näkyviin on monipuolisempi.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme11  Kuvaajaa voidaan myös kääntää.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme12 3.2Erityisiä plots-paketin komentoja

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme13 Vielä plots-paketista  Tähän asti on lähinnä tultu toimeen plot- ja plot3d-komennoilla. Niiden perusominaisuudet sisältyvät Maplen ytimeen, joten ne ovat heti käytettä- vissä, kun ohjelma käynnistetään.  Monia hyödyllisiä komentoja on kui- tenkin sisällytetty ko. grafiikkapaket- tiin.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme14  contourplot-komento tulostaa työar- kille kahden muuttujan funktiosta karttakuvan.  contourplot3d-komento puolestaan tu- lostaa työarkille kuvan, jossa pinnan korkeuskäyrät on esitetty 3-ulotteisessa avaruudessa

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme15  Pelkällä contourplot-komennolla on se huono puoli, että siitä ei suoraan näe ilman varsinaista pinnanmuotoa, onko kyseessä huippu vai laakson pohja.  Siitä siis puuttuu suunnistuskartoista tuttu ’viiva’, joka tämän osoittaa.

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme16  Esimerkki. Piirretään funktion f (x,y) = sin(xy) pinta, ja sen karttakuva.  densityplot-komento antaa paremman uvan funktion arvojen muutoksesta. Syntaksi on densityplot(lauseke, x-alue, y-alue, optiot)

Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme17  Muita tärkeitä piirtokomentoja ovat - logplot ja loglogplot - implicitplot - display - inequal  Näiden käytöstä on esimerkkejä harjoituksissa.