Pohjoisen periferian valtioiden välisen yhteistyön ohjelma 2007-2013 Kuopio 28.4.2009 Petri Haapalainen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Advertisements

Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
Kuopion maaseutuohjelma
Pekka Järviö Hallitusneuvos
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Sivu VALINTAKRITEERIT. Ohjelman varojen kohdennus Sivu 2 Julkinen rahoitus yhteensä miljoonaa euroa kaudella.
Maaseutualueiden kehittämishankkeiden rahoitus toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leader ry.
2 Etelä-PohjanmaaOsaa-Uskaltaa-Menestyy Etelä-Pohjanmaan liitto - Merkittävimmät EU-ohjelmat Etelä-Pohjanmaalla ohjelmakaudella : Länsi-Suomen.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Tiina Tervaniemi Projektipäällikkö Pohjois-Savon liitto
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen /MU.
Nykyisen ohjelman ( ) tuloksia ja kokemuksia Itämeren alueen uuden ohjelman valmistelua koskeva tiedotustilaisuus Helsingissä Harry Ekestam.
Linnaseutu ry •Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys •Leader -rahoitus.
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Suomen kansallinen tarkastus ja kansallisen vastinrahahan maksatushakemus Haaparanta /Maija Uusisuo.
Itämeren ohjelma Toteuttaminen ja tuki Tiedotustilaisuus Helsingissä
Itämeren valtioiden välisen yhteistyön ohjelma Kuopio Petri Haapalainen.
Alueiden välinen yhteistyöohjelma (”Interreg IVC”) Kuopio Petri Haapalainen.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
EU-RAHOITUS KAINUUSSA JORMA TEITTINEN KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ
EU:n ulkorajayhteistyöohjelmien (ENI CBC) valmistelu ohjelmakaudelle Petri Haapalainen Työ- ja elinkeinoministeriö.
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
MAASEUTUPOLIITTINEN SELONTEKO MAASEUTUPOLIITTINEN KOKONAISOHJELMA ”Maaseutu – hyvinvoinnin lähde” Valmisteluprosessi ja.
Itämeren ohjelman kansallinen tuki ja järjestelyt Itämeren ohjelman tiedotustilaisuus Helsingissä
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
ENI CBC –ohjelmakauden mahdollisuudet ENPI CBC –ohjelmien ohjelmakauden päätöstilaisuus Finlandia-talo, Neuvotteleva virkamies Petri.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
ENPI CBC –ohjelmat Kuopio Petri Haapalainen.
Rakennerahasto-ohjelman toimeenpanon tilannekatsaus Maakunnan yhteistyöryhmä
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Itämeren ohjelma Yleiskuvaus Tiedotustilaisuus Helsingissä
Rakennerahastoviestintä
Etelä-Suomen EAKR-ohjelman tilannekatsaus Seurantakomitean kokous Helsinki, Mari Kuparinen.
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
Itä-Suomen lääninhallitus Hankkeiden valintamenettely, välttämättömät ja hankevalintaa ohjaavat kriteerit sekä päätöksenteko EU-projektipäällikkö Timo.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUSTILANNE JA HAASTEET Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitean kokous Neuvotteleva virkamies Aila Ryynänen.
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin Muutoksessa mukana - Maaseudun Sivistysliitto.
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
Itämeren ohjelma Yleisesittely Itämeren ohjelman tiedotustilaisuus Helsingissä
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
Datan avaaminen kunnissa, tilanne syksyllä 2014 Avoimen tiedon ohjelma, Elisa Kettunen, erityisasiantuntija.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Katsaus ohjelmakauden kansainvälisiin rahoitusohjelmiin
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen Kuopiossa
Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen
Maaseutuohjelman yritys- ja hanke-rahoitus Iltakoulu 7. 11
Hallitusneuvos Mikko Ojala
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
Yrittävä K-P teemaryhmän kokous
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Maaseuturahasto Leader
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
Esityksen transkriptio:

Pohjoisen periferian valtioiden välisen yhteistyön ohjelma Kuopio Petri Haapalainen

Pohjoisen periferian ohjelma (NPP) Jäsenmaat Suomi, Ruotsi, UK/Skotlanti, UK/Pohjois-Irlanti, Irlanti Ei-jäsenmaat Norja, Islanti, Färsaaret, Grönlanti

NPP: Visio ja tavoitteet Visio Innovatiivisesti yhteistyössä toimivat alueet auttavat yhteisöjä saavuttamaan kestävän, laadukkaan tulevaisuuden ja edistävät dynaamisemman EU:n rakentamisessa Tavoitteet: Edistää kilpailukykyä kasvattamalla ja kehittämällä innovatiiviseen ja verkottuneeseen toimintaan käytettävää kapasiteettia Mahdollistaa kehitys käyttämällä edistynyttä tieto- ja viestintätekniikkaa sekä kuljetuksia Vahvistaa ympäristönsuojelun ja kasvun välisiä synergioita Parantaa kestävää kehitystä perifeerisillä alueilla vahvistamalla kaupunki-maaseutu suhteita ja lisäämällä paikallista perintöä

NPP: Toimintalinjat 1. Innovaatioiden ja kilpailukyvyn edistäminen kaukaisilla ja syrjäisillä alueilla Kilpailukykyä edistetään lisäämällä ja kehittämällä innovaatio- ja verkostoitumiskapasiteettia maaseutumaisilla ja syrjäisillä alueilla. Kehitystä edistetään myös käyttämällä kehittynyttä tieto- ja tietoliikenne- ja kuljetusteknologiaa ohjelma-alueella. Toimintalinjaan suunnataan 60 % ohjelman hankerahoituksesta. 2. Luonnon ja yhteisöjen voimavarojen kestävä kehittäminen Toimintalinja jakaantuu toisaalta toimiin, joilla hyödynnetään ja suojataan ympäristöä syrjäisten alueiden voimavarana ja toisaalta kaupunkien ja maaseudun välisten yhteyksien ja alueen kulttuuriperinnön edistämiseen. Toimintalinjaan suunnataan 40 % ohjelman hankerahoituksesta.

NPP: Kumppanuusvaatimus ym. Kumppanuusvaatimus -Vähintään kolme tuensaajaa (kumppania) kolmesta eri ohjelma- alueen maasta (ml. Färsaaret, Grönlanti), joista vähintään yhden tulee olla EU:n jäsenmaasta -Käytännössä tärkeätä, että kumppaneita on sekä pohjoismaista että muista kumppanimaista Valmisteluhankkeet (Preparatory projects) - Ohjelmassa on mahdollisuus hakea rahoitusta erilliseen ns. valmisteluhankkeeseen varsinaisen hankehakemuksen valmistelemiseksi; haku on jatkuva ja hakemuksista päättää ohjelman sihteeristö

NPP: Rahoitus ja hallinto Rahoitus - EU-rahoitus yhteensä 35,1 miljoonaa euroa - EU:n rahoitusosuus hankkeissa on 60 % hyväksyttävistä julkisista kustannuksista - Ei-jäsenmaiden (Norja, Islanti, Färsaaret, Grönlanti) rahoitus on yhteensä 10,2 miljoonaa euroa Hallinto - Hallinto- ja todentamisviranomaisena toimii Västerbottenin lääninhallitus (Uumaja) - Seurantakomiteassa on enintään kaksi edustajaa kustakin maasta (Suomesta TEM ja alueet); seurantakomitea toimii myös ohjauskomiteana - Yhteinen sihteeristö sijaitsee Kööpenhaminassa; lisäksi kussakin maassa on alueellinen kontaktipiste, joka mm. neuvoo hakijoita (Suomessa Lapin liitossa) - Kussakin maassa on Alueellinen neuvoa-antava työryhmä (RAG), joka osallistuu hakemusten arviointiin; kokoonpano vaihtelee (Suomessa ministeriöt, alueet)

Valtion vastinrahoitus Valtion vastinraha on budjetoitu työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) momentille, mutta sitä käyttävät myös opetusministeriö (OPM) ja ympäristöministeriö (YM) Valtion vastinrahaa haetaan kunkin hakukierroksen yhteydessä erikseen ilmoitettuun määräaikaan (n. 3 viikkoa ennen hakukierroksen sulkemista) mennessä TEM päivittää kutakin hakukierrosta varten vastinrahan hakuohjeen, joka julkaistaan samoihin aikoihin kun hakukierros avataan; ohje koskee soveltuvin osin myös OPM:ää ja YM:ää

NPP: Toteuttaminen Hakukierroksia Ensimmäinen haku syksyllä 2007, toinen kevättalvella 2008, kolmas syksyllä 2008; hyväksytty 21 hanketta (44 % EAKR-rahoituksesta) Neljäs haku – ; 10 hakemusta; päätökset Yhteyshenkilö: ; Ohjelman kotisivut: