Vaatimustenhallinta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Testaus ja testausympäristöt
Advertisements

PROFIMILL Oy Tuotannon hallintaan liittyvät ohjelmistot ja konsultointipalvelut. Yritys.
Näkökulmia määrittelyyn (materiaali pääosin luvusta 4)
ESR Sivu 1 ESR:n uusi ohjelmakausi ja sen haasteet sukupuolten tasa-arvon kannalta Riitta Kangasharju Työministeriö Tampere
Käytettävyystestaus GenMetrics projektissa Jonas Alam
4. Vaatimusten hallinta Ohjelmistotuotantoprosessin tavoitteena
Valvoja: Prof. Riku Jäntti Ohjaaja: FM, MBA Tapio Heinäaro
Konvergenssin haasteita Internetin Quality of Service (QoS) –QoS hallinta, tarvitaanko montaa palveluluokkaa? –QoS monitorointi (mittaukset) Kapasiteetin.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Ohjelmistotekniikka Specifikaatiot: Määrittely, suunnittelu, työkalut ja standardit . Kevät 2002 Päivi Ovaska LTKK/Tite.
JOHTAJIIN KOHDISTUVAT ODOTUKSET
Kuukasjärvi Leena Nieminen Hanna-Mari Vänttilä Marika.
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Jatkuva Integraatio ohjelmistokehityksessä
 Tornion kaupunki.  Laitteistoista, verkoista ja ohjelmistoista ei ollut mainintaa dokumentissa, muutakun että järjestelmä- ja palvelutoimittajat.
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
3. Spesifikaatioiden laatiminen
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
11 Tavoite: tietää taloushallinnon roolin yrityksen toiminnassa Osaat kuvata esim. seuraavia asioita: – Yleisen l. ulkoisen laskentatoimen ja sisäisen.
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
Kvali-työpaja Laadullinen asennetutkimus
Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi Klikkaamalla pääotsikoista tietosi karttuu. Sininen mökki toimii paluupainikkeena. Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi.
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
Projektikatselmus Publicum Teknillinen korkeakoulu Publicum-ryhmä.
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op
Projekti käsitteenä Projekti on selkeästi asetettuihin tavoitteisiin pyrkivä ja ajallisesti rajattu kertaluonteinen tehtäväkokonaisuus, jonka toteuttamisesta.
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Ongelmaperustainen oppiminen
Esitutkimus (tarvekartoitus)
Katsaus tietotekniikkakeskuksen projekteihin Opinto- hallinnon tieto- järjestelmä- päivä Teo Kirkinen TIKE
Projektisuunnitelma A12-08 Beckhoff-teollisuustietokoneen käyttöönotto Lauri Lötjönen Mikko Pulkki.
Systeemityö 2 Vesiputousmalli Teppo Räisänen, Principal Lecturer
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Tietojärjestelmäprojektin onnistuminen
– Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Analyysi. Yleistä analyysistä Mitä ohjelmiston on tehtävä? Analyysin ja suunnittelun raja on usein hämärä Ei-tekninen näkökulma asiakkaalle näkyvien pääkomponenttien.
Tik Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Palautuspalaveri 1 Projektin esittely lyhyesti Projektin tilanne Vaiheen lopputulokset Seuraavan vaiheen (MÄ)
SHAMAN-projekti Projektiryhmä Ohjaajat Tilaaja Marko Andersson
Ohjelmistotekniikka kevät 2003 CASE-välineet. Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Mitä ovat CASE-välineet? Computer Aided Software Engineering Tietokoneavusteinen.
Viitearkkitehtuurin luonne, käyttötarpeet ja käyttäjät Pekka Linna, CSC.
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 22 – Jussi Kangaspunta Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
Ohjelmistotuotannon osa- alueet Kevät 2002 Päivi Ovaska LTKK/Tite.
Ohjelmistotekniikka - Vaatimustenhallinta, osa 2 Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Ohjelmistotekniikka - Vaatimustenhallinta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
2/2001 Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu Luennoitsija: Tapio Lammi
Ohjelmistotuotanto - Vaatimustenhallinta ja määrittely
Ohjelmassa tänään Algoritminen ongelmanratkaisu Algoritmin määritelmä
Päivi Ovaska Tutkijaopettaja LTY/Tite
Projektinhallinta it. lut
Ohjelmistotuotanto - Vaatimustenhallinta ja määrittely
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Ohjelmistotekniikan määritelmä Ohjelmistotekniikka (Software Engineering) tarkoittaa pätevien insinööriperiaatteiden vakiinnuttamista.
Ohjelmistotekniikka Vaatimustenhallinta Kevät 2002 Päivi Ovaska LTKK/Tite.
S Ihminen ja tietoliikennetekniikka Harjoitustyön tutkimussuunnitelma, Ryhmä 2: Simo Hakkarainen, 69085B (ryhmänjohtaja) Antti Ratilainen,
GISBLOOM hanke. Missä olemme Tavoitteet: asiakkaiden - vesienhoidon sidosryhmien/paikallistason/toteuttajien tietotarpeiden tyydyttäminen – valmiuksien.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Avoimuus päämääränä jo tutkimusta suunniteltaessa Annaleena Okuloff Tutkija Tieteenala-asiantuntija Minna Niemi-Grundström Tämä teos on lisensoitu Creative.
Kysymyksiä arviointiin ja kehittämiseen
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Potentiaalisten kumppaneiden kartoittaminen
Projektinhallinta ja opiskelu
Tiedolla johtamisen kokonaisuus
Vaatimusmäärittely kehitysprosessissa
Menestyvä työyhteistö Oppimistehtävä
Esityksen transkriptio:

Vaatimustenhallinta

Ohjelmistotuotantoprosessin perimmäinen tavoite on päätyä asiakasvaatimuksista asiakasvaatimukset täyttävään (ja tehdyt sopimukset) täyttävään ohjelmistoon Edellämainitun varmistamiseen liittyviä toimenpiteitä kutsutaan yhteisellä nimellä vaatimustenhallinta

Lopputuotteessa on oltava kaikki halutut vaatimukset ja vain ne Käytännössä vaatimustenhallintaan ei ohjelmistokehityksessä kiinnitetä riittävästi huomioita Vaatimustenhallinta voidaan käsittää ja organisoida erillisenä tukitoimintona

Usein vaatimustenhallinnan osa-alueet on sisällytetty muihin ohjelmistotuotannon osa-alueisiin, pääasiassa esitutkimukseen ja määrittelyyn (kartoitus, analysointi ja priorisointi) sekä tuotteen- ja projektinhallintaan (muutosten hallinta) Kehitysprosessin aikana vaatimusten muutoksia pyritään välttämään, mutta kaikkia vaatimuksia ei voi etukäteen tietää osa vaatimuksista muuttuu projektin aikana (ympäristö)

Asiakasvaatimusten muuttuminen tavallista Vaatimukset erilaisia ja ristiriitaisia Vaatimusten kerääminen seuraavaa ohjelmistoversiota varten kestää koko elinkaaren ajan Vaatimustenhallintaan liittyy myös liiketoiminnallisia ulottuvuuksia kustannus/hyöty -analyysi, markkina-analyysit

Asiakasvaatimusten kartoittaminen Pyritään selvittämään kunkin asiakasvaatimuksen perimmäinen syy Tärkeys Sovitetaan yhteen ristiriitaiset asiakasvaatimukset

Syyn etsimisen ongelmana on niiden esittäminen ohjelmistovaatimusten muodossa ”STOP-valon vilkuttava punaisena, kun muistia vähissä” => lisätäänkö piirre ohjelmistoon vai ratkaistaanko muistiongelma jollain muulla tavalla => voidaan esittää ”Miksi?”-kysymyksiä

Vaatimusten verifiointi(todennus) jokaisen vaiheen päättyessä verrataan vaiheen syötedokumentteja tulosdokumentteihin Joka vaiheen tuloksista voitava osoittaa kohdat, jotka toteuttavat tietyn asiakasvaatimuksen = jäljitettävyys Validointi eli kelpoistaminen = toimenpiteet, joilla pyritään osoittamaan, että järjestelmä vastaa asiakasvaatimuksia

Vaatimusmuutosten hallinta Projektissa oltava sovitut menettelyt muutostenhallintaan: esim. ’ohjausryhmä hyväksyy muutokset’ Jäljitettävyyden merkitys: Eteenpäin: miten muutokset vaikuttavat eri vaiheissa Taaksepäin: jos osa ohjelmakoodista jää toteuttamatta, mikä asiakasvaatimus jää toteuttamatta