Dr. Max Peberdyn tiekartta ja kolme universaalia kysymystä KIOS 1.9.08.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Monikulttuurinen järjestötyö
Advertisements

The Tall Ships’ Races Hki 2013 Turistikyselyt paikan päällä Suodatuksena: muut kuin Suomen kansalaiset tai Pk-seudulla asuvat.
Median kohtaaminen EuroSkills-kilpailijana edustatte:
Ilman jatkuvaa kehitystä ja muutosta tulevaisuus on epävarma Konkreettisia askelia, joilla saavutamme visiomme Arvot Missio Perustehtävä Visio Millainen.
Teksti, taito ja tavoite
1/2014 Vauhtia ja virikkeitä kv-suunnitelmiin - CIMOn näkökulma Mikko Nupponen Tampere Huhtikuu 2014.
Hyvä Hallintotapa Kiinteistöalan muutos Yhteiset toimintatavat
Pienin askelin – snadein stepein -väline oman työn kehittämiseen arjessa – jatkuvan parantamisen toimintatapa Virpi Mattila
Markus Söderlund Kanuuna-seminaari, Tampere Miksi ja miten nuorisojärjestöjen työtä kannattaa arvioida? #nuorisojärjestöt #laatu #arviointi #palaute.
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
ESR Sivu 1 ESR:n uusi ohjelmakausi ja sen haasteet sukupuolten tasa-arvon kannalta Riitta Kangasharju Työministeriö Tampere
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Kansalaisjärjestön kehitysyhteistyö Jukka ja Kaisa Sadeharju.
T Software project – Final demo / 6 Metrix Workgroup Metrix Helsinki University of Technology Software Business and Engineering Institute.
Vertaisarvioinnin arviointia Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät ry:n kevätseminaari Krista Hanski Koulutussuunnittelija, projektipäällikkö.
(NIMI) Kestävää aluesuunnittelua tukevat työkalut –portaali.
Mikä on olennaista opetuksen laadussa ja sen arvioinnissa Kauko Hämäläinen professori Koulutus- ja kehittämiskeskus.
Liisa Huusko 2010 Asiakassuuntautuneen tiimityön juurruttaminen osana monikuntaliitosta -pilottikokeilun päätösseminaari Kauhava Liisa Huusko,
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Viestintä strategiseksi menestystekijäksi
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Toimintasuunnitelma & Vuosikertomus Alueelliset järjestöpäivät
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
MONIALAINEN LIIKKUVA TUKI HAJAUTETTUUN ASUMISEEN Arviointityöskentely
Jukka Vehviläinen, DiaLoog AMMATTISTARTIN SEURANTA VUONNA 2010 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä toteuttaa hankkeen, jonka aikana (v. 2010) suunnitellaan.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Ammattistartin seurannan keskeisiä tuloksia Seminaari
Nuorissa = voimaa, vahvistetaan sitä! Voimakas –projekti
Kokemuksia sometyökaluista verkkopalvelun kehittämisessä – Case toimeksi.fi Saara Pajunpää, VVV-projekti, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys.
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja ohjausjärjestelmät Ylijohtaja Vesa Jatkola /VTV
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuivatko opit ? Markus Seppelin Sosiaali- ja terveysministeriö Onnistuvat opit –hankkeen valvoja.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA Kaija Jääskeläinen, Tampereen teknillinen yliopisto Kirjasto.
Grammary What’s On 5 Unit 3.
Tietojärjestelmäprojektin onnistuminen
Miksi on olemassa hiiriä?  Mitkä tekijät ovat johtaneet hiirien syntyyn? (kausaalinen selitys)  Mitä tarkoitusta/päämäärää varten hiiret ovat olemassa.
Kulttuurin ja luovan alan T&K-projektien sisäisen arvioinnin kehittäminen Metropolia Ammattikorkeakoulussa Robert Arpo
Miten vaikutuksia mitataan?
Lauseen sanajärjestys
TIPTOP – Tietoon perustuvaa tukea opiskelijan opinto- ja urapolulle
Dipoli /Koivula S. ja Rantamäki J. LAADUN INDIKAATTORIT mitä, miksi, miten, milloin, kuka, kenelle?
Opetuksen laadunvarmistus Anna Parpala Tutkija, koordinaattori Korkeakoulutuksen laatua varmistamassa –seminaari Kuopiossa
Export Marketing Veikko Laine ”Product” = ? - What the producer produces and markets - What the customer buys - Tangible & Intangible - Concrete & Abstract.
Tutkimussuunnitelma 1. Mitä käyttäjäryhmää tutkitaan?
MIKSI ARVIOINTIA TEHDÄÄN? Arvioinnilla saadaan tietoa siitä, mitä tuloksia toiminnalla on saatu aikaan ja miten toimintaa tulisi kehittää. Tietoa oman.
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Maakuntastrategioiden vertaisarviointi 2016 Pirkanmaa – Uusimaa – Varsinais-Suomi Lauri Kuukasjärvi Maakuntastrategioiden.
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Konditionaali Mikä englannin apuverbi vastaa suomessa verbin -isi-liitettä? In your place, I’d buy a new laptop. I wish it would stop raining. Will said.
preesens – imperfekti – perfekti – pluskvamperfekti - futuuri
Interrogative sentences
LIITEKYSYMYKSET … vai mitä?.
EPÄSUORA KERRONTA Reported speech.
Kielikeskuksen HILC*)-seminaari
INFINITIIVI / ING-MUOTO
P05 ja P06 toimintasuunnitelma
voida (can, to be able to) & saada (to get, receive)
IMPERFEKTI (teki, tapahtui)
Itsearviointi Sari Rannanpää Oulu.
Nimi: Järjestelmien ja palvelujen siirto: TORI / TOSI, liite 8
Kirjastojen hankerekisteri
Arvioinnista arkipäivää
Nimi: Hankinnan periaatteet, liite 5
COURSE: Indoor environment technology (5 ECTS)
ERÄTAUKO-KOULUTUKSEN SUUNNITTELUPOHJA
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Hyvinvointi-ja terveyssovellusten arvioinnin selvitystyö
Esityksen transkriptio:

Dr. Max Peberdyn tiekartta ja kolme universaalia kysymystä KIOS

Max Peberdyn tiekartta arviointiin Miksi ja miten järjestösi tekee arviointia? Jos järjestösi tekee arviointia vain rahoittajan vaatimuksestasi, ei järjestösi voi aidosti kehittyä: päätyminen ”umpikujaan”. Kehittyminen arvioinnin kautta tulee kulkemalla ”monikaistaista tietä”, jossa mukana ovat rahoittaja, järjestö ja hyödynsaajat. Arviointi on osa päivittäistä arkityötä. Lisäksi ajoittain on hyvä pysähtyä ”liikennevaloihin” ja tehdä perusteellisempia arviointeja. Oli arvioinnissa käytetty työkalu mikä hyvänsä, sen avulla tulisi pystyä vastaamaan ”kolmeen universaalisen arviointikysymykseen”. Arvioinnin tulokset jaetaan ”liikenneympyrässä”, jossa eri sidosryhmät oppivat arvioinnin tuloksista, testaavat arvioinnin havaintoja ja jakavat kokemuksia.

Hyvä muistaa tiekartalla Arviointia on monenlaista. Vaikuttavuuden arviointi on yksi osa arviointia. Arviointi kulkee käsi kädessä monitoroinnin kanssa. Monitorointia ja arviointia ei voi tehdä ilman suunnittelun elementtiä. Onnistumista tai vaikutuksia on mahdoton mitata, jos olemassa ei ole suunnitelmaa, jossa on määritelty tavoitteet ja indikaattorit onnistumiselle. Sidosryhmien näkökulma ja osallistuminen arviointiin on keskeistä, sillä sidosryhmät määrittelevät hankkeen/toiminnon onnistumisen.

Max Peberdyn kolme universaalia kysymystä 1. Teimmekö mitä lupasimme? Did we do what we said we would do? Toimintojen taso 2. Saimmeko aikaan muutosta? Did we make any difference? Vaikutukset ja vaikuttavuus 3. Teimmekö oikeita asioita? Were these the right things to do? Strateginen relevanssi

Mihin kolmea kysymystä on käytetty KIOSissa Säätiön kokonaistoiminnan arviointi: Toimintasuunnitelman toteutumisen puolivälin arvio Strategian puolivälintarkistus (suunnitteilla) Hankkeiden arviointi: Päättyneiden hankkeiden arviointi jälkikäteen Raportointiohjeistuksen logiikka, raportointilomake Hankearviointi ja hankkeen hyödynsaajien haastattelu Omien seminaarien palautteen kerääminen Näistä sovelluksista on erilliset tiedostot JÄRVI-sivustolla!