ELY – keskukset ja elinikäisen ohjauksen verkostoyhteistyö Ennakkokysely ja tapaamiset ELY-keskuksissa Syksy 2012 Laituri-projekti Koulutus- ja kehittämiskeskus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
People make it work!. Mistä johtuu se, että... • vain 10% strategioista toteutuu? • henkilöstöstä noin 5% on.
Advertisements

SPL Päätoimisten Coaching-ohjelma
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Elinikäisen ohjauksen alueellinen organisoituminen
Strategiaa ja laatua etsimässä
Kyselyyn vastasi:Espoo 23/25 Kirkkonummi3/4 Kauniainen0/1 Ilman jatko-opiskelupaikkaa jääneet nuoret Kesäkuu Espoo146 Kirkkonummi20 3 koulua, joissa kaikki.
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
PK-kehittämispalvelut
Väkivaltatyön kokonaisuus ja eri toimijoiden roolit
Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
Anne Leppänen, Hannele Torvinen & Seija Koskela
Kyläsuunnittelumalli
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
Kv-strategian jalkautus Vahvuutena kansainvälisyys Osa CIMO Lauri Tuomi Lauri Tuomi 2011.
Keski-Uudenmaan teatteri KUT & TEOS-hankkeen hedelmät.
ITÄMERI-STRATEGIA JA ITÄ-SUOMI ESKO ANTOLA.
Työhönvalmentajan käyttö henkilöstön palkkaamisessa
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Uusia avauksia ja jatkotyöskentelyn tarvetta Pohjanmaan välityömarkkinoilla TRAPPAN - portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta -hankkeen ulkoinen.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Kodin ulkopuolinen väkivaltatyö ja verkostoitumisen merkitys Oulun seudulla VIA VIS –VÄKIVALTATYÖN HANKKEEN PÄÄTÖSSEMINAARI – Miten väkivallan tekijää.
Hahmotelma nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kokkolassa Nuorta ei jätetä seminaari Ronnie Djupsund.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Uusi Väylä Ammattiin.
Elinikäisen ohjauksen kehittämispäivät 2014 Ulla-Jill Karlsson, neuvotteleva virkamies Erno Hyvönen, projektisuunnittelija.
HYVÄ-DIILI luonnos /pj HYVÄ DIILI –VERKOSTO Opso-järjestäjien hallitus /Luonnos SUOMEN OPPISOPIMUSKESKUSTEN.
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
Laurea/AS/2003 Ohjauksen osaaminen Mahdollisuus vastata ohjauksen tarpeisiin tasapuolisuus oikeudenmukaisuus taloudellisuus tavoitteellisuus.
TRIANGLE Avoin ammattiopisto-teemaryhmä
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
HUOMENNA AVOIN YLIOPISTO Puheenjohtaja Kari Seppälä Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto
Kuinka asiakasta palvellaan hyvin? Näkökulmia yritysten tarpeiden tunnistamiseen ja oppilaitosten palveluiden kehittämiseen Salla Koivunen, Edupoli.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Opin Ovi -hankkeet OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
LUONNONTUOTEALAN YRITTÄJYYS MENESTYKSEEN – pohjoiskarjalaisia näkökulmia Juha Rutanen, Irja Mäkitalo, Katri Kranni Luonnontuotealan teemaryhmä Aluetilaisuus,
Ryhmien tehtävistä : Etelä-Savon elinikäinen oppiminen ja nuorisotakuu Tuija Toivakainen ISO ELO -kokous.
TULEVAISUUDEN KUNTA alustavia nostoja ja havaintoja MDI:n selvitysmateriaalista Vantaa |
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Siirtymät sujuviksi- hanke SISU PKKY, OSAO, WinNova ja SEDU yhteishanke Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma.
Salmia ja Laituri-projekti 2013: Koulutus ja kehittämisen tuki ELY:ille Pasi Savonmäki Antti Laitinen TNO-foorumi Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia.
KEHA-keskus TNO – ELO -foorumi videolla TEM:n terveisiä elinikäisen ohjauksen kehittämiseen A-P Leminen.
ELO-yhteistyöryhmän kokous
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinointitehtävä
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
VI Ohjaamo-päivä Verkko-Ohjaus
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Alueellisen ELO-toiminnan kehittämisestä
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Sataedun osuuden väliraportointi
Ohjaamo Porvoo/ Navigatorn Borgå
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
KOHTAAMO Verkko-Ohjaus
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Puheenjohtaja Kati Turtiainen
Tiedolla johtaminen - työryhmä
POKE Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen ELO -foorumi 21. 9
Esityksen transkriptio:

ELY – keskukset ja elinikäisen ohjauksen verkostoyhteistyö Ennakkokysely ja tapaamiset ELY-keskuksissa Syksy 2012 Laituri-projekti Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia

Ennakkokysely  Kysely lähetettiin 15 ELY:lle, vastaukset kaikilta  Kyselyn laadinnassa hyödynnettiin Koulutuksen tutkimuslaitoksen CHANCES-hankkeen kehittämää VOP- mallia, jossa ohjaustoiminta jäsentyy: ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko ohjauksen palvelujärjestelyt asiakkaalle näkyvät ohjauspalvelut  Vastauksia käsitellään tapaamisissa ELYissä mennessä (1. käynti / ELY)

Kyselyn teemat Ohjauspalvelukokonaisuuden kehittäminen verkostoyhteistyönä Ohjauspalvelujen saatavuus alueilla Verkostoyhteistyö ohjausosaamisen kehittämisessä

1. Ohjauspalvelukokonaisuuden kehittäminen verkostoyhteistyönä Yleistä  Ohjauspalvelukokonaisuuden kehittämistyö on käynnistynyt 14 alueella  Alueellisia ohjauspalveluja kehittävän ryhmän kokoonpano ja toimivaltuudet: vakiintunutta toimintaa 3 alueella käynnistetty 8 alueella ei vielä toimintaa 4 alueella  Pohjana mm. ”vanhoja” olemassaolevia ryhmiä (esim. maakunnallisia aikuiskoulutuksen kehittämis- tai johtoryhmiä)

Merkittävää vuonna 2012  verkosto-osaamisen syventäminen, toimijoiden tutustuminen toisiinsa ja toimintoihin sekä niiden reunaehtoihin, ohjausosaaminen, ennakkotiedon ja ohjauksen yhdistäminen  yhteistyön tiivistäminen ja toimintojen päällekkäisyyksien karsiminen  nivelvaiheisiin huomion kiinnittäminen  osapuolilla on aitoa halua lähteä verkostotyöhön, johon usein pitkä perinne  saadaan TE – toimistojen koulutusneuvonnan verkosto luoduksi uudessa palveluorganisaatiossa  kaikki toimijat eivät ole verkostossa mukana. Yhteistyötä on, mutta selkeä alueellinen koordinaatio, jolla turvataan kaikkien mukana olo, puuttuu vielä  maakunnallisen elinikäisen TNO – palveluiden strategian tekeminen, joka linjaa yhteistyötä, tahtotilaa ja tulevaisuuden toimintaa. (Ohjauspalvelukokonaisuuden kehittäminen verkostoyhteistyönä)

Tärkeimmät kehittämisen kohteet / parannuskohteet:  eri tahojen tuntemuksen lisääminen kunkin toiminnoista esim. asiakkaan ohjaamisessa (osataanko asiakasta ohjata aina eteenpäin, jos oma ohjausosaaminen ei riitä tai kohtaa asiakkaan tarpeita)  toimijoita on paljon, minkä takia toiminnan koordinointi, eriytyneisyys, yhteistyö ja työnjako ovat haasteellisia  ohjauksen kokonaisuuden hahmottaminen ja ohjauspalvelujen koordinointi  vielä aukkoja siinä, miten kattavasti tunnemme toistemme ohjaukseen liittyviä palveluja  käytännön asiakaspalvelua tekevät henkilöt mukaan strategian toteutuksen suunnitteluun  Verkoston kokoaminen ja jatkuvaan yhteistyöhön sitoutuminen ja alueellisen ohjausstrategian laatiminen

2. Ohjauspalvelujen saatavuus alueilla Merkittävää vuonna 2012:  suhteellisen hyvä saatavuus, mutta toisaalta erilaisten tukipaikkojen puuttuminen tai riittämättömyys esim. nuorilta päihde- tai mielenterveysasiakkailta  sähköisten palvelujen kehittämistyö hidasta  henkilökohtaisen (kasvokkain) ohjauksen saatavuus  työnhakijoiden ja työelämäsiirtymissä olevien ohjauspalveluita on TE – toimistoissa melko hyvin saatavilla  kuluvana vuonna on pohdittu ja huolen aiheeksikin muiden kuin työnhakijoiden ohjaustarpeisiin vastaamisen resurssointi. Merkittävää on sen jäsentäminen, kuinka yhteistyöllä, hyvällä työnjaolla ja keskinäisellä koordinaatiolla turvataan ohjauspalveluiden saatavuus väljään asutuilla alueilla.  ohjauspalvelujen rooli tulisi ottaa mukaan uuden TE – toimiston toimintatapaan  projektien tulokset; mitä on jäänyt pysyviksi käytänteiksi ja toiminnoiksi

(Ohjauspalveluiden saatavuus alueilla) Ensisijaisia haasteita ja parannuskohteita:  maahanmuuttajien riittämättömät ohjauspalvelut eli tahot, johon ohjata asiakkaita  yhteistyötä ja koordinointia tulisi lisätä, mutta miten mahdollista kun valtakunnallinen ohjaus on vähäistä  ohjauksen yhteistyöryhmän roolin kirkastaminen ja ELY:en johdon osaamisen vahvistaminen ja motivointi perusasioissa  monikanavaisten palveluiden kehittäminen toimiviksi  väljästi asutuilla alueilla kehittyneet sähköiset palvelut ovat tärkeitä, mutta toisaalta esimerkiksi lähtemisen haasteiden ja mahdollisuuksien jäsentäminen edellyttää usein henkilökohtaista kontaktia  henkilöstöresurssit ja monikanavaisten palvelujen saatavuus uraohjauksessa

3. Verkostoyhteistyö ohjausosaamisen kehittämisessä Merkittävää vuonna 2012:  ohjauksen kehittämisvastuu yhdelle taholle (ELY) ja tiedon välittäminen toimijoille  TE – uudistukseen liittyvän ohjausosaamisen lisääminen erityisesti palvelulinjoilla 1. ja 2.  ohjausalan lisäkoulutuksen koordinointi. Tällä hetkellä on tavattoman paljon päällekkäisyyttä koulutuksissa ja koulutukset ovat irrallisia  video-ohjauspilotti (TE – toimistojen avo-psykologit)  suurin aikuiskoulutuskeskus on palkannut opinto-ohjaajia  OKM:n ja ELY:n toiminnallisen tulossopimuksen tavoitteiden mukaista toimintaa edistävä ohjausosaaminen

(Verkostoyhteistyö ohjausosaamisen kehittämisessä) Ensisijaisia haasteita ja parannuskohteita:  ohjauksen merkityksen näkeminen ennaltaehkäisevänä toimintana, jolla taataan riittävä resurssi ohjaukseen  TE – toimistoissa tarvetta kehittää ohjausosaamista, uuden työtavan omaksumisen haasteellista  tuloksellinen toiminta edellyttää yhteistyön lisäksi sitä, että jäsennetään ohjaustehtävissä työskentelevien ydintehtävä ja rooli, tunnistetaan toimijoiden ydinosaaminen ja huolehditaan ammatillisen osaamisen syventämisestä  yhteistyö eri toimijoiden välillä kehittämishaasteena  Ohjausosaamisen kehittäminen TE – palvelu-uudistuksen näkökulmasta

Vapaa sana:  oppilaitoksen hakeutuvan vaiheen TNO – palvelut perustuvat ns. vapaaehtoisuuteen (tosin on oppilaitoksen edun mukaista, että tämäkin palvelu toimii, sillä kohteena on potentiaaliset asiakkaat)  ohjauksen tarpeellisuus ihmisen työuran eri vaiheissa, erityisesti nivelvaiheissa  ministeriöiden tulee yhdessä määritellä ohjauskentän kehittämisen vähimmäiskriteerit  verkostotyössä haasteena toiminnan johtaminen ja ajankäytön hallinta

Lisäksi: Eri alueilla on jo muodostunut eri hankkeiden ja muiden toimintojen kautta palveluja tukevia toimijaverkostoja; miten varmistetaan toiminnan säilyminen ja toimijoiden osaamisen kehittäminen hankkeiden päättymisen jälkeen? Mistä rahoitusta myös ELY:jen uusiin koordinointitehtäviin ? Eri organisaatioiden ylimmän – keskijohdon merkitys ohjauspalvelujen kehittämistyön ”jalkautumisessa” arkeen Vastuualueiden määrittäminen osana sitoutumista - kukin tietää mistä työ koostuu

Ministeriöiden yhteistyön tiivistäminen ELY:lle suunnattujen toimintasuunnitelman linjausten saamiseksi yhdenmukaisiksi (selkeä ohjeistus ja keskustelut pohjaksi): o osaltaan tukisi alueiden toimijoiden kehittämistyötä o myös minimipalvelujen määrittämiseen o ohjauksen määrittäminen toimintaympäristön tarpeet lähtökohtana myös osaamisen näkökulmasta Ja vielä…

Antti Laitinen puh Mervi Sirviö puh