Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Ajankohtaiskatsaus opetuksen uudistuksiin kestävän kehityksen näkökulmasta •Yleissivistävässä koulussa nykyiset opetussuunnitelman perusteet.
Toimintaympäristö
HUS KKI-hanke ”Liikunnasta työkykyä HUS:ssa1-6” Historia Toimintasuunnitelma 2010.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
YHTEISTYÖN JA PROJEKTIN MERKITYS RAUMAN KAUPUNKI Vammaistyön päällikkö Vesa Kiiski.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla
Helluntaiseurakuntien lapsi- ja perhetyön kehittämishanke, joka käynnistyi vuonna Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lapsi- ja perhetyötä, koota.
Gourmet herkkuja ravintola- ja kotikeittiöihin
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Tuotantokompleksi TOROS
Yli puolella metsäteollisuuden henkilöstöstä tekniikan alan koulutus LÄHDE: EK:n palkkatilasto, 2. neljännes 2012.
Haminan halutuin hoitopaikka Tervetuloa Kymen Hoito- ja Kuntoutuskeskukseen.
Toimeentulotuen vuositilasto 2010 Ari Virtanen.
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
TIETOKONEOHJELMAN RAKENNE OHJELMALLA ON KAKSI OSAA  MÄÄRITYSOSA TIETOJEN KUVAUKSIA VARTEN  SUORITUSOSA TIETOJEN KÄSITTELYÄ VARTEN.
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Peruskoulut Lähde: Tilastokeskus 10/2010 js.
, Henri Partanen Lohjan kaupungin hankinnat 2013 paikallisen yrittäjän näkökulmasta Hankintabrunssi,
Tampereen seutukuntien päiväkotihoidon kustannusvertailu 2013
Mainonnan kiinnostavuus aikakauslehdissä KMT Kuluttaja syksy 2009 / kevät 2010.
Työmäärän vaihtelu automaattilypsy-
1 Mielipiteet mainonnasta aikakauslehdissä KMT Kuluttaja syksy 2009/kevät 2010.
Pienet ja keskisuuret tavarantoimittajat kaupan yhteistyökumppaneina - HoReCa-tukkukaupan näkökulma Järjestöpäällikkö Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa.
Päihdetilastollinen vuosikirja 2011
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
Väestö pääasiallisen toiminnan mukaan Etelä-Savon maakunnassa aluejako ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITTO Lähde: Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto.
Alaraaja-amputaatiot
Miten Kouvolan seutu selviytyy? janne a. Panostukset korkea-asteen koulutukseen Lähde: worldmapper.org © Copyright SASI Group (University of Sheffield)
Luomu julkisen sektorin ammattikeittiöissä Risto Pitkänen/ Finfood Luomu Finfood – Suomen Ruokatieto ry
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
FC Kontu Iltapäiväkerhotoiminta. FC Kontu -Olemme olleet EasySport toiminnassa mukana alusta saakka -Helsingin kaupungin liikuntavirasto kartoitti yhteistyöhön.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Marjatilan sijaintipaikkakunta Marjabarometri 2013.
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Suomen väestöllisen huoltosuhteen muutokset vuosina
Yrityksen ja projektin esittely
Tampereen Ateria liikelaitos Liikelaitosten johtokuntien koulutus tj. Tarja Alatalo.
Akavan hallitusohjelmatavoitteet Kuntiin vahva ohjaus – palveluiden pelastus.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Ajankohtaista – Päivähoitopalvelujen yhteistyö Leena Viitasaari.
Lohjan kaupungin hankinnat 2014 paikallisen yrittäjän näkökulmasta Hankintabrunssi,
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
Suomalaiset ravintosuositukset
Palveluiden muutosten vaikutukset
VASTUULLINEN LEIPÄ. Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? Varsinkin täysjyväleipä on osa ympäristöystävällistä ruokavaliota. Suurin osa leivistä.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Perttu Pyykkönen Pellervon Päivä
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
16. Kestävä kehitys säästää ehtyviä luonnonvaroja
Puhutaan rahasta Pieniä dialogeja.
Lisääkö ruoka eriarvoisuutta?
Hanasaari ruotsalais – suomalainen kulttuurikeskus
Kylän Kattaus -liikelaitos
Esityksen transkriptio:

Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa

Lahden Ateria Aloittanut toimintansa vuoden 2005 alussa Toimii kaupungin taseyksikkönä Ateriapalveluihin yhdistettiin sosiaali- ja terveystoimen ja koulutoimen ateriapalvelut

Aterioiden määrä Lahden Ateria tarjoaa päivässä noin ateriaa Vuonna 2009 aterioita tarjottiin kappaletta Liikevaihtoa €

Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki Kuva:

Kati Lundgren, Suomen ympäristöopisto SYKLI

Pienin askelin kohti ekologisempaa Ateriaa Me Lahden Ateriassa uskomme, että pystymme omilla valinnoillamme vaikuttamaan toimintamme aiheuttamaan ekologiseen jalanjälkeen Hiiliystävällinen ruokalistan suunnittelu Lähellä tuotetut elintarvikkeet Luomua saatavuuden mukaan

Hiiliystävällinen ruokalistan suunnittelu Huomioidaan kasvisten ja vihannesten kausivaihtelut ruokalistasuunnittelussa Vertailemme eri elintarvikkeiden keskiarvotietoihin perustuvia hiilijalanjälki lukuja Tuotekehittely erityisesti kasvisruokien osalta Vuoden 2010 tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä 10%

Lähellä tuotetut elintarvikkeet Käytämme paljon kotimaisia tuotteita, kotimaisuusasteemme elintarvikkeissa on noin 80% Vihannesten ja juuresten kohdalla pääsääntöisesti paikallisia toimijoita Marjat ostamme paikalliselta marjatilalta Paikalliset leipätuottajat leipovat merkittävän osan tarjolla olevista leivistämme Tavoitteenamme on saada vuodenvaihteen elintarvikekilpailutuksen jälkeen lisää eri tuoteryhmiin erikoistuneita lähitoimijoita

Luomua saatavuuden mukaan Lahden Ateria liittyy EkoCentrian ”portaat luomuun” ohjelmaan vuoden 2010 aikana kaikkien toimipisteidemme osalta Ohjelma sitouttaa meidät käyttämään vähintään yhtä ennalta sovittua luomutuotetta viikottain Luomutuotteet tuotetaan pääsääntöisesti samojen jakeluketjujen kautta, kuin aiemmat elintarvikkeet esim. Valio, Kespro sekä mahdolisesti uusia yhteistyökumppaneita.

Lahden Aterian tulevaisuudennäkymiä Ruokalistamerkinnät Tavarantoimittajien kilpailutus Ympäristötilinpäätös Uudet yhteistyömuodot tavarantoimittajien kanssa Palvelumuotoilu / asiakkaan osallistaminen Vesijalanjälki vuonna 2012? Lahden seudun kymppi-hanke Ruoan rehevöittävä vaikutus