Sepelvaltimotauti ja liikunnanohjaus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Perusterveydenhuolto/työterveyshuolto Erikoissairaanhoito
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Diabeetikon jalkojenhoidon laatukriteerit
Aivovamman hoitoketjut Suomessa, pitääkö uusia vai riittääkö rasvaus?
Hoitosuunnitel-masta sopiminen Omahoito kotona, omahoidon tuki
Miten uusi korvaushoitoasetus muuttaa käytäntöjä
Anne Eronen-Lindeblad
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
SYDÄNLEIKKAUSPOTILAAN OHJAUS JA NEUVONTA
Lääkehoidon päivä Toimiiko lääkehoitosi?
TavoiteToteutusesimerkkiMilloin suoritetaanSeuranta ja arviointi Tavoitteena on edistää liikunnan avulla terveellistä ja aktiivista elämäntapaa. Tavoitteena.
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSHOITOON OHJAAMINEN Käynti
Uuteen nousuun terveys- keskuksessa MIKA HAAPOJA.
Lääkehoidon päivä Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
TOIMIVA TULPPA-RYHMÄ Tuire Hautanen terveydenhoitaja/tulppa-ohjaaja
Turvallista moniammatillista lääkehoitoa – case Lapua
Potku-hanke Sastamalan perusturvakuntayhtymän alueella
Kuntoutumisen tukeminen hoitotyössä
Avokuntoutusta valtimopotilaille. Kenelle kuntoutus on tarkoitettu? sepelvaltimotautipotilaille pallolaajennetuille ja ohitusleikatuille potilaille potilaille,
Palaute elämää diabeteksen ja diabeetikon kanssa päivästä Lauantai
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi
© Tampereen kaupunki Lainrikkoja-asiakkaat kunnallisen sosiaalityön haasteena Maria Palmgren johtava sosiaalityöntekijä Tampere.
Fysioterapia Toimintaterapia
Sepelvaltimoiden pallolaajennuspotilaan kuntoutusketju Itä-Savon sairaanhoitopiirissä fysioterapeutti Hanna Baduel.
Kannattaako omaa työtä kehittää?
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Antti Pollari Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry
Lääkehoidon päivä Lääkityslista kuntoon!
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
NUORISOPSYKIATRIA KESKI- SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ -psykiatrian toimialueella 5 vastuualuetta -vs. toimialueen johtaja yl Tarja Seuri - nuorisopsykiatrian.
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Kuvat: Hoitotiivistelmä © Savon Vammaisasuntosäätiö/TEPA-projekti |
Tekonivelkuntoutujan pre- ja postoperatiivinen fysioterapia Hämeenkyrön Terveyskeskuksessa Anita Aura.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Valmistautuminen vastaanotolle Valmistautuminen.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Mitä valinnanvapaus tarkoittaa minulle
Osaston potilaiden tyytyväisyys LLKY:n osastotoimintaan
Koulutus 8.5. Liikuntasuositukset, -tutkimukset ja Liikkuva koulu
Yhdistyksen nimi Perustettu pv.kk.vuosi
Ikäihmisten kuntoutus
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
TERVETULOA AVH-INFOON ! (AVH = AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ)
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
Somalialaisten naisten toimintaryhmä Osmos 2010 kevät / SYKSY
ASIAKKAAT MUKANA SOTE-PALVELUJA KEHITTÄMÄSSÄ
RAVITSEMUSHOITO LAPISSA ravitsemusterapeutin palvelujen saatavuus
Elintapaohjauksen toimintamallin ja palveluketjun kuvaus
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Potilasjärjestöjen verkoston ja Potilasjärjestöjen verkosto ja Palko
Vaikeavammaisten kuntoutus
Savonlinnan Seudun Diabetes ry
UNIAPNEAN HOITOKETJU FORSSA
Vahva ote elämästä ikääntyessä  -seminaari  
VIA, vastaanotto ilman ajanvarausta, keskiviikkoisin päihdeklinikalla
Arkeen Voimaa (CDSMP) -
Potilas – renki vai isäntä
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Esityksen transkriptio:

Sepelvaltimotauti ja liikunnanohjaus

Mitä? OHJAUSTA JA NEUVONTAA Sydänpotilaille ja heidän läheisilleen ♥ sydänsairaudesta (tutkiminen, hoito, seuranta,...) ♥ omahoidosta ♥ tarjolla olevista palveluista, kuntoutuksesta luennot, kurssit (sydänjärjestö, KELA), liikunta- ja tupakkaryhmät jne ♥ apuvälineiden hankkimisessa ♥ hakemusten ja lomakkeiden täyttämisessä

♥ Korkeariskisille (diabeetikot, MBO / kol/ RR-potilaat) ♥ omahoito, elintapamuutokset sairastumisriski pienentämiseksi ♥ kuntoutusprosessin seuranta ♥ moniammatillinen yhteistyö erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa ♥ suositusten laatiminen ♥ neuvoo palveluiden ja tukimuotojen käytössä ♥ ensitietopäivät ♥ Tulppa-ryhmät Lähetettä ei tarvita ja käynnit ovat maksuttomia!

Eniten puheena: ♥ Mistä sairaudessa on kyse? vajaatoiminta, eteisvärinä, sepelvaltimotauti, läppäsairaus jne ♥ Hoito ja tutkiminen lääkehoidon toteutuminen, toimenpiteet (elämä ennen ja jälkeen), missä seuraava kontrolli! ♥ Rasituksensieto, ruokavalio miten uskallan/ voin/ tulisi liikkua, elintapamuutoksiin liittyvät haasteet ♥ Mieliala!

Ohjaukseen vaikuttaa sepelvaltimotaudin tila ja vaihe, jossa sko tapaa potilaan - vahva epäily / varma dg > aloitetaan lääkehoito - varma dg, merkittävä oireisto > lääkkeet + lähete esh:oon - el koronaariangio tehty > odottaa leikkaukseen - UAP / AMI; odottaa koronaariangioon sairaalassa (kotona) - UAP / AMI; koronaariangio, PCI, stenttaus tehty TOIPILAS - ohitusleikattu; ennen jälkitarkastusta / jt:n jälkeen potilaan yksilölliset ominaisuudet (esim ikä) ja liikuntahistoria

Liikuntahistoria, liikuntaan kannustaminen Tärkeimmät asiat: Liikuntahistoria, liikuntaan kannustaminen liikuntaharrastukset, -tottumukset, itselle mieluinen ja käytännössä mahdollinen liikuntamuoto LIIKKUA SAA, SE ON SUOSITELTAVAA, OSA HOITOA ja SEKUNDAARIPREVENTIOTA (vaikutus vaaratekijöihin) 2. Oman rasituksensiedon tunnistaminen - millaista on sydäntä sopivasti kuormittava ja vahvistava liikkuminen: miltä se tuntuu, miltä ei saa tuntua (esim. hengästyminen vs hengenahdistus, verryttely), tekniikoista - lääkkeiden vaikutus, erit beetasalpaaja, pikanitron käyttö - milloin liikuntaa hyvä välttää - miten lisääntyviin liikuntaan liittyviin oireisiin reagoidaan

3. Käytännön tuki liikuntaan - infoa terveyskeskuksen, sydänyhdistysten ja liikunta- ja sos.viraston ryhmistä (miten hakeudutaan, mistä lähetteet jne) - tarv lähete fys terapeutille ohjaukseen - YKSILÖLLINEN KESKUSTELU; mitä pitäisi tapahtua, että saisin itseni liikkeelle eri lajien pohdintaa hyötyliikkumisen hyötyjen korostaminen toisinaan innokkaimpien toppuuttelukin! 4. Seuranta - kerro lääkärille seurantakäynnillä suorituskyvystäsi

Sopeutumisvalmennus Sydänalueet koordinoivat RAY:n tuella toteutettavaa toimintaa sairastuneille ja heidän läheisilleen Järjestetään sekä laitoskuntoutusta että avokuntoutusta, myös lyhyempiä muutaman tunnin teemapäiviä Kuntoutumiskursseja järjestetään esim. kylpylöissä ja kuntoutuskeskuksissa Osa kursseista liikunta painotteisia Fysioterapeutin ohjaus

Esimerkkejä: Liikuntapainotteinen teemakurssi. Kurssin tavoitteena on tukea sydänsairaiden arjessa selviytymistä, edistää kuntoutujan terveyttä, antaa turvallisen liikunnan kautta onnistumisen kokemuksia ja antaa tietoa elintapojen merkityksestä sairauden hoidossa sekä kannustaa kuntoutuja säännölliseen, turvalliseen omatoimiliikuntaan Liikuntapainotteinen teemakurssi sairastuneille ja läheisille. Kurssin tavoitteena on tukea sydänsairaiden ja heidän läheistensä arjessa selviytymistä, edistää heidän terveyttään, antaa turvallisen liikunnan kautta onnistumisen kokemuksia ja antaa tietoa elintapojen merkityksestä sairauden hoidossa sekä kannustaa kuntoutuja säännölliseen, turvalliseen omatoimiliikuntaan.

Liikkeelle! Kurssi on tarkoitettu pariskunnille, joista ainakin toisella sepelvaltimotauti on todettu äskettäin. Kurssien tavoitteena on innostaa omahoitoon ja tukea yhteistä arjessa selviytymistä uudessa elämäntilanteessa. Kuntoutumiskurssin teemana on liikunta harrastuksena ja hyvinvoinnin edistäjänä