FOSFORI.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Mustikkatrio.
Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta
Tilkkuilijan värit Saana Karlsson.
KEMIKAALIN AIHEUTTAMAT VAARATEKIJÄT 2
Veden kovuuden määritys kompleksometrisellä titrauksella
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
Valosta 1.
Korroosiomaalauksen perusteet
Kemiaa pyykinpesussa.
Seokset ja liuokset 1. Seostyypit Hapot, emäkset ja pH
Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen.
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl
YHDISTELMÄ-DNA-TEKNIIKKA
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Aurinkomalli - rakenne, energiantuotanto ja kehitys Perustuotanto: protoneista heliumia (klikkaa vaiheet esiin):
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Ympäristöfilosofia Ympäristöfilosofiassa pohditaan ihmisen suhdetta ympäristöön: mitä ympäristö meille merkitsee, ympäristökäsityksiämme. Onko luontosuhteemme.
Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.
Metalleja löytyy kaikkialta ympäristöstäsi. Mitä metalliesineitä löydät luokasta? Mieti erilaisia metallien käyttötapoja.
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Rapautuminen.
Helena Rimali Mankkaan koulu
OH – ja H+ -ionit löytävät toisensa
Mitoosi.
Proteiinien matka suusta soluille
Fotosynteesi.
Tuulet.
DTD rakenne ELEMENT elementtien määrittely ATTLISTattribuuttien määrittely ENTITYentiteettien määrittely NOTATIONnotaatioiden määrittely.
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
14. Aine laajenee lämmetessään
Rikki
Typpi.
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
Kemikaalit ja työturvallisuus
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
14. Useamman ominaisuuden periytyminen. Dihybridiristeytys Tutkitaan kahden ominaisuuden periytymistä yhtä aikaa. Voi muodostua uusia ominaisuusyhdistelmiä.
Sateenkaari. Mikä on sateenkaari? -Sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän ilmiö. -Spektri eli kirjo tarkoittaa yleisesti havaitun suuren.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Tekijät: Niklas, Elmeri, Mikko, Jarno, Camilla.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Vedytetyn kasvidieselin valmistus
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Sp2-HYBRIDISAATIO.
Tiivistelmä 8. Neutraloituminen ja suolat
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Tähden kehityksen loppuvaiheet
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Orgaanisia reaktioita
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Orgaanisissa yhdisteissä reaktiot tapahtuvat pääsääntöisesti funktionaalisissa ryhmissä.
Ionisidos Ionisidos syntyy kun metalli (pienempi elektroneg.) luovuttaa ulkoelektronin tai elektroneja epämetallille (elektronegatiivisempi). Ionisidos.
Scania.
Elinympäristömme alkuaineita
Neutraloituminen ja suolat
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta
Esityksen transkriptio:

FOSFORI

Fosforin allotropia Esiintyy neljässä eri allotrooppisessa muodossa Valkoinen, neliatominen P4 Punainen fosfori, jota syntyy kun valkoista fosforia lämmitetään ja altistetaan auringonvalolle (valkoisen fosforin neliatominen rakenne hajoaa ja kiteytyy) Musta fosfori, jolla on kiteinen muoto, esiintyy kuusiatomisina renkaina ja on vähiten reaktiivinen Kaksiatomista  P2 ei esiinny luonnossa, mutta sitä voidaan valmistaa lämmittämällä neliatomista fosforia Neliatominen valkoinen fosfori P4 https://peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/lukio/n%C3%A4yteluvut/eke2/41/4-2-allotropia/maa2/fa

Fosforihappo H3PO4 Luonnossa esiintyvä epäorgaaninen happo Kolmiarvoinen eli siinä on kolme protolysoituvaa vetyatomia Voi muodostaa kolmenlaisia suoloja, joita kutsutaan fosfaateiksi Muodostuu kun fosforipentaoksidia liuotetaan veteen Teollisesti valmistetaan fosforin ja typpihapon reaktiolla Käytetään mm. lannoitteena, valkaisuaineena, ruosteen poistoon ja happamuudensäätöaineena Fosforihappo http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/08/Phosphoric-acid-3D-vdW.png/800px-Phosphoric-acid-3D-vdW.png

Fosfaattien käyttö Käytetään mm. lannoitteissa, pesuaineissa ja elintarvikkeissa Lannoitteissa fosfaatti on muutettu vesiliukoiseen muotoon, jotta kasvit voivat sitä hyödyntää (kutsutaan myös superfosfaateiksi) Fosfaattien käyttöä pesuaineissa on vähennetty ympäristöongelmien takia

Vaikutus ympäristöön Fosforia haaskautuu elintarviketuotantosyklin kaikissa vaiheissa, mikä aiheuttaa usein ongelmia ympäristölle, esimerkiksi vesistöjen saastumista.  EU pyrkii rajoittamaan fosfaatin aiheuttamaa vesien saastumista muun muassa  nitraattidirektiivillä  ja  yhdyskuntajätevesidirektiivillä

Lähteet http://fi.wikipedia.org/wiki/Allotropia http://fi.wikipedia.org/wiki/Fosforihappo Kalle Lehtiniemi, Leena Turpeenoja: MOOLI Metallit ja materiaalit, 2006 Otava http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-658_fi.htm