Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
Luu ja rusto kappale 2. kirjasta
Kansantaudit.
Ortopediaa.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Syöpäpotilaan ravitsemus
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Alkoholi.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Allergiat.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Menopaussiseura
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
OSTEOPOROOSI ON AINEENVAIHDUNTASAIRAUS. LUUSTO  Luusto uusiutuu n. 10 vuodessa  Osteoklastit hajottavat luukudosta  Osteoblastit rakentavat luukudosta.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Kohonnut verenpaine.
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Liikutaan.
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Rintasyöpä.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Syöpä.
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
NIVELREUMA Elena, Marie, Natalia.
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Esityksen transkriptio:

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet - Ven, Mon & Stu 1C -

Yleistä Tuki- ja liikuntaelinsairaudet Suomessa hyvin yleisiä Rajoittavat liikunta- ja muuta toimintakykyä Aiheuttavat yhteiskunnalle paljon kuluja Selkäsairaudet, nivelrikko, moniniveltulehdus tai sen jälkitila, nivelreuma, polven nivelrikko, lonkan nivelrikko, pitkäaikainen selkäoireyhtymä ja pitkäaikainen niska-hartiaseudun kiputila

Sairauksien syyt Epäterveelliset elämäntavat Vähäinen liikkuminen Raskas ruumiillinen työ Istumatyö Ylipaino Tupakointi

Osteoporoosi (=luukato) Luunsyöjäsolut kuluttavat kaikilla ihmisillä luuta koko ajan, mutta osteoporoosissa luu kuluu normaalia nopeammin Uutta luuta ei synny yhtä nopeasti kuin sitä haurastuu Oireeton, mutta luunmurtumia herkemmin Sairautta voi ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla Kalsium, luustoa säännöllisesti kuormittava liikunta, D-vitamiini, no smoking!

Osteoporoosi (=luukato) Suomessa sairastuneita yli 400 000, joista suurin osa yli 50-vuotiaita naisia Vaihdevuosien alkaessa estrogeenin tuotanto vähenee ja sen luuston aineenvaihduntaa säätelevä vaikutus lakkaa Siksi sairastuneista suurin osa naisia

Nivelreuma Autoimmuunisairaus, jonka syytä ei tiedetä Elimistön immuunijärjestelmä suuntautunut väärin jotakin kudosta vastaan Oireita: yleiskunto laskee, yleinen sairauden tunne, väsymys, kuume, nivelten aamujäykkyys, nivelten turvotus Sairautta ei voi parantaa mutta oireita voi lievittää Lääkkeet, terveelliset elämäntavat

Nivelreuma Ei ole periytyvä, mutta alttius sairastumiseen periytyy Tärkein altistava tekijä on tupakointi Sairastuneita vuosittain 1 700 Suomessa nivelreumaa sairastavia aikuisia 35000 Suurin osa sairastuneista 60-70-vuotiaita naisia

Niska- ja hartiaseudun kipuoireyhtymä

Lähteet http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/tuki-_ja_liikuntaelinsairaudet http://www.osteoporoosiliitto.fi/sivu.php?artikkeli_id=1288 http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/reumataudit/nivelreuma/ Terveystiedon kirja