Sydän- ja verisuonitaudit

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
Kittilän Ambulanssipalvelu Oy
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Diabetes s. 65 –
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen
YLIOPISTOJEN 26. TYÖSUOJELUPÄIVÄT Päihteet puheeksi ja
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Sydän- ja verisuonisairaudet
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Sydän- ja verisuonisairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Diabetes.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Paniikkihäiriö.
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Sydän- ja verisuonitaudit
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Kansantaudit Tartuntataudit
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Lääkekorvausoikeudet
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Osteoporoosi (luukato)
Kohonnut verenpaine.
Syömishäiriöt 5.6.
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Eläkeikäiset.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Rintasyöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
SEPELVALTIMOTAUTI ..
SYÖPÄ.
Syöpä.
Syövän riskitekijät.
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
Kansantaudit Suomessa
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
Esityksen transkriptio:

Sydän- ja verisuonitaudit Ovat suomalaisten yleinen kuolinsyy. 30% kuolemista johtuu sydän- ja verisuonitaudeista. Alina ja Minttu

YLEISYYS Yleisimpiin sydän- ja verisuonisairauksiin kuuluvat: sepelvaltimotauti sydämen vajaatoiminta aivoverenkiertohäiriöt kohonnut verenpaine rasva- aineenvaihduntahäiriöt Miehillä on naisia suurempi todennäköisyys sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Pienituloiset sairastuvat helpommin sydäntauteihin. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen väestömme suurin kuolleisuuden ja tärkeä ennenaikaisen työkyvyttömyyden aiheuttaja.

SYYT Sydän- ja verisuonitautien riskiä lisäävät: ylipaino tupakointi korkea verenpaine kuukautisten loppuminen veren korkea kolesterolipitoisuus vähäinen liikunta sydän- ja verisuonisairauksien esiintyminen lähisuvussa Sairastuminen aiheutuu yleensä elämäntavoista, mutta myös perinnölliset tekijät vaikuttavat sairastumiseen.

OIREET Hengityksen vaikeutuminen Huimaus Kohonnut verenpaine Kivut esim. rinnassa, joka säteilee käsivarsiin, leukaperiin, selkään lapojen väliin tai ylävatsalle Voimakas väsymyksen tunne Pahoinvointi Kylmä hiki Aivojen toiminnalliset häiriöt Turvotus alaraajoissa Kuoliot Puutuminen Tunto- ja puhehäiriöt Sekavuus Näköhäiriöt Roikkuva suupieli

HOITO Elintapojen muuttaminen Leikkaukset (vakavimmat sairaudet) tupakoinnin lopettaminen alkoholin käytön vähentäminen terveellisempi ruokavalio liikunta Leikkaukset (vakavimmat sairaudet) Lääkkeet (esim. sepelvaltimotauti) Mm. korkeaa verenpainetta voidaan hoitaa lääkkeillä, mutta se ei välttämättä aina auta.

ENNALTAEHKÄISY Sydän- ja verisuonitauteja voi ehkäistä pienestä pitäen: monipuolisella liikunnalla ja ravinnolla vältettävä liiallista suolan ja rasvan käyttöä sekä tupakointia ja runsasta alkoholinkäyttöä

Sydän- ja verisuonitautien osuus sairauspäivärahoista on n. 10% MERKITYKSET SUOMESSA Sairaaloiden hoitopäivistä runsas viidennes käytetään verenkiertoelimistön sairauksien hoitoon. Sydän- ja verisuonitautien osuus sairauspäivärahoista on n. 10%