1 Arrow’n teoreema Sosiaaliset hyvinvointifunktiot (Social welfare functions SWF) SWF f on sääntö tai prosessi, joka määrittää kullekin joukolle yksilöiden.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Sosiaaliset taidot Elinikäiset oppimisen kontekstissa sosiaaliset taidot ovat avainasemassa. Nostamme esille neljä lähestymistapaa konseptissamme: Itseohjautuva.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Opetuksen laadun rakenteet Mikko Mäntysaari
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Luokkien väliset koostesuhteet
Vuorovaikutuksesta voimaan
Kiintolevyn osiointi.
Luku 2 - Yritys Mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä:
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Duaali Teemu Myllynen.
Unrealistic assumptions in rational choice theory.
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Rationaalisen valinnan teoria (RVT)
Työrauha ja haastavat tilanteet
Miellekartta ja kuvakollaasi Virikkeitä hiekkavalukorujen suunnitteluun Helena Vuorio 2007.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
(Joskus puhutaan myös komponenttitestauksesta.) Pienin kokonaisuus, joka on järkevä testata erikseen. ● Perinteisesti yksittäinen aliohjelma. ● Olio-ohjelmien.
Taidefilosofia IX Dos. Timo Kaitaro ja , klo , U 40 Sali 4.
Säännöt Onko hakukohde mukana sijoittelussa Minkä valinnan vaiheen tulos yhdistetään sijoitteluun Voiko valinnan tuloksen siirtää automaattisesti osaksi.
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille …ja Yleisten kirjastojen neuvoston strategia
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Ryhmä ja yhteisö Jokainen ihminen kuuluu useaan ryhmään
LINEAARINEN MUUTOS JA KULMAKERROIN
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
HeTa1 Taloushallinnon palvelujen keskittämismahdollisuudet HeTa- esiselvitys 2007.
”Kaitselmusvaltio” toisista huolehtiminen; paimentaminen, ”holhous”
ASIANTUNTIJUUS & OPINNÄYTETYÖ Työelämän asiantuntijuutta ei voi määritellä yksilön prosessina vaan oleellista on se, että yksilö osaa suhteuttaa oma osaamisensa.
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
UMF I Luento 7. Viime kerralta Lue II.5 ja II.6. Lause II.5.1 tapauksessa f(x,y) = (x, sin(y)) ja g(x, y) = (cos(x), y). Voit lähettää epäselvistä kohdista.
Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.
© 2010 IBM Corporation1 Objektien käyttöoikeudet  Kaikilla sisällönhallinnan objekteilla on käyttöoikeudet. Käyttöoikeudet on jaoteltuina Lukuoikeuksiin,
Oodin hopsin käyttö ja käyttöönottojen tilanne Eeva Tuori-Pastila, Opiskelijarekisteri.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 15 – Mikko Harju Optimointiopin seminaari - Kevät 2010 Korreloitu tasapaino ja sosiaaliset.
6. Relaatioalgebra ja relaatiokalkyyli
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
11. Relaatiotietokannan suunnittelualgoritmit ja lisäriippuvuudet Tällä kurssilla käsitellään kirjan luvusta 11 ainoastaan algoritmi 11.1 häviöttömän liitoksen.
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
Pettit 1996 Institutional design and rational choice.
ASIANTUNTIJUUS (Hakkarainen, Palonen, Paavola 2002) ASIANTUNTIJUUS TIEDONHANKINTANA (mielensisäinen näkökulma) ASIANTUNTIJUUS KULTTUURIIN OSALLISTUMISENA.
Luonnontieteet vs. yhteiskuntatieteet; näkymätön käsi
Instituutioiden suunnittelu Mitä se tarkoittaa ja miten tehdä se hyvin?
Oikeus ja kamppailut 4. luento. Kamppailu Regiimien Juristien Analytiikka Grogan, Open Door, X Dodge v. Ford Lüth Yksilöiden Regiimien kamppailu.
Robustius Yleinen idea: jokin pysyy muuttumattomana vaikka jotakin muutetaan.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä # - Esitelmöijän nimi Optimointiopin seminaari - Syksy 2000 / 1 Potentiaalien kertaus ja.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Pekka Mild Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Monitavoitteiset vaikutuskaaviot; Ratkaisu.
Kotitehtävän 8 ratkaisu Janne Kunnas Työn saa tallentaa ja julkistaa Aalto-yliopiston avoimilla verkkosivuilla. Muilta osin kaikki oikeudet.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Analyysissä huomioitavaa
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
Onks tietoo? Markus Lammenranta Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?1.
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: tarjonta
? ? Avaruuden (ystävälliset) muukalaiset tarvitsevat Raamattua koskevan osion ”Telluksen käsikirjaan”. Tee se parin kanssa Power Pointtina: kuvien ja.
Terveyden määritelmät
Kyselylomakkeen tekeminen
Mieltymysten yhdistäminen - vaalit
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Instituutioiden suunnittelu
Näkymätön käsi.
Ikäteknologian käyttöönotto on sosiaalinen prosessi!
9. Oppimisen psykologinen perusta
SYVÄJOHTAMINEN Lyhyt esittely.
Sosiaalisten verkostojen analyysi (ja Web2.0)
Täydellisen olion teologia
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Esityksen transkriptio:

1 Arrow’n teoreema Sosiaaliset hyvinvointifunktiot (Social welfare functions SWF) SWF f on sääntö tai prosessi, joka määrittää kullekin joukolle yksilöiden preferenssijärjestyksiä (eli ‘profiilille’) (R 1,...,R n ) jotka koskevat sosiaalisia tiloja, vastaavan sosiaalisen järjestyksen. (1)R = f(R 1,...,R n )

2 Yhteiskunnan preferenssijärjestys ja aggregointi Sosiaalinen järjestys R kuvaa ‘yhteiskunnan preferenssijärjestystä’. Se saadaan ‘aggregoimalla’ yksilöiden preferensseistä.

3 Valintajoukko ja sosiaaliset päätösfunktiot Valintajoukko C(S) on joukko vaihtoehtoja, jotka yhteisö valitsee jonkin päätöksentekoprosessin seurauksena kun valittavien vaihtoehtojen joukko on S  X. Sosiaalinen päätösfunktio muotoillaan seuraavasti: (2)C(S) = g(R 1,...,R n )

4 Condorcet ehto (Maksimaaliset elementit) (3) C(S) = [x  x  S&  y  S: xRy]. Arrow:n ehdot: 1.Rajoittamaton ala (Unrestricted domain) UD 2.Rationaalisuus (RAT) 3.Vahva Pareto (SP) 4.Irrelevanttien vaihtoehtojen riippumattomuus (Independence of irrelevant alternatives, IIA) 5.Ei-diktatorisuus (Nondictatorship, ND)

Ehdot Rajoittamaton ala (UD): Valintasäännön pitää pystyä valitsemaan jokin vaihtoehto kaikilla mahdollisilla preferenssiprofiileilla. Rationaalisuus: Yksilöiden ja yhteiskunnan preferenssit ovat täydellisiä ja transitiivisia. 5

Vahva Paretoehto Vahva Pareto (SP): x on yhteiskunnalle parempi kuin y jos kaikki yksilöt i pitävät x:ää ainakin yhtä hyvänä kuin y:tä ja ainakin yksi pitää x:ää parempana kuin y:tä: (4)  i  j: (xR i y) &  j: (xP j y)  xPy 6

IIA IIA: Sosiaalinen valinta joukosta vaihtoehtoja riippuu vain yksilöiden preferenssijärjestyksistä näille vaihtoehdoille (ordinaalinen welfarismi). (R 1,..,R n ) ja (R’ 1,...,R’ n ) edustavat kahta joukkoa n-kertoja yksilöiden preferenssijärjestyksiä (eli profiileja). C(S) ja C’(S) ovat vastaavat sosiaaliset päätösfunktiot.

8 Valintateoreettinen IIA: Jos yksilöiden kaikkia vaihtoehtopareja koskevat preferenssit ovat samoja kahdessa profiilissa (R 1,..,R n ) ja (R’ 1,...,R’ n ), sama valinta tehdään molemmista profiileista. (5)  i: (  x, y  S: xR i y  xR’ i y)  C(S) = C’(S). Relationaalinen IIA: Jos mille tahansa parille x, y  S, kaikille yksilöille i pätee: xR i y  xR i ’y ja yR i x  yR i ’x, f(R 1,..,R n ) ja f(R’ 1,...,R’ n ) järjestävät x:n ja y:n samalla tavalla.

9 Ei diktaattoria (ND): Yksi yksilö ei saa määrätä sosiaalista järjestystä. Ei siis ole yksilöä i s.e. (6)  x, y  X: xP i y  xPy. Arrow’n teoreema: Ei ole olemassa sosiaalista hyvinvointifunktiota, joka toteuttaa ehdot UD, RAT, SP, IIA, ja ND.

10 Todistuksen idea 1)Osoita, että on aina olemassa yksittäinen äänestäjä, joka pystyy määräämään (is decisive) valinnan jollekin vaihtoehtoparille (perustuu Condorcet paradoksiin). 2)Osoita, että jos tällainen henkilö pystyy määräämään valinnan tällä tavalla jollekin parille, hän voi tehdä sen kaikille pareille. 3)Tällainen henkilö on diktaattori.

11 Kaksi hyvinvointifunktion tulkintaa (Buchanan ja Sen) Päätöksenteko- mekanismi; Esimerkiksi äänestysmekanismi Sosiaalinen hyvinvointiarvostelma: Arvoarvostelma, joka perustuu yksilöiden preferenssijärjestyksiin

12 Kaksi Arrown teoreeman tulkintaa Kaikki äänestyssäännöt ovat jollakin tavalla epäkelpoja Strateginen äänestäminen ja äänestysjärjestys voivat vaikuttaa tuloksiin. Jos henkilöiden välisiä hyötyvertailuja ei voida tehdä, ei ole olemassa ‘sosiaalista optimia’ tai koherenttia ‘yhteiskunnan tahtoa’.

13 IIAn aspektit järjestysaspekti: IIA sallii vain että preferenssien järjestysinformaatio otetaan huomioon, intensiteettejä ei saa huomioida. Irrelevanssiaspekti: IIA sulkee pois myös informaation joka koskee kolmansia vaihtoehtoja.

Strategisen äänestämisen seuraukset Jos äänestystulosten manipulointi onkin hyödyllistä siksi, että se mahdollistaa intensiteettien ottamisen huomioon, IIA:ta ei voida enää puolustella käytännöllisillä argumenteilla.  A farewell to Arrow’s theorem

Silti Arrow’n teoreeman relevanssi metodologiselle individualismille: Koska yhteiskunnalla ei ole intentionaalisuutta muussa kuin vertauskuvallisessa mielessä, erilaisten intressien ja pohdintojen painottaminen ei tapahdu pohtimalla niiden tärkeyttä, vaan mekaanisella äänestyksellä. Sosiaalisilla yksiköillä ei ole välttämättä ole hyvin määriteltyjä päämääriä  on katsottava minkälaiseen päätöksentekoon näiden yksiköiden ’tahto’ perustuu.