IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla
Advertisements

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Kevät 2014
IKÄÄNTYVÄT ASUKKAINA Sari Kärkäinen.
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Hallituksen esitys 67/ / Pirkko Mäkelä-Pusa.
Paavo Voutilainen Sosiaalijohtaja
Asuntosektorin näkymiä ja tarpeita -erityisesti uuden hallitusohjelman valossa Ylijohtaja Hannu Rossilahti Valtion asuntorahasto Taloyhtiö 2007 –seminaari.
Ikääntyneiden asumisen haasteita ja mahdollisuuksia Raija Hynynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto
Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli 1 Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
PORI Taloyhtiöiden info-ilta Tapio Kallioinen Projektipäällikkö Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
ASUKASISÄNNÖINTI ASUMISEN TUKENA Asumisneuvojakoulutus, YM
Joensuulaisten kehitysvammaisten ja vammaisten asumispalvelujen suunnitelma vuosille 2013–2017 Valmistuu keväällä 2012.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
HAASTATTELUTUTKIMUS HÄMEENLINNASSA •KOTIPALVELU •naisia 7, miehiä 2 •keski-ikä 85,4 vuotta •naimisissa 2, leski 4, naimaton 2, eronnut 1 •OMAISHOIDON TUKI.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
NOKIAN kaupunki Vammaispalveluohjelma Nokialaiset asuvat viihtyisässä ja turvallisessa kaupungissa. Yhdenvertaisuus.
mahdollisuudet ja vaihtoehdot
Toimintakykyinen vanhus hoiva-asumisessa
Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.
- Vanhemmat itsenäistyvän nuoren tukena
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Tulevaisuuden haasteet ja tarpeet korjausrakentamisessa 8. 10
IDEOITA KEHITTÄMISEEN Rakentamisen laatu
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Liikuntaviraston koulutuspäivä
Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelman aiesopimuksen julkistaminen Jaakko Erjo Apulaiskaupunginjohtaja Sastamalan kaupunki.
Itä-Suomen asumispäivä –ideoita kehittämiseen Kuopio AVAUS Maakuntajohtaja Jussi Huttunen Pohjois-Savon liitto.
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
Tekninen osasto Teknisen hallinnon ja suunnittelun yksikkö
Hyvinvointia Energiansäästöön ja Asumiseen HEA -Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen (Etelä-Suomen EAKR) Tuula Mikkola Metropolia ammattikorkeakoulu.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
 Hyvinvointi on ihmisen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, emotionaalista ja hengellistä hyvää oloa  Hyvinvointi syntyy ihmisen itsensä, hänen läheistensä,
VANHUSHYVINVOINTI MARKKINAYHTEISKUNNASSA-SEMINAARI 1. 10
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Yrjö Lahtinen, Teija Mikkola1 Suurten kaupunkien ja koko maan väestö (ikäryhmittäin )
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen strategia-asiakirja 2003 Hallitus.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Liikuntapaikkarakentamisen suunta 2004 Liikuntalain.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Keski-Suomen maakuntaohjelman toteuttamissuunnitelma.
Terveys kansanterveysohjelma
Seniori-Suomi / Ikääntyvän väestön taloudelliset vaikutukset
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Keski-Suomen maakuntasuunnitelma Maakuntasuunnitelma.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Peruspalveluohjelma Peruspalveluohjelmassa.
Muistisairaat asiakkaat sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009 Satu Vuorio Riikka Väyrynen.
Tila- ja asuntojaosto Seppo Kallio. Asunto-ohjelma Espoon Asunnot Oy pitää valtion tuella rakennetut käyttö- ja luovutusrajoituksista.
Suomi tarvitsee myös virolaista työvoimaa Leif Fagernäs toimitusjohtaja Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä Erja Väyrynen Yliarkkitehti Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto VAMPO-päätösseminaari,
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Ikääntyneiden asuinympäristöt, palvelut ja hoiva Ira Verma projektipäällikkö Sotera Instituutti Arkkitehtuurin laitos.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Ikääntyneiden asuntojen korjaaminen Jukka Laakso Korjausneuvonnan päällikkö Vanhustyön keskusliitto.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Health City vastaa tulevaisuuden haasteisiin
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
Miina Sillanpää Seuran ja Valtaa vanhuus –liikkeen seminaari
KULTTUURIN KUNTAKUVA JA TULEVAISUUS Kuntaliitto
Osatyökykyinen työntekijä ─ uudelleensijoitus tehokkaana ratkaisuna yhteiskunnan rakennemuutoksissa Mari Karttunen Sanna Pitkäranta.
Ikääntyneiden sovitetut palvelukokonaisuudet ja vanhusneuvostot - Päijät-Häme Riihimäki Anu Olkkonen-Nikula.
Itsenäistymistä tukemassa asumisen haasteet
Esityksen transkriptio:

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille Hallitusohjelmassa todetaan, että asuntopolitiikan pitkäjänteisyyden turvaamiseksi hallitus laatii vuoden 2003 loppuun mennessä koko hallituskautta koskevan asuntopoliittisen ohjelman huomioiden kansainvälisen arvion Tulevien vuosien asuntopolitiikassa on varauduttava väestön ikääntymisestä johtuviin uudenlaisiin haasteisiin ja paineisiin Ikääntyvän väestön kotona asumisen tukeminen on jo määritelty yhdeksi vanhuspolitiikan keskeiseksi linjaukseksi Tämä edellyttää asuntokannan peruskorjaustoiminnan kehittämistä, asuntojen muutostöiden lisäämistä ja erityisesti lisäinvestointeja esteettömyyden parantamiseen

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille Ikääntyvien kotona asuminen edellyttää myös avopalvelujen kehittämistä ja hallinnon rajojen ylittävää yhteistyötä kotipalvelujen kehittämiseksi Tukea lisätään ns. erityisryhmille (esim. asunnottomat, vanhukset, dementikot, mielenterveysongelmaiset, vammaiset, opiskelijat ja erityistukea tarvitsevat nuoret) huolehtien samalla asukasrakenteen monipuolisuudesta tuetuissa kohteissa Lisäinvestointituen avulla voidaan lisätä erityisryhmien asuntojen saatavuutta ottamalla huomioon hankkeiden normaalikohteisiin verrattuna kalliimmat rakentamis- ja ylläpitokustannukset, asukkaiden rajallisempi vuokranmaksukyky sekä kannustamalla omistajia hankkeiden käynnistämiseen

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille Ikääntyvän väestön kotona asumisen mahdollistaminen asumisen esteettömyyden parantamisen ja tarvittavien kotipalvelujen turvaamisen avulla on lähivuosien keskeinen yhteiskuntapoliittinen haaste Asuntopolitiikassa olemassa olevan asuntokannan esteettömyyden parantaminen korjauksin ja uustuotannon esteettömyys ovat avainasemassa Valtion tuen kehittäminen kohdistetaan Kioton ilmastosopimuksen toteuttamiseen, asumisterveyden parantamiseen ja esteettömyyden edistämiseen Korjausavustus hissien rakentamiseen ja liikkumisesteiden poistamiseen yhtenäistetään siten, että se on kaikille taloille enintään 50 % kustannuksista vuonna 2004

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille Valmistellaan yhteistyössä ympäristöministeriön, sosiaali- ja terveystoimen sekä kuntakentän kanssa yhteistyössä toimenpide-esitykset vanhusväestön ja vammaisten omassa kodissa asumiseen tarvittavien palvelujen järjestämisessä ja muista asumiseen liittyvistä tarpeista Ohjelmaan sisältyvä korjausavustus hissien rakentamiseen ja liikkumisesteiden poistamiseen parantaa asukkaiden liikkumismahdollisuuksia Hissien puuttumisen lisäksi ikääntyvien liikkumista haittaavat erilaiset tasoerot ja huonetilojen ahtaus asunnoissa sekä esteet lähiympäristössä ja kulkureiteillä

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille % yli 65-vuotiaista asuu omistusasunnossa Vuonna 2001 puutteellisesti tai erittäin puutteellisesti asui yli 65-vuotiasta (puutteellinen asunto: puuttuu peseytymistilat tai keskuslämmitys) Puutteelliset asunnot ovat etenkin maaseudun ongelma, kuitenkin suhteellisesti eniten puutteellisia ikäihmisten asuntoja on Itä-Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla Asumisen kehittämistarpeet keskittyvät tulevaisuudessa yhä lisääntyvässä määrin kerrostalovaltaisten lähiöiden ja taajamien asuntojen korjaamiseen Asuntokanta uusiutuu hitaasti ja sen vuoksi erityinen haaste on olemassa olevan asuntokannan ja asuinympäristöjen kehittäminen myös ikäihmisten tarpeita vastaavaksi

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille Hissejä on asuntokantaan rakennettu viime vuosina noin 150 kappaletta vuodessa, ja hissiavustukset ovat olleet noin 7- 9 miljoonaa euroa vuositasolla Asuntojen korjauksiin (pesu- ja saniteettitilojen rakentamiseen, lämmityslaitteiden ja ulkovaipan korjaamiseen sekä liikkumisesteiden poistamiseen) myönnettiin avustuksia vuonna 2002 yhteensä 12 miljoonaa euroa, joilla korjattiin asuntoa Rahoitusmarkkinoiden kehittymisen myötä helpottuneet lainarahoituksen ehdot ovat merkittävästi parantaneet korjaustoiminnan edellytyksiä

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille Ikääntyneiden mahdollisuudet saada kotipalveluja ovat viime vuosina huonontuneet Riittävällä koti- ja lähipalveluiden tarjonnalla voidaan merkittävästi parantaa ikäihmisten kotona selviytymistä ja samalla myös hillitä palveluasumisen ja laitoshoidon kustannuksia Vanhusten palvelutalotuotanto on perustunut Raha- automaattiyhdistyksen investointi- ja toimintatukiin Raha-automaattiyhdistys on kuitenkin vetäytymässä palveluasuntojen tukemisesta, mikä on käytännössä jo lopettanut vanhusten palvelutalojen tuottamisen

IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille Väestön ikääntyminen on voimakkainta väkiluvultaan supistuvilla alueilla ja erityisen ongelmalliseksi saattaa tilanne muodostua syrjäisissä, kaukana kaikista keskuksissa olevissa kunnissa Kun koko kunnan väestörakenne on vanhusvoittoinen, niin ikääntyneiden hoivapalveluihin tarvittavien työntekijöiden löytyminen on suuri haaste Väestön ikääntyminen edellyttää asuntokannan eri tyyppisen korjaustoiminnan lisäämistä, koska palveluasuntoihin ei ole mahdollista eikä tarkoituksenmukaista yrittää sijoittaa kaikkia asumisessaan hoivaa tarvitsevia