Yhteiskuntapolitiikan eettiset postulaatit ja kestävä kehitys Marja Järvelä Yhteiskuntapolitiikan perusteet Syksy 2005.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LÄHETYS VAI RAHALÄHETYS Kirkon lähetysstrategiaesityksen mukaan Suomen Lähetysneuvoston missiologinen teemapäivä Jaakko Mäkelä.
Advertisements

Kestävä kehitys rakennusalalla
Projektihallinnon kurssi IV Luento - suunnittelu Taimi Sitari Turun yliopiston maantieteen laitos Kuvaus & Koostaminen: Juha Vuori 2002 Taimi Sitari /
Osaamisen ja sivistyksen asialla USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA Pekka Iivonen.
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
YHTEISÖJEN UUSI AIKA? Huhmari Hiljan päivänä 2010 Silva Tedre.
Kestävä kehitys 1  Jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta  Maailmanlaajuisesti  Alueellisesti  Paikallisesti  Tavoitteena turvata hyvät elämisen.
Ikääntyneiden asemaan liittyvät voimavarat (kollektiiviset voimavarat)
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto yhteisöllisyyden.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Sosiologian johdantokurssi kevät 2008 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen ke P674 ja pe U40, sali 1 Loppukuulustelu.
AMK tutkimuksen tulevaisuus Tulevaisuustyöpaja 2/Aluekehitys
Projekti: Paikallisten innovaatioiden jakaminen ja kehittäminen yhteisöjen verkostoissa /Pirkanmaan Kulttuurirahasto.
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
YKPS100 Johdatus yhteiskuntapolitiikan maisteriopintoihin
Kaivosten sosiaaliset vaikutukset Pohjoiskalottikonferenssi, Kiiruna Kestävä kehitys Yliopistonlehtori Leena Suopajärvi, Lapin yliopisto.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
(c) Kari Salonen - Tampere VANHUSTYÖN SOSIAALISET - SOSIAALINEN GERONTOLOGISESSA SOSIAALITYÖSSÄ Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry – Tampere.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Farkut kiertoon -projekti tekijä: Nina Kivimäki Munkkiniemen yhteiskoulu 2008.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Mitä sosiologia on? -luennot Pekka Räsänen
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
MILTÄ SUOMEN TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ? I
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Yhteiskuntapolitiikan peruskurssi Kestävä kehitys
Tytöt teknologian taitajiksi
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Yhteiskuntapolitiikan peruskurssi Kestävä kehitys Marja Järvelä Luento
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN SUOMESSA Kulttuuriviennin valmisteluryhmän puheenjohtaja Johan Storgård, teaterchef Svenska.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Deskriptiivinen ja normatiivinen monikulttuurisuus Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
KASVATUS, KOULUTUS JA YHTEISKUNTA ( ) Pantzar
Yhteiskuntapolitiikan peruskurssi Marja Järvelä
KESTÄVÄ KEHITYS OPPILAITOKSISSA (Cantell, H. toim
Kehittyneisyyserot Valtioiden jaottelua kehityksen mukaan:
YKPS100 Johdatus yhteiskuntapolitiikan maisteriopintoihin Marja Järvelä Luento 1.
Me. säätiö © 2015 Me-säätiö Me-säätiö Ulla Nord.
Yhteiskuntapolitiikan johdanto Tiina Silvasti sl 2013.
SOTE-uudistus hyvinvointi- investointina Kuopion Asumisen päivät 2016 Jussi Ahokas, pääekonomisti, Hyvinvointitalous-tiimin päällikkö, SOSTE.
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
Hyvinvointia kestävästi
HYVINVOIN- TIVALTION KEHITYS Ja SOSIAALI- POLITIIKKA.
Huomioita sosiaalipolitiikasta
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Yhteiskunnasta ja sen kehityksestä
Kestävän kehityksen ulottuvuudet
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Ensimmäinen ja toinen moderni
Mitä kunta tekee tulevaisuudessa?
Kunta matkalla tulevaisuuteen
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Mikko Lahtinen Tunne itsesi
Esityksen transkriptio:

Yhteiskuntapolitiikan eettiset postulaatit ja kestävä kehitys Marja Järvelä Yhteiskuntapolitiikan perusteet Syksy 2005

Oppialahistoriaa 1 ”Puhuttaessa erikoisesti sosiaalipolitiikasta eli, kuten suomen kielessä usein tehdään, yhteiskuntapolitiikasta, tällä taas sekä tieteellisessä kirjallisuudessa että jokapäiväisessä puheessa tarkoitetaan pääasiallisesti yhteiskuntaoloihin kohdistuvaa julkista toimintaa ja itse tämän toiminnan perusteita ja muotoja esittävää tiedettä”. Valtiotieteiden käsikirja vuodelta 1923, hakusana Sosiaalipolitiikka

Oppialahistoriaa 2 Edelleen samasta lähteestä: ”Tämä käytännöllinen, voluntaristinen sävy on yhtenä sosiaalipolitiikan käsitteen perusominaisuutena, erottaen sen sosiologiasta eli yhteiskuntatieteestä, joka tutkii yhteiskunnallista elämää ja koettaa selvittää siinä vallitsevia syy-yhteyksiä eli lakeja.”

Oppialahistoriaa 3 ”Yhteiskuntaoloihin kohdistuva julkinen toiminta on varsinaista sosiaalipolitiikkaa vain silloin, kun sen tarkoitus on yhteiskunnan eheyttäminen ja kehittäminen vastaamaan yhteiskunnallisen oikeudentunnon vaatimuksia.”

Oppialahistoriaa 4 ”Näin käsitettynä sosiaalipolitiikka pohjautuu siihen ajatukseen, että eetillinen tahto – individualinen tai kollektiivinen –saattaa ohjata yhteiskunnan oikeuden ja kohtuuden asteittaiseen toteuttamiseen.”

Solidaarisuus Teollinen yhteiskunta Sosiaaliluokkien eriytyminen Muuttoliike Paikalliset tuotantoyksiköt Yleistyvät poliittiset ohjelmallisuudet Paikalliset ja yleistyvät konfliktit Kansallisuuksien muodostuminen Yhteisvastuullisuus, myötämielisyys, vaatii uhrautuvaa toiminta sosiaalisen kokonaisuuden hyväksi

Tasa-arvo Sosiaaliturva ja hyvinvointivaltio Konfliktien sovittelu Yhtenäisen arvoperustan rakentaminen Palkkatyön yhteiskunnan kasvu Työturvallisuus, terveys ja koulutus Naisten aseman merkityksellisyys Urbanisoituminen Kulutusyhteiskunta, tietoyhteiskunta

Identiteetin oikeuttaminen 1 Globalisoitunut riskiyhteiskunta Monikulttuurisuus Kulutusyhteiskunnan sosiaaliset ongelmat Riskiyhteiskunnan ympäristölliset ongelmat Maallikkotiedon oikeuttaminen Kestävän kehityksen ohjelma Paikallisen kulttuurin ja osallistumisen uusi legitimointi Kulttuurinen monimuotoisuus voimavarana

Identiteetin oikeuttaminen 2 Oikeuttaminen suhteessa: - markkinoihin - riskeihin - valtioon ja muihin julkisiin instituutioihin Kyse on 1) sosiaalisesta turvallisuudesta 2) ekososiaalisesta elintilasta 3) materiaalisesta ja kulttuurisesta perinnöstä seuraavalle sukupolvelle

Identiteetti ja markkinat Kulutuksen resurssit ja niiden jakautuminen Tuoteturvallisuus Tarpeista haluun Kohtuuden ongelma Markkinointi ja valta Kulutuksen politisoituminen

Identiteetti ja riskit Institutionalisoidut riskimääritykset Omavastuu ja hiljainen tieto Riskitietoisuus liikkeenä Osallistavat hallinnan mekanismit Vapaamatkustajat Ekologinen jalanjälki Pienet teot ja solidaarisuus kaukaisia toisia kohtaan

Identiteetti ja valtio Yhteiskunnan sopimuksellisuus Kansalaisuus oikeutena, mutta myös velvoitteena Emansipaatio ja parempi elämä Identiteetin universaalisuus Identiteetin paikallisuus Osallisuus, inkluusio Osallistuminen, toiminta

Yhteiskuntapolitiikan voimakenttä I Arvot,ohjelmat Instituutiot Normistot Ihmiset Arkiyhteisöt Missä yhteisvastuun foorumi ?

Reformoiva toimintadynamiikka Arvot Ohjelma Toimeenpano Reformeilla takaisinvaikutus arvoihin Ohjelmia laaditaan arvoihin viitaten Toimeenpanon perusteina voi olla rinnakkaisia tai kilpailevia ohjelmia Ulkopuoliset tekijät vaikuttavat reformidynamiikkaan kaikissa vaiheissa

Kestävän kehityksen määritelmä Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää tämän päivän tarpeet vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuuksia tyydyttää omia tarpeitaan. World Commission on Environment and Development: Our Common Future, Paris 1987 Määrityksen ominaisuuksia Erik Allardtin mukaan -Dynaaminen -Arvoja ja tavoitteita etsivä -Sisältää tarpeiden pluralismin -Kriittinen

Kestävää kehitystä tarvitaan kaikkialla Sugozero Luoteis-Venäjä Energian tuotanto Ruokahuolto Vesihuolto Metsät Biodiversiteetti Urbanisoituminen Ilmaston muutos

Paikallinen näkökulma kestävän kehityksen edellytyksiin

Asianosaiset ryhmät metsäkylässä

- Toimintatutkimuksellinen etnografia - tutkimusstrategia

Globalisaatio ei säästä kylää. Onko tahtoa kestävälle kehitykselle ?