Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Joensuun seudun vihreiden Politiikan pitkospuilla - luentosarja Kansanedustaja Heidi Hautala Uraanikaivosten ympäristövaikutukset ja kaivoslain.
Myyttejä tuulivoimasta
Uuden ulottuvuuden sohvat ympäristöystävällisesti jätemuovista.
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Uusiutuvat energialähteet
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
Puhtaan energian ohjelma Jyri Häkämies Elinkeinoministeri.
Ilmastotoiminta Suomen luonnonsuojeluliiton valtuusto Ilmastovastaava Leo Stranius.
Marjukka Vainio, Kiinteistöliitto
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
SUOMI UUSILLE RAITEILLE  Miten torjua lamaa vihreistä lähtökohdista Tarja Cronberg
Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategian esittely Tiedotustilaisuus VN:n linnan tiedotustila.
Energiateollisuuden Ilmasto- ja päästökauppaseminaari Arto Lepistö TEM.
Ilmastonmuutos ja energia
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
EU:n energiapolitiikka Esitelmä Tutkijoiden ja kansanedustajien seuran (TUTKAS) seminaarissa ‘Tulevaisuuden energiaratkaisut muuttuvassa ilmastossa’, ,
Ydinvoimaprosessista Anni Sinnemäki Vihreät näkemykset prosessista •Olkiluoto 3:sta otettava opiksi •Yhteiskunnan kokonaisetua arvioitava riittävän.
Seitsemän syytä optimismiin Kööpenhaminassa Helsinki.
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
Ilmastopolitiikka EU:n silmin Eurooppa-foorumi
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
ENERGIAKATSELMUSPÄIVÄ Pietarissa Hyviä käytäntöjä ja tuloksia Suomen energiakatselmusohjelmasta Seppo Silvonen, Head of Unit.
Sähkön tarpeen turvaaminen ilman lisäydinvoimaa Anni Sinnemäki
Suomalainen mount everestillä
MONTAKO YDINVOIMALAA?. MISSÄ MENNÄÄN NYT? Ilmasto- ja energiastrategian mukaan kulutustavoite 2020 on 98 TWh/v Nousukaudella ( ) sähkön kulutus.
IKÄOHJELMAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI SYYSKUU 2013 N= 1114.
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2009 Esa Arajärvi, Nina Knape.
Tupakka Suomessa ja maailmalla
Ilmastonmuutos.
Kivihiilen korvaaminen energiantuotannossa. Lahden energiankulutus v  Lämpöä: 1500 GWh  Sähköä: 901GWh  Energiankulutuksesta n. 70% tuli hiilivoimasta.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2011
Energiavuosi 2011 Sähkö Energiateollisuus ry
Talouden kehitys ja arvio vuoden 2015 kehityksestä
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2010 Petri Matveinen Nina Knape.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
Aktiivinen tänään vai radioaktiivinen huomenna Lauri Myllyvirta EnergiakampanjoitsijaGreenpeace G.
Energiakatsaus Martti Kätkä Ryhmäpäällikkö.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Keinot päästöjen vähentämiseksi G Kolme skenaariota.
Mitä tiede sanoo Hallitustenvälisen ilmastopaneelin uusin arviointiraportti G.
Lauri Myllyvirta energiavastaava.
YDINVOIMA. Ydinvoima on energiantuotantoa, joka perustuu raskaiden atomiytimien hajoamiseen eli fissioon. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus: - Tšernobylin.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Tuulivoimaa meidänkin kuntaan? Kuntavaalit 2017
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2015
Harjoittelu ja työssäoppiminen SAK:laisilla työpaikoilla SAK:n luottamushenkilöpaneeli tammikuu 2017 N=922.
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
Harjoittelu ja työssäoppiminen SAK:laisilla työpaikoilla SAK:n luottamushenkilöpaneeli tammikuu 2017 N=922.
Kevytvesireaktorit Polttoaine 3-5 % 235-U
Päivitetty Energiateollisuus ry
Kari Tuutti Yksikönjohtaja, Long Products Outokumpu
SUOMALAISTEN ENERGIA-ASENTEET 2018
SUOMALAISTEN ENERGIA-ASENTEET 2018
Esityksen transkriptio:

Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden leviäminen TEESI 5: Ydinjätekysymys ratkaisematta TEESI 6: Onneton Olkiluoto-3

TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos Ydinvoimalla voi olla korkeintaan marginaalinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. –Ydinvoimalla voidaan vähentää maailman ilmastopäästöjä enintään 3-4 prosenttia. Tämä edellyttäisi satojen ydinvoimaloiden rakentamista seuraavan 20 vuoden aikana. –Tavoitteena on pikemminkin perusteollisuuden toimintaedellytysten turvaaminen (hintariskistä vapaa sähkö) sekä sähkön vienti Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan.

TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat Ydinvoima syrjäyttää uusiutuvien energialähteiden kehittämisen ja lisäämisen –Suomessa ei ole rakennettu juuri lainkaan tuulivoimaa tai panostettu energiansäästöön. EU:n uusiutuvan ja energiansäästötavoitteiden saavuttaminen ei jätä tilaa ydinvoimalle.

TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat Tarvitaan tonni uraanimalmia, jotta saadaan puoli kiloa ydinvoimalan polttoainetta. Uraanilouhinnan myöttä tuhannet ihmiset altistuvat raskasmetalleille, radonille ja radioaktiiviselle pölylle. Uraanikaivokset aiheuttavat keuhkosyöpää, munuaisairauksia, veri- ja luuydinsyöpää, synnynnäisiä epämuodostumia. Suomesta uhkaa tulla uraanikaivosten leikkikenttä. OECD arvioi, että nykyiseen verrattuna kaksinkertaisella hinnalla voidaan tuottaa uraania 30 vuodeksi nykykulutuksella

TEESI 4: Ydinaseiden leviäminen Ydinvoima levittää ydinaseita On vain ajan kysymys milloin terroristit saavat käsiinsä radioaktiivisen pommin tai ydinaseen. Ydinvoiman lisääminen kasvattaa näitä uhkia.

TEESI 5: Ydinjätekysymys ratkaisematta Tulitikkuaskillinen ydinjätettä riittää tekemään kaikesta päijänteen vedestä juomakelvotonta. –Ydinvoimala tuottaa tätä jätettä rekkalastillisen vuodessa. –Jäte säilyy vaarallisena yli satatuhatta vuotta. –Jätteen kallioperään hautaamiseen liittyy suuria riskejä. Lisäksi jokaista ydinvoimalaa kohti syntyy joka vuosi eduskuntatalon verran radioaktiivista jätekiveä ja eduskuntatalon lisärakennuksen tilavuuden verran myrkyllistä jäteliejua.

TEESI 6: Onneton Olkiluoto-3 (1/2) Kustannukset karanneet käsistä –2,5 miljardia euroa vs. 5 miljardia euroa Aikataulu myöhässä 2,5 vuotta –Rakennusajaksi luvattiin 4,5 vuotta – tällä hetkellä ennuste 7 vuotta. Ei ole tuonut lupauksista huolimatta työpaikkoja Suomeen –Merkittävät urakat ovat menneet ulkomaisille yhtiöille ja jopa itse rakennustyömaalla vain kolmannes työntekijöistä on suomalaisia. Kotimaisuusaste jäänee alle 25 prosenttiin väitetyn 50 % sijaan.

TEESI 6: Onneton Olkiluoto-3 (2/2) Ei auta Kioton ilmastotavoitteiden saavuttamisessa –Kansallisessa ilmastostrategiassa (2001) päästövähennysten arvioitiin olevan 7 miljoonaa tonnia. Nyt arviot liikkuvat 1-3 miljoonassa tonnissa. –Reaktori tulee käyttöön vasta noin vuoden ennen Kioton tavoitekauden loppumista. Energiatehokkuuden ja uusiutuvien edistäminen laiminlyöty. –Ernst&Young sijoittaa Suomen kolmanneksi vähiten houkuttelevaksi maaksi uusiutuvan energian investoinneille ja kaikkein vähiten houkuttelevaksi investoinneille tuulivoimaan.