Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Advertisements

Yksilön yhteiskuntavastuusta C:\A2009\BM\Yht © YksilöYhteiskunta Yksilön.
Osaamisen ja sivistyksen asialla USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA Pekka Iivonen.
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
- omat vakiintuneet toimintatavat salilla (riitit) -Kehon äärimmäinen kunnioitus (pyhä) -Alan auktoriteetteihin uskominen (gurut) Bodaus uskonto.
AD 1/Luento/USKONTO Aineenopettajat
Kirkon ja koulun uskontokasvatus
Miksi kokemusta kannattaa kuunnella? Yhteiskuntatieteilijän näkökulma
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Mitä on fundamentalismi? Fundamentalismin ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden rajankäyntiä Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskus.
Pyhä pienen koululaisen arjessa - Learning by smiling 
K OLME NÄKÖKULMAA IHMISEEN. Daniel Dennet 1997: Jos minun aivoni siirrettäisiin sinun päähäsi ja sinun aivot minun päähäni, niin missä minä olisin? Mitä.
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, LO-peruskurssin kertausta.
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
Mitä asenne tarkoittaa?
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Opintojen mitoittaminen ja kuormitus Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori
UE © Anne Rongas Lähde: Uskonnon Arkki, Edita 2004, s. 43, © Jämsä & Ketola & Laturi & Nissinen & Vappula.
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Uskonto, uskonnottomuus ja katsomuksellinen kyvykkyys – yhteisöllinen ja yksilöllinen taso Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Uskonnonopetus perusasteella ja lukiossa Arto Kallioniemi.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Uskonnot ilmiöinä.
Elämänkatsomustiedon valinnaiskurssi, OPS:n peruskäsitteistöä Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos, käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
Uskonnon opetus lukiossa Vuoden 2003 uskonnonvapauslain mukaan.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
16. Uskontojen moninaisuus
Moraali Eräät nohevat 9A.
Luku 11 – Nykyajan uskonnollisuuden kirjo
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Uskonnon omaksuminen ihminen kasvaa uskonnollisen perinteen ympäröimänä ns. suurten maailman uskontojen parissa uskonto välittyy itsestään kulttuurista:
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Essee – tekstien jalokivi
USKONTO YHTEISÖSSÄ.
Uskonto ja yhteiskunta
Fenomenologia.
Uskonnonvapaus - Suomessa perustuslaissa säädetty uskonnon ja omantunnon vapaus - positiivinen uskonnonvapaus: oikeus harjoittaa uskontoa ja kuulua uskonnolliseen.
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Uskonnon ulottuvuudet
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys
VALISTUS "Valoa pimeyteen".
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
Uskonnon määritelmiä uskoa YLILUONNOLLISEEN PYHÄN kunnioittamista
USKONNOLLINEN KOKEMUS
Kysymyksiä fi tunnille
SUOMALAISTEN USKONNOLLISUUS NYKYÄÄN
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys - uskonnollisuuteen vaikuttavat kasvatus, läheiset, elämänkokemus - tarjoaa ihmiselle elämän jatkuvuuden kokemuksen.
OPETUSVINKKI 1 – Yhteistoiminnallinen työskentely
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Kirjoittajaprofiilit
Uskonto, sosiaaliset suhteet ja solidaarisuus
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen kokemukseen 2.Jokaisella yksilöllä jonkinlaisia uskonnollisia kokemuksia 3.Jotkin uskonnolliset kokemukset, ajatukset ja tunteet kulttuurisesti yhteisiä 4.Yhteiset kokemukset ilmenevät uskontona 5.Uskonto heijastaa kunkin ajan uskonnollista kokemusta ja toisaalta vaikuttaa kyseiseen kokemukseen

Miksi siis uskontoa opiskellaan? Lukion ideaan kuuluu maailmaan kuuluvien luonnollisten ja kulttuuristen asioiden opiskelu = yleissivistys Ihmisen biologia (aivokapasiteetti) mahdollistaa uskonnon Inhimillinen kokemus maailmasta on oleellisesti uskonnollinen Maailmassa on uskontoja Uskontojen (uskonnollisuuden) vaikutus yksilöihin, kulttuuriin ja yhteiskuntiin on suuri, ellei huima.  Uskonnon opiskelu on ihmisen kokemiskykyyn ja sen seurauksena syntyneisiin uskontoihin tutustumista

USKONNON OPISKELUN SISÄINEN JÄNNITE A.OPETUKSEN LÄHESTYMISTAPA USKONTOTIETEELLINEN -Uskonto on kulttuuria = inhimillistä, ihmisen kokemaa … -Näkökulmat luonnollisia, selitykset rationaalisia B. USKONTOJEN ITSEYMMÄRRYS EI USKONTOTIETEELLINEN - Uskonto on totuus = ei inhimillistä, ei ihmisen luomaa … - näkökulmat yliluonnollisia, selitykset ylirationaalisia Mikä on Totuus? Mitä uskonto X opettaa? Miksi uskontoja on? Mitä uskonnollinen ajattelu on? pappi imaami guru Minä ja uskonnolliset kysymykseni

Johtopäätöksiä Lukion uskonnon opetuksessa uskontoon suhtaudutaan niin kuin biologiassa eliöihin tai fysiikassa aineen prosesseihin. Uskonto on ilmiö, jota tutkitaan ja johon tutustutaan –Vrt. biologia, fysiikka Uskontoon tutustuminen ei edellytä omaa uskoa tai sen puutetta –Vrt. biologia, fysiikka